Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MINDENHATÓ MILLIÁRDOSOK – Bár nem törvényen felettiek, teszik, amit akarnak – ZEIT/RózsaS

2022. december 02. 08:21 - RózsaSá

MINDENHATÓ MILLIÁRDOSOK – Bár nem törvényen felettiek, teszik, amit akarnak – ZEIT/RózsaS

1992. április 11-én a brit Sun jelentette: »It’s The Sun Wot

Won It«. A regnáló konzervatívok nyertek a szocdemekkel szemben, pedig gazdasági válság volt. Egy ok: A legnagyobb példányszámú lap John Major megválasztására buzdított és ellenfelét, Neil Kinnock-ot lököttnek titulálta. „Ha Kinnock nyer, ő lesz, aki, mielőtt utolsóként az országot elhagyja, kioltja a villanyt.” Ez volt a lap címoldalán, a választási napon.

A Sun az ausztrál médiavállalkozó, Rupert Murdoch tulajdona – a Fox News, a Wall Street Journal és számos más média mellett. M. 2016-ban Trump mellett kampányolt, ahogy az iraki megszállás és a brexit mellett is. A brit parlamenti bizottság elé került, rendőrök megvesztegetése miatt, de ez meg sem kottyant neki. Ma vagyonát 17 mrd $-ra becsülik, rajta van a világ száz leggazdagabb emberei listáján.

Milliárdosok azóta vannak, mióta kapitalizmus. A szabad piac azért lett kitalálva, hogy emberek meggazdagodhassanak. M. pénzhalmozása azonban nem öncélú. A világot akarja alakítani, pár társával. A botrányok leperegnek róla.

Itt van Elon Musk, aki épp most vette meg a twittert, 44 mrd $-ért. A világ leggazdagabb embere az US választásokon nyiltan a republikánusokat támogatta és vissza engedte a kitiltott Trump-ot a twitterrre. Trump-nak 87 M követője van. Peter Thiel (PayPal) szintén Trump-ot támogatta és kétségbe vonta Biden legitimitását.

A bécsi ingatlanvállalkozó, René Benko, a Galeria Karstadt Kaufhof résztulajdonosa, ahogy a Kronen Zeitung és a Kurier újságoknak is. A bukott kancellár, Sebastian Kurz belső köréhez tartozott. A bécsi pénzügyminisztérium egyik osztályvezetőjét akarta lepénzelni, hogy egy adóügyben kisegítsék.

Trump egyszer azt találta mondani, ha a Fifth Avenue-n, New York-ban lelőne valakit, egy választót sem veszítene. „Ha sztár vagy, bármit megtehetsz.”

Mit akarnak az érinthetetlenek és honnét a hatalmuk? Ha van valami, ami olyan különböző figurákban közös, mint Murdoch, Musk és Banko, akkor az az állam és intézményei lenézése. Ezek csak a haladás akadályai – már mint az ő szerinti haladásnak. Ezek pedig rendszerint saját üzleti érdekeik. Murdoch szerint a brexit egy kitörés a börtönből. Musk, miután megvette a twittert, fele dolgozóit kirúgta. Azokat is, akik a gyűlöletet és uszítást szűrték ki. Thiel nem hisz többé a szabadság és a demokrácia összeegyeztethetőségében. Persze, a szabadság mellett van, de ez alatt elsősorban saját szabadságát érti. Musk nemcsak a twittert és az elektrojárműveket ellenőrzi, hanem a Starlink rendszerrel az egész műholdvilágot. A Starlink az ukrajnai haderő internetszolgáltatója. Amikor október elején fölvetette, Ukrajna adja át a Krimet az oroszoknak, Kijev elképedt. Nem mulatságos, ha egy nemzet sorsa egy milliárdos szeszélyétől függ.

Egyre több köz- és privátélet függ a gazdagoktól. A Google (Larry Page) a keresőgépek ura, az Amazon (Jeff Bezos) az online-kereskedelemé. Amikor pár éve az Instagram a Facebook hatalmát fenyegette, Mark Zuckerberg egyszerűen fölvásárolta. Aki fölfalja a riválisát, nem tarthat semmitől. Ez a fajta darwinizmus a piacgazdaság legfontosabb elemét likvidálja: a versenyt. Musk&co világában a monopól nem probléma, hanem cél – feltéve, ha ő maga a monopolista. Thiel: „A verseny csak a veszteseknek való.”

Az állam visszafogottsága óriási vagyonok fölhalmozódásához vezetett. Paul Krugman: 50 éve a leggazdagabb amerikai Jean Paul Getty volt, 2 mrd $-ral. Ma Musk 200 mrd $ fölött diszponál. Ha az inflációt le is számítjuk, ez G. vagyonának sokszorosa.

Az elmúlt évtizedekben, ha a cégek óriásira nőttek, mindig megregulázásra vagy földarabolásra kerültek, lásd AT&T vagy a Standard Oil. A kérdés ezért nem az, miért érinthetetlenek, hanem, miért nem érinti őket senki? Mért vásárolhatta föl az FB egyik versenytársát a másik után, mért vehette meg Musk a Twittert?

Open Markets Institute, Washington: „A Twitter a demokratikus kommunikációs infrastruktúra nélkülözhetetlen része, ki kell venni a Musk-impériumból.” 300 M ember nyüzsög ezen a platformon és most Musk személyes céljaira használja, politikai nézetei terjesztésére. Bejelentette, a 2024-es elnökválasztáskor a republikánus Ron DeSantis-t támogatja. Földarabolás ritkán történik, mert a nép inkább a cégvezérekben bízik és nem az állami bürokratákban. A nagyság tömegtermelést jelent, ez alacsonyabb árakat a felhasználóknak. Az új technikáknál is sikerült a Tesla-t státuszszimbólummá emelni. Míg a németek a benzinesekkel bajlódtak, Musk már a villanyautóját építette. A történelem őt igazolja. 2035-től kitilják a robbanó motorokat. A Tesla nyer, munkahelyeket teremt, több adót fizet és védi a klímát. Itt az a politikus is meghajol, aki nem szíveli a szupergazdagokat. Ezek ui. sok államban egy fontos devizát uralnak: a figyelmet. Ezt tette Murdoch 1980-ban, Reagan megválasztásakor. A kőgazdagok dollármilliókat adnak ki, hogy megakadályozzák azok befutását, akik őket bosszantanák. Biden azonban harcba hívja a legyőzhetetleneket. A kartellfelügyelet élére a szigorú monopolellenes Lina Kahn-t nevezte ki.

Larry Page, 49

Der Informatiker gründete Google und

war lange dessen Chef. Der

Suchalgorithmus und die Reichweite von

Google geben dem Unternehmen sehr viel

Macht. Datenschützer kritisieren, dass der

Konzern zu viele Nutzerdaten sammle.

Rupert Murdoch, 91

Der Australier ist Vorstand der Medien-

häuser News Corp und Fox Corporation,

die mehrere Tageszeitungen und den TV-

Sender Fox News betreiben. Murdoch

unterstützte 2016 die Präsidentschafts-

kandidatur Donald Trumps und den Brexit.

René Benko, 45

Der Österreicher investiert in Immobilien

und Medien. Als man ihn mit der Ibiza-

Affäre in Verbindung brachte, wand er sich

heraus. Sein Einfluss reicht bis in Deutsch-

lands Norden: Seine Firma Signa Holding

will den Elbtower in Hamburg bauen.

Peter Thiel, 55

Der Investor stammt aus Deutschland,

seine Eltern wanderten in die USA aus, als

er ein Jahr alt war. Reich wurde er mit der

Gründung von PayPal und Investitionen in

Digitalfirmen. Er tritt als Aktivist auf und

unterstützt radikalkonservative Politiker.

ZEIT, 1. 12. 2022

Milliardäre

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2917992756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása