Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

2017. március 11. 06:53 - RózsaSá

CSÖRTE: SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Dugig a terem (100 fő) a BME Energetikai Szakkollégium SMR (Small Modular Reactor) /zsebreaktor/ előadásán. A Paks-főmérnök 90 percig részletezi az új atomtechnikát, amelytől mindenki azt várta, ha már atom, legalább legyen kicsi és moduláris. Az úszó, meg a tengeralattjáró-reaktornál már tűkön ülök, előbb robbanok föl, mint a reaktor. Végre vége, 15 perc marad kérdésekre, legott nyújtózkodom és – SZÓT ADNAK! (Nem sejtik, kinek).

Ön az utolsó képen szépen fölsorolja az U-boot-reaktor hátrányait (időigényes, sebezhető, bonyolult, stb.) csakhogy ez minden centrális megaprojektre, legyen az szemétégető, részecskegyorsító, akármi, érvényes! A nevünkben rendelik meg, nem demokratikus… Mi a kérdés? Tessék, most bizonyítja, hogy antidemokratikus, nem engedi, hogy elmondjam az ellenérveket! Leülök. Megenyhül, folytassa! Ha problémája van Pakson, én Önnek nem tudok segíteni, ahhoz 5 évig itt kellene atomtechnikát tanulnom, de fordítva, ha eljön hozzám, két nap alatt megtanul egy tartálykollektort összerakni és egy házi villanytelepet, 300 eFt-ból… (Már integetnek, fogjam be). És a poént saját maga lőtte le, mikor kijelentette, ebből az SMR-ből mi semmit nem kapunk, Paks II a helyes! Akkor mire volt jó az egész előadás? Ezektől a fiatal mérnököktől veszi el a munkahelyeket, mert míg az automatizált, robotizált, új Paks csak kevés mérnököt igényel, egy decentralizált energiaellátásnál energetikusok ezrei kapnának országszerte munkát! De ezt már csak otthon gondoltam. (Ki szólt be az oroszlánnak? A nyuszi mérgesen hazamegy és otthon rácsap a konyhaasztalra: HÁT ÉN, A NYÚL!) A német antinukleáris mozgalomból jövet, furcsa ide jönni, MOL-zászlót lobogtató fiatalok közé. Paks-mérnökök lépnek hozzám: Ez nem a vita helye. Utólag átgondolva: őket személyesen nem vádolhatjuk, a rendszer csapdájában, kényszerből „teszik a munkájukat”. Minden hiábavalóság, mondta Kohelet - nem véletlen, hogy nincs itt a Greenpeace, az Energiaklub, az LMP. Ne veszekedj velük! Adta utamra előtte a feleségem. Nyilván, hogy legyen energiám  ő  v e l e  veszekedni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1812329163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása