Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

FILMKLUBRÁDIÓ: FIDESZES ZSIDÓ

2018. február 27. 08:45 - RózsaSá

FILMKLUBRÁDIÓ: FIDESZES ZSIDÓ

dok.film, 2008 Hogyan tesz a politika barátságokat, családokat tönkre?

 

Akkor érkezem a Benczúrba, amikor RózsaP már az örömhírt újságolja: az ellenzék Vhelyen győzelemre áll! A terem dugig, de kik? Mind 60+-osok, egy fiatal sem! (Feleségem: „Neked már úgyis mindegy.”)

A film túl hosszú, 20 perc alatt el lehetett volna mondani, tömören, több ilyen „párral”. Sem a barátság, sem a házasság nem volt igazi, különben nem ment volna szét. Ezekben a politikának így nincs helye. Dőre, aki beengedi! Ilyenkor maradjon a politika magánügy, hisz a választás is titkos. A Tóték amúgy is elváltak volna. Nem azért, mert egyikük polgári, gyáros-unoka, másik „paraszt”, hanem, mert nem követték a párkapcsolat alapvető szabályait. Továbbá, ma fokozottan rombol bennünket a tömegtársadalom, a fogyasztás, a „jólét”. Az óriásvárosban csak egymást tapossuk, de távolodunk egymástól. Fogy a részvét, az együttérzés, a segítőkészség, az empátia – vagyis emberségünk. (Erre tesz rá az itteni politika még egy /nagy/ lapáttal). Jó hír: a sűrítettséget föloldani sokan elkezdték; kis közösségekbe, vidékre költöznek (pl. Gyüttment, Élőfalu). Ám a városokban még nem elég rossz.

Fideszes zsidó? Elegem van a „zsidókból”, „katolikusokból”, akik csak beikszelik. Hány gyakorló, a liturgiát szigorúan betartó hívő van itt? Egy ilyen el is jött ide (a filmből), 200 ellenfél-emberhez, de inkább fidesz-alibi. Bátor. Meg fürdik a nyilvánosságban. Én is kérdezhettem: Hogyan vállalhatja föl, ha bármilyen hatalom eltűri vagy okozza, hogy kórházfolyosókon emberek haljanak meg, vagy lakásokban fagyjanak halálra?

És akkor beviharzik Kéry Laci bácsi, Zita nejével, igazán cukik! Aztán csak ömlik belőle, ő sem tudja, mi igazán a fontos, elhülyéskedi...

És aki az egész filmklubot a hátán cipeli: Rózsa Péter, a kiváló újságíró-rádiós. De mondd, Péter, neked nincs családod? A) Azt hiszed, megéri? B) Megbosszulja magát?

 

Ha sok ilyen rózsapéterünk lenne, nem kellene neked ennyit gürcölni!

(ökobetyár – egyszer mindenkihez elmegyek)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2913701774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása