Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

OPEszöcskeevő

2018. február 22. 13:22 - RózsaSá

-Nem engedjük, hogy zsaroljanak bennünket!- mondta a miniszter az EU-pénzek tervezett csökkentésére. - Harcos huszárcsapataink („B.meeeeg”-csatakiáltással) egyszer már elfoglalták Berlint!

-Migráns volt III. Béla, DNS-e szerint. Tehát az egész Árpád-ház is, basszus... A kutató intézetnek annyi, már keresik az utódját...

-Agrárminiszterünk a csepelieket azzal ijesztgette, ha a migránsok átveszik a hatalmat, parancsra rovarokat fogunk enni. Káposztát is azóta kell ennünk, amióta Szent István beengedte az idegeneket.

-Ugyanitt a másik „beszélő krumpli” kirohant a baráti Törökország ételei ellen is és már készíti a pacal-törvényt, továbbá Kövér lacikonyhát nyit a parlamentben (ha netán veszít a Fidesz).

-Egy indiai farmer, hogy elterelje veteményeséről a tolvajok figyelmét, egy pornó-sztár bikinis képét akasztotta ki. Néhány még megmaradt önkormányzati házra is ki kellene ilyet biggyeszteni, hogy az arra járó fideszesek szemét lekösse!

-Dobogós helyen Magyarország az EU-ban – a korrupciós versenyben. De ha már mindent lenyúltak? Akkor jön a kannibalizmus: saját pártelvtársak kirablása!

-Mivel hóvihar jön, most szólunk a miniszterelnök úrnak, hogy a felcsúti úton fogunk vacogva a hóban gyalogolni és tessék már arra jönni fekete kisbuszával.

-Év-értékelő:

Emeltük az ápolók bérét! ( 1 forinttal.)

Hazahoztuk fiataljainkat! (Lányomat és barátját.)

Lakásokat építettünk! (Minisztereinknek.)

Adtunk a nyugdíjasoknak 10 eFt-ot (Elvettünk 3 ezer milliárdot.)

Kivilágítottuk városainkat! (Ezért köröznek bennünket.)

Olcsón adtuk a gázt! (Kétszeresét is elkérhettük volna.)

Segítettünk a devizahiteleseken! (Nincs gondjuk a pénzükkel.)

Fejlesztettük a vasúthálózatot! (Kisvasút a házamhoz.)

Fölvettük a harcot az agresszorokkal! (Az ENSZ 200 államával.)

Befogadtunk egy elkóborolt papagájt. (Lóri, Lóri! Lórika! Na egyél szépen, itt a magocska... Mi? Nem hallgatsz el, te dög!)

-Nem tűröm, hogy ellopják a pénzt – mondta.- Előlem. (Mégis megépül a lakópark a Feneketlen Tónál).

-Zsenialitását most fogtuk föl igazán: Azért tartotta lent a magyar focit, hogy megmaradjon a TAO! 2011-ben az EU bírálatára megígérte, hogy „nem torzítja az európai klubok versenyét”.

-Amikor tavaly Trump félrelökte a montenegrói elnököt, ott pattogott: Engem is! Engem is!

-Két képviselő beszélget a parlamenti büfében: -Te hol mosatsz? -Én Bakuban. -És jó? -Á, hagyd el, csupa olajos...

-You Print, Too! Már a New York Times-ben a NYOMTASSTEIS

új szamizdat, de már készül a nyomtatók megadóztatása: egy millió Ft/nyomtató.

-Hiába jött a gólya a szegény CSOKosoknak, a lakások jobban drágultak. Csak a gazdag CSOKosok jártak jól, de ezt a gólya honnan tudta? A verebek csiripelték?

-A Bajcsy kórházban az udvaron álló CT-n vizsgálják a betegeket. Nemcsak vizsgáljuk, de egyben gyógyítjuk is őket. -mondta az illetékes. -Ugyanis a friss levegő közismerten a legjobb gyógyszer a betegeknek.

-A Paks II-vel kétszeresére ugrik a villany ára, ugyanis a fölös áram leadásáért fizetni kell. - Környezetvédelem céljából jó a drága energia – mondta a környezetvédelmi miniszter, - ezzel is takarékosságra vesszük rá a lakosokat.

- 99 párt masíroz a parlament felé - 99 Luftballons!

- 9 emeletes teniszközpont épül a Margit szigeten. Egyben egy új sportág születését is jelentette be a párt: a Dunába hulló teniszlabdákkal ugyanis rögtön vízilabda mérkőzések kezdődhetnek.

  • Hová lett az ellenzék győzelme?

Elfújta a Szél!

(ökobetyár)

Szólj hozzá!

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 8.

2018. február 21. 17:04 - RózsaSá

HALOGÉN NV TRAFÓ (No Name) Thorsten 12.05.11

Vette: 2012/5 Hiba: 2012/5

Kialudt a lámpa. Fölnyitva a trafót: A BIZTOSÍTÉKOK ODA VANNAK FORRASZTVA! Maga a trafó 20-50€, egy cserélhető biztosíték talán 50 cent. Vegyek új trafót?

Ebito 13.04.09: A forrasztott biztosítékok lényegesen olcsóbbak, automata forrasztja egyszerre, nem szelektíven. Némelyek önjavítók, de nem a tápnál, ahol veszélyes lenne. Tudod, mi oldotta ki?

 

FŰTŐVENTILÁTOR (No Name) 12.04.20

Vette: 2010/10 Hiba: 2011/12

4 év alatt 3 fűtőt vettem, mindnek 1-1,5 év alatt meghibásodott a csapágya. Ismerősömnél egy ilyen már 10 év óta működik. Összehasonlítva láttam, hogy az enyémnél a meleg levegő egyenesen a ventilátorba megy (helyes sorrend: ventilátor - fűtőszál – kimenet).

Hans55 16.09.26: Az enyém No Name CMI, az OBI-tól, 27 hó után kaput. Az eladó: Nem egyedi eset, ilyen majd minden elektro-készüléknél megesik. Úgy gondolom, a törvényhozó tétlen.

 

FEJHALLGATÓ K430 AKG M. Schilling 15.02.13

Vette: 2011/11 Hiba: 2014/3

Új ár: 79€. A jobb csatorna elnémult, mert a kengyelszabályzó csuszka mechanikája a kábelt szabályosan elnyírja. A Romániába kiszervezett AKG: Nem „javításcikk”! Tehát egy 80€-ós eldobható áru. Ezt most – nyilván a hibák miatt – akciósan 49€-ért kínálják, hogy lehetőleg még sokakat bepalizzanak, mielőtt a selejtet végképp búcsúztatják. Az AKG évek óta gyárt DJ-fejhallgatókat csapó-mechanikával, ebben járatos kell, hogy legyen.

 

MONITOR AL1716F ACER Lukas, Ausztria 12.05.21

Vette: 2010/4 Hiba: 2012/5

Egy héttel a garancia után a képernyő elsötétült, ismeretlen okból. Véletlen?

4 komment

Kai 12.07.03: Azt tapasztaltam, hogy az Acer-monitorok (A 1916, 1917) tápegységében az elektrolit-kondenzátorok meghibásodnak. Pótalkatrész még 10€-ba sem kerülne.

T.M. 12.07.06: Same here. Garancia után egy évvel. Kis csattanás füsttel, fent jobbról. Rögtön elko-ra tippelve, megpróbáltam a monitort fölnyitni, de kiderült, ez nem is olyan könnyű...

retobl 12.07.06: Fölfedeztem, hogy hátul egy ki-be kapcsoló megolvadt. Mivel ezt nem használjuk, szerintem rosszul van méretezve. Áthidalva a monitor működik.

 

LAPTOP ASPIRE 8735g ACER M. Wolf 12.01.21

Vette: 201/1 Hiba: 2012/5

Csak fütyül, a recovery cd-vel sem indul. 999€-t adtam érte és most nem megy.

8 komment

MMario 12.05.24: Az én Acer Aspire-om kifogástalanul fut évek óta, naponta több órát. Figyelni kell alul a hűtésre. A vékony gépek hűtése takarékos; nehéz, vastag laptopok nem kelnek el.

Son-ja ZE 12.07.08: Acer Aspire 875ZG, vettük 2010/4, 699€, kimúlt tegnap előtt. Utolsó üzenete: „ A kijelző-meghajtó hibája után újra indul”. Szerencsére adataim elmentettem, arra gondolva, hogy a laptop most két éves, el fog romlani. Üdv: Sonja. PS: HP-ről váltottunk Acer-ra, volt egyszer és az 5-6 évig bírta. Azután eladtuk, teljesen jó volt.

F. Schmidtgen 13.01.14: Hosszas keresgélés után: a dátum a BIOS-ban visszament 30 évvel, így semmi rendszert nem ismerhetett föl, akkor még nem is volt. Korrektúra után a telepítést szépen befogadta. A BIOS-ba nem volt gyerekjáték bejutni.

maxmaxer 12.03.06: A BIOS-t nem egy „szellemkéz” állította vissza, hanem a BIOS táp-eleme sérült vagy lemerült. A gombelem fogyó rész, cserélhető. A BIOS-ba bejutni nincs szükség boot CD-re.

Komboloy 13.1003: Fogyó elem, de cserélni igen körülményes, öreg gépeknél szinte nem éri meg! Az én Acer G5926-omnál a CMOS-elem úgy el van dugva, hogy az egész gépet szét kell szedni, de akkor egy szokványos CR2032 berakható. Ha a gyártó akarná, hozzáférhető helyre tenné be. Pofátlanság!

muki 13.03.21: A lapiknál leggyakoribb a túlmelegedett videokártya és az eldugult szellőztető járat. A grafikus chip magas hőnél leválik a lapkáról és „blackscreen”-t okoz. Reball reflow-val javítható.

S. Schridde 15.05.29: A szellőztető járatok rossz karbantartás-lehetősége okozza a hibát. A port rendszeresen el kell távolítani, de ez elégtelen konstrukció miatt nem, vagy csak nehezen lehetséges. Ráadásul a képernyőn nem jelenik meg figyelmeztetés. A használók félnek a pecsétzáras készülékeket fölnyitni.

ACER ASPIRE 3740G M. Nussbaumer, Ausztria 12.05.21

Vette: 2010/5 Hiba: 2012/5

Az akku veszít a kapacitásából. 3h helyett marad 1h.

xorlosch 12.07.03: Ugyanaz a gép, 2 év után, ugyanilyen gyorsan lemerül. De még nem volt olyan laptopom, amelyik akkuja ne gyöngülne, legalábbis nem ennyit, mint nálad.

Selbstreparierer 12.09.05: Az akku fogyó rész, ha tartóssága modell szerint változik is. Fontos, hogy cseréje egyszerű legyen. A „murks”-gépeknél ez nehezen, vagy egyáltalán nem lehetséges (pl. Macbook, Retina Display).

Ralf : Nem közlik, hogy az akku állandó 100% töltöttségnél is idő előtt elfogy, évente -20%. A grafitelektródák akkor is lassan töredeznek, ha az akkut egyáltalán nem használják.

 

LAPTOP TRAVELMATE 5530-702G25 ACER Monika 12.04.10

Vette: 2008/8 Hiba: 2011/4

2,5 év múlva a notebook-om videokártyája elromlott. Javítás: 300-400€. Ennyiért újat vehetek!

sixpack_B 12.07.20: Halló! Nekem is van egy Acer Notebook-om, 7738G, benne quad core és GT210M videokártya, utóbbi 2 év után kampec. Az eBay-en is található néhány, ugyanezzel a problémával. Egyértelmű nyomokat produkál, melyek az interneten és az Office-programban nem fordulhatnak elő.

E. Kamman 12.12.27: 2002-ben kaptam egy Acer-t, röviddel a garancia lejárata előtt nem lehetett bekapcsolni. Az Acer-nál (Hamburg/Ahrenburg) megjavították, új display-t is raktak bele (használtat? RS18II21) – bár csak az alaplap volt hibás. Ez azonban egy évre rá ismét sztrájkolt. Az utolsó javítás garanciájára ismét kaptam egy másik mainboard-ot. 14 hónapra rá a gép végképp kimúlt, garancia sem volt többé. Egy volt Acer-os mondta, hogy az Acer-okba nem raknak bele rendes hőcserélőt. Ezért az alaplap lassan, de biztosan szétesik – többnyire rögtön a garancia után. Ezt meg lehet előzni, ha hőcserélőt építünk bele. Vagy más gyártmányt választunk.

LAPTOP ASPIRE ONE ACER Alexander 12.07.25

Még garanciában kaptam a „fekete képernyőt”. Egy néhai Acer-ostól kaptam egy javítóprogramot. Sokan nem képesek szoftverjüket javítani, ezért gépüket eladják az eBay-on. Disznóság, hogy a gyártók új gép vásárlására kényszerítenek! Soha többé Acer!

9 komment

2. komment: BIOS-gondok már az obszolencia előtt voltak. Ma inkább ritkábbak és ez nem szándékosan okozott probléma, inkább a tesztelésen való takarékosság, és a tesztek sem találnak meg mindent. 4. Aspire 7738G, pontosan a garancia után: halott pixelek a kijelzőn, a belső hangszórók hörögnek, billentyűk kitörnek, gumilábak kiesnek... Mindez egy hónap alatt! Továbbá a tapi- és az egérpad is kezdett elhasználódni, eladás szempontjából nem előnyös. Ez az Acer 3 év után megviseltebbnek látszik, mint a másik (nem Acer) gépem 11 év után. 5. Igen, az én 150esem 2 év alatt 3 BIOS-hibát produkált, az első javítás 50€-mba fájt, a többit magam csináltam. Ez nem minden. Rögtön a garancia után, egy YT-videó-nézésnél a rendszer annyira lezuhant, hogy komplett újból föl kellett építeni. 6. BIOS-gond nálam is, (AOA 150GW) és még 6 ismerősömnél. Az egész gépet szétszedtem, kondenzátorokat/feszültségeket ellenőriztem. Több EEPROM (memória-chip) van beépítve, pl. az akkunál is. Egy ilyet az eBay-től beépítettem, 6 hónapig jól ment. Föltűnő, hogy ennél az Acer-nél mindig ugyanaz a hiba. 7. Hibákat találtam: 1. BIOS-táp-elem (gyorsan lemerül), 2. RAM-hiba: túlmelegedéskor a forrasztások elengednek (S0-csatlakozás). Megoldás: vagy új RAM (csak egyoldalas felszerelés, max 1 GB), vagy a RAM-ot a sütőbe tenni (Sózva? RS18II21), lásd RINGofD az XBOX-tól.

 

Szólj hozzá!

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 7.

2018. február 20. 12:32 - RózsaSá

LAPTOP ASUS F950CA-XX079H 2018.01.22

Vette: 2013/8 Hiba: 2015/11

Összecsukva is néha beindult, leszívta az akkut. Munka közben is váratlanul leállt. Gyanítom, a fedélállapot-érzékelő a hibás. 3 év után a képernyő a keretből kitört, így most nehéz a gépet összecsukni. Gyanús, hogy minden rögtön a garancia kifutása után történt.

LAPTOP ASUS X70AC 17,3 ZOLL 12.05.01

Vette: 2009/10 Hiba: 2009/12

45 nap után füstölni kezdett. 2 hónapig javították: tápegység-hiba. 15 nap múlva ismét. Az eladó 2 hét múlva közölte, javíthatatlan és visszaadta a pénzt. Berlinben egy másik szakboltban több gépet mutattak. Az ASUS-tól eltanácsoltak, sok a reklamáció. EZT TUDHATTAM VOLNA ELŐRE!

LAPTOP ASUS X555S Philipp 12.05.01

Vette: 2007/10 Hiba: 2009/11

A videokártya leégett, a garancia után. Mivel onboard (alaplapban), nem volt menthető. A GPU (Grafics Processing Unit – grafikai processzor) javítása 500€, az új ár 2/3-a. Kár, egyébként az Asus jó.

4 komment

Jack Rhodan 12.05.12: 10 éve dolgozom az ASUS-szal és másokkal. A notebook kezelése, gondozása fontos. Gyakran volt ölben? Ágyon? Hűtés tisztítva? Mindezt tudni kéne, mielőtt MURKS-ot kiáltunk. Minden gyártónak vannak fekete bárányai (Asus-nál az X70 széria egyes modelljei) de az X50-esek rendszerint jók.

Ute Bethge 13.01.18: Alig 1 év után a fedő bal csuklója kitört, a jobb is megrepedt. Mindig gondoztam és óvatosan kezeltem. Bosszant a „tervezett töréspont” (Sollbruchstelle). Mivel nem csukhatom össze, nem vagyok mobil. Senki nem akarja/tudja megjavítani. Egyébként jó.

Brigitte 14.10.16: Vette: 2013/6, hiba 2014/6

A MediaMarkt-nál vettem, Asus Netbook EEE PC R11 CX, 269€. Egy év után hardver-hiba. A dráma kezdetét vette: -Merevlemez totálkár, adatmentés 899€. -Megbízás: garanciális javítás, mentés nélkül, sérült m.lemezt vissza. -Válasz: m.lemez megsemmisítve! -Költségajánlat: (új m.lemez, a defekt lemezt vissza) 255,61€, mivel a garancia 1 hete lejárt! Az áruház vezetőjéhez fordultam, hiába. A gép oda.

 

SZGÉP iMac 27” APPLE Franz, Ausztria 12.08.12

Vette: 2010/8 Hiba: 2012/6

A 3 ventilátor közül a CPU-é égett le, így a maradék kettő nagy zajt csapott. Az Apple-szervizben megkíséreltem a 2 éves szavatolást érvényesíteni, a javítási költség mégis 280€ lett. Azzal ráztak le, hogy a ventilátor már a vételkor hibás lehetett. A reklámokban magas minőséget ígérnek (az árak is magasak), de a gyönge EU-törvényeknél a felelősség alól kibújnak. Még az anyagárat (50€) sem vállalták. Méltányosság az Apple-nél idegen szó. A gép egész idő alatt eredeti állapotában volt, a ventilátorokat belső érzékelők vezérlik.

9 komment

petr vita 12.08.29 Nálam az Apple iMac 23” géppel történt ugyanez. Még garanciálisan javították, ám utána a ventilátorok olyan zajosak voltak, hogy föladtam.

zeravladlarah 12.12.05 iMac 23”, vettem 2009/6: pár hónap után az egér döglött meg, utána a CD/DVD-meghajtó először csak néhányszor, aztán egyáltalán nem akart lemezeket olvasni. Utóbbi hiba pontosan a jótállás után lépett föl. Ezen felül, az iTunes egy Samsung MP3 szoftverét lőtte szét (legveszélyesebb konkurencia).

Véletlen?

Fabian Greif 13.01.07: Hála az égnek, nincs egy Apple-om sem. De mit szóltok ahhoz, hogy egy forgalmas szombaton az Apple Appstore-ban egészen hangosan a nyomorúságos Apple-szervizről beszélnénk? Hogy átmegyünk a Samsung-hoz, mert ők méltányosak? Gondolom, ugrálnának. Ha nem, az alma fonnyad és kukacos lesz.

Don Krypton 13.01.06 Micsoda, kérem? 280€-ért akartak egy ventilátort cserélni? Mivel indokolják?

FrankDr 13.03.27: Így jártam az Apple iPhone 4-gyel. A home-gomb elromlott és bár a net tele ezzel a panasszal, az Apple nem állt jót. Egyike a drága gyártóknak, akik csak egy év garanciát adnak. Vegyek hozzá AppleCare biztosítást! Előtte már kaptam tőlük egy pofont: antenna-tervezéshiba. Földi minőség – égi árakkal, hozzá lerázás jogos panasznál – ez számomra az Apple.

BoogieMark 13.03.30: Apple-módszer: Az első évben a „jótállással” (nem keverendő a szavatolással) többet tesz, mint amennyit a törvény előír. A 2. és a többi évben „barátságosan” a „Protection Plan”-ok felé taszigálnak. Összességében ez kevesebb, mint más gyártók első két évi szavatossági teljesítménye. Ekkor az Apple-nek legalább még nem a 2. évben kell vitázniuk az ügyféllel, hisz „a hiba nem kezdettől fogva lépett föl.” Mindez egy röhejes kínálat – tekintve az Apple árait! De: egy módszer. Nem hiába ez a márka söpör be csillagászati összegeket. Hithű Apple-rajongó ezeken átsiklik, nem látja, hogy az egyébként jó design és érdekes koncepciók mögött, mindig ugyanazok a gyártók/beszállítók rejtőznek. A vásárlási döntést, végül is, mindenki maga hozza. Ehhez ad segítséget ez az oldal is. Vagy nem?

Martin 14.10.17: Az én iMac-omat 2009-ben vettem – mindmáig úgy fut, mint az első nap. A PowerMac-om 6+ évig hiba nélkül ment. Az sem véletlen, hogy a használt Mac-ek az értékükből alig veszítenek (eBay).

MOBIL iPHONE 4 APPLE Norbert, Ausztria 12.08.10

Vette: 2010/9 Hiba: 2011/10

Az én és a feleségem mobilja (2 db.) pont 1 év 1 hó garancia után romlott el. Hangszóró-hiba: a hívót nem hallhattuk. Apple: 180€-ért ad másikat.

9 komment

Marcel Pape (17 éves) 12.08.29: A kuzinom (Braunschweig) iPhone 4S-e 6 hó után hangszóró-hibás. Az enyém pod-touch-a 2 év után romlott el. (Vízbe estem vele, de Gorilla-tube táskában volt). Az érintő-képernyő nem reagált, 150€ lett volna a javítás. Soha többé Apple!

E. Giere 12.10.31: Vette: 2011/2 Hiba: 2012/8. Ez már cseretelefon, az előzőt 14 napon belül visszaadtam, beszédhiba miatt. Ez is többször „adásszünetet” tart. Először a tápra, később a headset-re gyanakodtam, mert a belső mikrofonon tudtam beszélni. Mikor az is kiment, maradt a kihangosító-mód (a 2. beépített mikrofon). Az Apple-Store Frankfurt megerősítette, hogy az integrált mikrofonegység hibás. Cseregépet ajánlottak, 150€-ért. Elutasítottam, a szavatosságra hivatkozva. Nem válaszoltak, csak miután egy másik hotline-vonalon próbálkoztam, hívtak vissza: Sajnos az Apple-„jótállás” lejárt. Mindmáig nem kaptam egy kifogástalan gépet, a szavatosság alapján. Az Apple-Store munkatársai csak le akartak rázni. Egy fikarcnyi méltányosságot sem tanúsítottak, letagadták, hogy esetleg a termékük eredendően hibás lehetett.

techniker68 13.01.15: Az Apple arról nevezetes, hogy 12 hónap után kegyetlenül a bizonyítási teher megfordulásán lovagol. Méltányosság... semmi. Egyetlen esély, internetes fórumokon egy modellspecifikus hibát találni és az Apple-t figyelmeztetni, hogy ez a probléma közismert. Ha... (törölve) ügyfele lenne (iPhone), ott addig... (törölve, fölszólítás bűncselekményre), míg a ...-nél (méltányosságot nem kap). Akkor „prémium ügyfél” lesz és minden készülékét kicserélik.

További 5: belső mikrofon-, akadozási-, display-, akku-hiba - épp a garancia után.

D. Nagel 14.11.11: Vette: 2012/8 Hiba: 2014/2. 8 hó után a W-lan-modul nem megy. Nagyon vigyáztam a gépre, nem ejtettem le. Sajnos a jótállás biz. javításoknál, részeknél, csak 6 hónapos. Töltéskor hirtelen lekapcsolt, csak az Apple-logo és sárga csíkok jöttek – utána zuhanás: „ismeretlen hiba F9”. Voltam az Apple-Store-nál, az O2-ben: sajnos, a szavatosság is kifutott. 679€-s gépnél az élettartam kissé rövid! A töltő is 1 év után kaput, a dugó hibás, szomorú. Egy Apple-rajongó voltam, ennek most vége. Hogy az Apple csak 1 éves garanciát ad (a részekre ráadásul csak 6 hónapot) bizonyítja, hogy ők maguk sem hisznek termékeik minőségében. Az új telefonom nyilván egy... (törölve) lesz. Többé nem Apple.

MOBIL iPHONE 4 APPLE Bruno, Luxemburg 12.07.22

Vette: 2011/3 Hiba: 2012/6 Hát 15 hónap után nem lehetett bekapcsolni – csak töltővel. Ilyen a bolt manapság.

hippea 12.07.23: Vettem 2011/4, elromlott: 2012/5. Táp-hiba, szerencsére volt biztosításom, így is idő és 34,90€.

7 komment

Tommi76 12.07.28: Hármat ismerek, akiknek csak bosszúság az iPhone. Egyikük csak headset-tel tud telefonálni, másik kettőnél a vétel szakadt meg. Vigyáztak a gépre, hisz 600€ sok pénz. De most jön... Mindhárom még a szavatosságon belül volt, de az Apple lerázta őket: Németországban 6 hónap után a bizonyítási teher megfordul. Pofátlanság! Szakértői vizsgálatot kell fizetnünk, hogy a gyári hibát bizonyítsuk?

SAD1st 13.01.17: Ez egy jó fórum, de amit olvasok – elszomorító! A vásárlással elfogadjátok a szavatosságot és fölháborodtok, ha méltányosságból nem javítanak és cserélnek? Ez Németo.. Mindent használni, semmit fizetni. „Méltányosság”, ahogy a szó is mondja, nem olyasmi, amire jogunk van. Ha egy cég nem méltányos, ez sajnálatos, de nincs mit tenni. (S. Schridde: Ha egy termék, röviddel a szavatosság után, gyártási hiba miatt tönkre megy, a kulantéria jogos. A kereskedő és a gyártó ezzel jelezhetik, hogy az ügyfél elégedettsége fontos neki.)

t0m 13.01.17: Bosszúságtok értem, ám mindenki megfontolhatja, megvesz-e minden új dolgot? 600€-nál, 6 hónap garanciára elosztva, ez havi 100€. 6 hónapi jótállással autót sem veszek, inkább 5 évessel. Elektronikát (pl. projektort) is lehet 5 év jótállással venni. Minél több vevő minél több garanciát követel, annál inkább elgondolkodnak a gyártók, főleg arról, termékeiket hogyan szerkesztik és „finomítják”. Nem szívlelem az „eldobó”-társadalmat és azt sem, ha minden új, divatos kütyüt, amit félig készen a piacra dobnak, hogy ezzel is „béta-tesztelőként” ugrassák be a vásárlókat. Akinek ideje van, előnye van. Azt is fölismeri, ami a termékleírásban nem áll.

Hannes58 13.01.16: 2011 novemberében vettem egy iPhone-t, 13 januárjában már nem tudtam teljes működésre bírni. Guglizás után, a 40-es hibajelzésről kiderült: alaplap-hiba. A telekomshop-ban tudtam meg, hogy az Apple csak 1 éves garanciát vállal, a 2. év csak szavatosság, én kell, hogy bizonyítsak... Javítás nem éri meg (200-300€). Elszomorít, hogy egy ilyen drága gép csak 1 évig tart, pedig vigyáztam rá...

A-Klasse Rainer 14.12.04: Már rég föltűnt, hogy a handy-k alapra visszaállnak (gyári beállítás). Kezdődik a gond: nincs vétel, SIM-kártyát nem ismeri föl vagy nem fogadja el. És még valami: Samsung, Apple, HTC – mind ugyanaz.

MOBIL FÜLLHALLGATÓ APPLE Jürgen 12.05.03

Vette: 2011/6

Pár hónap után a kábel kezdett ragadni, undorító volt megfogni, ment a szemétbe.

1. komment: Nálam is „ragad”, továbbá két fejhallgató mikrofonja, vezérlő billentyűje is defekt lett. 2. Nálam az iPod fülhallgató vezetéke, a dugós csatlakozónál, kiszakadt.

MOBIL iPHONE 3GS APPLE Kerstin 12.05.01

Vette: 2010/8 Hiba 2011/9

Egy év után a hangszóró egyre halkabb lett. Apple: a garancia lejárt, a szavatosságnál a vevő kell, hogy bizonyítson. Az Apple-ban csalódtunk, soha többé iPhone. Más gyártó után nézünk, hosszabb garanciával.

Komment: Hangszóró-hiba a műhely fémporától is jöhet. Van elég más gyártó, hosszabb garanciával.

iPHONE 3GS APPLE

4 komment 1. A mobil egyszer csak kimúlt, adataim vesztek el. Most van egy Samsung Galagy Nexus-om, ez meddig bírja? 2. Nálam dettó. A neten találtam valakit, aki 25€-ért a „szoftverhibát” elhárította. 3. Kipróbáltad az iPhone-nál a visszaállítást? (reset, lásd Apple-portál, egy billentyű kombinációt kell lenyomni). Ez lehet a 25€-s ajánlat is. 4. Elektronika-anyagfáradás minden gyártó problémája, az integráció fokával nő. 5. Ez most kivételesen nem az Apple sara. Minden gépnél előfordulhat. „Kemény-reset” segíthet (keresgélj a neten). Ám egy ilyen alapra állítás után a régi programokat nem szabad vissza rakni – lehet közöttük egy olyan app., ami a hibát okozza!

iPHONE 3G APPLE Dirk 12.03.05

Vette: 2008/8 Hiba: 2010/6

Ez és más Apple is számomra az obszolencia ordító példája! Ezekben a gépekben a lítium-ion-akku 2 év alatt kapacitásának 50%-át elveszíti. A gond: az Apple-nál nem cserélhető; iPod-nál semmiképp, az iPhone és az iPad gépeknél csak az Apple-szerviz által (célszerszám). A csere ára: kb., mint a gép ára, akku nélkül. Megpróbáltam: órákat kínlódtam, a tokot megnyomorítottam, az egész gépet szét kellett szedni, lapkákon apró csavarok és dugcsatlakozók és a végén, legalul, az akku – beragasztva! Az új akkuval sem lett jobb és még a kamera is kiment. Egy régi Nokiám 5 éves, már a 3. akkuval kitűnően üzemel. Fedőt föl, régi akku ki, újat be és kész! A drága Apple-k, a cserélhetetlen akkuk miatt, 2-3 év alatt használhatatlanok.

26 komment 1. Az új iPhone 4, 4S és az iPod 3., 4. generációjánál az akku már cserélhető. Új akku + spec.szerszám, kevés pénzért, az eBay-nél kapható. 2. Sajnos, a picike kamera-modul már ilyen. Új, beépítéssel a qoodoo.de-nél, 40€-ért kapható itt, Berlinben. 3. Akku odaforrasztva: nincs kontakthiba! S. Schridde: Hogy az akku szabja meg a telefon élettartamát, nem ésszerű. Az érintkezéseket stabilan is meg lehet építeni. Így az ügyfél maga döntheti el, milyen akkut vesz, ha cserére van szükség. 5. AndreasW: Nem értem, mért bolondulnak az emberek ilyen méregdrága kütyükért? (Lehetnek jók is.) Ezeket is Kínában gyártják és Samsung-képernyőt tesznek rá. Szerencsére vannak alternatívák.

A további 20 kommentben vérre mennek, hogy az iPhone-ok ragasztva vannak-e, vagy csavarozva, a régi Apple-k jobbak-e, vagy sem, az újak megérik a pénzüket vagy sem?

 

 

 

Szólj hozzá!

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 6.

2018. február 16. 19:11 - RózsaSá

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 6.

PORSZÍVÓ BOSCH ROXX 6143D 15.02.13

Vette: 2011/8 Hiba: 2014/2

A porszívó öntisztító-üzemre vált, minden 1-2 percben. Bosch: javítás 100€. És ez 245€ árnál, röviddel a garancia után!

Rolf 15.02.23: Nálam ugyanez. A Bosch Roxx „Clean”-funkciója minden 2-3 percben beugrik, holott minden tiszta. Nem lehet folyamatosan porszívózni. A cleaner leállítása (portartály vezetékeinek kikötése) nem segített. Bosch: Javítás 127€. Kösz – vettem egy olcsót 69€-ért (márkaajánlat törölve – a szerk.), ez nagyon jól szív és a feleségem ismét kedves hozzám!

disti 15.06.20: Probléma ugyanez egy Bosch Roxx-szal, a jótállás után. Tekintve a javítási költségeket, a javítástól és a márkától is tartózkodom.

W.Gr. 16.09.28: Nálam dettó: minden néhány percben cleaner-modus-ra kapcsol. Csavarom a kerepet: semmi. A szűrőt kiveszem, óvatosan kompresszorral átfújom – egy ideig (5-6x) szív. A szűrőt kimosom, szárítom – ez ideig-óráig segít. Az egész mehet a kukába, 250€! A legnagyobb MURKS és tré-vásárlás! Soha többet Bosch-porszívó!

 

BMW PÖRGETTYŰS PUMPA DIESEL Frank 12.06.10

Vette: 2001/1 Hiba: 2005/3

A pumpa jele: BMW E46 320 DA Touring Diesel Automatik. Új BMW-t vettem – 128 000 km-nél a pumpa tönkre ment! Egy Diesel-nek ez semmiség, az ügyfél a szivattyú kopását még csak nem is befolyásolhatja. Javítás és csere: 1200€. Előtte volt egy Golf II (1989), szinte azonos építés, csak 12 évvel korábban – annak a pumpája 195 000 km-t is kibírt. (És annak cseréje 250€ volt). BMW többet nem jön a házamba!

7 komment

R. Starringer 12.04.10: Helló, Stefan! Mit kezdjünk egy 7 éves esettel? Aktualitás? Mint jármű-mérnök, kételyeim vannak: nem tankolt véletlenül Otto-benzint? Ezt a modern D-motorok befecskendezői igen rosszul viselik! Más eseteket (elektro) én is megerősíthetek. Üdv: Ralph

A. Konusch 13.01.10: Tudom, hogy a mai termékek minősége nem mérhető a régiekével! Ám, mint BMW-s, a problémát meg kell, hogy cáfoljam. A BMW-nél közismert volt, hogy benzin/dízel-pumpájuk hamar tönkre megy. Nálam is így volt. A jó, hogy az autóknál (az elektro-gondokkal ellentétben), sok hasznos modell-fórumon, a gyönge pontokról előre informálódhatunk! Egyébként a pumpacsere (tartó, tömlő, bilincs + 20 perc) nekem 60€-ba került. Aki fülel, az tudja: a BMW csak 200 000 km-ig áll jót! (Sajnos, csak 150 000-ig MichaelH).

MichaelH 13.01.18: Egy nagyobb flotta vezetőjeként mondom: 4 éve még BMW 520d-ket használtunk. Miután IGEN GYAKRAN problémásak voltak (elektronika) Skodára álltunk át. 4 éve Škoda Superb-ek vannak a cégnél, 120 000 km-rel tovább futnak a BMW-nél és a szervízköltségek 70%-kal csökkentek. Ez nem jelenti azt, hogy minden BMW rossz, de ismerek sok más céget is, melyek váltottak és a BMW-től el.

Hex 14.10.19: A BMW-vel befejeztem. Úgy az autókkal, mint a motorokkal. A minőség drámaian annyira lement, hogy mindenkit eltanácsolok. Habár egykor lelkes BMW-rajongó voltam. Csak néhány példa: ismerősöm 620d-jénél elszakadt a vezérműlánc, 185 000 km után. A javításért a BMW 4500€-t akart. Maga látott neki, az egész motort szét kellett szednie, mert a lánc a hajtóműoldalon volt!!! (VW TSI láncfeszítése – zörög a lánc – gyártási hiba. Világnézet, 2015. szeptember 22. RS18II15). Amikor megláttam a láncot, nevetnem kellett: ilyet legfeljebb egy biciklire raknék! Másik ismerősöm (motorkerékpár-szerelő) már 2 esetet látott (K1200LT), ahol az ABS-szel együtt, MINDKÉT FÉKKÖR kiesett! Képzeljük el, családdal, pakkal megrakodva, lefelé autózunk az Alpokban... További panaszok más BMW-modelleknél: alu-futómű-részek korróziója.

 

MOSOGATÓGÉP BAUKNECHT HYGIENE+ GSUK J. Kuhn 4507 14.04.28

Vette: 2010/6 2012/12

Nem mosott tisztára, az utolsó harmadban F1 hibajelzés. Fűtés jó, mosó-rotációskar megtisztítva, pumpák kiszedve és megtisztítva – és semmi. Levonom, hogy a program zavarodott meg, 2 1/2 év után. Nem volt olcsó. Megy az ócskavasba.

ManfredW 14.05.02: A Bauknecht F1 hiba, rendszerint, de géptől függően, alacsony vízszintre utal. A pumpa levegőt szív be, így kicsi a nyomás. Típus szerint, az NTC értékelő is hibás lehet (Negativ Temperature Coefficient – hőérzékelő). Vödörtesztet csináljunk, a fojtót és a szelepeket a befolyó tömlőn citromsavval mésztelenítsük, esetleg a szennyszűrőt is tisztítsuk meg. A fűtésvezérlő NTC-érzékelőjét is megmérhetjük. A modern mosógépekbe már évek óta, biztonsági okokból, nem építenek be nyomáskapcsolókat a vízszint-érzékeléshez. Ma a tápszelepekben műanyag fojtók vannak (plasztik-részek gumikoronggal) ezek a hozzáfolyást 2-10 bar (2-5 l/perc) tartományban tartják. Ezek azonban a szennyre és mészre igen érzékenyek. Egyszer aztán hiba lép föl, mivel a vízbefolyás csak kb. 60 mp (öblítés ca. 45 mp) és a vízszintet tovább a gép nem méri.

Flens 14.12.19: Nálunk a hiba egy eldugult hőcserélő volt, ezt kicserélve, mintha új lenne...

MOSÓGÉP BAUKNECHT TOPLADER WAT CARE 30 SD

Ute 12.07.26

Vette: 2010/5 2012/7

Az eladó megkérdezte, akarunk-e rá még egy biztosítást is kötni? Eddig 10 évig futottak, ezért hárítottam, bár az eladó vigyorgása intő lehetett. Heti 2x mosás ellenére, a gép pont a garanciával együtt elbúcsúzott. Elektronikus lapka-hiba, javítás 200€, tehát nem éri meg. Egy lapka tényleg ilyen drága? Már egy év után a gép nyikorgott, akkor kellett volna rögtön reklamálnom. Legközelebb, ha valami gyanús, azonnal panaszt teszek!

4 komment

T.M 12.07.28: Mi mehet tönkre egy ilyen nyákon? Ezer évig tart, vagy nem? (S. Schridde: Forrasztási pontok, apró részek, pl. el.kondenzátorok. Bevizsgáltatom.)

carw 12.10.14: A vezérlő elektronika a mosógépekben más, mint pl. a számítógépekben. A nagy gépekben 12v-tal vezérelnek 240V-tal működő részeket (pumpa). Ehhez jön a részek rossz minősége.

MOSÓGÉP BAUKNECHT WA SENSITIVE 32 DI n.n., Ausztria 12.05.23

Vette: 2009/11 Hiba: 2012/2

A fehérneműn a dob lyukainak barna lenyomata először rozsdagyanús volt, kézzel megforgattam a dobot: csapágyhiba. A Bauknecht méltányosságból csak az anyagárat akarta vissza adni, az út- és a munkaidő árát nem. Ez nekem totálkár!

13 komment

MartinKHW 12.05.24: Nálam ugyanaz! Folttisztítóval próbálkoztam.

SteffenSpiller 13.08.05: Évek óta sokan így jártak a Bauknecht-tel. Nálam is: foltok a fehérneműn. Még a festék alatti rozsda is lehullott. 3 év után végleg kidőlt. Előző B. egyik 11 évig, másik 20 évig bírta.

Skorpio111 12.05.26: Az én Bauknecht WA 725 SC-m már 21 éve „elpusztíthatatlan”. Másik családnál 14 évig ment.

S. Schridde: 12.05.28: Igen, ilyesmit gyakran hallok. Úgy tűnik, régebben a gépek tartósabbak voltak (itt: 21 évig). Hogy a maiakkal mi van, szabadjon rákérdeznünk! Az utóbbi 5-10 évben sok gyártó rontott a minőségen.

Schublade02 12.05.29: Szerintem ez általánosítás, mert mindegyik egyedi eset, ezért sorozathibáról szó sincs. Épp a mosógépnél az is fontos, hogy bánunk vele: cipőket mosunk, vagy dugig tömjük. Sokan hiszik, hogy ma már 6-7 kg-ot bele szabad rakni. (A ruha ússzon a mosólúgban! Lásd: Szelíd Energia Füzetek 6 RS18II16). A Bauknecht méltányos, ha pótalkatrészeket ad, tudtommal, garancia-hosszabbítást is. Más gyártók nem ilyenek.

Marie 12.06.13: Csatlakozom. Az én B-gépem is állandóan javítás alatt volt: ablakgumi szakadt, szennyvíztömlő-visszacsapó szorult, golyóscsapágy-kár, kis vizek kilépése, ami blokkolja a gépet. Soha többet Bauknecht. Szerencsére a férjem mindig megjavította, így nem volt az új áránál 3x több költség.

S.Mellmann 12.06.24: Ha háromszoros javítás-költséget fizet, váltson szervizt! Enyém 10 éve jól fut, elégedett vagyok. Kár az Ön gépéért, de ez biztos nem mindenkinél van így.

djTechno 12.06.17: Már néhány Bauknecht-et (3) elfogyasztottunk. Előtte volt egy Privileg, míg a burkolat át nem rozsdált. 5 évig tartottak, akkor is évente 3-4x elromlottak: vezérlő, szénkefék, 2x csapágy, pumpa, termosztát, ékszíj... Az első a legolcsóbb volt, de áram volt a burkolatban, így hozták a köv. drágábbat. Aztán azt mondták, nincs pótalkatrész, + 100€-val vegyünk újat náluk. Ez sem bírta sokáig... Most itt egy Whirlpool (USA-Bauknecht), ugyanaz a takony.

Matthias 12.06.23: Fordítva: a Whirlpool nyelte le a Bauknecht-et, 1989-ben. A két német gyárt (Neunkirchen és Schorndorf) bezárták. Nem csodálkoznék, ha a MURKS ekkor kezdődött volna. Ilyet ismerünk az US-konszerneknél (szerencsére nem mindnél), melyek német cégeket vettek át...

zanzarah 12.07.12: Nézzétek meg a típus-táblácskát: mind Törökországból jönnek, ezek már nem a régi Bauknecht-ek. Ugyanez érvényes a Grundig és Privileg (régen Quelle, ma Otto) készülékekre is. Márkaneveket vásárolnak föl, mert ezekkel jól eladható az áru. Sorozatok is vannak, melyek mintegy „összebeszélve” egy napon mennek tönkre. Eleget dolgoztam egy szervizben, hogy egyes gyártókat messze elkerüljek. Inkább spóroljunk egy Miele-re, az tartja, amit megígér.

WeHa 12.07.13: A Miele-ről más a véleményem. Kétszeres ár, de nem jobb. Egy szagelszívónál bosszantott, hogy fölnyitáskor nem kapcsol be, mint az olcsóbbak. Piszkálni kellett a kapcsolót. Technikus vagyok, fölnyitottam, hogy új kapcsolót rakjak be. Ámuldoztam a silány munka láttán: a burokborda az érintkezőt soha nem érhette el! Miele: Mivel megjavította, fuccs a garanciának, mit akar? Azóta nekem a Miele (a Siemens is) vörös zászló. Gépek: elégtelen. Szerviz: elégtelen.

MOSÓGÉP BAUKNECHT WA CARE 34DI Ursula 12.04.20

Vette: 2009/9 Hiba: 2010/11 2012/3

A centrifugálás elégtelen; kevés ruhánál, másodszorra sem. A szerelő: a ruhán múlik. A bolt a Bauknecht-hez küldött, holott a jótállásért először ők felelősek. Aztán idén: nyikorgás-csörgés: a csapágy oda. Javítás 150€ lett volna, de nem vagyok hülye... Más gyártók gépei meg futnak. Végül meg akarták vizsgálni, de akkor már a roncstelepen volt. Soha többé Bauknecht!

Sven Ahr 12.04.20: Egy B WAK 12 két év után csapágyhibás. Előző Bauknecht hogy bírta 24 évig? Ez a WAK 12 igen könnyű, vékonylemezű, ingatag. A csapágycsere is csak több órás munkával végezhető el. A TOOMnál hajszálra ilyen gépeket láttam, még a fölirat is ugyanaz – csak a Bomann és más olcsó gyártók címkéivel. Tehát a Schorndorf-i fejlesztő részleg nem jutott tovább, de a 24 hónap garanciát pontosan belőtték...

Wong 14.09.28: A régi, drága Bauknecht WA-m 10 évig futott, javítás nélkül. Eladás előtt volt egy pumpacsere. Az új B. WA Sensi. 2,5 év után csapágyhibás lett. Ám a csapágy úgy volt a dobbal egybe építve, hogy a dobot is ki kellett cserélni! A csapágy-tok is műanyag (régebben fém) volt. A cég lerázott. Gazdasági totálkár! Fölújítva most megy, csak a vezérléssel kell vacakolni, míg beindul.

MOSOGATÓGÉP GSFS 5321 BAUBNECHT Ronald 12.04.02

Vette: 2009/6 Hiba: 2012/3

Az adagolót 3 hónap múlva kellett cserélni. Az eszköztartó kosár is eltört. Egy évig játszadoztam, hogy az adagolót beállítsam. A só- és a tisztítószer (Klarspüler) adagolása a tartály teltségétől függ (nem vicc!). A mosogatás eredménye mindig más. A „megoldás”: pár futtatás után a tartályokat ismét föl kell tölteni, ha nem is üresek. Hihetetlen srott ez a gép. 2 év 9 hó után égésszag, a biztosíték ki. Szerviz: Sajnáljuk, a garancia lejárt. Kinyitottam: egy dugós csatlakozó olvadt meg, kicseréltem. De az öröm nem tartott soká: pár napra rá a sóadagoló-beállító ment tönkre.

Szólj hozzá!

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 5.

2018. február 14. 15:56 - RózsaSá

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 5.

TV SMART TOSHIBA Patric 2018.01.22

Vette: 2014/1 Hiba: 2016/6

A tv képernyője 2 év után elbúcsúzott. Új display 800€. Ment a szemétre.

LAPTOP ASUS F950CA-XX079H 2018.01.22

Vette: 2013/8 Hiba: 2015/11

Összecsukva is néha beindult, leszívta az akkut. Munka közben is váratlanul leállt. Gyanítom, a fedélállapot-érzékelő a hibás. 3 év után a képernyő a keretből kitört, így most nehéz a gépet összecsukni. Gyanús, hogy minden rögtön a garancia kifutása után történt.

KEVERŐ SMOOTHIE MAKER/STANDMIXER 2006 KHAPP

2016.10.26 Bernd Kemmler

Vette: 2016/4 Hiba: 2016/9

A keverőedény kilyukadt, alul kifolyik a lé. Repedések is láthatók, ahol a kés beépített. El sem merem képzelni, mi lenne, ha a keverőedény széttörne... A kereskedőt értesítettük, jött 2 mail, aztán semmi. Ticketszám #PF184334.

LÁMPA CITROEN C4 GRAND PICASSO 12.07.07

N.N. Svájc Vette:2009/9 Hiba: 2010/6

Az előző C4-ben sohasem kellett lámpát cserélnem. Ezt a szervizesek is igazolhatják.

9 komment

Tom Ate 12.07.14: Nálam is a C4-ben egymás után égnek ki a lámpák, 2008 óta. Még rosszabb a körülményes csere. A foglalathoz nehezen lehet hozzáférni, ferdén, biz. szögben kell az égőt bevezetni és nyomni. Inkább szervizben cseréltetem.

Bernd Otto 12.11.10: A C3 Plurial-nál is a bal főlámpa kiégett. Az új most 5 éve kitart, de a csere egy horror. Két hétig össze volt karcolva a kezem.

Roger 12.11.09: A Citroën sem lámpákat sem más világító testeket nem gyárt. Ezeket a Hella, a Bosch szállítja, a H7 izzókat az Osram, Narva, Philips, stb. 2010 óta a gyártókat kötelezték, hogy a laikusok is, a helyszínen különösebb szakértelem és szerszám nélkül cserélhessék a biztosítékokat és a lámpákat. Ha ez nem lehetséges, a szerviz köteles díjtalanul lámpát cserélni – ez EU-szabály. Ezt szívesen elhallgatják, hisz akkor semmit sem kapnak.

S. Schridde 12.12.11: Ez valóban a gyártó kötelessége, megküldenéd az EU-direktíva forrását?

WeHa 12.12.12: Kötelesek, igaz, ám ha a gyártó a generátor feszültség-csúcsait nem szabályozza, a lámpák hamar tönkre mehetnek. Akkor is, ha a lámpák a karosszéria rezonancia terébe vannak beépítve, vagy ha a lámpa hője nincs elvezetve. Továbbra is föltűnő, hogy ugyanaz a lápatípus A-autóban kiég, B-autóban évekig bírja. Az EU-előírás: ECE-R48, 07 kieg. (12.13 és 12.14), 2004.02.26, kaptak 30 hónapot, tehát 2006/8-tól jogerős.

Tilo Surfer 13.03.21: A H7 lámpák rövidéletűek: 1. A H1 és a H4 lámpák hatékonyabbak, 70W helyett 55W, kevesebb benzin fogy. 2. A 70W magasabb hőfokkal jár, több fényt hasznosít. Kelvinben nagyobb színhőfokot mérhetünk („kékebb”). 3. Ezt a kék lámpáknál eltúlozzák és „cool blue”-ként reklámozzák, ebből rövidebb lámpaélet és nagyobb kereskedelmi forgalom lesz. 4. 13,2V-on felüli feszültségek strapálják a lámpát, ezt a gyártók kímélő elektronikai logikákkal próbálják kivédeni, pl. gyorsabb akku-töltéssel. 5. Technikai módokkal (IRC: belső wolfram-gőz-tükrözés, halogén-nyomás variálás) a gyártók a fényerőt próbálják szabályozni, de erről nem beszélnek. 6. H7 lámpák, a régiekkel szemben, rezgésre érzékenyebbek. A wolfram szálacska két fémcsövecskébe van bele ponthegesztve, vékonyabb és rövid utakon berezeg, párolog, törik. Kisebb lámpákat akartak. 7. A német törvénykezés a lámpákat fogyó eszköznek tekinti és nem garanciálisnak. Nincsenek ösztönzők tartós lámpákra és normák is hiányoznak. 8. A minőség ingadozó, gyártók szerint. Pl. az Osram Cool Blue körtéinek 3%-a 100 órán belül kiég, 40% a következő 100h alatt. A gyártás minőségkritériumoknak nincs alávetve, tehát gyönge szériák is kikerülhetnek. Mit tegyünk? 1. Válasszunk olyan gyártót, (pl. Osram), melyek az égők élettartamát megadják. 2. Kék helyett sárga égőt! 1/5-tel tovább tart. 3. Fénytesteket garanciával is vehetünk. pl. Osram Ultra Life: 3 év. 4. A jármű 13,2V-nál nagyobb áramait felül kell vizsgálnunk. 5. A gyártókat törvényileg minimum-élettartamra és normákra kell kötelezni. Honlapjukon adják meg a lámpák összes jellemzőit (élettartam, stb.). 6. A H7-re adjanak áttekinthető info-táblázatokat (pl. ma egy ilyet az Osram-nál töltöttem le).

Tilo Surfer 13.03.21: A táblázat kissé olvashatatlan!

Meini 13.03.23: Mennyit használjuk az autó reflektorait? Aki nappal is bekapcsolja, ne csodálkozzon, ha hamarabb elhasználja. Egy ismerősöm a lámpákat állandóan égeti és csodálkozik, ha cserélnie kell.

FÉKBETÉT CITROEN BERLINGO 12.04.10 Sigfried

Vette: 2009/5 Hiba: 2011/5

2 év után a nyomtávrúd-csukló mindkét oldalon kilazult és ki kellett cserélni. A féktárcsákat is újítani kellett, annyira elkoptak, holott a fékbetétek csak félig. Féktárcsa a fékbetét előtt? NEM LEHET!

5 komment

heinzB 12.04.11: Nálam a C-Berlingo huzalfeszítő görgője, továbbá a C. Diesel generátor-ékszíja lett, minden 25 000 km után, defekt. Oberhausen-ben, a Citroën Postert szerint, egyedi eset, a gyönge pont már a Citroën XM-nél jelentkezett. Roncstelepre vittem és német kocsira álltam át. Már 4 Citroen-em volt. Az utolsó szerviznél időpontot, alkatrészt beszéltem meg – de két hét után sem volt semmi. A nyaralásomnak lőttek. Mi ez, ha nem MURKS?

volkerW 12.04.11: C3 Picasso kocsimmal hasonlóan jártam. Még garanciában a futómű zörögni kezdett, utána féktárcsákat kellett cserélni, 40 000 km-nél szerintem túl korai. A műszerfal hőfok-kijelzője garancia után nem sokkal kimúlt. Néhány, pár centes elektronikus építőelem segített volna, de a műhely 300 €-t kért az egész középkonzol kicseréléséért.

axel 12.04.12: Az én C-Berlingo-mnál (2009/5) a két nyomtávrúd-csukló 3 év után (30 000 km) kilazult. 1,5 év után mindegyik ajtózár kaput.

Harald 2012.04.15: Ez van minden gyártónál: legkésőbb 60 000 km után a féktárcsák a betétekkel terv szerint cserélendők – állítólag a jobb fékhatásért. Valójában a márkaszervizek jobb forgalmáért. Az én MR2 kocsimban (2001) még mindig az első féktárcsa és betét volt, 120 000 km után is, kiváló fékhatással. A cserét aztán magam kértem, bár a műhely és a TÜV (technikai vizsga) szerint még jók voltak. Azóta nem megyek márkaszervizbe („mindent ki kell cserélni”), hanem szabad műhelyben, fele áron javíttatok. Úgy tűnik, ezt akarják...

Manfred W. 14.05.03: Ugyanez a probléma más német autógyártóknál is. Az elhasználódás, a fordulatszám és a vezetésmód szerint, előbb-utóbb föllép. Kapható modern úszó féknyereg, poly-V-ékszíj és széles gumi. A feszítő görgők csapágyazása, 10 000 fordulat/percnél, motormosásnál is sérülhetnek. Szinte minden gyártó saját alkatrészeinek tartósságát levitte. Őket a beszállítók is költségcsökkentésre kényszerítik. Ezt a szabad műhelyek is észrevették és többé nem építenek be originál kopó-részeket.

KAMERA QV-R41 CASIO 12.04.10

Vette: 2004 Hiba: 2007

A Casio kamera kétszer (új és frissített) nem tudta behúzni a lencsét. Elem újratöltése, adapter sem segített. Casio: A fő-nyák defekt, javítás 120€. Új ár: 240€, tehát a javítás nem éri meg. Vettem egy ugyanilyen, de frissített használt gépet, egy év törvényes jótállás után, ugyanaz a hiba. Soha többé Casio!

9 komment közül 7 ugyanezt a hibát jelenti.

fastrell 13.04.03 Én is kaptam egy 120€ javítási ajánlatot, „az objektívbe por jutott”. CASIO MIINDIG EZT MONDJA! Bécsben, a Media Markt-nál, nekem, személyesen mondta egy eladó: Casio-t még sohasem javítottak. Tudják, hogy senki sem perel, habár nyerhetne. 200€-ért a sok nyűg, tehát hagyják. SOHA TÖBBÉ CASIO!

empton 12.10.08: A Casio nyilván évek óta objektív-problémával küzd – eredménytelenül. Rossz, hogy az ügyf.szolgálat csökönyösen és pimaszul mindig azt állítja, homok vagy por került bele – holott kint nem is, csakis bent, kiállításokon használtam! A hiba sok fórumon olvasható. Garanciát nem vállalnak, még 2 hónapra sem. Kár az egyébként jó kameráért. Ez számomra: SOHA TÖBBÉ CASIO! Nincs kedvem újból 9 hónapig a Casio-val vitázni, perelni meg nem éri meg.

Kurtmue 12.12.18: CASIO EXILIM Z00M EX-Z1000, 5 éve vettem, két hét után „elem lemerült”. Megmértem az akkut, tele volt. Lemerítve megmértem az akku-kapacitást. Gyanítom, a Casio a kamerát egy „lejárati dátummal” látta el. Nálam a bizonyíték, perelnék, ha nem sajnálnám a költségeket.

 

NYOMTATÓ MFC J 69100W BROTHER

Patrick, Svájc 12.06.25

Vette: 2011/12 Hiba: 2012/3

A Media Markt-nál vettem, Zürich-ben. Először jól futott, aztán egyszerre nem lehetett bekapcsolni. Garanciális volt, de nem tudtam, a Media Markt-hoz vigyem vissza, vagy egyenesen a Brother-hez? De miután a Media nem javít, csak tovább küldi (1-2 hét), egyenesen a Brother-szervizbe vittem. A probléma ismert, mondták, ekkor kezdtem az élettartamra gyanakodni. Két nap múlva vissza is küldték: alaplap-hiba. Bosszantó, hogy ez ilyen hamar föllépett. Gazdasági káraim is voltak: szállítási idő és munka, értékcsökkenés a postai küldés által – de főleg: munkáimat kellett elhalasztanom. (Kölcsöngép, gyorsjavítás túl költséges). Gyárakban, por-, hő-, rezgés-terheléseknek kitéve, állandó üzemre lehet tartós elektronikát gyártani – az én tiszta irodámban, rövid idő alatt, kevés használatnál, a gép meghibásodik.

TRainer100 12.11.29: Ugyanilyen gép csíkokat nyomtat, ezt be is ismerték. De a legjobb: a nyomtatót már háromszor kicserélték – a hiba maradt. Nem értem a Brother-t, 500€-t elkér, habár a nyomtatófej problémája ismert. Hosszú huzavona után a Brother-support azt javasolta, a meghajtót állítsam „Foto”-ra. Szuper! Hogy több anyagot fogyasztok, 3x lassabban nyomtatok, nem érdekli őket! Soha többé tintasugaras Brother!

NYOMTATÓ MFC-216C BROTHER 12.05.21

Vette: 2007 Hiba: 2010

Pontosan a 3 év jótállás után: „papírdugó”. De nem az volt. Kerülő úton tudtam meg, hogy ugyanez a hibakódja a tinta-túlfolyásnak is. (A tisztítás fölös tintája egy tartályban gyűlik föl). Technikust hívattam; fölnyitotta, a tartályt kiszedte, kimosta, kiszárította, visszarakta – és a nyomtató ismét fut, már két éve.

8 komment

hurpel 12.05.23: DCP-135C: Nem jelzett hibát, mégis a tinta a tisztításnál kifutott! Gyönyörű – és ha a bútort tönkre teszi? A gyűjtőtartály tisztítása után minden OK, de elég munka volt. (Eljárás a youtube-on, S.Schridde).)

Richard Drachen 12.06.30: A tartályt kiürítettem és fölszívó anyagnak néhány tampont nyomtam bele. A számláló olyan alacsonyra van állítva, hogy egyszer le lehet nullázni, a tartály ürítése nélkül is. Akkor csak a 2. hibajelzésnél van csak tényleg tele. Ez egy KÉTSZERES MURKS! 1. Piszokság olyan tartályt beépíteni, amelynek karbantartása jól rejtve van. (És a szerviznél 100€), 2. ezt a számlálót ilyen kis számra beállítani. Esténként a gyártók halálra röhögik magukat, mikor a nejeiknek elmesélik, micsoda ócskaságokat programoztak, hogy egy csomó ügyfél eldobhatja a gépét. 3. Egyáltalán nem volt egyszerű megtalálni, honnan is ered a hibajelzés. Pofátlanság, hogy a Brother olyan funkciót épít be, amely nemcsak a nyomtatást, de a szkennelést is letiltja, már egy félig telt hulladéktartálynál is. 4. A gép már amúgy is MURKS. Van benne lapbeolvasó, de ha a nyomtatórész nem perfekt, nem működik (pl. patroncsere után).

HTech 12.07.12: 2005 óta egy DCP 115c-t használok sok nyomtatásra, kedvező (olcsó) tintapatronokkal (1-2€/patron, nagykereskedőnél) és 7 éve nem kellett a gyűjtőtartályt ürítenem.

A tintasugarasakat naponta pár mp-ig tisztítani kell, hogy a járatok és a nyomtatófej el ne duguljon. Így a gyártó az ügyfél garanciális igényeit próbálja megelőzni, hisz a gép, ha nem használják, tönkre megy. Némely „specialista” a gépet kapcsolós dugaljra (master/slave) köti, hogy áramtalanítson, ha elmegy. Ez nem tesz jót a gépnek. Sorry, akkor lézert kell venni! (Biztos, „olcsóbb” lesz!). Tehát itt sem látok tervezett obszolenciát. Tisztításkor csak kell valahová a tintának folyni! Ez egy szivacs, ami valamikor teli lesz. Találjatok ki valami jobbat és szabadalmaztassátok! PS: A tampon valóban jó ötlet!

S. Schridde 12.07.13: Jól mondtad, a gyártó érdeke, hogy a garanciát ne vegyük igénybe. Ezért a tiszta takarékosság ellen a gép önmagától tisztít, értsd: tintát fogyaszt. Régebben volt egy gomb: „Nyomtatófej tisztítás”.

Ike59 13.10.29: Egy 115C és egy 215C üzemel nálunk. Évek óta kedvező tintát használunk, meg vagyunk elégedve. Egyedül a számláló idegölő és sehol dokumentálva! Mindkét nyomtatót már visszaállítottuk, eddig nem csöpögtek. Ez a számláló-trükk pimaszság és butaság is! Sok ismerősünk más márkára tért át, úgy vélve, a Brother gyorsan kidőlt, pedig nem.

 

NYOMTATÓ BROTHER MFC-5890 CN 12.05.12 Yannic

Vette: 2010/2 Hiba 2012/5

Egyszerre feketét csak elmosódva nyomtatott. Patroncsere (originál!), tisztítóprogram – semmi. A neten találtam egy hardreset programot, az sem segített. A Brother tel-hotline-ja azt mondta – látatlanban – vegyek újat, a javítás nem éri meg. Szerintem a „fekete nem nyomtat” egy beépített program, amit a Brother előszeretettel használ. A Google-t böngészheted egész nap, ilyen problémát sokat találsz – de nem megoldást!

7 komment

Is2newbee 12.06.12: Abszolút ugyanezt tapasztaltam. HP-re váltottam, drága patronokra. Első nyomtatóm is HP volt, az bírta. A Lexmark sem akart tovább...

ugnbg 12.07.03: DCP 215 és MFC 6490: ugyanez a probléma, 2-4 év után: totál elmosódott kép. Tisztító futtatása csak más patronokkal volt eredményes, de meglehetősen időrabló. Tisztítópatront berakni, több színes/fekete tesztet nyomtatni, míg a szín halvány lesz ( a tisztító folyadék halvány színe), közben öblítések, aztán újra normál patronokat berakni és az egészet újból. De azóta a fúvókák rendben.

wishbringer 2012.09.27: 210 június: 5 db MFC 5890CN-t vettünk az iskolapszichológusoknak, ebből 2012. szeptemberig 3 ment át a Jordánon. Egynél a fekete agyő, kettőnél csíkok a színesnél, tisztítás sem segített (originál patronok).

Aleixande 13.05.14 Már köztudott (pl. a ZDF-tv WISO műsorából is), hogy a beépített obszolencia, 200€-s gépeknél, sokszor tetten érhető. Nálam egy Aldi-Medion mikro - szerencsére még garanciálisan – romlott el. Nemrég egy Sony Cybershot DSC-W100 esett ki, nem lehetett bekapcsolni. Ilyen kamerákat aztán az árverező portálokon láthatunk ismét. Néha a lencse, néha a CCD-szenzor a hibás. Tehát ne csodálkozzunk, ez már így van. Egy 100€-s kombi-nyomtatónál nem várhatunk tartósságot. A mi eldobó-fogyasztó társadalmunk így működik.

m_hsch 13.04.05: Ugyanez a típus, mindkét irodánkban, csak egy oldalt húz be, különben jó. Újat vettünk. Sajnos. Aki csak egy oldalt ill. minden oldalt egyenként faxolni, másolni vagy szkennelni akar, megkaphatja ajándékba. Különben megy a Murksmúzeumba.

 

KOMBI-NYOMTATÓ DCP 115C BROTHER 12.05.21 Werner

Vette: 2008/6 Hiba: 2011/12

2 db. DCP 115c van a házunkban. Egyszerre kék tinta ömlött ki, patroncsere, tisztítás után is. Az abszorberben nem volt sok festék, ám a kék tintával tele volt a gép. A 2. nyomtatónál ugyanaz. Furcsa, hogy a kettő egyszerre, ugyanúgy ment tönkre. H. Yagyo 12.07.13: Mondhatom, nekem eddig szerencsém volt ezzel. 2007-ben vettem, tavalyig jól végezte a dolgát. Akkor elkezdett csíkosan nyomtatni. Hiába a tisztítóprogram, szétszedés, kézi tisztítás...

Lara 14.01.30: Az egész DCP sorozat ilyen? Kinéztem magamnak a DCPJ 315W-t, nem lenne szép, ha ugyanez a baj lépne föl a tintával...

Micha0160 14.04.13: Hallócska, Mindenki! Az én DCP 110 kombi-gépem a garancia után jelentős eltéréseket mutatott a képernyő-kép és a fotópapír-nyomtatás között. Egy jó technikus, akit telefonon értem el, küldött egy olyan hibajavító programot, ami nincs benne a gépkönyvben, és a hibát orvosolta. Fogadok, a Media Markt új gépet akart volna rám sózni. Aki ezt a céges programot akarja, a szerkesztőtől kérje, gondolom, minden Brother-nél működik. Üdvözlet Schwarzwald-ból!

LÉZER-NYOMTATÓ BROTHER MFC 7420 MFP 12.04.20 Peter

Vette: 2008/1 Hiba: 2011/8

Nyilván a kis műanyag fogaskerekecske az, amelyik tervezetten tönkre megy. Van egy 2. gépünk is, annál is már csikorog.

Th. Roth 12.09.29 MFG 7420, legalább 5 éves. 21 000 oldalt nyomott. Most vettük az ELSŐ új papírdobot, eddig kb. 15 patron fogyott. NO PROBLEM! Legújabban a 80 g-s papírt összegyűri. Kár, hogy már nem gyártják. Nem egyezek az előttem szólóval. A tonert is ki lehet játszani („üres”). A kazetta bal oldali kis piros emeltyűjét egy kis kartonnal hátranyomni, a kartont bepréselve úgy hagyni – és tovább nyomtatni, míg kiürül. Standby-nál is keveset fogyaszt.

 

KOMBI-NYOMTATÓ FAX MFC-210 Thomas 12.04.10

Vette: 2005/9 Hiba: 2008/12

A jótállás után 2,5 hónappal egy funkció sem megy. Habár a javítást fizettem volna, a Brother nem vállalta.

7 komment

marceltz 12.04.10: Próbáld ki (saját felelősségedre! druckerchannel.de), nálam bevált: 1. Villásdugót kihúzni 2. Menü/beadásgombot lenyomva a dugót ismét bedugni 3. a gombot 15 mp-ig lenyomva tartani (a gép átvált a maintance modus-ra) 4. elengedni 5. a 7 és a 6 számokat lenyomni, aztán az 5-öt 6. tisztítást megvárni vagy direkt START. A 0 9-nél tesztnyomtatás jöhet, a 9 9 -cel a techniker modus-t elhagyni. Néha többször tisztítani! (Figyelem! Téves beadások károsíthatják a gépet!)

Andreas 12.04.11: Hallo! Hát ez kár. 20 éve használok Brother gépeket, első lézernyomtatóm 15 éve fut. Óvatosan a géppel, olyan chip-ek vannak benne, melyeknek programozása nem követhető vissza! (Korábban jobbakat gyártottak. A márkák ma is abból élnek. S. Schridde).

Anatoli 12.04.11: Az én MFC-m is a garancia után döglött be, „papírtorlasz”-t jelez. Ha csak egy patron „üres”, semmi funkció nem megy. Pénzcsinálás. Pimaszság! Egy Brother-t venni? Kösz, nem. Illetve aki vesz, számoljon azzal, hogy a jótállás vége a gép végét is jelenti!

transe79 12.05.12: Szintén gond az MFC-210C-vel, garancia után a piros festék elakadt. Sem tisztító-program, sem számkód a hot-line-ből nem segített. A köv. MFC-2500C a jótállás után ugyanezt a hibát produkálta! Szomszédomnál dettó, a gépet csak banális nyomtatásokra használja. Színeset egy régi Canon Pixma iP4000-en nyomtat. Véletlenről beszélni hiába...

henriette 12.11.14: Az én Brother LC-970-em is röviddel a garancia után romlott el. Fax sem ki, sem be; a nyomtató is halott. A Brother technikusok mindent újra telepítettek. „A fax-modul defekt” - fenét! Ez előre programozott! Ment a szemétre. A korábbi HP is beteg volt. (A sokfunkciósok hátránya: egyik funkció sem igazán jó és ha egy elromlik, a többi sem megy.RS18II14).

Szólj hozzá!

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 4.

2018. február 10. 07:41 - RózsaSá

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 4.

HTC DESIRE Z AKKU Anja Neumann, 2012.4.29

Vette: 2011/1 Hiba: 2011/1 – 2012/2

Ez a csodálatos HTC okostelefon először is nem tartotta be az ígért 430 standby/7h beszédidőt. Az akkut naponta kellett töltenem. Egy év után már reggel és este is, napi 30 perc telefonálás és ca. 10 perc internet után. HTC: akkura nincs garancia.

4 komment

Gabriel Zeit (2012.5.15): Ismerem a problémát. Vettem egy másik akkut, ez valamennyire segített. Ezt 2 naponta kell tölteni.

Barney Jaud (2012.5.19): Kicsit másképp látom az akku-problémát. Mindenki, aki okostelefont használ, megmondhatja, hogy az akku – átlagos használatnál – naponta töltendő. Több mindentől függ: milyen alkalmazásokat használsz, a kijelző fényessége, bluetooth (áramzabáló), W-LAN (szintén), GPS, stb. Nyilván bosszantó, ha az akku gyorsan lemerül és pláne, ha nincs garancia rajta. De gondold meg: kicserélhető jobbra, nem is kerül a gép árának felébe, vannak kedvezőbb, a smartphone-hoz illőbb alkalmazások is. Az lehet, hogy a töltő-elektronika kissé gyönge. Az akku a gép gyenge pontja, de ez a kicsike annyit ad le, mint két éve a laptopok akkuja. Nekem ez nem „murks”, az akku egyszerűen lemaradt az okotelefon fejlesztésével szemben.

S. Schridde (2012.5.19): Annál inkább furcsák a gépek, ahol az akku nem cserélhető, mert bele van forrasztva!

HP NYOMTATÓ OFFICEJET PRO L748 ALL-IN-ONE Elke,2016.2.19

Vette: 2011/2 Hiba: 2014/6

A nyomtatás egyre rosszabb lett, teli patronok ellenére csak sárga/fekete jött. Sem új nyomtatófej, sem más nem segített. Számomra világos, a HP kaszálni akar, vegyünk új gépet. 3 éve egy Canon nyomtatóval ugyanez volt. (HP-doctor internet?RS18II7)

HP LAPTOP G-61 Ó-450SG Marina, Ausztria 2012.8.10

Vette: 2010/5 Hiba: 2012/6

Egyik napról a másikra oda volt! Alaplap-hiba, ezzel a notebook használhatatlan. (Ezen felül a kábel is defekt volt). Bosszantó, hogy egy 525€-s laptop csak 2 évig tart és pontosan a garancia után romlik el. Egy ilyen géptől elvárom, hogy legalább 4 évig fusson. Micsoda átverés!

3 komment

W. Stelzhammer (2012.8.18): Hát igen. Az igazán értesültek tudják, hogy a HP laptopokat kerülni kell. Ezekkel az olcsó HP-kütyükkel mindig probléma van. Hogy a Business-modelleknél (>1000€) hogy van, nem tudom, de a HP a Consumer-gépekbe olcsó részeket épít be. A 600€-s gépeket a polcon kell hagyni. Vagy számolni kell azzal, hogy csak 2 évig bírják.

MEA13 (2012.10.27): Sajnálom, Marina, hogy a géped ilyen gyorsan tönkre ment. W.S. kommentjét azonban így nem tudom elfogadni. Nekem is van egy olcsó HP laptopom, DV7-2112eg. Új ár kb. 600€. 2009 szeptemberétől naponta intenzíven használom – eddig szerencsém volt. Rendszeresen portalanítom, tisztítom, kizárólag kemény, sík felületen használom (tehát nem takarón, szőnyegen), hogy a szellőző szabadon maradjon.

S. Huemer (2012.10.9): A legtöbb laptop problémája a videokártya hűtése. A levegőt a gép valahol alul szívja be és forrón fújja ki oldalt. Ha a hűtőbordákra még por is kerül, a hűtés elégtelen. Ilyenkor a ventilátor gyakran bekapcsol és zajos. Gyakran egy porszívózás segít, a légbeszívó nyílásnál. Utána finoman be is kell fújni (persze kikapcsolt állapotban). Szakértőhöz is fordulhatunk, aki ismeri a problémát. Így meghosszabbíthatjuk a gép élettartamát. (Tanács követése saját felelősségre! A szerk.)

HP NYOMTATÓ PHOTOSMART C410 ALL-IN-ONE

Norbert P., Ausztria, 2012.08.10

Vette: 2010/9 Hiba: 2012/5

Patroncsere után az eredeti HP-patront nem ismerte föl. A továbbiakban magától ki-be kapcsolt – így használhatatlanná vált. Csak a villásdugó „ki-be” és egyéb billentyű-kombinációkkal (internet!) tudtam néha nyomtatni. Eléggé idegölő és időpazarló. A telefonba a HP azt mondta, sajnos a garancia lejárt és csak költséggel javíthatják meg, vegyek egy újat náluk. Mire én: Ezután meggondolom, hogy még egy HP-nyomtatót vegyek! Mire ők: Sok szerencsét a másik nyomtatóhoz! Remek egy ügyfélszolgálat!

Sulam (2012.08.10): Jellemző HP prepotencia! Mi vagyunk a legjobbak, az összes többi nyalja ki... A cég és munkatársai ilyen hozzáállása örökös, velem is megtörtént. Egy BNC-csatlakozóra (Najonet-Neill-Concelmann, koax) azt mondták, „olcsó sárgaréz”, holott minőségi aranyozott darabokról volt szó. Micsoda arrogancia!

mickey100 (2012.08.21): Saját tapasztalatom is, hogy óvatosan a HP-nyomtatókkal. Főképp a papírbehúzás lesz 2 év után problémás. (Egyenként beadni?RS18I8). Beépített számolónál a nyomtató amúgy is leáll biz. oldalszám után. Az Epson és a Canon nyomtatóknál ugyanez van, könnyű igazolni, ha a cégek le is tagadják.

stolmich (2013.09.06): 4 éve használok egy ilyen HP-t, néha nyekereg a papír miatt, különben jó. A rendszer menü szerint már 787 oldalt nyomtattam. Nyomtassatok néha tesztoldalt, ez új patronnál automatikus. Közben a fejtisztítás is folyik. (Meg a tinta? A fejet kis alkohollal magad is tisztíthatod!RS18II8).

(RS: 2004-ben vettünk egy HP PSC 1200-at, nagyon jó volt, mert az első füzet után minden Szelíd Energia füzetet ezzel szerkesztettünk. Először a keze (papírkezelés), aztán az agya („off”) unt rá. HP-Doctor-ral, („a hibát elhárította”) lehet egy oldalt nyomtatni, drága festékkel, de minek? Pendrive-ról nyomtatok egy Copy-boltban. Viszont a lapbeolvasó jó.)

HP COLR LASER JET CP1514N W. Horbach, 2012.08.01

Azért vettem lézert, mert a tintasugaras mindig beszáradt (ritkán nyomtatok). Amint feketét próbáltam, nem ment: „Magenta kazetta üres”. A kézikönyv szerint szürke-árnyalatost is lehet – de nem az enyémen (Aldi, 99€)! A setup szerint teljesen ki lehet üríteni a tonert. Ám 15%-nál: default! Vegyen új patront. Tehát 15% maradék festéknél átverik a vevőt? Néhány trükkel a maradék is kipréselhető. A probléma: az új patron 62€, ez több, mint egy új tintasugaras ára. Tehát a lézerest dobjam ki és ilyet vegyek, ami majd ismét beszárad? Ezután: elektronikai srott-hegyek, millió munkaórák, amiket az ügyfelek a trükközések, új vásárlások, a régik leadásával veszítenek el? Bár a verseny élénkíti az innovációt, de a bolond divatmodellek gyártását is! A HP a nyomtatókat olcsón adja, de a nagy bizniszt a patronokkal csinálja – ez a régi olajlámpa-sztori. De mi van, ha a HP-től többé olajat nem veszek, hanem a konkurenciánál egy egész olajlámpást olajjal, potom áron?

9 komment

birdie (2012.08.02): Utángyártott patront próbáltál már? 30€ alatt kapható.

G. Gleissner (2012.11.12): Szintén az Aldi-nál vettem. Egy laptopra (Win 7/64) rákötve nem a frissített szoftvert kaptam, hanem egy „HP Universal Printing PCL 6” meghajtót. Itt csak egy beállítást találtam szürkeárnyalatos nyomtatásra. Színest csak keveset nyomtattam, ám a kijelző szerint a festéktartályok szinte üresek. Gyanítom, hogy valami automata a nyomtatóban a patronokban található chip-et vígan tovább számoltatja. Van ehhez egy szoftver, ami a) ezt a chip-őrületet deaktiválja? b) a toner- szintet kézileg korrigálhatóvá teszi? A quarks- és az arte-filmben

(„Vásárolni a szeméthegynek”) ilyet már a Canon esetében leírtak.

Klettermaxe (2013.03.21): Nem kerékpár! Ha egy bonyolult nyomtató ilyen olcsó, azt kompenzáció kell, hogy kövesse. A kazettákban nemcsak festék, hanem dob is van. Vannak kompatibilis patronok is, sajnos, ingadozó minőséggel. A nyomtató weboldalán szinte mindent be lehet állítani, még a színintenzitást is. Nálam a maradék-festék-jelzés 6%-on van. A nyomtató meghajtóján választhatunk a színes és a fekete között. Vannak egyszerűbb és összetettebb meghajtó-szoftverek, az eredeti CD-n, sajnos, gyakran reklámmal. A stabilitás és a karbantartás (papír-torlasz, stb.) nálam rendben, ismerek körülményesebbet, pl. a Samsung CLP 300-nál.

S. Schridde (2013.04.06): Alapvető, hogy a nyomtatókat egyszerűen lehessen karbantartani, a technikai komplexitás nem állhat szemben a gyakorlati használattal.

ebito (2013.04.08): Pár éve nekem is ilyen van, de nem veszek originál patronokat. Gondolom, az Aldi-nál fekete/fehér változat is kapható. A Win 7-nél kevesebb a beállításmód, mint a Win XP-nél (Win XP visszavonva!RS18II8).

m.elsken (2013.08.12): Aki olcsót vesz, kétszer vesz. Vagy még többször. Az olcsó gépeket a fogyó árukon át pénzelik. Jobb gépeknél kevesebbe jön a fogyó anyag. Színes lézer nyomtatókat lízingelni is lehet. Ezek 25 – 30 ezer db.-bal jól be vannak üzemelve, kevés pénzért generálozva, 10 évig nem lesz probléma velük.

DanielIFFM (2014.10.18): Aki olcsót vesz, annak a végén drága lesz – ezt jó, ha tudja. Ne sopánkodjunk, hanem válasszunk jó, használt, generálozott profi-gépeket, egy másik gyártótól, amelyik az ügyfeleket nem akarja patronokkal átverni, hanem jó alternatívát kínál.

MOSÓGÉP MEGA 9KG SUPER SILENT HOOVER S. Husanovic 12.04.13

Vette: 2009/7 Hiba: 2011/11

A szerelő 371,39€-ért akarta az elektronikai hibát megjavítani, új ár: 649€. A Hoover és a kereskedő (Fegro Augsburg) adták a hülyét, mikor engedményt kértem.

6 komment

Gerhard (12.04.06): Ugyanez a típus 20 hó után e-hibás, 4x volt itt az ügyfélszolgálat, még szerencsénk volt. Srott az igazi kifejezés. Carsten (12.07.04): Miénk még jó. Hoover egyébként 4 év garanciát ad.

Schnuffelchen (12.04.08): A miénk fél év után füstölt és bűzlött a fszobában. A szerelő: motorleégés, beszorult, javítani nem lehet, újat hoztak. Mi lett volna, ha a füstöléskor nem vagyunk otthon?

Karl Oeters (12.05.01): Némely gép igen veszélyes, írja a Stiftung Warentest (Candy, Hoover totálkár). Csodálom, hogy még árulják.

Mithos (12.10.30): A Fegro-Hamburg-nál vettük, 2 év után bakapcsoláskor csattanás, szikra. Az elektronika könnyen cserélhető, de 300€ és erre sincs garancia. A gép egésze teljesen jó, 3 év után nem is várnánk.

KERTI SZIVATTYÚ ÉS VÍZAUTOMATA GARDENA 14-03.24

R. Kuhlmann Vette: 2009/4 Hiba: 2011/4

Röviddel a garancia után a pumpából víz szivárgott, a vízóra műanyag háza repedt meg. A plasztik öregszik és elveszíti rugalmasságát. Így persze, új pumpát kéne venni, holott a motor és maga a pumpa hibátlan. Magam fogtam neki: a repedést megtisztítottam és Hosch ipari ragasztóval (alapozó por+pillanatragasztó) tömítettem. 2 éve bírja. A pumpa-ház tartozékokkal: 79,31€, a ragasztó 25€ (maradt is belőle). Finom por és folyékony akrilát, együtt egy kemény és stabil kötést ad, még lökhárítóknál is. A törés-rést kissé tágítjuk (pl. gravírozóval), hogy a por jól befedje. Ám vigyázat, máshová ne jusson, nem könnyű levakarni! (Szerk.: Mindezt saját felelősségre!)

FŰNYÍRÓ HENGERKÉSES GARDENA 300 12.05.21

P. Macri Vette: 2009/6 Hiba: 2012/5

A gép nyíró-magasságát 2 plasztik szárnyas csavarral szabályozhatjuk – míg le nem törik. A rázkódástól újra meg újra meg kell húzni. Mi más ez, mint tervezett töréspont? Most passzoló fémcsavart keresek.

NYOMTATÓ TINTASUGARAS STYLUS C60 EPSON 12.07.13 M. Schmitt Vette: 2003/2 Hiba: 2008/7

Találtam egy programot, amivel a beépített chip oldalszámlálóját lenullázta (SSC Service Utility) – utána nyomtatott! Tehát tervezett obszolencia! Ez az Epson patronokat is képes reset-telni. Tintával, évek óta, újra tele lehet nyomni. Az Epson-chip már 3x blokkolt, mindig sikerült visszaállítani a számlálóját. Úgy látszik, vannak, akik programokkal segítenek. Nem szeretem, ha az ipar mondja meg, mikor termeljek e-szemetet, csak azért, hogy a nyereségüket növeljem. Nyomtató-közösség! Keressetek megoldást, ne dobjátok ki a pénzeteket!

5 komment

S. Schridde (12.07.13): A számláló lenullázásánál ügyeljünk, hogy a tintaszivacsot is időben kicseréljük. Vagy rakjunk be egy tinta bypass-t.

WeHa (12.07.13): A tipikus tintaszivacsok rendszerint 2 számláló-visszaállítást túlélnek. De persze az ellenőrzés nem árt.

HTech (12.08.03): Hmmm... tehát van egy tinta-tengerem a nyomtatómban? 2005 óta egy Brother DCP 115C többfunkciós nyomtatómban pad-ot még sose cseréltem. Alul sem jött ki festék, pedig sokat nyomtatok. Ezzel a chip-trükkel még nem volt dolgom, ilyen modellektől el is tanácsolok. De ki tudja, egyszer majd minden gyártó ezt csinálja. Akkor is keresünk majd egy orvoslást.

A. Ruediger (12.11.16): Sajnos, minden tintasugarasnál a chip-pel kényszeríteni akarnak tintát vásárolni. A gyártók javításokból/újravételekből élnek, ezért ilyen olcsók a nyomtatók. Egyesek a patron chip-jét más, használt patronok chip-jére cserélik. Segít? A netről sok nyomtatóra illő visszaállító-kód tölthető le. Beadni: Reset vagy Rücksetzen, hozzá a nyomtató-típus. A tintakádat akkor is üríteni kell. Hosszú távon segít, ha a szándékos szemétgyártásnak ellenszegülünk, minden lehető gyártónál. Ma már szinte minden technikai rendszerbe tervezett töréspontokat építenek be, vagy olyan szerződésföltételeket, amik új gépek vásárlására kényszerítenek – mielőtt ez technikailag szükséges volna. Ezek a mechanizmusok felelnek a mi óriási szemét-termelésünkért és a gyártók gazdasági növekedéséért (ill. az alkalmazottak/részvényesek jólétéért). Ha ezt nem akarjuk, el kell búcsúznunk ettől az automatikus növekedés-modelltől és mást kell kigondolnunk. (Már ki van gondolva: 11 társadalom-modell.okobetyar.blog.huRS18II9).

V. Berkut (12.12.29): Halló, Mindenki! Mint a témában többé-kevésbé profi, szólok hozzá.

Originál-tinta: többnyire túlárazva, de általában jó – kitűnő. Pl. a DYE (vízalapú) tinta (HP, Epson, Canon) pl. az InkTec-nél kapható. Ám nem UV-védett, ez csak a gyártónál.

A pigmentalapú tintát (Epson, ritkán HP) csak egy gyártja a planétán: Hongsam/DCTec. Ez tényleg pigmenteket gyárt és nem „pigmentált tintát”. Nyerstermelői ár 100€/liter, a zár föltörése után 90 napig használható. Minden gyártó (OCP, Inkmate, Inktec, Peach, stb.) vagy DYE, vagy pigmentált tintát gyárt.

Védett chip-patronok a Brother-nél nincsenek. Ez leegyszerűsíti az alternatív festékekkel, patronokkal való nyomtatást. A HP valamivel kacifántosabb. Üres patronnal is lehet tovább nyomtatni. Így a chip-et át lehet ültetni. Az Epson a legnehezebb eset: speciális módon kell újra reset-elni. Vagy újratölthető auto-reset patront veszünk, vagy CISS-t. (Leginkább az eBay.com-nál – nem .de!). Az Epson rendelkezik egyedül egy waste counter-rel. (Persze, minden tintasugarasnak van egy ilyen hulladék-kádja.) SSC Utility nem segít, mert az Epson állandóan újat gondol ki. Van mégis 2 megoldás: a „Resetters.ru” Utility-vel (10€/reset), vagy a brazil fejlesztőt vesszük igénybe. 10-30€ a belépő a utility programjaihoz, minden speciálishoz korlátlanul, de időhatároltan. Kellő jártassággal, díjtalanul is kikereshetjük, ha jó, daományozzunk valamennyit a brazilnak. A Utility neve: „Epson Adjustment Program”.

KÁVÉFŐZŐ ESAM 3500 DE-LONGHI 12.04.29

Vette:2008/7 Hiba: 2010/8

Garancia után 1 hónappal – gondos karbantartás és mésztelenítés ellenére - egyik fűtőszál kiégett - spontán diagnózisunk: „Tiszta eset, garancia el, gép kaput”. A netről tájékozódva, a hibát magunk javítottuk ki, az ügyf.szolgálat ellenére: „Ilyen öreg gépeknél minden előfordulhat”. Egy évre rá elröpült az egész elektronika. A 700€-s gép most srott.

3 komment

Thomas Finke (12.06.05): Esam 3000 B, vettem 2010/4, 339€. Naponta precízen tisztítottuk, a lámpa jelzésére mésztelenítettük az ajánlott szerrel, vízkeménység a gépen beállítva. 2 év után hirtelen többször öblögetni kezdett, túlcsordult, míg kiürült. Amikor egyik nap indultam volna új gépet venni – hirtelen jó lett.

Blackmann (13.05.15): Halló! 2004-ben mi is ezt vettük, 1050€. azóta 25000 csészével főzött, 3x termoblokk-, aztán több tömítés- és tömlőcsere volt, magam végeztem, kb. 200€. Átszámolva az adagokra, elfogadható.

Manfred W. (14.05.03): A gyártók a gépek első generációjába mindig a legjobb alkatrészeket építik be. Ezután a playstation-on fölnőtt mérnökök a gépeket „kaput-optimálják”. Egy idős mérnök mondja ezt az autóvárosból! Ezért a teszt-ítéletek alapján ne vásároljunk, azok nem tükrözik a költségoptimált termelést.

LAPTOP PRESARIO CQ60-301eg COMPAQ 12.07.22

Andreas Vette: 2009/5 Hiba: 2012/3

3 év után bekapcsolva csak tarka villogás jött. VGA-n át a TV-re rákötve a kép jött (tehát a videokártya OK). Nyilván a képernyőhöz vezető szalagkábel szakadt meg. Egy minőségi vezeték talán 1€-val többe jött volna és a hiba nem lép föl!

E. Sabanovic (12.11.12): Az én HP Compaq 615-öm (2010/7 – 2012/7) pontosan 2 évig bírta. Egy PC-szaki: alaplap-hibás, a javítás nem éri meg. Micsoda pimaszság a gyártótól!

LAPTOP DISPLAYKÁBEL COMPAQ PRESARIO CQ60 Ronald 12.05.01 Vette: 2009/5 Hiba: 2012/3

A notebook kijelző sötét, külső monitor ráakasztva: kép van. Gyanúm: a displaykábel szakadt. Bevittem, a kábelt megrendelték – és hetekig semmi. Csak a vezeték 70€, hozzá a munkadíj, így a végén 150-200€ lenne. Új vásárlása felé hajtanak. Úgy látszik, az iparnak igen jól megy, ha így mernek velünk bánni.

3 komment

Karl Peters (2012.05.01): Sorry, 70€ egy kábelért túl sok. Az Eba-nál a keresőbe Lvds-t beírni és a helyet megjelölni: világszerte – így 3€-ért rendelhetünk kábelt.

Oliver Nölker (12.05.11): Ha a kereskedőnél 30 percnél (és ez már sok!) tovább tart, akkor az egy fajankó, vagy meg akar koppasztani.

Andreas H. (12.07.12): Nekem is volt egy ilyen CQ60-om, hiba ugyanaz. A 70€ persze uzsora, ez a gyártó szándékossága, hogy ne érje meg javítani. Nem értem, mért kell originál kábel? Elég lenne egy passzentos.

Szólj hozzá!

ÖKORÖPIRATOK 8db/2.

2018. február 06. 16:54 - RózsaSá

Összefoglaló értékelés

Hogyan foglalhatók össze az autóipar ezen új irányai? Először is megállapítható, hogy az autóipar két tűz közé került: egyrészt a túltermelés veszélyezteti, másrészt az ökológiai válság. Az autóépítők ebből az új karosszéria-anyagok beépítésével és az internetre való kapcsolódással próbálnak kiszabadulni. Az eredmény csak súlyosbítja a helyzetet. A forrásfölhasználás növekszik, a klímaátcsapás közeleg és lassan megfigyelt társadalomba megyünk át. Erre a felelősségteljes válasz csakis az individuális közlekedés visszaszorítása lehet, a közösségi közlekedésre való áttéréssel. Ez az autóipar termelés-átállását jelenti, a konszerntulajdon kérdésessé tételével. Nem egyszerű föladat. De nincs alternatíva.

[1] VDI-GME: Werkstoffinnovationen für nachhaltige Mobilität und Energieversorgung, 2014

[2] Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production (CSCP): Nachhaltige Rohstoffe für den deutschen Automobilsektor, 2014

[3] Lee, Bernice et al.: Ressources Futures. A Chatham House Report, 2012

[4] Gesamtverband der Aluminiumindustrie (GDA): Recyclingmythen, Augenwischerei oder echte Nachhaltigkeit, 2010

[5] Ist Carbon zu knacken? ADAC Motorwelt 9/2014

[6] Hans Genner: Thermische Behandlung von Ver- bundwerkstoffen, Umweltmagazin Juli/August 2014

[7] Internet der Dinge ist Tummelplatz für Chips, VDI-

Nachrichten, 14.11.2014

[8] Automobilelektronik: Mit Gesichtskontrolle gegen Unfälle, VDI-N.,

 

 

AFRIKA: A MENEKÜLÉS OKAI (ÖF 24)

Egyre többen menekülnek Afrikából Európába. Becslések szerint észak-afrikai országokban 1 millió ember vár az alkalmas pillanatra, hogy Európába jöhessen. A kérdés egyre fenyegetőbb: Miért ez a tömeges vándorlás? Miért hagyják el százezrek hazájukat, nagy veszélyeknek és a halálnak is kitéve magukat? Nyilvánvalóan a nyomor kiéleződésével sokan a menekülésben látják utolsó reményüket. (Látják a képernyőjükön, hogyan élünk mi.RS18I24). Amikor a menekülés okait keressük, gyorsan az európai imperializmus ötlik föl, mely már 150 éve rabol Afrikában. Ez ma, a 2. évezred elején is így van. Egyes rablások olyan nyilvánvalóak, hogy senki sem mondhatja, nem hallott még róluk. 

Az afrikai halállomány kirablása
Az egykor gazdag hal-állományú afrikai partoknál nemzetközi halászflották tarolnak. Az afrikai halászoknak egyre kevesebb marad. Egy példa: Szenegál. Itt 52000 halász dolgozik egyre nehezebb körülmények között. Hagyományos hajókat, ún. pirogokat használnak shrimpf-ekre, makrélákra, szardíniákra való halászatra, partközeli vizeken. Szenegálban 600 000 embert táplál a halászat, ez 2/3-a az ország állati fehérje-fogyasztásának. Ez van veszélyben, mert a nemzetközi ipari halászflották megvesztegetéssel és korrupcióval halászati engedélyeket szereztek a szenegáli kormánytól. Hogy a hatást fölmérhessük, tudnunk kell, hogy egy ilyen modern halász-trawler napi 250 tonna halat is foghat – annyit, mint 50 pirog egész évben. 
A legális halrabláson kívül a nemzetközi halászflották illegálisan is lehalásszák az afrikaiak tulajdonát. Ezáltal, becslések szerint, csak Szenegálnak évi 300 millió US-dollár kárt okoznak. Ez az ország GDP-jének 2%-a. Egész Nyugat-Afrika veszteségei 1,3 mrd dollárra rúgnak évente. Ezen praktikákból az EU is kiveszi a részét. Az „European Maritime and Fisheries Fund” (EMFF) szervezeten át, az európai halászat-ipar 2014-2020 között 6,5 mrd eurót kap (1). 

Afrikai erdők tarvágása
Nyugati konszernek további területe az afrikai erdőállományok kirablása. Ennek nem kis része illegális, a helyi elitek nyilvános vagy titkolt támogatásával. Egy becslés szerint, 2011-ben 12,4 mrd € értékű illegális kivágott fát exportáltak Európába (1). Az európai államok ártatlannak mondják magukat és azokra a megtévesztő fenntarthatósági bizonyítványokra hivatkoznak, melyeket a több tucat fakitermelő cég állít ki magának. 
Számos afrikai országban ásványi kincseket is bányásznak és szállítanak el. A legtöbb bányaprojekt durva ökológiai pusztítással jár, környezetmérgezéssel, mely a helyi lakosságot megbetegíti. Ennek haszonélvezői nemzetközi konszernek, melyek óriási profitokat kaszálnak, míg a helyieknek majdnem semmi sem marad.

Uránbányászat és rák Nigériában
Ennek kirívó példája a nigériai uránbányászat. Itt a francia AREVA konszern több bányával rendelkezik. 1968 óta 100 000 tonna fémet hoztak felszínre. 2008-ban független bizottságok tanúsították, hogy az uránbányák talajt és vizet radioaktivitással fertőznek. A törmeléket szabad ég alatt tárolják. A szél a port a közeli lakótelepekre viszi, ahol 80 000 ember él. A Greenpeace is, 2010-ben, a kontaminációt igazolta. Az uránbányák környékén százával haltak meg lakosok rákban. A francia atomerőművek urán-utánpótlását 40%-ban Nigériából kapják. Ez kényes, mert német atommáglyák is kapnak ebből az uránból, Franciaországon keresztül (2,3). Namíbiában hasonló a helyzet, ahol 1976 óta felszíni fejtéssel uránt bányásznak, itt is nemzetközi konszernek (4). 
Ezek csak egyes kiragadott példák Afrika kirablására, nyugati konszernek által, melyek a helyi elitekkel szorosan együttműködnek. Az utóbbi 30 évben legalább 1300 mrd dollárt hoztak ki illegálisan Afrikából. Így ad „fejlődési segítséget” Afrika a nyugati konszerneknek. 
Gyarmati örökség
Hogyan alakulhatott ki ez a szörnyű helyzet? Mi az oka Afrika szétrombolásának? Már amikor az afrikai országok, 1955 és 1965 között, függetlenségüket visszanyerték, gazdaságaik gyengesége adott volt. Ezt eredményezte az európai gyarmatpolitika. Ez akkor élesedett ki, amikor az európai államok 1885-ös berlini konferenciáján megkezdték Afrikát, mint egy tortát, egymás közt fölosztani. (A tud./technika fegyverei segítségével RS18I24). 1900-ra már Afrika 90%-át gyarmatosították. 

Deformált gazdaságok – kezdettől fogva
A gyarmatok az európai anyaországok gazdasági igényei szerint kerültek átalakításra. Az afrikai parasztoktól elvették földjeiket és silányabb szántókra szorították ki őket. Földjeik európai vállalatok tulajdonába mentek át, melyek ott ültetvényeket és bányákat létesítettek. A függetlenség után, épp ez a deformált gazdasági szerkezet öröklődött át a fiatal afrikai államokra. Haladó erők az új afrikai államokban a mezőgazdasági nyereségeikből saját igényeikhez való ipari fejlesztést álmodtak meg, de ez nem kellett, hogy sikerüljön. 
Hogyan hat az imperializmus? 
Már a hetvenes években az afrikai országok a zuhanó agrár-termékáraktól szenvedtek, míg másrészt, az emelkedő olajárak sújtották őket. A fél-gyarmati országok tipikus helyzete: nyersanyagaik árai a nemzetközi tőzsdéken ingadoztak, míg ez a kapitalista világvárosok ipari termékeit nem érintette. Ez sok afrikai ország növekvő eladósodásához vezetett. Csupán a kamat-törlesztés, a magaskamat-időben, megfosztotta őket minden játéktértől. Ezzel a rendelkezésre álló tőke nagy része nyereségek és kamatok formájában a fejlett kapitalista országokba vándorolt át. Egy parazita felsőbb réteg a többlet további részét luxusfogyasztásaira költi el. A belga marxista, Ernest Mandel, a helyzetet már a 70-es évek elején így jellemezte. „Ezentúl az imperialista államok tőkekivitele határozza meg a '3. világ' fejlődését.” Ezt a kapitalista metropoliszok igényeihez alakítják. A tőkebefektetés a világvárosokból indul ki és csak olyan üzemeket létesítenek, melyek az imperialista burzsoázia érdekeinek felelnek meg. Majd tovább: „Az imperialista tőkekivitel megfojtja az ún. '3. világ' gazdasági tovább-fejlődését, amennyiben a rendelkezésre álló forrásokat az eredeti tőke-fölhalmozásra lefölözi.” És: „A maradék forrásokat olyan szektorokba koncentrálja, ahol az alul-fejlődés fejlesztésére döntőek: földspekulációk, ingatlan-építés, uzsora, a szolgáltatás lumpen-burzsoáziája” ...(5). Tehát egy deformált gazdasági szerkezet keletkezik és a saját ipari fejlesztések esélye elvész. A maradék gazdasági résekben egy korrupt uralkodó osztály fészkeli be magát, mely az imperializmushoz kötött és a status quo megtartásában érdekelt.
Az IMF és a Világbank szerkezet-alkalmazkodási programja
A 80-as években, amikor a nyugati kapitalista országokban győzedelmeskedett a neoliberalizmus, a helyzet kiéleződött. Az afrikai országoktól azt kérték, vonuljon ki az állam a gazdaságból. A köztulajdont kiátkozták és a védővámok eltörlését követelték. Az afrikai országok, mivel hitelre volt szükségük és magas kamatokat kellett visszafizetniük, ugyanolyan nyomás alatt álltak, mint Görögország. Neoliberális szerkezetátalakítás következett, az IMF és a Világbank vezetésével. A nigériai gazdaságkutató, Bade Orionode erről ezt írta: „A Világbank és az IMF az afrikai országok gazdaságainak összeomlását okozták, felelősek a humanitárius katasztrófákért, melyek a város és a vidék szegényeit sújtotta - nőket, gyerekeket, munkásokat, parasztokat és más sérülékeny csoportokat.” (6).

Az EPA szabadkereskedelmi egyezmény
Még rosszabb kellett, hogy legyen. A SZU, egy nem-kapitalista ország összeomlásával, melyet egyébként egy bürokratikus kaszt uralt,(7), a globális erőviszonyok a kapitalista országok javára változtak meg. Különösen a WTO (World Trade Organisation) megalapítása után megnövekedett a neoliberális nyomás az afrikai országokra. Addig agrártermékeiket szinte szabadon kivihették az európai piacokra. Ellentételezésként saját piacaikat nem voltak kötelesek megnyitni. Ezt a jogot az EU adta 79 afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni államok szövetségének (AKP-államok). 2000-ben a WTO kijelentette, hogy ez egy egyoldali piacnyitás a „szabad” kereskedelem szabályait sérti. Az EU ezzel az ürüggyel követelte a szabadkereskedelmi egyezmények megkötését. Ez volt az EPA: Economic Partnership Agreement. Az EU, az EPA keretein belül, követelésekkel bombázta az afrikai államokat. El kellett kötelezni magukat, hogy 15 éven belül piacaik 90%-át az EU-áruknak megnyitják. Ugyanez legyen az európai szolgáltatásokra és befektetésekre is érvényes. Nyersanyag-exportadóikat is töröljék el. Így próbál meg az EU a nyersanyagokhoz könnyen hozzájutni, míg a forrás-államok bevételei csökkennek (8,9). Habár az afrikai államok kezdetben az EPA-val hevesen szembeszálltak, az EU-nak sikerült zsarolással többekre az EPA-egyezményeket ráerőszakolni (8). Így várható, hogy az olcsó EU-áruk, melyeket modern ipari módszerekkel gyártanak, az afrikai iparok belső szükségletekre való kiépítését akadályozzák.
Európai agrártermékek - potom áron
Az EU főleg agrár-árukkal árasztja el Afrikát. Ezek olcsó szárnyrészek, hagyma, sűrített paradicsom vagy szubvencionált tejtermékek – mindez nyomott áron. Az USÁból és Ázsiából jön a rizsözön. Ezek, a 2/3 részben parasztokból álló afrikai lakosságra katasztrofálisak. Ők a mezőgazdaságból élnek és szerény fölöslegeiket vetőmagok és lét-fönntartási cikkek vásárlására fordítják. Az európai agrár-importtal nem képesek versenyezni, így legfontosabb jövedelem-forrásaiktól fosztják meg őket. Sokaknak csak az Európa felé való menekülés marad. A kérdés továbbra is: hová vezet mindez? Várható-e a helyzet javulása Afrikában? Ez nem valószínű. A most megkötött agrár-egyezmények hatásaikat ki fogják fejteni, ami az afrikai parasztok további nyomorítását eredményezi. Ehhez jön a globális klímaváltozás (10,11,12). Az afrikai lakosság ennek teljes egészében ki van szolgáltatva. Ez a csapás a jövőben teljes erővel fogja érni őket. Európai politikusok szívesen állítják be magukat a menekülthullám áldozatainak, mely az itteni

szociális rendszereket terhelik meg. Az igazság, hogy az európai imperializmus az, amely az afrikai krízis első számú okozója és az áldozat az ott élő lakosság. Az antirasszista mozgalom feladata, hogy ezeket az egyszerű összefüggéseket az európai metropoliszokban ismertesse.

[1] Africa Progress Panel: Grain Fish Money, African Progress Report 2014,
[2] Süddeutsche Zeitung, 5.5.2010 Strahlende Geschäfte
[3] In der Krebskolonie, Junge Welt, 26.6.09
[4] VDI-Nachrichten 26.6.2009, Uranabbau gefährdet Bevölkerung in Afrika
[5] Mandel, E.: Der Spätkapitalismus, Suhrkamp, Frankfurt/M. 1973
[6] John J. Daul; Colin Leys: Sub-Saharan Africa in Global Capitalism, Monthly Review 1999, Volume 51, Issue 03 (July - August)
[7] Mandel, E.: Die Bürokratie, ISP-Verlag, Frankfurt/M. 1976
[8] The EPA between the EU und West Africa: Who benefits? Spot- ligth Report 2015, Policy paper
[9] Emmanuel Iruobe Is the EU-Africa Trade Agreement Inimical to Africas Economy?, 28.11.2015
[10] Prévisions climatiques inquiétantes pour le bassin de la Volta en Afrique de l’Ouest, Afrique en lutte, 13.08.2013
[11] The impact of climate Change in Africa, ISS Institute for Security Studies, ISS-Paper 220, 2010, www.makepeacehappen.net
[12] Verdorrte Felder, leere Teller, Wie der Klimawandel Ernährungssicherheit gefährdet, Oxfam Deutschland, 2012 Ökoszocialista Röpiratok 32,31,30,21,19,16,11bildungsgemeinschaft-salz.de 32: Klímaváltozás Közel-Keleten és Észak-Afrikában 31: Az ökoszocialista program öt tézise 30: Nico Paech növekedéskrtitikája 21: Kapitalista egyutas-termelés vagy ökoszocialista körkörös gazdaság? 19: Mértéktelen nyersanyagfogyasztás 17: TTIP, TISA, Ceta és WTO – neoliberális szabadkereskedelmi egyezmények 16: A globális ökoválság elemei és okai 11: Nem javítani – eldobni

 

NIKO PAECH NÖVEKEDÉS-KRITIKÁJA (ÖF 30)

 

Ma a kapitalizmus ökoszocialista bírálatai sokasodnak. (2018.01.20, Frankfurt: Netzwerk Ökosoz.RS18I27). Ez sajnos nem mindig volt így. Az ökológiai vita a baloldali nyilvánosságon kívül indult el. Az első nagy társadalmi vitát 1972-ben, D. Meadows könyve, „A növekedés határai” és a Club of Rome váltotta ki. Nyomában számos polgári áramlat indult, melyek, bár a növekedést bírálták, de elvetették, hogy ennek okai a kapitalizmusban keresendők. Sokan a fogyasztók mértéktelenségében látták az okot. Az így fölkeltett növekedéskritikus hangulat Franciaországban a „Decroissance”-mozgalmat indította el, ami annyit tesz: növekedés-visszafogás. Ez a mozgalom nem sorolja magát a munkásmozgalomhoz. Fontos képviselője Serge Latouche közgazdász. Ezen iskola köréhez a németországi Niko Paech is számítható, ökonómia- professor Oldenburg-ban. Álláspontját több könyvben és értekezésben is közzétette, ezzel valóban bizonyos rezonanciát keltve a nyilvánosságban. Így pl. talkshow-kban és vállalati rendezvényeken is szívesen látott vendég. Ezenkívül inkább alternatív és balos közönség előtt is megjelenik, ahol a poszt-növekedés téziseivel nagy figyelmet kelt.

 

A növekedés Paech-féle elemzése

Paech elméleti gondolatépítménye nem vesz tudomást a balos kritikáról, marxizmusról pláne nem. A növekedéskérdést önkényesen és meglepően nem a kapitalizmus kényszerkövetkezményei alapján, hanem a munkamegosztás szemszögéből vizsgálja. Ezt írja: „A szerkezeti növekedésfüggőség, a kínálati oldalon, az ipari munkamegosztás és a háztartások teljes idegen-ellátása perfekt összefonódásában keresendő.” A továbbiakban elmagyarázza, az „idegen-ellátás” (beszállítói ellátás) az oka a növekedésnek, mert a fogyasztás és a termelés távolsága növelésén alapszik. Paech szerint a növekedő munkamegosztás és szakosodás folyamán minden gazdasági lépcsőn kamatok keletkeznek, melyek aztán a növekedéshez vezetnek. „Az ehhez szükséges idegentőke kamatokba kerül, a saját-tőke elegendő hozamra törekszik. Következésképp minden periódusban megfelelő bőséget kell kigazdálkodni. Az összfolyamat stabilizálásához szüksége növekedés a növekvő specializációval nő, vagyis az önálló üzemek számával és a szükséges fölösleggel, hogy a befektető kockázatát legalább kompenzálja. Ez a rizikó ráadásul a növekvő kompenzálással is növekszik, tehát a termelő telepek távolságával és anonimitásával. Ebből a gazdasági növekedés enyhítésére kezdőpontok vezethetők le „ (2). A Paech-féle kapitalista növekedéskényszer önkényes magyarázata, sajnos téves. Már a tapasztalati tényekkel is üközik. Így az NszK-ban, a 60-as évek elején a gazdasági növekedés átlagban 8,2% volt – és ez egy, akkor még szerény, nemzetközi munkamegosztással. 2010-2015 között a terjeszkedő globalizációval, No.-ban évi 2%-os átlagos növekedést éltünk meg. Ez más fejlett kapitalista országban is megfigyelhető. Paech nyers elmélete szerint, a nemzetközi munkamegosztásnak, ahogy ő nevezi „idegen-ellátásnak”, a növekedést csökkenteni kellene. Valójában a növekedést nem a munkamegosztás okozza, hanem a kapitalista vállalatok egymás közti versenykényszere. Profitjaikkal és termék-kibocsátásukkal a konkurenciát túl kell, hogy szárnyalják. És Paechtől eltérően, a marxizmus a növekedés alábbhagyását a fejlett országokban, empirikusan bizonyíthatónak tartja, még pedig a tőke-túltermeléssel (pénz, befektetési jószágok és áruk).

 

Régiópénzek, mint a megoldás propagálása

Hogyan is néznek ki Paech megoldás-javaslatai? Sajnos, egyszer téveszméknek fölülve, megoldásai is zsákutcába futnak. Úgy hiszi, a munkamegosztás visszavételével a növekedés is eltávolítható. Könyvében („A bőségtől való szabadulás”) ezt írja: Ha egy elégségesen kistérségű gazdaságban (…) a befektetők kamatait és hozamigényüket megnövelnék, önmagukat károsítanák.” Tehát kistérségi ökonómiában az ellentmondások „érdekegybevágással” föloldhatók. Paech a régiópénzrendszerekben való részvételt propagálja (1). „Regionális kiegészítő valuták, mint a Chiemganer vagy a Bremer Roland, a nagytérségi fonatok fölfejtését segítenék.”

 

Regionalizálás balos szemmel

Paech a balosoknál a gazdaság regionalizálásával nyitott kapukat dönget, nem azért, mert ezzel a növekedést redukálnánk, hanem mert ezáltal a régiókat ismét élhetővé lehet tenni. Kelet-No.-ban pl. sok vidék, Alsó-Szászo.-ban, É.-Hessen-ben, a kapitalista centralizáció előretörése miatt, elvérzik. A 60-as években sok régió kis fejő-telepekkel, sörfőzdével rendelkezett, melyek aztán a nagy konszernek gazdasági koncentrációja miatt beolvadtak vagy megszűntek. A vidék lakossága munkahelyben és boltokban hiányt szenved, a betegellátás is csökken, végül az iskolákat is bezárják. Egy ökológiai átépítéssel a vidéki régiók újjáélesztése sikerülhet. Az agrárium átállása ökológiai termelésre a növénymérgek, (pl. glifozát) elhagyásával munkahelyek létesülnének. Ugyanezt hozná az agrártermékek regionális földolgozása.

A regionális energiaforrások is hozzásegíthetnek a regionalizáláshoz, mert a szél- és a napenergia csak decentrálisan fogható be. Ezeknek kiépítése és karbantartása föllendítheti a vidéki gazdaságot, föltéve, ha nem kerülnek nagy konszernek kezeibe, melyek az így nyert tőkét nyomban centralizálnák. Végül regionális gazdaságok a szállítási utakat megrövidítenék, így a szállítás kevesebb energiát fogyasztana. A környezet-megterhelés szintúgy csökkenne. Másrészt viszont fontos, hogy a régiók egy nagy gazdasági szövetségbe legyenek integrálva. Ennek oka mindjárt világos, ha a megújuló energiákkal való ellátásra gondolunk. Így pl., ha az egyik régióban szélcsend vagy felhősödés lép föl, országos vagy európai energiacsere történhet, kiegyenlítéssel minden régió kaphat elég energiát. Annak nincs értelme, hogy minden régió rendelkezzen mindenféle gyárral, pl. orvosi segédeszközök vagy gyógyszerek készítésére. Ezzel csak a forrás- és energiatékozló másolat-gyárakat szaporítanánk. Sajnos, a Paech-irodalomban ilyen differenciált jövőterv nem található, csupán a remény, hogy a régiók helyi pénznemükkel boldogságukra rátalálnak.

 

Szubszisztencia-termelés és javítási munkák

Paech gazdasági elképzeléseiben továbbra is szerepel egy terület, ahol az egyén szubszisztencia-termeléssel élelmiszert állít elő és szerelő-javító munkákat végez. Élelem-termelés és javítási munkák ellen általánosságban nincs ellenvetés, de mindezt lila ideológiai okokból nem kellene az egyének nyakába varrni. Az összetett készülékek javítását szakműhelyek gyakran sokkal jobban elvégzik. (Egy szénkefét, ékszíjat vagy fűtőszálat csak ki tudsz cserélni?RS18I28). A munkamegosztás itt jelentős előnnyel jár és semmi köze a növekedéshez.

 

Átcsúszás egy anti-emancipációs irányba

Ezidáig Niko Paech javaslatait téves elméletei és a belőle levezetett rossz megoldások okán félre is lehetne tenni. Ám Paech érvelésében van egy lényeges probléma, amely egy anti-emancipációs vakvágányra vezethet. Míg a balosoknál a sokoldalú oktatás konszenzus, Paech az „oktatás fölfújását” bírálja és a mai oktatást radikálisan megvágná. Írásaiból azonban egy autoritáselvű megoldás iránti rejtett vágyakozás olvasható ki, mely az embereket a hasznos fizikai munkára akarja rákényszeríteni. Így a „gyengülő testi állóképesség” és a „kézműves ügyesség elsatnyulása” miatt panaszkodik, vagy amikor példaként említi, hogy sok ember „egy gyalogút gondozására” sem képes. (Elcsúszott a havon?RS18I28). A mai társadalomban azt látja, hogy egyes munkavégzések határai egyre szűkülnek és egy „kényelemokráciáról” (Bequemokratie) beszél (1). Hogy ebben az országban a munkavállalók jelentős része kétes munkahelyeken a kimerülés határáig kényszerül dolgozni, az hidegen hagyja. Ha talán nem is ez a szándéka, de ezzel a legrosszabbul fizetettek és legkevésbé védettek elleni kampánynak ad jól hangzó szólamokat, mint értelmiségi éceszgéber.

 

Kapitalizmuskritika: „mumus” és időpocsékolás

Paech minden antikapitalista elemzést kifejezetten elvet. 2014-ben, egy VW-alapítványi rendezvényen kijelentette, hogy a kapitalizmuskritika „időpocsékolás” és „populizmus”. Ezzel csak egy „mumust” építünk, mellyel a kritikusok magukat áldozatnak állítják be és a személyes felelősség alól fölmentik magukat. Ez illik Paech általános gazdasági javaslataihoz. Úgy értelmezhető, hogy Paech egy B-tervet épít arra az esetre, ha a kapitalizmus netán teljességgel a falnak megy. Egy kisebbített monetáris területet propagál, ahol a kapitalista profitgazdaság továbbra is érvényben marad és a gazdaság 50%-át öleli át. A másik 50%, szerinte, térjen át alacsonyabb technikai szintű subszisztencia-gazdaságra, leépítésekkel és javító-tevékenységgel. Szervezési formák erre a szövetkezetek és a kisvállalkozók. A kicsiben ő előnyt lát. Decentrális üzemek „per se átláthatóbbak és demokratikusabban ellenőrizhetők”.

A valóság sajnos másként néz ki. Sok kis üzemet egy patriárka ural akinek minden alkalmazott, feltétel nélkül, köteles alárendelni magát. Az alárendeltek tömeg általi védelme ekkor nem lehetséges. Hogy Paech erre nem érzékeny, az nem csoda, mert az üzemi demokrácia és a szakszervezeti szervezettség nála nem téma. Növekedéskritikája, növekedés-visszafogással nyilván üdítő. Ám közben problémás, hogy a munkahelyek kérdése nem izgatja. Ez oda vezethet, hogy poszt-növekedési álláspontjai a munkavállalók felé nem közvetíthetők.

Ami marad

Niko Paech látszólagos radikalitása a poszt-növekedés és a degrowth kérdéseiben, sokak számára viszonyító pont. Az ökoszocialista baloldal számára érveivel szembeszállni elengedhetetlen. Nagyobb politikai és gyakorlati átfedések azonban vele nincsenek.

Literatur

[1] Niko Paech: Befreiung vom Überfluss,

Oekom Verlag, 4. Auflage, München 2013

[2] Niko Paech: Beitrag für den Attac-Kongress von 2011

okobetyar.blog.hu

 

AZ ÖKOSZOCIALIZMUS 5 TÉZISE (ÖF 31)

„Egy kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete.” Ezzel végződik Marx és Engels által, 1847-ben megfogalmazott „kommunista párt kiáltványa”. Politikai korszakváltást jelentett be és nagy hatással volt a munkásmozgalom további fejlődésére. A mozgalmat egy új, megsemmisítő csapás érte, amikor a szociáldemokraták és a sztálinisták által lefegyverzett, erős német munkásmozgalom, 1933-ban a Hitler-fasizmus által, harc nélkül legyőzettetett. Röviddel utána a SZU-ban elszabadult a sztálinista terror. Ezt Trockij, az októberi forradalom vezéralakja, 1938-ban egy fontos irattal, egy átmeneti programmal válaszolta meg. Ez a sztálinista degeneráció marxista elemzése és a szocialista mozgalom lényeges stratégiáit és taktikáit foglalja össze, melyek főleg az első világháború végén kerültek kifejlesztésre. Hatását ezután – a történelmi körülmények miatt – sohasem tudta kifejteni, ahogy az a Marx-Engels kiáltványnak megadatott. Ma, 25 éve a kapitalizmus visszaállítása óta Oroszországban és Kínában, a világ szakadék felé halad. Ez az ökológiai krízis és klímaváltozás, amely egy korszakváltást indított be. A baloldalon ismét egy vita van napirenden arról, hogyan találhatunk tartós válaszokat az emberiség mai válságára. A vita lezártával meg kell, hogy szülessen az ökoszocializmus programja. Ehhez szolgáljon az alábbi 5 tézis.

1.

A kapitalizmus ma az állandó túltermelés szakaszában van (áruk, befektetési jószágok, pénzáramok). Hogy az értéktöbbletet és saját létét bebiztosítsa, állhatatosan növekvő árukibocsátást generál. A rendszer a növekedés megszállottja. Hogy a termelt árukat értékesítse, egyre rövidebb időközökben divatokat kreál és ál-innovációkat dob piacra. Ha ez mind nem elég, obszolenciát vezet be, a termékek javíthatóságát ellehetetleníti és a fogyasztóNőket reklámokkal manipulálja.

2.

A kapitalista árutermelés tetemes forrás- és energiafogyasztással jár. Különösen a fejlődő országokban, a nyersanyag-föltárásra egész vidékeket tarolnak le és mérgeznek meg. A féktelen forráspazarlás, bolygónk végessége miatt, pár évtized alatt, ellátás-hiányokhoz vezet. Az eddigi kapitalista konzúm- és növekedés-modell csupán már ez miatt, megkérdőjelezhető. A kapitalista rendszer egyetlen szabályzó paramétert ismer: a profitmértéket. A kapitalizmus védelmezői által fölértékelt kereslet-kínálat-elv nem reagál közép vagy pláne hosszútávon jelentkező forráshiányokra, ahogy szintén nem bolygónk bioszférájának klímaátcsapással való szétrombolására, a fajkihalásra és a víz-talaj megmérgezésére. A gátlástalan kapitalizmus ma az emberiséget egy ökológiai válságba sodorja, mely minden magasabb életformát ezen a planétán megsemmisíteni képes.

3.

Az ökoszocialista áramlat abban különbözik a klasszikus munkásmozgalomtól, hogy nemcsak az államot és a társadalmi rendet akarja átformálni, hanem a mai kapitalista termelésberendezést, minőségi és mennyisége jellegében, vonja kétségbe. Ehelyett egy olyan gazdaságot ajánl, amely a használt javakat életük végéig szétválasztott anyag-körforgalmakba gyűjti és anyagi újrahasznosításra teszi alkalmassá. Ez persze nem minden nyersanyaggal és technológiával lehetséges. Ezért minden terméket meg kell vizsgálni. Amelyek ezeket a kritériumokat nem elégítik ki, azokat ki kell szórni. Hogy egy ilyen körkörös gazdaság a „cradle-to-cradle”-elv (1) szerint jöjjön létre, a termék-áru-sokféleséget jelentősen csökkenteni kell. Mérnöki találékonyság szükségeltetik, hogy a termékek tartósak, javíthatók és újrahasznosíthatók legyenek. A szükséges termék-átformálás egy technológiai forradalom mértékét kell, hogy fölvegye. E mellett a termék- és a termelés-átállítás mellett, egyes szektorokat komplett át kell építeni. Ide tartozik a mobilitás-rendszer, ahol egy átfogó és díjtalan közközlekedést kell kifejleszteni, melyet fokozatosan az egyéni közlekedésről, a privát autókról való lemondás kell, hogy kísérje. Nagy a jelentősége egy olyan energiarendszernek, amely főképp a szél- és a napenergiára, továbbá korlátozottan a biomasszára, épül. Ehhez tartozik a különböző energiatárolók kifejlesztése és elterjesztése. Ezek a technikák már itt vannak, ám a kapitalizmus profitérdekeltsége ezeket gátolja. Mindez összességében oda vezet, hogy a keringő anyagmennyiségek és ezzel a forrás-elhasználás nagy mértékben lecsökken és bolygónk szükséges sokrétű, élő bioszférájával kompatibilis lesz.

A termelés mértékének csökkentésével egyidejűleg a 20 órás munkahét - az ökoszocializmus egyik jelszava - is megvalósul. Ezzel az emberek számára, a demokratikus önigazgatásra, minden társadalmi szinten, szabad terek nyílnak. Idő lesz az egyének szabad kibontakozására is.

4.

A piacpárti környezetvédők okos ötletei, mint a környezetkárok pénzbeni kifejezése, vagy az emissziókereskedelem bonyolult rendszere mára zsákutcának tekinthetők. Egy rendszerimmanens ökológiai szabályzó mechanizmus fölépítése és a kapitalizmusba való integrálása lehetetlennek bizonyult. A kapitalista képviselők egyes szóbeli engedményeit a gyakorlat rögtön meghiúsította. A zöld kapitalizmus hirdetői úgy hiszik, hogy egyes piacmechanizmusok, egy technikai szabályzómű mechanikájához hasonlóan, egy rendszer ökológiai szabályzására is alkalmasak lehetnek. Nem látják, hogy a kapitalista piacszabályok mögött egy uralkodó osztály áll, mely intelligenciával, manipulációval és szükség esetén erőszakkal is, minden profitérdekük csorbítását visszaverik. Hatalmuk folytatása és bolygónk ökológiai megmentése összeférhetetlennek bizonyult.

5.

A kapitalista történelmet kiéleződött osztályharcok jellemezték, melyek létét fenyegették. Egyes országokban, mint Oroszo., átmenetileg ki is lehetett iktatni. A szociális harcok egyes országokban (Franciao., Görögo.) azt mutatják, hogy a munkásosztály ma is mozgósítható a kapitalizmus ellen. Ez óriási erők fölszabadítását jelenti.

Az ökológiai mozgalom ma teljes kifejlődése elején tart. Csak akkor lesz eredményes, ha a munkásmozgalommal szövetkezik. Hogy a munkásmozgalom kiélezett helyzetekben a gazdasági követeléseken túl is mozgósítható, 1968 májusa bizonyította. Akkor láthattuk, hogy Franciao.-ban a munkásNők milliói országszerte az egyetemisták mellé álltak, sztrájkba léptek és gyárakat foglaltak el. (Hej, azok a szép idők!RS18II6).

Az ökoszocialista áramlat ma kulcsfontosságú. Egyrészt az ökológiai mozgalomban dinamikus antikapitalista szárnyat kell kifejlesztenie, másrészt a hagyományos munkásmozgalomban is gyökeret kell vernie. Ebben a szakszervezeteknek jelentős szerepük van. Mindazonáltal kettős karakterüket figyelembe kell venni. Egyrészt egy prokapitalista, bürokrata vezetői réteg uralja őket, másrészt a szakszervezetek a munkavállalókat megvédik attól, hogy a tőke a nyomor szélére szorítsa őket. Az ökoszocialisták a munkavállalók ezen legitim érdekeit el kell, hogy ismerjék. Csak így népszerűsíthetik köztük ökológiai elveiket. Ezen cél elérését az ökológiai mozgalom antikapitalista erőinek eddigi szétszóródása csak akadályozza. Egy cselekvőképes szerkezet fölépítése szükséges, mely fontos diskurzusok szervezésére képes és hogy a szociális, politikai és ökológiai mozgalomban eredményesen föllépjen.

(1) Cradle-to-cradle, „bölcsőtől a bölcsőig”: T. Braungart által bevezetett fogalom. Lényege, hogy egy termék úgy legyen konstruálva, hogy élete végén komposztálható legyen, vagy egy új anyagkörforgalom kiindulópontjához legyen visszavezethető.

Die Schriftenreihe „Ökosozialismus: Analyse + Perspektiven“ (ehemals Ökosozialistische Flug- schriften) erscheint in loser Folge. Sie wird ge- meinsam herausgegeben von der „Sozia- listischen Zeitung“ (SOZ), dem Linken Forum Frankfurt (LFF), der marxistischen Zeitschrift

„Avanti“ sowie in Kooperation mit der Bildungs- gemeinschaft SALZ (Soziales – Arbeit – Leben

– Zukunft). Die Schriftenreihe versteht sich als Diskussionsbeitrag in der breiten Linken zu öko- logischen Fragen und zur Entwicklung ökosozia- listischer Positionen. Einzelne Beiträge stehen nicht notwendigerweise für die Gesamtheit der Herausgeber. Die Schriften sind im Netz zu fin- den unter www.sozonline.de und www.bildungsgemeinschaft-salz.deKontakt, Bestellung und Mitarbeit :W. Dubois, Postfach 900264, 60442 Frankfurt/M., info@linkesforum.net

P. Schüren, Bildungsgemeinschaft SALZ Oberonstr. 21, 59067 Hamm, salzkreis@yahoo.devisdp.: Angela Klein, Regentenstr. 57-59, 51063 Köln www.sozonline.de

(okobetyar.blog.hu)

Szólj hozzá!

ÖKORÖPIRATOK 8db

2018. február 06. 16:49 - RózsaSá

 

ÖKOLÓGIAI RÖPIRATOK

SALZ Berlin/Bremen/Hamm

 

NEM JAVÍTANI – ELDOBNI (ÖF 11)

–Hogyan gondoskodik a kapitalizmus az állandó keresletről-

Ökoszocialista Röpiratok 32,31,30,21,19,16,11bildungsgemeinschaft-salz.de 32: Klímaváltozás Közel-Keleten és Észak-Afrikában 31: Az ökoszocialista program öt tézise 30: Nico Paech növekedéskrtitikája 21: Kapitalista egyutas-termelés vagy ökoszocialista körkörös gazdaság? 19: Mértéktelen nyersanyagfogyasztás 17: TTIP, TISA, Ceta és WTO – neoliberális szabadkereskedelmi egyezmények 16: A globális ökoválság elemei és okai 11: Nem javítani – eldobni (okobetyar.blog.hu, bildungsgemeinschaft SALZ)

Ma a kapitalista világban azt látjuk, hogy egyre több árut termelnek és némely fémek már hiányanyagnak számítanak. Egyidőben ezzel egyre több terméket egyre gyorsabban dobunk a szemétre. 2012-ben pl. 41,5 millió tonna elektro-hulladék keletkezett, ez 2016-ra 93,5 millióra, kétszeresére emelkedett. Ennek egyik oka, hogy a termékek élettartama egyre rövidül. Ezt obszolenciának is nevezik. Ez a termék-élettartam tudatos és tervezett megkurtítása a kapitalista gyártók által. Az obszolencia nyilván a kapitalizmus a piacok telítődésére alkalmazott ellenstratégiája. Ha már minden háztartásban van egy tévé és egy hűtőszekrény, a vállalatok csak akkor tehetnek profitra szert, ha ráveszik a fogyasztókat arra, hogy régi termékeiket dobják ki és újakat vegyenek. Ez legjobban úgy megy, ha az új áruk lehetőleg mindjárt a garancia lejártával egyre rosszabbul működnek, ill. egyből elromlanak. Ezt funkcionális obszolenciának is nevezik, mivel egy funkció elvesztéséről van szó.

 

A villanyégő-trükk 1924-ben

Obszolenciát először 1924-ben mutattak ki. Akkor a világ nagy izzógyártói egy „Phöbus” nevű kartellbe tömörültek, melynek első dolga volt, a villanyégők átlagos élettartamának csökkentése. A Phöbus-alapítás évében ez még 2500 óra volt, 1926-ban ezt 1500 órára csökkentették. 1940-ben a kartell ismét akcióba lépett és az égők élettartamát 1000 órára redukálta. Habár a kartellt ezután leleplezték, a csökkentett élettartam megmaradt. Csak az NDK-ban volt szabad a villanyégőknek 2500 óráig kitartani – míg nem jött az újraegyesítés. Míg 1924 ez az élettartam-csökkentés egyes esetnek számított, ma, a telített piacok idejében, az obszolencia úgy terjed, mint a járvány. Az internet tele olyan panaszokkal, melyek az elektrokészülékek korai elromlásáról szólnak. Az internet-oldal „MURKS - NEIN, DANKE”, amely az obszolencia fölfedésére szakosodott, alapítása után egy évvel már egy millió látogatót számlált. Ám a bepanaszolt vállalatok szószólói minden mesterséges élettartam-csökkentést tagadnak. Hogyan lehet egyes obszolenciát bizonyítani? Hol fordulnak elő?

 

Eldobható mosógépek

Vessünk egy pillantást a mosógépekre. Míg korábban egy Miele-mosógépnek élettartama 20 év volt, ma a szervízcégek szerint a mosógépek gyakran már 7 év után totálkárosak lesznek, ill. már 3 év után komoly hibák lépnek föl. Egy példa: a mosógépek dobja egy üstben forog, melyet ma egyre inkább műanyagból készítenek. Az érzékeny pont, az üst fölfüggesztése, gyakran olyan gyönge, hogy a sokszoros rezgő megterheléstől idő előtt kiszakad – a mosógép mehet a szemétre. (Lásd: Szelíd energia füzetek: Mosógépek).

 

Tévé-készülékek korai halála

A gyártók ravasz módon ma már úgy építik a tévéket, hogy azok éppen, hogy csak a garanciaidőt túléljék. Hosszú élettartam elérése nem látható cél. A korai meghibásodáshoz különösen az elektrolit kondenzátorok (elko) vezetnek. A magas hőfok miatt már 3 év múltán kezdenek kiesni. A piacon kaphatók ugyan strapabíróbb kondenzátorok, de ezek 20 centtel többe kerülnek. Egy tévé 200 elko-jánál ez 40 euro többletköltséget jelentene. A továbbiakban, ha egy ilyen készülék elromlik, ma már nem javítják meg. Többek között azért nem, mert bizonyos elektronikus pótalkatrészek csak a nagykereskedők számára hozzáférhetők. Kisebb javítóüzemek itt hoppon maradnak. Tehát: a tévé a szemétre kerül.

 

DVD-lejátszó gyorsan elromlik

A kapitalista obszolencia-stratégia a DVD-rekordereket sem kíméli. Ezek is gyakran, 2 garanciális év után megadják magukat. Gyönge pontjuk: a beépített DVD-író. Az internet fogyasztó-fórumozóknál a hiba közismert: a DVD-író mechanikája annyira gyöngén van megépítve, hogy idő előtt elromlik. Ez nem egy szükségszerű jelenség. Vannak olyan DVD-írók – számítógépekben – melyek 10 évig is bírják. Bár egyes márkás termékeknél. pl. a Panasonic-nál javítást vállalnak, de ennek ára 250 euró – ettől egy új készülék csak egy kicsivel drágább. Itt egy új probléma kerül fölszínre. Sok neves szórakoztató elektronikai készülék gyártó javító szervizét csupán legitimációs okokból tartja fönt. A pótalkatrészek és a javítás költségei olyan magasak, hogy egy javítás már nem éri meg. Különösképpen akkor, ha az ügyfél már sejti, hogy a készülék további alkatrészei fognak meghibásodni.

 

Beforrasztott akkumulátorok

Térjünk rá az obszolencia-stratégia egyik különlegesen botrányos esetére: föltölthető akkuk az elektromos fogkefékben, borotvákban, MP3-as lejátszókban. A trükk abból áll, hogy az akkukat a vázhoz forrasztják, ami egy átlagos fogyasztó számára lehetetlenné teszi, hogy az elemet kicserélje, ha az leszolgálta idejét. Ekkor a készülék – bár semmi baja – máris a szemétre kerül. A sokszor dicsért Apple-konszern itt is megmutatta jó üzleti érzékét. Csak miután a vásárlók a beforrasztott akkuk miatt az USÁ-ban panaszkodni kezdtek, a vállalat egyes készülékeknél lehetővé tette az elemcserét – de nem sajátkezűleg az ügyfél számára! A készüléket be kellett küldeni, hogy az Apple egy üzeme a cserét elvégezze. Ennek ára pedig olyan magas, hogy egy új termék vásárlása jobb megoldásnak számított.

 

Örökösen új verziók

Mindemellett a leírt funkcionális, készülék hibái miatti obszolencia mellett, egy másik, ún. technikai obszolencia is létezik, melyet a nagy konszernek egyre céltudatosabban vetnek be. Ennek mintapéldája a szoftver-piac. Itt már szinte megszokottá vált, hogy egyre gyorsabban, egymás után, mindig új programverziókat vezetnek be. Az ügyfél hiába ragaszkodna a régi verzióhoz, egyszer, a kompatibilitás miatt, meg kell, hogy vásárolja az új verziót. Az eljárás a szoftver-világban gyorsan követőkre talált. Így pl. egy digitális kamerát, mely 5 megapixel fölbontást ér el, leváltotta az új, 7 megapixeles kamera. És az új vékonyképernyős tévé nemcsak nagyobb fölbontású, de még vékonyabb is. A rá következő pedig már 3D-s. Így adnak állandó verzióváltással új indokokat a fogyasztóknak a vásárlásra.

 

Fölmosórongy-ruha

Az obszolencia-stratégia nemcsak a technikai készülékekre korlátozódik. A ruházatnál, mely már rég ki van téve egy divat-obszolenciának, azért panaszkodnak a használt ruha gyűjtők, hogy az utóbbi években a gyűjtőkonténerekben megszaporodnak a használhatatlan ruhák. Az ok: a ruhák, különösen a diszkontokban, szezonáruvá váltak, mert 3-4 mosás után a varrások fölfoszlanak és a színek kifakulnak. Ezután ezek már csak, mint fölmosórongy használhatók.

 

A javító üzemek kiszorulnak a piacról

Vessünk még egy pillantást a javításokra. Azt állapíthatjuk meg, hogy a gyártóknak az utóbbi 30 évben a javító üzemeket sikerült szinte teljesen kiszorítani a piacról. Az ok: sok műanyag, leforrasztott termékek, melyekhez nem lehet hozzáférni, drága pótalkatrészek. Ehhez jön a modern elektronika, a mikrovezérlővel futó programok. Sem a kapcsolási sémákat, sem a programkulcsokat nem teszik közzé – egy szinte átléphetetlen akadály a javítások előtt. Míg korábban a barkácsolók autóikat saját maguk javíthatták meg, ma ez egyre kevésbé lehetséges. Csak a szabadalommal rendelkező műhelyek rendelkeznek egyes hatáskörökhöz hozzáférési kódokkal, de ők is csak egész blokkokat cserélhetnek ki.

 

Egyre kevesebb újrahasznosítás

Nemcsak a javítás, de az újrahasznosítás is csődöt mond az új elektronikánál. Az építő elemek kívülről nem látszó fémkeverékekből állnak: ritka földfémek, arany, ón, réz, ólom, stb. (Egy telefonban a periódusos rendszer fele megtalálható. RS). Ezek a nyákokról csak veszélyes környezet- és ember-mérgezéssel oldhatók ki, Indiában és Afrikában. Az ENSZ egy 2011-es fölmérése szerint 60 fémből csak egyharmada került újrahasznosításra, 50%-ban. Ezeknek a fémeknek fele odavész a szemétben. Az obszolencia-stratégia óriási jelentőséggel bír a kapitalizmusban: a termelés a piac telítettsége ellenére magas szinten tartható. Az ilyen nyersanyag és energiatékozlás közvetlen elszenvedői a beszállító országok. Ott történik a legnagyobb környezet- és emberkárosítás. A globális ökoválság, a fölmelegedés, a környezetszennyezés és a nyersanyag-fogyás korában ennek az obszolencia-stratégiának nincsen semmiféle legitimációja.

Követelés: közzétenni a programkulcsokat!

Épp ideje, hogy a politikai baloldal olyan követeléseket fogalmazzon meg, melyek ennek az obszolencia-őrületnek véget vetnek. Különösen fontos a termék-élettartam meghosszabbításának törvény általi előírása és a jótállás nem-betartás esetén. Ehhez nézzük a hűtőszekrények példáját. Az NDK-ban volt egy rendelet, mely előírta, hogy ezek a készülékek 25 évig működjenek és ezt be is tartották. Mért nem követelhetünk ma, a technikai fejlődés nyomán, a hűtőkre 40 év élettartamot? Továbbá a digitális kamerákra és tévékre 20 évet, mosógépekre 30 évet, stb.? Ez mellett a termékeket úgy kell megépíteni, hogy azok javíthatók legyenek, szétszedhetők. A gyártó mellékeljen a készülékekhez javítási utasításokat, kapcsolási rajzokat és programkulcsokat is. Abban a korban, amikor az open-source-viták világszerte folynak, nem szabad visszariadni ilyen követelésektől sem. A termékek anyagai legyenek újrahasznosíthatók. Ezért csökkenteni kell bennük az anyagfajták sokaságát és lehetővé kell tenni a beépített anyagok szétválaszthatóságát. Hogy a javítási és újrahasznosítási folyamatok bejáródjanak, a termék-életciklusok hosszúéletűek kell, hogy legyenek. Ez a ma szokásos termékvariálások végét jelentené. A polgári erők egy ilyen programmal szembesülve, a Nyugat alkonyát vizionálják. Az obszolencia megszüntetése azonban egy jó élettel van összhangban – nem a környezetromboló kapitalizmussal. (A magánfogyasztás mellett működik a nagybani közfogyasztás is: a nevünkben rendelnek meg atomerőműveket, repülőket, óriási kutató berendezéseket. Ezek kiváló alkalmak pénzek ellopására is. És ha ez sem elég, jöhet a háború. LÁSD MÉG: OBSZ.NÉMET PÉLDÁK 1-6, okobetyar.blog.hu, RS18I9,)

 

A GLOBÁLIS ÖKOVÁLSÁG ELEMEI ÉS OKAI (ÖF 16)
-Ökoszocialista válaszok az ökokrízisre-

A Kaliforniai Egyetem neves kutatói 2014-ben közzé tették, hogy a Nyugat-Antarktisz nagy gleccserei föllazultak és megállíthatatlanul a tengerbe fognak csúszni. Ez által a tengerszint világszerte 1,2 méterrel fog megemelkedni. 
Növekvő CO2-kibocsájtás a földi légkörbe
A gleccserek megolvadásának oka a klímagáz CO2 fölgyülemlése a légkörben és az ez általi globális fölmelegedés. Ez év eleji mérések mutatják (2015?) hogy a CO2 koncentráció a levegőben először lépte át a 400 ppm határt (1 részecske 1 millió levegő részecskére). Az évszázad végéig a CO2 nem haladhatja meg a 450 ppm-et, különben ez, a 2 *C átlaghőfok-emelkedést von maga után, amely a kutatók szerint a klímát végképp instabillá teszi és az 5*C-emelkedés következik. Az ipari korszak előtt a légkör CO2 tartalma még 280 ppm volt, ma féktelenül emelkedik. Míg 1970-től 2000-ig az éves CO2-kibocsájtás átlaga 1,3% volt, az évezred váltás után ez már 2,2%.
Féktelen forrás-fölélés
A magas üvegházgáz-kibocsátás csak egy része az óriási problémának, mely ma bolygónkat fenyegeti. Az ipari termékek összmennyisége magasabb, mint amennyit a bányászat, a szemét, a méreg és a természetrombolás miatt a véges bolygó elviselhet. Hogy ma mi folyik, ezt mutatják a számok. 1980-ban a globális ökorendszerekből 40 mrd tonna nyersanyagot vettek ki, ez 2010-re 60 mrd-ra emelkedett, tehát 50%-kal. Ha így folytatódik, 2030-ra 100 mrd tonna elvevés lesz. Ez két drámai következményt von maga után: az Amazonas, Indonézia és Közép-Afrika esőerdőit eddig még nem látott iramban pusztítják és leégetik, hogy a szójatermelésnek vagy olajpálmának területet nyerjenek, ill., hogy a talaj ásványkincseit kirabolhassák. (3 mrd ember fatüzelésre van rászorulva. RS18I10). A lánc másik végén fölgyülemlik a plasztikszemét, így a Csendes és az Atlanti óceánban is, bejut a táplálékláncba és azt mérgezi.

Kapitalista értékesítéskrízis és obszolencia
Ezen gyorsuló pusztítások oka bolygónkon végül is a féktelen és ellenőrizetlen termékkibocsátásra vezethető vissza. Ha ezt összefüggéseikben meg akarjuk érteni, a kapitalizmust kell megvizsgálnunk, mely súlyos értékesítésválságban van. A shareholder és a bankok kezeiben és számláikon óriási tőkemennyiségek gyűltek össze, melyeknek szinte kétségbeesetten keresnek befektetési lehetőségeket. Ezzel szemben állnak – főleg a fejlett ipari országokban – a telített piacok. A fogyasztóknak már van tévéjük, mobiltelefonjuk, háztartási készülékeik, autójuk, stb. A föladat új és új vásárlásra rávenni őket. A kapitalizmus csak így tudja azt a növekedést elérni, ami túléléséhez úgy kell, mint az élőlényeknek az oxigén. A piac telítettségére már a 20-as és 30-as évek gazdasági válságaikor találtak megoldást: obszolencia. A termékeket úgy építik meg, hogy már pár év múlva meghibásodjanak. Hogy az új vásárlására ösztönözzenek, a gyártók még az akkumulátorokat is beforrasztják a villanyborotvákba, fogkefékbe, mobiltelefonokba, hogy a használók ne cserélhessék ki. És az utóbbi években a kapitalizmusnak sikerült az ipari államokban a javító műhelyeket is javarészt kiiktatni. 
Az idő előtti szemétre kényszerítés mellett a kapitalizmus egy másik obszolenciát is használ: az állandó divatváltoztatást. Ez nem csak a ruhákra érvényes, hanem az autókra, konzum-elektronikára vagy bútorokra is. Így pl. a kapható bútorok felülete egy időben mind csillogó volt. Ezek aztán pár év múlva kifakultak, így tulajdonosaik régimódinak érezték magukat és szükségét érezték, hogy bútoraikat újra cseréljék – az új érték-diktátumnak megfelelően. Az obszolencia a kapitalizmusban már annyira elterjedtté és megszokottá vált, hogy a „fogyasztó” már nem is képes más világot magának elképzelni. Ez a nyersanyagok, az energiák, a munkaidő óriási tékozlását jelentik. Másik oldalon pedig nőnek a szemétlerakók és a veszélyes hulladék maradékok.

Ökológiai hátizsák: a forráskirablás mértéke
Hogy a rombolás egész mértékét átfogják, a kutatók megalkották az ún. „ökológiai hátizsák” fogalmát. Ez azon források mennyisége, mely egy termék előállításakor, használatakor és ártalmatlanításakor fölhasználódik. Így minden termékhez, legyen az pl. alumínium, farmernadrág-anyag, vagy egy autó, fogyasztási faktorok rendelhetők. Vegyük az alumíniumot. Mai minőség-követelmény szerint 1 kg alu kinyeréséhez 11 kg bauxitot kell kibányászni. A bauxit szállítására, a gyártási hulladékok ártalmatlanítására további 40 kg anyag jut. Ezek szerint 1 kg nyersalumínium gyártásakor 51 kg anyaghulladék keletkezik, ill. egy 51 kg-os ökológiai hátizsák. Így tárható föl minden termék láthatatlan hátterének valóságos forrásfogyasztása. Egy 1,6 tonnás autó ökológiai hátizsákja 70 tonnát tesz ki. Ez azt jelenti, hogy valahol a 3. világban egész tájakat dúlnak föl, óriási anyaghegyeket halmoznak föl, hogy a kapitalista városokban futkározó autók számára nyersanyagokat biztosítsanak. (Csakhogy a fogyasztók sem a 3. világot, sem a fölmelegedést nem látják. Különben kilépnének a globalizációból.RS18I11). A csillogó, tiszta autó-karosszériák mögött nagy felületű elpusztított régiók állnak és milliók szenvedései, melyeket a lelkiismeretlen anyag-kibányászások okoznak.

Növekvő anyagéhség – mintha nem is lenne holnap
A fémek, ásványok és energiahordozók ilyen fogyasztása ma csak is a profitszerzés céljából történik. A ritka fémek tartalékolása a jövő generációi számára nem szempont. Valójában sok nyersanyag kifogyása már ma is látható. A becslésekhez jelentős az ún. statikus hozzáférhetőség. Ezt úgy kapjuk meg, ha a készleteket elosztjuk az éves kitermeléssel. A statikus hozzáférhetőség megadja, hogy egy anyag ismert készletei, konstans kitermelésnél, meddig tartanak ki. Míg a vasérc, bauxit és a titán készletei nem kritikusak, egyes más fontos fémek tartalékai már a végénél tartanak. Így ólom 22 évre, króm 24, ezüst 13, cink 17 és ón 20 évre elegendő. A réz, mangán, nikkel és wolfram készletei nagyobbak, de azok is kevesebb, mint 50 évig tartanak. A réz példája mutatja, milyen nehéz egy ilyen pontos becslés. Ma 490 millió tonna réz lehet a földben. Évi 15 M t kitermelésnél, a 40-es évek közepéig kitart. Ha azonban az elektroautó gyártása és más faktorok miatt a fogyasztás növekszik, rézhiány már korábban fölléphet. Bár a kutatások szerint vannak további réz-lelőhelyek, de ezek föltárása nehézkesebb és jóval drágább – nem beszélve a növekvő környezetkárokról. Ilyen rézforrások a mélytengeri mangánrögök, de ezeknek felszínre hozása az óceáni élet további pusztítását vonná maga után. Egy másik példa arra, hogyan lesz egy forrás a kapitalista profit-kapzsiság áldozata, a tengerek túlhalászása óriási, totál-automatikus halász-flottákkal. Már ma a világtengerek hal-állományának egyharmada az összeomlás szélén áll. 2025-ben már kétharmad eltűnése fenyeget. És ha nem történik fordulat, 2050-re az emberiség hal-ellátása a tengerből világszerte megszűnik. 

Olajkitermelés-maximum és a nem-konvencionális olajok kora
A fosszilis energiahordozóknál is már teljes kifogyásuk látható. Becslések szerint a konvencionális olajtartalékok még 40 évig kitartanak. Ez a példa mutatja, hogy egy forrás már jóval teljes kimerülése előtt hiányhoz vezethet. Ez akkor lép föl, ha a kitermelés eléri a maximumát. Az olajnál peak oil-ról, olajcsúcsról beszélünk. Ez a pont a könnyen hozzáférhető olajnál már 2006-ban bekövetkezett. Hogy az olajkitermelés folytatódjék, és esetleg még emelhető is legyen, ma egyre inkább ún. nem-konvencionális olaj föltárását kezdik el: mélytengeri olaj, olajhomok, olajpala, fracking-olaj (hidraulikus repesztés). Ez az olaj drága és az eljárás következményei a környezetre katasztrofálisak. 2010-ben a Mexikói öbölben fölrobbant a BP olajfúró platformja, a „Deepwater Horizon”, 1500 m mélyben. A BP csak hónapok múltán volt képes a fúrólyukat tömíteni. Addig mintegy 780 millió liter nyersolaj szabadult ki és a mélytengeri világot, valamint a partvidék nagy részét megfertőzte. Ez volt a történelem legnagyobb olajkatasztrófája. 
A kanadai Alberta olajhomok földolgozása egy teljesen más technológia, de kevésbé környezetkárosító. Az olajhomok – az erdők kiirtása után – felszíni fejtéssel kerül föltárásra. A benne található bitument sok vízzel és energiával kimossák. 2013-ban olajfertőzés történt, amikor több ezer barrel olaj ömlött ki. Az olaj bűzös pocsolyákat, kisebb tavakat és patakokat képez, melyek a folyókba ömlenek. A sok fúrások a fedőkőzetréteget átlyukasztgatják, így a talajvíz-vezető rétegekbe mérgek kerülnek és azokat tartósan megfertőzik. 

Ökologikus körkörös gazdaság
A pusztítás, amit a kapitalista termelésmód okoz, időközben lokálisról globális méretekre ugrott. Sok polgári környezetvédőt ez megrettentette, de a rombolás valódi okát nem hajlandók tudomásul venni és leragadnak az egyes eseteknél. Radikális ökologisták és antikapitalisták azonban tartsanak ki az mellett, hogy a valódi ok a kapitalista termelési módban rejtezik. Rövid idő alatt túl sok árut hoznak forgalomba, túl sok nyersanyagot használnak föl, túl sok mérget produkálnak és túl sok tájat dúlnak föl. A növekedés propagálása helyett, amit a kapitalista politikusok határtalan vakságukban még mindig tesznek, a termék-kibocsátást a kapitalista metropoliszokban jelentősen csökkenteni kell. 
Mit kell megváltoztatni? Leszögezhető, hogy a legtöbb ökológiai károk a termékek előállításánál és ártalmatlanításánál történnek. A használati idő többnyire nem kritikus. (Az energiafogyasztás igen! RS18I11). Ezért hosszú életű termékeket kell gyártani, melyek sokáig a használóknál maradnak. Ezeket úgy kell megszerkeszteni, hogy javíthatók legyenek. Ehhez javítási útmutatókat és a mikrovezérlőkhöz source-kódokat kell az interneten közzé tenni. A termékek elemei legyenek újrahasznosíthatók ill. recirkulálhatók. Az első esetben az építő csoportok és részek az eredeti termék vége után legyenek pótalkatrészként használhatók. A recycling ezzel szemben az anyagok közvetlen föloldása a termék lejárása után. Braungart és McDonough (1) sokat vitatott könyve erre a problémára egy intelligens választ adott, amely a Cradle to Cradle (C2C, a bölcsőtől a bölcsőig) néven vált ismertté és a körkörös gazdaság szinonimájaként használatos. A szerzők szintetikus és természetes anyagokat különböztetnek meg, melyek elválasztott körfolyamatokban kell, hogy mozogjanak. A természetes anyagok legyenek olyanok, hogy egy termék élettartama végén aggály nélkül komposztálhatók legyenek. Szintetikus anyagok, mint pl. üveg, fém vagy műanyag, nem komposztálhatók, ezért ezeket végtelen anyag-körfolyamatokban kell újrahasznosítani. Ez természetesen csak akkor lehetséges, ha a termék élete után elválaszthatók és nem egymással kevertek, ahogy ezt a Tetrapack kompaund anyagainál, vagy a préselt lemezeknél láthatjuk. Egy átfogó termékfejlesztés a C2C elvei alapján technológiai forradalmat jelentene. Braungart úgy hiszi, ez a kapitalizmusban keresztül vihető és csodálkozik, amikor az ipar C2C termékeket eddig csak homöopatikus adagokban, reklámként használ. (Az ötlet közben teljes elvetésre került, mint a kapitalizmus zöldítése. Braungart veszélyes ökoszélhámos, találkoztam vele Kölnben, már akkor nagy hólyag volt.RS18I11). 
Valójában az ökológiai termeléshez sokkal több kell. A termékek hosszú életciklusúak kell, hogy legyenek. Nem szabad minden két évben megváltozniuk, mint most. Csak így lehetséges a javítási, újrahasznosítási és recycling folyamatokat speciális termékeknél tartósan alkalmazni. Ez lenne az ökologikus körkörös társadalom alapja. Ez mellett bizonyos termékeket közösen kell használni. Így egy társadalom autóflottáját le lehetne csökkenteni, a maradék pedig a car-sharing-et szolgálná. További követelmény: a tömegközlekedés kiépítése. 
A ma legégetőbb problémája: a globális fölmelegedés. Ha legrosszabb következményeit el akarjuk kerülni, a fosszilis energiahordozók (szén, olaj, gáz) égetését 2050-re teljesen vissza kell fogni. Ez a megújuló energiatechnikák tömeges kiépítését jelenti és az energiatékozlás leállítását. Ez pedig az előállított termékek mennyiségével függ össze. 
Itt merül föl a kérdés a munkahelyekről. Valóban, egy javító és recycling-társadalomban, hosszú életű termékekkel, jelentősen kevesebb munka lenne. Ám ahelyett, mint a kapitalizmusban, munkanélküliséget generálni, a meglévő munkát kell egyenletesen elosztani. A cél: a 20-órás munkahét és egy jelentősen nyugodtabb élet, mint ami most a kapitalizmusban a többség osztályrésze. Egy nagymértékű munkaidő-csökkentés a feltétele annak is, hogy egy társadalom önmagát igazgassa. 
Egy utolsó kérdés marad: a vázolt vízió a kapitalizmusban is megvalósítható? A válasz határozottan nem. A kapitalizmus csak állandó növekedéssel létezhet. Az össztermék-mennyiség zsugorítása a kapitalizmus mély válságát vonná maga után. Ezért egy ökologikus, körkörös gazdaság csakis szocialista lehet vagy semmilyen.
Michael Braungart, William McDonough: Einfach intelligent produzieren, Berlin, 2003
(A fertődi szikvíz-acélpalackgyártás esete: 1994-ben a műhely, amely a tartálykollektor tartályait is építette, egy ideig nagy üzletet csinált a régi, alumínium szikvízpalackok acélpalackokra való lecserélésével. Pár évre rá, amikor megint ott jártam, hegyekben álltak náluk az eladatlan acélpalackok. Miután telítették a piacot az „örökös” palackokkal, nem volt új vásárló. /És tartálykollektorokra mikor lesz?/ RS18I11).

 

TTIP, TISA, CETA és WTO  (ÖF 17)
-Milyen stratégia rejtőzik a neoliberális szabadkereskedelmi egyezmények mögött?-

Míg az EU-ban szaporodnak a tiltakozások a tervezett EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény miatt („Transatlantic Trade and Investment Partnership”, TTIP), júniusban (2015) kiszivárgott, hogy a két gazdasági nagyhatalom már egy további ilyen egyezményt (TISA) akarnak kierőszakolni. 
TISA – egy másik szabadkereskedelmi egyezmény
TISA: „Trade in Services Agreement”, magyarul: kereskedelmi és szolgáltatási egyezmény. A TISA politikailag egy nagyon kényes ügy. A leleplezett 11. cikkelye pl. kikényszerítheti, hogy minden TISA-tagállam köteles a pénzügyi konszerneknek megengedni, hogy területéről a határokon túlra információkat szabadon továbbíthasson. Ez semmi mást nem jelent, mint az EU-adatvédelmi jogainak teljes aláásását. Ezzel magánszámla-adatok az EU-tagállamaiból teljesen hivatalosan is szabadon áramolhatnának az USÁ-ba, a kormány és a titkos szolgálatok karjaiba. Egy másik TISA-paragrafus a pénzügyi krízisek elleni szükség-intézkedésekkel és a takarékbetétek védelmével foglalkozik. Fölteszik, hogy egy ország sem hanyagolhatja el piacmegnyitási kötelességeit. Egy TISA-egyezmény esetén a kormányok a jövőben minden törvényről igazolni kötelesek, hogy azok a szabadkereskedelmet nem fékezik, amely a jövőbeni financiális válságok elleni ellenállást ássa alá. 
A TISA és a TTIP mellett még egy egyezmény van, amit az EU-Bizottság Kanadával kötött: a CETA. A szociális hálózatok ezt is épp úgy kritizálják, mivel a TTIP-hez hasonló. Míg a TTIP a tiltakozások miatt elakadt, a CETA közvetlenül megkötés előtt áll. Ám ehhez az EU-Parlament, a Minisztertanács és valószínleg, a nemzeti parlamentek áldása is szükséges. (2017. szept.: a CETA jogerős, 580 millió euró megtakarítást remélnek a vámmentességből; Dánia, Horvátországo., Letto., Málta és Spanyolo. után még 23 EU-tag kell, hogy ratifikálja.) 
Mindhárom egyezményben (TTIP, TISA, CETA) közös, hogy a demokratikus alapokat támadják és az ökológiai, szociális és fogyasztóvédelmi jogok ellen fordulnak. 
A szabadkereskedelem nemcsak a hagyományos kereskedelmi érdekek kiszolgálását jelenti, hanem a szabad tőkeforgalmat is. 

Szabadkereskedelem – mivégre?
Mért rajonganak ennyire a kapitalista konszernek és államok a szabadkereskedelemért? Először is a fejlett kapitalista országokban óriási tőketúltermelés van, melyek újra befektetése a honi országokban egyre nehezebb. Kiút: nemzetközi tőkebefektetés. Ez valójában a globalizáció tulajdonképpeni oka. Míg 1956-ban a világkereskedelem csupán 84 mrd USA-dollár volt, 1973-ban már 0,6 billióra növekedett, ma pedig a 20 billiót is meghaladja.

WTO-alapítás
A másik ok politikai természetű. A Szovjetunió összeomlása és Kína kapitalizmusba való visszatérése után, a kapitalista világrendben az USA és az EU vezető kapitalista hatalmak lehetőséget kaptak, hogy globális befektetési és kereskedelmi érdekeiket keresztül vigyék. Nem véletlen, hogy 1995-ben a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) ebben a fázisban került megalapításra. Az USA és az EU a WTO-t arra próbálták meg fölhasználni, hogy gazdasági érdekeiket világszerte érvényesítsék. A WTO, a neoliberális stratégia szellemében különösen a szolgáltatási és az agrárszektort kellett volna, hogy liberalizálja és az ún. nem-tarifás kereskedelmi akadályokat lebontsa. A támadás első célpontjai a fejlődő és küszöb-államok voltak. Ám a konferencia színhelye Doha után elnevezett Doha-tárgyalásokon nem várt fordulat következett be. A fejlődő és küszöb-államok egy blokkba zártak össze és megakadályozták országaik feltétel nélküli megnyitását a nyugati szolgáltatási konszernek és befektetők előtt. Ezen felül agrárszektoraik teljes kiadását is meggátolták. 

Stratégia Nr. 1.
Bilaterális szabadkereskedelmi egyezmény 
Az USA és az EU, melyek konszerneiknek új nemzetközi akcióterületeket akarnak biztosítani, a WTO-fiaskó után, differenciált szabadkereskedelmi stratégiával próbálkoznak. Ennek egy fontos eleme a bilaterális egyezmény megkötése egyes országokkal, vagy országcsoportokkal. E közben a fejlődő országok uralkodó osztályait korrumpálják, aminek árát a népesség fizeti meg. 
Az EU ilyen szabadkereskedelmi egyezményekkel elérte, hogy több afrikai ország visszavette magasan szubvencionált agrár-termelését. Széleskörben ismert az EU- baromfi export az európai hizlaló gyárakból. Ezek ún. C-áruk, melyek az EU-szupermarketekben már nem adhatók el, de az afrikaiaknak elég jónak találtatnak: csirkelábak, belsőségek, szárnyak. Sok afrikai országban lokális piacokon nyomott áron értékesítik. Ugyanez történik az európai paradicsommal, hagymával, tejporral. Ezeket az EU-ban erősen szubvencionálják. Így ebben az évben is (2015) ismét 150 millió eurót látnak előre az EU-költségvetésben, hogy az agrárexportokat az afrikai országokba mesterségesen olcsóvá tegyék. Az afrikai kisparasztok az ipari konkurrencia ellen teljesen esélytelenek és a szabadkereskedelmi egyezmények nyomorba taszítják őket. Ha az ez ellenállásba ütközik, az EU kész bestiális módon is eljárni. Amikor az Ecowas, a nyugatafrikai gazdasági unió nem volt hajlandó az EU dömping-termékeket befogadni, az EU megkezdte az afrikaiak egységfrontjának széttörését. Az Ecowas helyett egyes államokkal, Ghanaval és Elefántcsontparttal kezdett el tárgyalni, így sikerült az Ecowas konszenzust megtörnie. 
Stratégia Nr. 2: Regionális szabadkereskedelmi blokkok
A bilaterális egyezmények mellett az USA/EU fontos stratégia-eleme a regionális szabadkereskedelmi blokkok fölépítése. Ehhez tartozik a TISA egyezmény is. A cél: a hajlamosok koalíciójának létrehozása. Ide sorolható 21 további állam, köztük Töröko., Mexikó, Ausztrália és Japán. 
A TTIP becsvágyó célja, hogy az USA és az EU 800 millió lakosát egy blokkba beterelje. Ebben a kapitalista konkurrencia teljesen szabadjára lenne engedve, melynek nyertesei az óriásvállalatok. A TTIP ellensúlyt kell, hogy teremtsen a kínai nyomuló kapitalizmussal szemben is. Eközben sok afrikai és latinamerikai állam fűggő helyzetű mellékszereplővé válik. 
A transz-csendesóceáni egyezmény (TTP) hasonló célokat követ. Ezt a szabadkereskedelmi egyezményt az USA 11 csendesóceáni állammal köti meg. Ám az amerikai tőkések attól tartanak, hogy a TTP-vel túlságosan is kiterjeszkednek és inkább egy erős csendesóceáni konkurrenciának adnak lehetőséget. Mindenestre, ha a szabadkereskedelmi egyezményeket bejáratják, a gazdasági világklímának még erősebb neoliberális irányt adnak. Ez növeli a nyomást a fejlődő és a küszöbállamokra, melyek föladják ellenállásukat és alávetik magukat az USA/EU követelményeinek. 

A WTO elleni ellenállás széttörése
Az USA/EU, a WTO ügyében is, első sikereit könyvelheti el. A 2013-as Bali-konferencián, a WTO 159 állama döntött a szabadkereskedelmi gátak és szubvenciók lebontásáról. Az utolsó vitatott pont az élelmezés szubvenciója maradt. Itt különösen India tiltakozott. India állam évek óta kötött áron vesz át élelmet a parasztoktól és ezt kedvező áron adja tovább a szegény lakosságnak. Milliókat lát így el élelemmel és a paraszti agráriumot is stabilizálja. Ezt az USA és az EU nem nézi jó szemmel. Kemény tárgyalások után, Indiának meghagyták az élelemszubvenció- jogot még 4 évre, a következő, 11. WTO-konferenciáig. (2017 decemberében, a 11. WTO után, India továbbra is megtartotta a szubvenciót). Ez a kivétel azonban csak a már fönnálló élelemszubvenciókra érvényes. A WTO ezzel megakadályozza, hogy más államok is hasonló szubvenciókkal küzdjék le az éhínséget. Szerződésekkel gátolja meg, hogy rizs- és gabonasegélyt szállítsanak a szegényeknek. A WTO 2013-as egyezménye sérti az igazságos világkereskedelmet, ha nem is tört át még minden gátat. A WTO-eredmény nem elégítette ki a szabadkereskedelem híveit, ezek inkább még nagyobb étvágyat kaptak. 

védőcikkelyek és árnyékbíróságok
A neoliberális stratégia jelentős húzása az ún. befeketési védőcikkelyek beillesztése a szabadkereskedelmi egyezményekbe. Ezek a TTIP, a TISA és a CETA konvenciókban is benne vannak, nyílt pártfogói: az EU Bizottság és Obama is. Lényeges elemük a döntőbíróságok bekapcsolása, ahol a konszernek jogot kapnak arra, hogy államokat pereljenek be. A "bíróságok" 3 gazdasági ügyvédből állnak: egy a konszernek, egy a perelt állam képviselője - egy pedig egy "semleges" ügyvéd. Ezen álbíróságok rendszerint valamelyik londoni vagy New York-i hotelben üléseznek, döntéseik megfellebezésére nincs lehetőség. 
A vállalatok akkor fordulnak az ilyen árnybíróságokhoz, ha úgy hiszik, állami határozatok veszélyeztetik külföldi befektetéseik értékét. Ekkor kártérítést követelhetnek az államoktól vagy alegységeitől, melyek igen magasak és "kiesett nyereségek" címen szerepelnek.

Árny-igazságügy: a NAFTA esete
A szabadkereskedelmi egyezmény NAFTA, melyet az USA, Kanada és Mexikó kötött, példásan mutatja, hogyan működnek az ilyen befektetésvédő cikkelyek. Az US-vállalat Ethyl Corporation termeli az erős méreg MMT-t, egy mangán-szénhidrogén vegyületet, melyet a benzinbe töltenek. Kanada 1997-ben, egészségi okokból ezt a szert betiltotta, mire az Ethyl beperelte Kanada államot egy döntőbíróság előtt. 350 millió dollárt követelt, nyereség-kiesés okán. Az ottawai kormány kapitulált, a tiltást visszavonta és 19,5 M $ jóvátételt fizetett.
Másik példa: a kanadai kormány és az US-energiacég LoneStar pere. A vállalat a kanadai kormánytól engedélyt kapott földgáz kitermelésre, fracking módszerrel. Amikor a Quebec-részállam vízvédelmi okok végett fracking moratóriumot vezetett be, a LoneStar 2012 novemberében beperelte a Kanada államot. Az eset még nem zárult le. 

Trójai faló
A befektetési védőcikkely, a TTIP egyik lényeges eleme. A konszernek trójai falóként használhatják, hogy az ivóvízellátás privatizációját vagy a frackingot keresztül vigyék, ill. a magán egészségügyi szolgáltatásoknál az alacsonyabb béreknek és rosszabb munkakörülményeknek törjenek utat. 

A formálisan független polgári bíráskodás aláásása
A bemutatott példákon látható, hogyan hatnak a befektetésvédő cikkelyek. Ezekkel a klasszikus, formálisan független polgári igazságszolgáltatást likvidálják és helyébe árnybíróságokat raknak. Nyilvánvalóan a neoliberális sratégiáknak a többségi akarat által alakítható klasszikus bíráskodás túl szoros. Stratégiájuk, hogy olyan intézményeket hozzanak helyzetbe, melyeket a konszernek lobbymunkával jól befolyásolhatnak. És ha egy szabadkereskedelmi egyezmény szabályai már egyszer telepítve vannak, demokratikus parlamentáris döntésekkel ezeket már visszavenni nem lehet. A neoliberalizmus így nemcsak a polgári igazságszolgáltatást üresíti ki, hanem magát a parlamentáris demokráciát is.
TTIP a fókuszban
A TTIP-konfliktusok mellett a TISA és a CETA is heves viták tárgya. A TTIP ellen az EU-ban szokatlanul tömeges ellenállás indult, mely egészen a polgári táborokig ér. A nyilvános TTIP-viták középpontjában sokszor a "klórcsirkék" állnak. Ennek kiváltója azon US-higiéniai előírás, miszerint a vágott csirkéket klóros fürdőben kell kezelni. Az eljárás a TTIP-pel Európába tart, ám a széleskörű viták láttán szinte kizárható, hogy a klórcsirkék a TTIP-ben elő fognak fordulni. Viszont a géntechnika és a hormonhús európai piacokra való bekényszerítése, az US-agrárkonszernek által, továbbra is fenyeget.
Tüntetés és sztrájk
A TTIP 2015 végéig tárgyalandó. Az ellenzők nyomására valószínű, hogy a nemzeti parlamentekben is ratifikálni kell. Tekintettel a széleskörű ellenállásra, a TTIP elhárítására nagy az esély. 
Sokat lehet tanulni az ACTA egyezmény kísérletből. (Anti-termék-kalóz-kereskedelmi egyezmény), melyet az EU 2012-ben próbált meg keresztül verni. Az ACTA állítólag a szerzői jogvédelmet és a szellemi tulajdonjogokat biztosította volna, valójában azonban a médiumkonszernek általi ellenőrzést akarta bevezetni. Amikor Európában százezrek ez ellen tüntettek, az EU visszalépett és a projektet föladta. A példából megtanulható, hogy a TTIP, TISA és CETA elleni tiltakozásokat az utcán is folytatni kell. Mivel a bérből és fizetésből élők a szabadkereskedelmi politika első áldozatai, keresni kell a szakszervezetek szövetségét. Meg kell őket nyerni, hogy sztráJkokat szervezzenek. Ekkor sikerül majd a neoliberális erőszakoskodásokat teljesen visszaverni

 

 

MÉRTÉKTELEN NYERSANYAG-PUSZTÍTÁS (ÖF 19)

-Fenyegető hiányok és ökológiai következmények-

 

Minden ciklikus gazdasági válság ellenére, a kapitalista világ termékkibocsátása újabb és újabb csúcsokat dönt. Már ma 1 mrd jármű van világszerte. Ez a szám 2050-re, 3 mrd-ra növekszik. Németországban a nehézfémeket és a forrásokat zabáló terepjáró kocsik száma növekszik. Ma ezekből évente 464 ezret adnak el. Előrejelzések szerint, 2015-ig 1 millió új személygépkocsit hoznak forgalomba. De nemcsak az autóipar növekszik. Az egyre rövidebb életű háztartási és elektrogépek elszaporodása mellett, növekszik a szintén rövid életre tervezett épületek állománya is. Mindez ugyanúgy egyre több nyersanyag-fogyasztással jár. Tekintettel a Föld bolygó véges tartalékaira, jogos a kérdés, ennek a kapitalista fogyasztói és csillogó világnak meddig tart még ki a nyersanyag-ellátása? És milyen ökológiai következmények várhatók?

 

Óriási anyagfolyamok

Ezekről már évek óta részletes kutatáseredmények számolnak be (1). A földből kivett nyersanyagok (építőanyagok, ércek, fosszilis energiahordozók és biomassza) tonnáit elkülönítve összeadják és összefoglalják. Ezt DMC-nek nevezik (Domestic Material Consumption, hazai anyagfogyasztás). Ez egy értékmérő, melyet a gazdasági aktivitások anyagmennyiségeire alkalmaznak. Eredmények: 2008-ban a földből összesen 62 mrd tonna anyagot vettek ki. Ez 800%-os növekedés 1900-hoz képest. Az utóbbi években ez az elvétel ugrásszerűen növekedett: 1980 óta 60%-kal. 2030-ra az OECD további 60%-os növekedést lát előre, 100 mrd t/év várható.

A beavatkozások nagyságrendje

Hogy ezt helyesen súlyozzuk, tudnunk kell, hogy az elvett anyagok már elérték földi ökoszisztémánk anyagfolyamai nagyságrendjét. A fotoszintézis által a Földön előállított biomassza 120 mrd t/év. Ha az anyagkivételt kísérő kőzegmozgatásokat nézzük a bányászatban, akkor láthatjuk, hogy évente négyszer annyi üledékmennyiség kerül áthelyezésre, mint amennyit a folyók és gleccserek megmozgatnak. Ezen beavatkozások nagyságrendje és az ezekkel szükségszerűen járó építkezések, ipari berendezések, szemétlerakók és mérgező kibocsátások a valódi okai, amiért bolygónk egy mély ökológiai krízis felé tart. Ez akkor lesz nyilvánvaló, ha pl. azt az 500 mrd t fosszilis energiahordozó össztömegét tekintjük, mely a XX. században került föltárásra és elégetésre. Ez az oka légkörünk drámai CO2 emelkedésnek és az eddig mérsékelt klímánk felborulásának.

Az egyes adatok is jelentősek. Így az ezredfordulón a nem-megújuló nyersanyagok már 70%-át tették ki a földből kivett nyersanyag-mennyiségnek. 1900-ban ez csak 26% volt. Ez mutatja, hogy a mai kapitalista gazdasági rendszer belépett egy már nem fönntartható fázisába.

A jövő anyaghiányainak első jelei már több területen is észlelhetők. Az US Geological Survey adatai szerint a króm, molibdén, nikkel, platina, réz, cink, kadmium és ón a következő 3-4 évtizedben átlépik maximális kitermelési csúcsaikat.

További példa a globális foszfátkészlet. Az adathelyzet nem teljesen áttekinthető. Egyes prognózisok szerint már a 30-as években annyira kevés foszfát marad, hogy leáll a mezőgazdaság. Még a homok, az építőipar fontos alapanyaga is hiánycikk lesz. Egy hagyományos családi ház pl. 150 t homokot nyel el betonfalaiban és ablakaiban. Az útépítés egy igazi homoknyelő. Egy km autópálya 20-30 ezer tonna homokból épül. A tragédia, hogy az építőiparban csak folyami és tengeri homok használható. A sivatagi homok, melyből elegendő volna, nem alkalmas, mert szemcséi a szél által kerekre csiszolódnak és nem képesek egymáshoz tapadni.

 

Platina a hidrogénautókhoz

A platina (Pt) egy a kifogyó fémek közül. A technikában fontos szerepe van. Katalizátorok építőeleme, pl. az autók füstgázainak tisztításánál. Egy jövőbeni, sokat ígérő alkalmazás, a tüzelőanyag-cella, hidrogént termelhet, ha az olajkészletek a közeli jövőben kifogynak. (És amely mindig 40 év múlva kerül piacra RS18I16). Ezért a platinát esszenciálisnak, nem pótolhatónak tekintik (3). Kérdés, hogy a Pt-készletek meddig elegendőek? Ha egy átlagos, 7 kW-autónál 0,4 g Pt/kW szükséges, akkor 500 millió H2-autóhoz 15 000 t Pt kell. Ha a recycling-lehetőségeket is figyelembe vesszük, akkor is folyamatosan 1000 t Pt hozzáadása szükséges, hogy a H2-autóflotta működését fenntartsák. A becslések szerint azonban csak 24 000 t Pt összmennyiség hozható ki a földből (2). Ha még a más célú Pt-fölhasználásokat is beszámítjuk, az olaj utáni H2-autó-álom végképp szertefoszlik.

 

Ásványcsúcs-szcenáriók

A maradék ásványkincsek csupán mennyiségi szemlélete nem elegendő a probléma fölméréséhez. A közeledő hiányjelenségek dinamikája föltárásához ásványcsúcs szcenáriók (Peak Mineral Szenarien) szükségeltetnek. Ezek a geológiai és gazdasági jelenségek kombinált hatásaiból adódnak, melyeket a növekedő forráshiányok váltanak ki. A "Peak Mineral", a "Peak Oil" fogalom nyomán került be a tudományos publikációkba. Definíciója: Egy nyersanyag, föltárása kezdetben még elég könnyű és az érc fémtartalma is igen magas. A kibányászás költségei alacsonyak. Ahogy a föltárás folytatódik, eljut egy pontra, amikor a bányák könnyen föltárható és egyszerűen földolgozható ércmennyiségei kiapadnak. Ezután azok az ércek következnek, melyek mélyebben fekszenek és alacsonyabb fémtartalmúak. Ráadásul a föltárás felülete is megnövekszik. Ezzel növekednek a bányászat költségei és több energiát kell rááldozni. Egy bányászat kései szakaszában az ökológiai terhelések is megnövekednek. Több mérgező anyagot tesznek szabaddá és a vízfogyasztás is nagyobb lesz. Egyszer aztán bekövetkezik a föltárt ércmennyiség visszaesése. A kitermelési csúcspont ekkor már meghaladott. Ha a kiadósság tovább csökken, a költségek pedig nőnek, valamikor a bányát be kell zárni. A vázolt ércföltárás időbeni lefolyása az olaj- és gázföltárásoknál is, más formában, megfigyelhető. A folyamat egy globálisan föltárt nyersanyag életciklusára is érvényes.

 

Az ércek csökkenő fémtartalma

Hogy számos fémércek már egy csúcs felé tartanak, abból látszik, hogy az utóbi évtizedekben a fontos ércek fémtartalma csökkent. Ezt mutatják a nemrég közzétett ausztrál ércek adatai, miszerint ezekben a réz, arany, nikkel, ólom és cink tartalma lement (4,5). Így míg 1900-ban az ausztrál ércek aranymennyisége kb. 25 g/t-kőzet volt, 1950-ben ez már csak 5 g/t-ra zuhant, ma pedig 3 g/t. A nikkel 1980-ban 2% volt, ma 1%.

 

Meddig elég a réz?

A folyamat jól látható a réz példáján. A réz jó vezetőképessége miatt, az infrastruktúrában az áram- és adatok elosztására kiválóan alkalmas. Az építőiparban vezetékek, fűtő- és szaniter-berendezések készülnek rézből. Így a kérdés, meddig lesz még réz, igen jelentős. Eddig globálisan 400 millió tonna rezet használtunk föl. Ennek azonban csupán 2,5%-a ered 1900 előtti évekből. Ekkor a rézércek réztartalma még 4-1,5% volt, 2010-ben leapadt 0,61%-ra (7). 2012-ben, a becsült réztartalékok 690 milló tonnát tesznek ki. A tartalékok (Reserven) alatt azon mennyiség kitermelése értendő, amely mai technikával és árakkal még kifizetődő. A készletek (Ressourcen) az ismert tartalékokon fölül, azokat az érceket is fölölelik, melyek az ismert bányákban vannak, de mai technikával és árakkal föltárásuk nem gazdaságos. Ide sorolandók a még ismeretlen lelőhelyek is, melyek elvileg föltárhatók, ám létezésük csak következtetés. A rézkészletek becsült mennyisége világszerte 2100 millió tonna (7). Ma nincs pontosabb becslés. Jelenleg a rézkitermelés 17 M t/év. Egy 2013-as ausztrál előrejelzés szerint a termelés a 30-as években éri el a maximumát, 28 M t/év-vel. A szerzők szimulációja mutatja, higy egy 50%-kal magasabb réztartalékkal a csúcs is csak 10 évvel későbbre várható. (Recycling beszámítva? RS18I17). Az ezután kinyerhető rézércek még kevesebb rezet fognak tartalmazni. Hogy ugyan ennyi rezet bányászhassanak, még több kísérő kőzetet kell kiemelni, őrölni és vegyileg földolgozni. Az ércfejtők még nagyobbak lesznek, nő a vízfogyasztás és a toxikus anyagok kibocsátása. A kitermelés drágább lesz. Mivel akkorára, a hiány miatt, a fosszilis energiahordozók ára is a magasba szökik, ez begyűrűzik a bányászat költségeibe is. Hogy akkor is a mai réztékozlást a rövid életű, egyutas termékeinkre magunknak megengedhetjük, kérdéses.

 

Környezeti károk

Az ércek föltárása és első földolgozása óriási környezeti károkkal jár. Így pl. az aranybányászatban mérgező anyagokat vetnek be, cianidokat, ciánsav-sókat, melyekkel az aranyat elválasztják a kísérő kőzetektől. Mivel az ércek csak 1-2 g aranyat tartalmaznak tonnánként, óriási mennyiségű cianidsókat kell alkalmazni. Ezeket végül a lelőhelyek közelében nagy medencékben tárolják. Eső esetén innét a folyókba juthatnak és az összes halat megölik. A talajvízbe beszivárogva, megmérgezik a lakosság ivóvíz-forrásait. Erre példa az Észak Peru-i Yanacocha aranybánya, ahol a környező lakosok mérgezéstől szenvednek.

Növekvő nyersanyag-kitermelés - ökológiailag kritikus területeken

Az ércek csökkenő fémtartalma és a növekvő kereslet miatt, mára olyan lelőhelyeket is sorra vesznek, amelyek föltárása eddig nem volt gazdaságos. Ezek gyakran magas környezet-kockázatokkal járnak. Példa erre Grönland, ahol a bioszféra csekély aktivitása miatt a nyersanyag-kitermelések erős pusztításokat okozhatnak. Befektetői nyomásra, a grönlandi parlament 2013-ban, az addig még érvényes urán és ritka földfém bányászatának tilalmát föloldotta. A vasérc bányászati jogokat, a főváros Nuuk közelében, egy kínai konzorciumnak adta. Egy másik példa, az ipar növekvő érdeklődése a mélytengeri bányászat iránt. Míg a szárazföldön a Ni, Mn, Zn és Cu kifogyással fenyeget, a tengerek mélyén elegendő készletek rejtőznek. Itt találhatók ökölnagyságú mangánrögök, a tengeri hátságok kemény kérgeiben. A Nemzetközi Tengerfenék Hivatal (ISA) már most 19 engedélyt adott ki tengeralatti ásványkincsek kutatására, a nyersanyag-vadászoknak. Ebben Németország is részt vesz, a Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe nevű intézettel. Kapott is már kutatási engedélyeket az Indiai tengerben és a Csendes óceánban. Bányászati vállalatok óriási úszó hajókat terveznek, hogy a mangánrögöket a helyszínen fölolvasszák. Így a fémeket kioldó mérgező kemikáliákat, a kémiailag megterhelt kőzetmaradékokkal együtt, direkt a tengerbe önthetik. A rögök kinyerése céljából, a tengerfenék fölszántásával és a rá következő szemét-kiborítással súlyos ökológiai károkat okozhatnak és a táplálékláncot megmérgezhetik.

A nem-kapitalista körkörös gazdaság

Mindebből kiviláglik, hogy a bolygónk ökológiai károsítása a nyersanyag kibányászás mértéktelenségéből következik. A kivett anyagok szinte mind rövidéletű, tervezett elavultságú termékekben vesznek el. Recycling és újrahasznosítás - kevés kivétellel - nem történik. Ehelyett a forrásfogyasztás megállíthatatlanul növekszik. A kapitalizmus ismételten új igényeket gerjeszt, pl. ilyenekre: még nagyobb LED-képernyő, újabb okostelefon, új terepjáró. Ezzel egyidejűleg a rendszer az emberi érintkezések, rövidebb munkaidő, vagy biztosabb munkahely és élet iránti törekvéseket szisztematikusan aláássa, mert ezek nem piacosíthatók, vagy a profitérdekekkel egyenesen szemben állnak. Ez a rendszer az emberiség nagy részét - főképp a forrásországokban - nyomorba dönti.

Az ökológiai mozgalom ne ragadjon le a környezetkároknál, hanem tudatosítsa ezeknek valódi okait az emberekben: a mértéktelen anyag-áradatokat, melyek bolygónkat túlterhelik. A növekedés leállítása a fejlett kapitalista államokban sem segít. Az értelmetlen anyagfogyasztást kell visszavenni. Ehhez hosszúéletű és javítható termékek gyártása szükséges, melyek alkalmasak a recycling-re, részei pedig az újrahasznosításra. Ez technológiai fordulatot jelent, a körkörös gazdaság irányába. Ez pedig a kapitalizmussal, mely a pusztítások valódi oka, nem lehetséges.

[1] Krausmann, F, et. al.: Growth in global material

sen der Metalle aus den Knollen zusammen mit

use, GDP and population during the 20

century, Ecological Economics, 2009

[2] Gordon, R.B. et. al.: Metal stocks and Sustainabi-

lity, PNAS, 2006

[3] Ise, Rohstoffe für Zukunftstechnologien, Fraunho-

fer Verlag 2009

[4] Mudd, G.M.: The Sustainability of Mining in Aus-

tralia, Research Report RR5, 2009

[5] Mudd, G.M.: Global trends and environmental is-

sues in nickel mining, Ore Geological Reviews 38,

2010

[6] Mudd, G.M.: The environmental sustainability of

mining in Australia, Resources Policy 35, 2010

[7] Northey et. al.: Modelling future copper ore grade

decline based on detailed assessment of copper

ressources and mining, 2013

[8] VDI-Nachrichten, 15.11.2013

 

A NÉMET AUTÓIPAR VÍZIÓI (ÖF 21)

Ökoszocialista Röpiratok 32,31,30,21,19,16,11bildungsgemeinschaft-salz.de 32: Klímaváltozás Közel-Keleten és Észak-Afrikában 31: Az ökoszocialista program öt tézise 30: Nico Paech növekedéskrtitikája 21: Kapitalista egyutas-termelés vagy ökoszocialista körkörös gazdaság? 19: Mértéktelen nyersanyagfogyasztás 17: TTIP, TISA, Ceta és WTO – neoliberális szabadkereskedelmi egyezmények 16: A globális ökoválság elemei és okai 11: Nem javítani – eldobni

 

Az autóipar nemzetközi autószalonjaiban nagyon érti, hogyan csillogjon-villogjon járműveivel. Ám az autógyártás valójában mély válságban van. Különösen Európában túl nagy termelési kapacitások vannak, az eladás pedig akadozik. Egyúttal az autó, mint kölekedési eszköz, egyre inkább a társadalmi kritika célpontja lesz: túl zajos, túl sok finom por, túl nagy energiafogyasztás. Ezekre a bírálatokra az autóipar a jövő autói új vízióival válaszol.

Míg az energiafordulat (Energiewende) költségeit az ipar és a kormány sokalja, az autóipar kritikátlanul milliárdokat öl új jármű-technológiákba. Csak a VW a következő 4 évben 84 mrd eurót akar befektetni gyáraiba. Ám mennyire ésszerűek az új autótechnológiák valójában? Milyen kockázattal járnak?

 

Nehéz energiazabálók

Nézzük először a modellfejlesztést. A trend a nagy benzinfalók irányába mutat. Ezek az ún. SUV-ok (Sports Utility Vehicle). Csak az USÁban ezek piachányada 29%. No.-ban a SUV-boom dübörög, egész sor új modell toporog a futószalagok előtt. Még 2025 előtt, No.-ban 1 millió SUV-ot akarnak eladni. Hogy ez mekkora badarság, mutatja egy olvasói levél az ADAC (német autóklub) magazinjából, 2014. októberéből: "Tekintettel, hogy útjaink állapota a 3. világéhoz hasonlít, sok helyen terepjárók vagy legalábbis négykerék-meghajtású kocsik nélkülözhetetlenek."

 

Nagy karosszériák könnyű anyagból

Míg errefelé 50 millió tonna égetnek el és ezzel tovább melegítik a klímát, a Bundesregierung 2050-ig a közlekedés energiafogyasztását 40%-kal csökkenteni tervezi. Társadalmi nyomásra az autóipar saját terveket állít föl. Míg egyrészt egyre nagyobb és nehezebb autókat állít elő, másrészt könnyűépítő-receptekkel a járművek súlyát próbálja meg csökkenteni. Ezt egyedül új anyagok alkalmazásával próbálja elérni. Ez a két ütköző szemlélet, bár a józan észnek ellent mond, de a konszern logika szerint így kell az energiafogyasztást csökkenteni és kevesebb CO2-őt kibocsátani.

Több alumínium – milyen következményekkel?

Ma az autóépítés fókuszában az acél alumíniummal való helyettesítése áll. Ma a járművek átlagban 140 kg alumíniumot tartalmaznak. 2020-ra ezt 180 kg-ra tervezik emelni (1). Az átépítés már folyamatban van. Így 2015-re a német alu-piacot letarolták, akkora a kereslet. A német autóipar a földolgozott alu-mennyiség 36%-át veszi föl. Becslések szerint a világ alu-gyártása megkétszereződik (3). Ám a növekvő alu-használat óriási villamos energiát fogyaszt. Tiszta alu kinyeréséhez a nyersanyag alumíniumoxidot elektrolízissel megszabadítják az oxigéntől. Ennek áramfogyasztása 15 MWh/t Al. 2012-ben No.-ban 39 millió autót gyártottak, 754 000 tonna alumíniummal. Ebből 79% kohó-alumíniumból állt (2,4), az elektrolízis áramfogyasztása 8,9 Gwh volt. Ennyit fogyaszt 2,4 M német háztartás évente átlagosan.

Esőerdők német autókra

Már az alu nyersanyagának, a bauxitnak föltárása óriási károkat okozhat. Ezt a német autóipar, többek között, Guineából hozatja (2). A bauxitot felszíni fejtéssel bányásszák, ehhez előbb gyakran esőerdők tarkivágása szükséges. Egy ilyen bauxitbánya a brazil Porto Trombetas-ban fekszik, az Amazonas esőerdőjében. Itt 6 t/t Al mérgező vörösiszap keletkezik, melléktermékként. Mérgező nehézfémeket tartalmaz és nátronlúg tartalma miatt maró hatású. Az iszapot szűretlenül egy közeli tóba engedik, mely már bilógiailag halott. A közeli Rio Sapone folyó vize már ihatatlan. Az itt élő lakosság körében növekednek a rák és egyéb betegségek. Ilyen távoli következményekkel jár a német könnyűjármű-gyártás. Azonban az alu mellett az autógyárak egy másik könnyű anyagot is bevetnek: a CFK-t.

 

CFK: csodaanyag az autókhoz?

CFK: Carbonfaser verstärkter Kunststoff, szénszál erősített műanyag. Alapja a szénszál, melyet textillé fonnak. Ezután egy formába fektetik és műanyaggal itatják át. Szárítás után kész egy CFK-építőelem. Szilárdabb az acélnál, egy, még az alumíniumnál is könnyebb súllyal. Autókba való beépítésükkor jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el, mert a járművek energiafogyasztása a súlytól is nagyban függ. Ám a CFK-korszak még nem kezdődött el, egyelőre túl drága, mivel kézi technikával, kis cégek gyártják. Ám az ipar már nagy gőzzel az eljárás automatizálásán dolgozik, hogy a CFK-elemeket nagy sorozatban állíthassák elő. Ennek sikere várható. Akkor pedig az autók CFK-része gyorsan emelkedni fog, a BMW már úttörőként készíti az utat. Így első elektro-autójuk (modell 13 és 18) karosszériája már főleg CFK-ból van.

Tüdőkárosító CFK-szál-por

Ám új anyag, új probléma. A CFK mechanikus megmunkálásánál (fúrás, marás) az anyag töredezik, szilánkokra és finom porra bomlik. Ez belélegezve, az azbeszthoz hasonló egészségkárosítást okoz, hosszú távon rákot. Ám a CFK nemcsak a dolgozókra veszélyes. Magas CFK-tartalmú járművek használóira is kockázatosak. 2014 szeptemberében az ADAC-Motorwelt egy jövőbeni balesetet így ír le: Egy baleset után egy súlyos sebesült beszorult a járművébe. Mielőtt a tűzoltók nagy hidraulikus ollóval az összelapított karosszériát fölvágnák, az áldozatot fóliákkal és légszűrővel kell, hogy a keletkező CFK-portól megvédjék (5).

 

CFK-fém-kompaund: recycling aligha lehetséges

A CFK-autók további problémával járnak. Hogy a CFK-t a fémmel összekössék, hagyományos forrasztás és csavarozás nem alkalmas – ragasztani kell. Így egy CFK-autóba 20 kg ragasztó kerül. Hogy ezt ezután hogyan választják el ismét, hogy az anyagok újrahasznosíthatók legyenek, nagy talány. Maga a CFK recyclingja is problematikus, csak néhány vizsgálat foglalkozik ezzel. Ezek szerint az anyag csak többfokozatú forgókemencékben, magas hőfokon, hulladékégetőkben bonthatók összetevőire (6). Egy meglehetősen körülményes és drága eljárás. Nagy darab CFK részek a recycling-ot sokszorosan nehezítik meg. Az autókonszernek azon vannak, hogy a társadalomnak egy újabb környezetproblémát zúdítsanak a nyakába.

 

Autók digitalizálása – ami rank vár

Az autókonszernek egy további mellékágat fedeztek föl: a digitalizálást. Mi is ez? Autómenedzserek ezt így vázolják: az internet kerüljön bele az autóba, az autó adatai pedig kerüljenek föl az internetre. Jelenleg csupán parkolási segítségről, sávváltó-asszisztensről, vagy indító-automatikáról van szó. Az autók aztán kisebb sebességgel guruljanak a torlaszban vagy önállóan kormányozzák be magukat egy parkolóba. Ehhez digitális kamerák, radar-szenzorok és nagy teljesítményű számítógépek kellenek. A járművezetés régi elemei, kapcsolók és gombok helyett, érintőképernyők kerülnek. Headup-display-ek vetítenek információkat a szélvédőre, a vezető számára. Ehhez jön a beszéd általi autóirányítás. Ebben a szép új autóvilágban a sofőr e-mail-eket és SMS-eket olvastathat föl magának, vagy shoppingolni mehet az interneten és mindezt autózás közben. Ezért persze, a félvezető gyárak nagyon lelkesednek. Szenzorok és processzorok milliárdjait fogják az autóiparnak leszállítani. Ez az iparág forgalma már 2014-ben No.-ban 5,6%-kal, 18,3 mrd euróval nőtt.

 

Autók, mint mobil adatgyárak

Milyen jövőt terveznek nekünk? Az autók a jövőben, mint mozgó számítógépek állandóan adatokat fognak fogadni és küldeni. Szerverekkel lesznek összekapcsolva, hogy pl. dugó-jelentéseket fogadjanak, más autókkal kommunikáljanak a forgalmi helyzetről, vagy egy új digitális forgalom-infrastruktúrából adatokat vételezzenek. Az autókonszernek már lázasan dolgoznak ezen. És ezek közül némelyek már testközelben vannak. Így pl. az autó-beszállító Continental, 1 mrd € forgalmat tervez vezető-asszisztens-rendszerekkel 2016-ra, ez évi 30%-os növekedést jelent.

Végeredményben az új digitalis autók óriási adathalmazt generálnak: sebesség, fék- és kormánymozgások, helyzet- és azonosítási adatok gyűlnek föl. Még a sofőr arcát is digitalis kamerák rögzítik, elvileg stress- és érzés-stúdiumokra használják föl. Hogy ez nem absztrakt aggodalom, a PSA Peugeot konszern bizonyítja, amely egy “On-Board-Emotions-Detektor” kifejlesztésén fáradozik, hogy képfölismeréssel arckifejezéseket elemezzen (8). További adatok szenélyes információkból származnak, amiket a vezető vezetés közben a hálózatra fölrak, hogy kisebb, testreszabott vásárlási ajánlatokat kapjon utazás közben. Összességében az autó egy mobil adatgyárrá lesz. Így nem csoda, hogy az internet cápák is nagy darabot akarnak kiharapni a bizniszből. Így a Daimler már az Apple-vel dolgozik együtt, és az Opel-anyacég, a General Motors a Google-t és android szoftverét viszi a fedélzetre. Továbbá a Deutsche Telekom és a Vodafon is milliárdos üzletet látnak villogni.

 

Autókba épített megfigyelés

Az adatok iránt óriási az érdeklődés: biztosítók, reklámcégek, autókölcsönzők és titkos szolgálatok, mind hozzáférést kérnek. És ha már a Google minden autóban ott ül, érdekelt lesz az adatok kiértékelésében és piacra dobásában is. Az adatvédelemből ekkorra már nem sok marad. A brit Guardian publikált egy FBI-vizsgálatot, miszerint aggódnak, hogy terroristák az önjáró autókat robbantásokra használhatják föl. Egyidejűleg azonban az FBI a digitalis autók kommunikációját nagy előnynek is tartja: gyanúsítottakat könnyebben megfigyelhetnek és követhetnek. Az NSA vagy a német titkos szolgálatok ehhez ugyanígy állnak. Ám a kérdés fölmerül: akarja-e a civil társadalom, hogy euró milliárdok százait fektessenek be az új digitalis technikákba, melyek új életminőséget nem hoznak, de a megfigyelhetőséget növelik? Akarjuk-e, hogy a kifogyó nyersanyagokat mint a ritka földfémek, ilyen új konzúmtechnológiákra pazarolódjanak el?

 

Össz

Szólj hozzá!

OBSZOLENCIA NÉMET PÉLDÁK 3.

2018. február 05. 13:54 - RózsaSá

RÁDIÓ ERŐSÍTŐ TX SR-806 ONKYO

Oliver (2012.04.24)

Vette: 2009/6 Hiba: 2011/9

Az Onkyo receiver TX-szériájában, a HDMI-switching lapkájába silány elko-kat (elektrolit-kondenzátorokat) építenek be. Ráadásul a nyák olyan helyen van, ahol a táp és az erősítő-kapcsolások meleg levegője áramlik. Emiatt az elko-k kiszáradnak és a gép csak hosszabb bemelegítés után ismeri föl ismét a HDMI bemenetelnél a jelet, és a HDMI kilépésnél is jelet ad ki. A hiba fölismerése után az interneten sok ilyen esetre bukkantam, amikor szintén 2-2,5 év után ilyen hiba lépett föl. A gyártó javítás-költsége 400€ lenne, én 50€ árban és 2 óra alatt kicseréltem a kondenzátorokat. A jelenségnél az a gyanúm, hogy a kondenzátorok 2 év alatt „ki kell, hogy száradjanak”.

6 kommentelő is jelezte, hogy náluk is hasonló történt ezzel a modellel.

Lechner Anton (2013.03.30): A TX NR 5007 gépem még megy, egy 200 mm-es ventilátort építettem be alulra. Megjegyzendő, hogy más gyártókhoz képest, az Onkyo sok más jó gépet is gyárt, pl. az 5007-nél a sok videochipet és jelprocesszort, melyek a kép minőségét jelentősen javítják. A használati utasításban figyelmeztetnek a jó hűtésre, a készülék tetejére is egy figyelmeztető matrica van ragasztva. Világos, hogy gyönge kondenzátorokat raknak be, de így lesz kedvező az ár.

Stefan Schridde (2013.04.06): Fontold meg, hogy ezek a részek tartósabbak lehetnének, mégsem emelnék jelentősen a készülék árát. Hosszabb élettartam ugyanazért az árért – a Te pénzedről is szó van és a bolygónk forrás-megőrzéséről!

space (2017.01.07): Az Onkyo AV-receiver sorozatnál a beépített obszolencia igen gyakran és gyorsan nyilvánvaló lett. A jóhír-csorbítás túl nagyra nőtt és a gyártó új programmal próbálja a hibát orvosolni. A lapkák kicserélése díjmentes, a garanciát 2018 decemberéig meghosszabbították.

KAMERA NIKON COOLPIX L20 Joan, 3012.08.01.

Vette: 2010/1 Hiba: 2012/5

Az elemtartó-fedél két egymás fölötti körömmel zár, ami persze műanyag, fárad és törik. Nem csoda, hisz a két AA-elem egy rugón keresztül állandóan nyomja. Bosszantó, hogy nem lehet egyszerűen csak egy új fedelet megrendelni. A kamera-házat csak szakember nyithatja föl, tehát egy Nikon-műhely. Ez nagy posta és javítási költséget jelent.

3 komment: Náluk is letört a köröm.

TÜKÖR-REFLEX KAMERA D600 NIKON Tobias 2012.04.30)

Vette: 20019/4 Hiba: 2012/4

3 év után defekt. Internetes kutatással kiderítettem, hogy két fogaskerekecske kopása okozta a hibát. Ezek a tükör átbillentésére szolgálnak és elvárható, ezek legyenek a legtartósabbak, de nem. Egy „csúcsminőségű” tükörreflex-kamerának 3 év élettartam igen kevés! Ha beküldöm, több száz € esedékes – így hát magam fogtam hozzá és a javítási eljárást blogomon közzé is tettem. (Nem érhető el. RS18II2).

ÖSSZECSUKHATÓ ALU-KERTSZÉKEK TEXTILHUZATTAL Schlump 2014.03.24): Barkács- és bútor-áruházakban kaphatók. Némelyek karfájában és háttámlájában valamennyi teakfa van beépítve, hogy magas értéket sugalljon. Kifejezetten az erős mechanikai megterhelésnek kitett részek (a lábak zsanérja és a kartámla horogja) plasztikból vannak. Az én modellemnél a kapupántot sikerült átfúrnom és néhány csavarral, alátéttel a csuklót megerősítenem. Ezzel a „körülményes” javítással élettartamát valószínűleg megsokszoroztam. De többet nem veszek összecsukható széket, csak egymásba-rakhatót.

Alex (2014.09.09): Ugyanilyen székekkel voltam Horváto.-ban, 4 db. Pontosan 14 napig tartott. Ebben az évben drágább, de tartósabb székeket veszek.

PORSZÍVÓ CAT&DOG 5000 MIELE 2012.04.22

Vette: 2010 Hiba: 2012/4

A Miele porszívó összetett szűrőrendszerből áll (4 db szűrő). Az aktívszén-tartó ill. a hepafilter egy csappantó-rugó-kengyellel van ellátva, de olyan gyönge műanyagból, mintha letörése előre lenne tervezve. Ez a kengyel már két porszívómnál letört. Így a szénszűrő nincs rögzítve – a porszívó használhatatlan. A javítás igen drága, mert az egész tokot cserélni kell. Új ár: 285€.

8 komment. Ursula Karl (2012.05.11): Már a harmadik Miele porszívónál tartok, mindnél volt valami hiba! Egyetlen pozitívum, hogy a Miele igen előzékeny és garancia után is pótalkatrészeket szinte ingyen küld. S5780: vettem 2007.02.01: 5 hó után elektronika, fúvóka defekt, kicserélve. 2008/7: elektronika, EDW4750 vezérlés cserélve. 2010/4: talajszívócső + teleszkópcső, 11,9€. 2010/11: csőfoggantyú, méltányosság.

Matthias (2012.06.23): Van egy 20 éves Miele S201i-m, eddigi hibái: szívófej (fenéklemez kidörzsölve), szívócső (töredezik). Mindkettő anyag-fáradás, elfogadható mértékben. A huzalcsévélő fékje sem száz százalékos, de elmegy. Kár, hogy az újak ilyen sérülékenyek. (Csöpp olaj a fék-emeltyűre? Th. Schmalzl). Arnim (2012.10.14): Nálam is letört a filternyomópánt, garanciális, beküldöm. Ám félek, a hiba újból jön. Ettől a készüléktől eltanácsolok. Manfred W. (2014.05.01): A felső és az alsó tok-pótrész 20-40€ lehet, eltört, amikor a gépem 2 emeletet zuhant a lépcsőházban. A huzal is leszakadt, újat vettem, nem csévélődik. A tok 15-20 perc alatt cserélhető, talán a csappantó rugót magunk is rugólemezből kivághatjuk. Jól kell, hogy üljön, nehogy a műanyag-emeltyűt túlfeszítse és letörje. Karl (2015.08.11): Nálunk ugyanaz. Kirepül a szűrő és nincs szívóhatás. Irtó zajos és a motor is túlmelegszik, Kösz a kommenteket, most megtudtuk, hogy a csappantó-rugó a hunyó!

MEREVLEMEZ REKORDER X70001 MEDION Michael Sax 2015.02.15

Vette: 2010/10 Hiba: 2011/12

Eőfizetve, a Medion 2-3 nap szállítási időt ígért, 5 hét lett belőle, és végre jött, miután visszalépéssel fenyegettem. Értékelést kértek, megadtam, persze nem tették közzé. Ún. B-áruról van szó. Állítólag a ház színhibája miatt csak 1 év garanciát adnak. Már ez gyanús volt, mi köze a színnek a tartós működéshez? Pontosan 1 év, 1 hó után a DVD-másoló bedöglött. A merevlemezre fölveszem a filmet és csak a laptopon át tudom égetni. Fogadok, ha A-árut veszek 3 éves garanciával,akkor 3 év 1 hó után jön a defekt. Többé Mediont nem veszek. Bosszantó, hogy ez a piszkos gyakorlat más, drága készülék-gyártóknál is előfordul. Ellenpélda: hűtőm (200 DM) és mosógépem (350 DM) már 18 éve működik. Szüleim drága Bosch mosógépe már rövid idő után csak bosszúságot okoz, a technikusok egymásnak adják a kilincset. Ugyanez a helyzet az adathordozó Medion nyersterméknél.

OYO E-BOOK MEDION Ausztriából 2012.05.21

Vette: 2011/7 Hiba: 2012/4

A kijelző már tavaly kaput, garanciálisan kijavították. Másodszor ugyanaz, ám a garanciát megtagadták, mondván, mechanikai sérülés áll fent. (Állítólag külsőleg nem látható). Nem érthető, hiszen nem esett le. Javítási ajánlat 99€, új ár: 130€. Ezt csalási kísérletnek nevezem, mert a belső sérülés csak a készülék fölnyitásával állapítható meg, akkor pedig a garancia elvész. Itt nyilván megszaladtak az elavulással, aztán kiutat kerestek, hogyan szereljék le a garanciális panaszosokat. A boltban véletlenül egy másik Oyo-ügyfél is volt, aki ugyanennél a hibánál, ugyanezt a visszajelzést kapta, habár az ő készüléke sem esett le soha. A könyvesbolt a kárt méltányosságból átvállalta és egy csekély felárral egy másik gyártó gépét adta.

A-klasse Rainer (2012.10.17): Több Medion gépünk volt: egy notebook – hűtő kicsi. A másikba, Tower Medion, Pentium4-et raktak, ám a ház hűtője hiányzott és a processzor hűtője is túl kicsi volt, 70 mm- helyett 80 mm-ventilátor kellett volna. A hűtőtest szintén kicsi a Pentium4-nek. Mindkét készülék túlmelegszik és akkor exitus. Van egy DVBT receiver is, ennél egy mp alatt az 5V tápfesz az antennánál kiesik. A gépek négyszeres cseréje után ugyanaz a probléma.

KAMERA 85146 MEDION 2012.04.10

Vette: 2005/5 Hiba: 2007/11

A képek megjelenítése lelassult. Minden fotó-szériát elmentett, a Digicam törölte. Mikor később a képeket meg akartam nézni, jött a hibajelzés: Err.Code ZL0020. Beküldtem a Medion-nak a hiba leírásával, 3 napra rá visszaküldték, hogy javíthatatlan. 2,5 év után a szemétre vele? Mivel a hibáig kitűnően működött, megtartottam, hátha még használhatatlan.

Karl (2012.04.10): A neten egy használó írja, hogy a hiba akkor nem lép föl, ha a kamera a netre rá van kötve. Minél üresebb, annál előbb jön a hiba. (Korábban az „elem lemerült” hibajelzés jött.) Néha segít, ha újból bekapcsoljuk és töltjük. Ha az akku bele van forrasztva, hasonló az eset, mint az Apple-iPod-dal, az 18 hónapig bírta.

MONITOR L245 WP LG 2012.07.04.

Vette: 2008/12 Hiba: 2012/5

Ez egy 24 coll monitor. Egy idő óta csak néha működik. Több start és áramtalanítás után valahogy megjavult. Böngészés a neten, mire kiderült, hogy gyakori hiba és a tápegység két kondenzátora gyakran kiég. Egy útmutató alapján (johannes online.de), megjavítottam, köszi!

2 komment: 1. LG Flatron 24535a, a garancia után egy hónappal szintén bedöglött. 2. Ugyanilyen monitor, útmutató alapján kondenzátorokat cseréltem – ISMÉT MEGY!

BLUE-RAY-PLAYER LG BD3520 (A DVD-lejátszó utódja) Roland 2010/12

Vette: 2010/10 Hiba: 2011/3/7 2012/1/4

Akciósan vettük, de 4 hónap után BD-t nem, csak DVD-t tudott lejátszani. Ráadásul gyakran elakadt vagy lekapcsolt. Négyszer volt ugyanazon hibáért műhelyben. Most „javíthatatlan”, mert nincs pótalkatrész. Hogy lehet, mikor a 360-as modellhez (csak a szoftvere más) részek kaphatók? Az LG-ben csalódtam.

BoB Vette: 2010/9. Úgy jártam, mint Roland, csak én normál-áron vettem. Pontosan egy hónappal a garancia után nyivákolni és akadozni kezdett, a szinkron is elcsúszott. Soha többé LG! Kedves Stefan Schridde, köszönjük , hogy ezt az értékes fórumot létre hoztad!

MOBIL TEL HTC DESIRE 2012.09.22

Vette: 2010/7 Hiba 2010/12

Egy nagy T-vel kezdődő cégtől vettem, a szerződést nem hosszabbítottam, hanem prepaid-re, feltöltős előfizetésre álltam át. Böngésztem a neten, fölakadt. Az akkut kivettem, betettem, semmi. Garancia épp kifutott, azt mondták, a javítás nem éri meg. Ismét egy új gépet, új szerződéssel akarnak rám lőcsölni?

8 komment

D. Bouillet (2013.1.3, vette: 2012/2)): Halló, a Wildfire S HTC mobilom 2 hónap óta nem tölt teljesen. Reggelre a töltőlámpa narancs színű, zöld helyett. Csak ki-be kapcsolás után vált zöldre. Belső tárolója nevetségesen kicsi, adat előhívása körülményes. Gyanítom a szándékosságot, a cél, hogy a használó gyorsan újat vegyen, mert a limitált gép idegesíti. Ez olyan, mint egy trial-szoftver, biz. ideig él.

Mjegust (2013.1.14): Hallo, Dominique, gondoltál arra, hogy az eredeti szofvert (a módosított HTC-androidot) kirakd és egy nyitott forrású androidot telepíts? Az én Samsung Galaxy S mobilomra ráraktam egy Cyanogen MUD-t, az akku hosszabban bírja és a branding1&1 (? Háttér-kép-beégés?) is eltűnt. Értem a garancia problémát, de mielőtt eldobnád, próbálj ki valamit... Üdv.: Michael

techniker68 (2013.5.15): Hogy az egész belső tárolót fölszabadítsd, a gépet az alapállapotra kell visszaállítani.

S. MUCK (2013.1.5): Vettem 2010/9 és 2012/7-re elkezdett összeomlani és magától rebootolni, 3 hónappal a garancia kifutása előtt. Először egyszeri hibára gyanakodtam (a nyári meleg miatt), majd a 3. hardver-reset után azt láttam, hogy a lezuhanás és a reboot oka a gyártó internetes kapcsolata lehet. Ekkor fordultam a HTC ügyfélszolgálatához. A válasz: „Ha az alapra való visszaállítás nem segít, küldje be javításra. Költség-javaslatot kap, elutasítja, 25€-ért visszaküldjük.” A defekt mobilt az eBay-en eladtam és egy új okostelefont vettem – de nem HTC-t! Bűzlik a terv. obszolenciától!

Moped (2013.4.2): Az én HTC Desire-m 3 hónappal a garancia után ment tönkre. Vélhetőleg túlmelegedésről van szó, mint több ilyen gépnél. Előtte fél évvel megjárta a szervizt, ahol állítólag alaplapot cseréltek. Ez az „új” alaplap fél évre rá a SIM-kártyákat nem hajlandó fölismerni. Gyanítom, hogy egy használt mainboard-ot raktak bele. HTC-t többé nem veszek és mindenkit ettől eltanácsolok, többek között a HTC One megsemmisítő bírálat miatt, az iFixit által.

Streamer (2013.7.11): Ez mehet másképp is. Első okotelefonjaim: MDA 1+2, Compact III+V, Touch, Touch Plus + Pro, Wildfire és Desire HD. Ezek mind ma is futnak, első akkuval! A Compact V még a motoromon is, egy TomTom 6-tal. A Sensation 23 hó után kapott egy pixelhibát. Előzékenyen becserélték egy újra. A nyomtatókkal és a flatscreen-ekkel más a tapasztalatom. 4 db. Media Receiver-em közül, kettőnél elko égett ki, köszönve a fórumozóknak, ki tudtam javítani.

KlausM (2013.12.1): Nálam 2 db. HTC Desire Bravo már 4 éve stabil. Közben 4.2.2-re frissítve volt, most a memória is nagyobb, mivel az apps-tároló kártya használható. Cyanogen&Co a Bravo-nál jó képet mutat, pót-akku és más rész kapható. A processzor sajnos az én intenzív használatomra már lassú. Az alkalmazások eltolódása (a főmemória és az SD között) miatt a Desire pár mp-re lefagy. A gyártót csak azért bírálhatom, mert 2,3 év után sem frissített. Ez most szinte minden gyártónál gyakorlat, még a garancia végéig sem küldenek update-okat. Botrány, hogy elavult szoftver és nem defekt alkatrészek miatt kényszerítenek új készülékek vásárlására. A HTC-nél legalább a rootolás és a hacker-image (?) jól megy.

Nijntje (2014.9.7): Úgy vélem, a terv. obszolencia a szoftvernél is legalább annyira bosszantó, mint a hardvernél. Az én Desire S-emnél is a legutolsó android/sense frissítés után sorozatos a lefagyás. Nem tartották szükségesnek ennek (és másnak) a javítására egy hivatalos (!) update-t utána küldeni! Nem mindenki egy totál görény, hogy egy egész hétvégen egy nem hivatalos android 4-et fölrakjon, ami aztán minden eddigit legyalul. És ezt olyan órabérrel, ami talán a smartphone áránál magasabb. Szégyenletes, hogy a HTC az amúgy szolid hardverét ezzel a szoftverével megnyomorítja. (Kivéve talán a hang-billentyűt, ami nálam már csak erős nyomásra reagál). A köv. mobilom így persze nem HTC lesz, ha az új HTC One M tetszetős is. Sajnos, egy normális, nem hekkelt okostelefonra vagyok rászorulva. Ha itt lesz, a régi HTC-met meghekkelem vagy eladom.

 

Szólj hozzá!

OPEkukkoló - Függönyözz, jönnek a drónok!

2018. február 01. 05:23 - RózsaSá

OPEkukkoló – Függönyözz, jönnek a drónok!

-A mindenit! Ezt hozd be! - kiáltott a házelnök. Településvédelem címén, drónok vizsgálják az Országház környékét, áll a belvárosi faliújságokon. Húzzák be a függönyöket, ha nem akarják, hogy a drón belásson a lakásukba. Kukkolás miatt több lakosNő följelentést tett.

-Anyósomnak is szóltam, de azt mondta, ő nem fél.

-Úniót váltunk, mondta. Kilépünk az Európaiból (nem tejel már) és belépünk a Szovjet Únióba. De Főnök, az már nincs! Mire ő: Mééég nincs!

-Ellopta a Fidesz a Jobbik kerítés-ötletét és beengedett két ezer migránst, mondta Vona. -Ne félj, te is kapsz egyet, még pedig rácsosat és jöhetsz beszélőre! - vágott vissza.

-A lakosság kétharmada szerint az SgyP (Soros György Pártja) jó eséllyel indul a választásokon. Hát ha így van, ne is menjenek el szavazni! Úgyis a Soros nyer!

-5-6 ezer ukrán bűnözőt engedett be a kormány a kettős állampolgársággal Magyarországra és az EU-ba. Jelentéktelen szám, mondta a miniszter és lassan széthordozta tekintetét.

-Egy éve volt még, de börtön helyett a Kartonpack igazgatóságába ment a bűnöző. A felügyelő M. Nemzeti Bank: Miért? Ő is olyan, mint mi!

-Zuschlagot ismét lesittelik. Sajnálom, máshoz nem értek. - mondta. -Megkaphatom a régi szobám?

-A migránsok betörtek az országunkba. Csapataink harcban állnak. - mondta a rádióban. -De főnök, ezek csak a kínai munkások, akik a vasutat jöttek építeni!

-800 millióért bérelnek 88 kocsit a Paks II 25 vezetőjének, de lehetne 30 kocsival több is, mondta a miniszter. Miért hős Lenin? Ott borotválkozott a tükör előtt, mellette egy kisgyerek – és nem vágta el a gyerek nyakát!

-A főügyész 95 millióért vesz kocsikat, mert a régiekkel nem tudta utolérni a bűnözőket.

-Január 31: A vagyonbevallások éjszakája. A CÖF gyűjtést szervez a szegény képviselőknek.

-DK-LMP 1: 0. A DK fölrótta Szélnek, hogy 2014-ben 11 körzetet engedett át a Fidesznek és azóta is a szekerüket tolja. Hajrá, Berni! - szurkolt Orbánovics, - Megint kapsz egy frakciót!

-A tiszaszigeti sakkversenyen a polgármester arra szólított föl, hogy a parasztok támogassák a fideszes huszárt és üssék le a fekete királynőt. Hajrá, fehér király! Hajrá, végjáték! - mondta.

-Kósa benevez a Röpülj páva-versenyre elhíresült dalával, a Nem stróman az édesanyámmal.

Simicska is ott lesz (Nem én lettem hűtlen hozzád, te csaltál meg engem), Szijjártó pedig ezt énekli: Egy kicsi ház van a domb tetején...

-Lányomnál szóvá tettem, hogy egyszer már ő is elmosogathatna. „A kormány nem foglalkozik konyha-ügyekkel” - mondta.

Szólj hozzá!