Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

FIATAL KUTATÓK JÉGEN

2017. március 20. 09:50 - RózsaSá

FIATAL KUTATÓK JÉGEN

Mintegy 50 fiatal kutató – a „nagyok” nyomdokain – mutatja be munkáit; értelmesen összeszedetten, viccesen adnak elő - szívmelengető. ÉS SENKI SEM FOG GYANÚT! Pedig már a csomagolás árulkodó (ingyenes, pazar plakátok, füzetek), hát még a beszédes címek: „Alvó kutyák szívritmusa”, „Tojáspite termékfejlesztés”, „Szamócapürék színe”, „Kazah tavak”, „Eurovíziós Dalfesztivál”… aztán mindezt betetőzve: itt is, mint a minap, egy óriáscég nyomul szemérmetlenül és viszi jégre a fiatalokat és jövőjüket! (Mint engem 40 éve Kölnben):

  • „Elkutattuk” előlük a még ígéretesnek tűnő témákat,
  • maradt az abszolút jelentéktelen részletek, jelentéktelen részleteinek kutatása,
  • időközben ismét átállították a Végítélet Óráját (ökoválság, gazdasági csőd, szegények inváziója fenyeget),
  • a témák témaadóikról árulkodnak: publish or perish, kutass multi-megrendelésre, ők tudják, milyen „innovációt” kér a világpiac, milyen őrültséget lehet még megetetni a fogyasztóval.

Volt ugyan néhány zöld dolgozat is (arzénes vizek, édesítő szerek), de hol vannak a jövőszcenáriók, társadalom-modellek, világ-kockázattársadalom, új nacionalizmusok, vagy akár a kurzusnak oly kedves néphagyományok? Csak semmi Popper, Kuhn, Feyerabend – abból ki él meg?

Ne engedjük, hogy a multik fölvásárolják az egyetemeket és a professzorokat! (Tüntetés a MTudE ellen, 2004).

De hát: Alles ist Windhauch, minden hiábavalóság, mondja a Prédikátor. Idd a borod és tiszteld az Istent!

Szólj hozzá!

OPEnyuszitojás (kissé záp!)

2017. március 14. 08:32 - RózsaSá

OPEnyuszitojás

-Miután Orbán hoppon hagyta a lengyel menyasszonyt Tusk újraválasztásánál, a március 15-re Pestre induló, CÖF-vendég lengyel buszok félúton elakadtak: Nem tudják, virágot vagy fütyülőt vigyenek?

-Nem mész sehová!- kiáltott Áderre, aki már pakolta a pecabotját.

-A kormány a Nyomtalanul tv-sorozat detektívjeit bízta meg az eltűnt Rogán előkerítésével, pedig az csak új találmányán dolgozik.

-A Fidesz-Jobbik szoknyázó vitában a parlamentben az egyik fél kezd elvérezni – most végre az ellenzék dőlhet hátra!

- Új időszámításra térünk át, jelentette a KDNP. Kr.u. helyett Orb.u. lesz. (Most vagyunk Orb.u. 7-ben, de, mint tudjuk, a háborús és az Orbán-évek duplán számítanak). Lásd még: A KDNP tízparancsolata.

-Lassító sztrájkra készülnek a fogorvosok: lassabban húzzák a fogakat.

-Rétvári beszólt az ELTE gender-szakának: „Szemben áll mind azzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall.” PONTOSAN! Amennyiben az emberi jogok a kormánynak „handa-banda” és csupa szolgalelkű, kussoló fidesz-szavazókat akar nevelni! Inkább egy marxizmus, mint, hogy a bankigazgató kirabolja saját bankját (nemzeti bankrabló).

-A HÍRtv (utolsó) Szabadfogásában szintén a genderrel küzd 7 macsó, egyelőre a kiejtésével. Egyikük (ne tanuld meg a nevét!): Tudománynak hazudja magát, száz millió áldozat várható, millió adat, hogy a nők is elnyomják a férfiakat. (Nem erről van szó). Ám egyben neki is igaza van: tényleg meg akarjuk változtatni a társadalmat!

-Elmentem az ELTÉre, zöld projektjeimmel, mindenki kirúgott, csak a feministák nem. (Teával, pogácsával kínáltak.) Alakul a szaknyelv: munkásNők, szociotárs, pártfogolt.

-Cigánygyerekek énekeltek, táncoltak tanórán az iskolában – mi meg szórakoztató iparosokat fizetünk.

-A föltétel nélküli alapjövedelmet véli fölfedezni a Nyugat, pedig már a századelőn az európai kérdésre, mit dolgozol, egy afrikai ezt válaszolta: Én nem dolgozom, én vagyok. (Hans Paasche: Lukanga Mukara).

-"Emlékszel," írta Einstein 1944-ben Max Born-nak,“amikor együtt utaztunk villamoson a Reichstag épületébe /1918/, meggyőződve arról, hogy azokból a fickókból becsületes demokratákat lehet csinálni? Milyen naívak voltunk, mi 40 éves férfiak. Nevetnem kell, ha erre gondolok. Egyikünk sem érzékelte, mennyire a gerincükben fészkel és nem a nagyagyukban, és mennyire szilárdan." (Ma van Einstein születésnapja, lásd Út az atomkorszakba).

-Megkérdezték a kutatót, mi az előnye-hátránya a házi műholdnak. Előnye: Mindenki fölküldhet egy műholdat. Hátránya: Mindenki fölküldhet egy műholdat.

-Jön az okoslakás (Koss. Rádió, Tér.idő), „figyelmeztet, mikor vedd be a gyógyszered”, (ami elgurult).

-Kiszálltam, hogy behúzzak az engem megelőző autónak – de az autóban nem ült senki!

-16 LAKÁS – 12 MADÁRETETŐ! Hirdeti a liget-irtó Sasadliget. (Ettől jobb poént én sem tudok kitalálni.)

-Sörháború, Csíki sör vs. Heineken, 3 epizód: börtönnel fenyegette meg Lázár a Heinekent tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt (piros csillagok). A magyar sörvédők és a pálinka hungarikum harcosok fölvonulnak a román határra – de csak nem egymást verik szét?

-Verselt, táncolt, lyukat ütött a vár falán – én meg csak itt a billentyűket verem, én nyavalyás.

-De aláírom, hogy elnyomnak a nők. (Négy nővel élek egy házban, plussz a macskák).

 

Szólj hozzá!

9. (RE)PRODUKTIVITÁS

2017. március 11. 06:56 - RózsaSá

  1. (RE)PRODUKTIVITÁS

Minden produktivitást tudatosan megtartóan alakítani

 

11 társadalommodell -Társadalmi kiút-koncepciók az ökoválságból-

Adler/Schachtschneider: Green New Deal, Suffizienz oder Ökosozialismus

(Új Zöld Üzlet, elégségesség vagy ökoszocializmus) München, 2010

11 társadalommodell:* Rendszerváltás:1.Uralomkritika 2.Szubszisztencia 3.Ökoszocializmus  4.Radikális értékbírálat  5.Indusztrializmusbírálat *Modernizálás: 6.Ökológiai korszerűsítés 7.Evolúciós szociálökonómia  *Fázisváltás: 8.Reflexív modernizálás 9.(Re)produktivitás 10.Kultúraváltás11.Alternatív szabályozás

Összefoglalás

A (re)produktivitás (RP) koncepció lényege a gazdaságmód és szabályzásai, az iparkapitalista piacökonómiában.

Tovább
Szólj hozzá!

CSÖRTE SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

2017. március 11. 06:53 - RózsaSá

CSÖRTE: SZELÍD ENERGIA VS. PAKS

Dugig a terem (100 fő) a BME Energetikai Szakkollégium SMR (Small Modular Reactor) /zsebreaktor/ előadásán. A Paks-főmérnök 90 percig részletezi az új atomtechnikát, amelytől mindenki azt várta, ha már atom, legalább legyen kicsi és moduláris. Az úszó, meg a tengeralattjáró-reaktornál már tűkön ülök, előbb robbanok föl, mint a reaktor. Végre vége, 15 perc marad kérdésekre, legott nyújtózkodom és – SZÓT ADNAK! (Nem sejtik, kinek).

Tovább
Szólj hozzá!

A MI UTCÁNK

2017. március 04. 14:42 - RózsaSá

:) :) :)

A MI UTCÁNK, OH, BE SZÉP!

A mi utcánk hosszú utca, fölfelé kanyarog a hegynek, egyik európai nagyváros, egyik nem éppen mélyszegény kerületében. A mi utcánk történelmi utca. Ahogy sétálsz rajta fölfelé, eléd tárul kis hazánk békebeli története, az utolsó háborútól napjainkig. Iskolaosztályokat lehet ide kihozni történelem órára. Alulról fölfelé építették, évről évre, haladva a csúcs felé, míg föl nem jutottak a hegyre, ahol aztán végleg nem volt több hely és vége lett az építkezésnek, utcának.

Tovább
Szólj hozzá!

KI LEHET EZ?

2017. március 03. 10:11 - RózsaSá

KI LEHET EZ?

  • egy ideológiánál sem tart ki tartósan, valójában nincs is ideológiája;
  • írók, akadémikusok, tudósok a nemzeti eufória alatt támaszai, ám rögtön hátat fordít nekik, ha érdekei úgy kívánják,
  • az egyházzal ugyanúgy: amikor politikailag szükség van rá, udvarol neki;
  • alapjában véve gyűlöli az értelmiségieket, újságok és könyvek olvasása fárasztja;
  • tipikus hatalomtechnikus; Lucifer-szellemű, démoni intelligenciájú csapdamester; uralkodása ravaszság és rászedés, karrierjében váltakozik az arrogancia és a gyávaság, bukott politikájából politikai filozófiát csinál és dicsekszik vele;

Tovább
Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu