Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

Kornai János a kapitalizmus védelmében

2016. március 13. 13:40 - Ökobetyár

HVG, 2015. október 24.
KORNAI: Vagyonok eredete, Bill Gates, tisztelem.
SZEA (Szelíd Energia Alapítvány): A mai kapitalizmusban ezek a vagyonok is már gyanúsak. Kitalálnak egy tolvajnyelvet, rászoktatják a világot és megzsarolják. (Az egyszerű és olcsó WIN XP-t kifuttatták, hogy másikra kényszerítsenek). A számítógép választása nem önkéntes, ha munkát akarok kapni. Ez már nem egy pumpa vagy villanyégő. Öngyilkos termékek ránk kényszerítése mért volna etikus? Futballistákat adnak-vesznek - embert legutóbb a rabszolgakereskedők árultak.

KORNAI: Tőkejövedelem.
SZEA: A kamat-bűn már a Bibliában is benne van. „Dolgoztatom” a pénzem? Hogyisne! Azt a kamatot valaki valós munkával megtermelte! Holott lehet kamatmentesen is, lásd „szabadpénz” Wörglben, amikor fizetni kellett a pénz halmozásáért és a pénz forgatásától a városka fölvirágzott. Julio Gesell „természetes” gazdasága nem működik, vagy nem engedik? Csak a helyi takarékszövetkezetek lehetnek etikusak. A mai pénzrendszer, a mai világgazdaság bármikor robbanhat. Veszélyes, ha mindenki bele van kötve; veszélyes, ha huszonévesek dollármilliárdok fölött diszponálhatnak.
KORNAI: Munkahelyhez való hozzáférés.
SZEA: Milyen munkahelyhez? Ön szívesen dolgozna szalagon, 8 órát monoton, butító, betegítő munkával eltöltve? Az abszurd munkamegosztás kiölte a munka lelkét; prostituálja, rongálja az embert. Hol van a gondos, stresszmentes, szép munkája a vargának, kovácsnak, földművesnek? Mindezt föláldozták a teljesítmény, a hatékonyság, a luxus oltárán.
KORNAI: Javakhoz való hozzáférés.
SZEA: Milyen javakhoz? A sok kacathoz, amiket ránk kényszerítenek vagy ránk lőcsölnek, a nevünkben megrendelnek? És amiket pillanatok alatt a szemétbe dobunk? A 10 000 cikk a háztartásban, ahol inkább lelkiekre van szükség, mennyire boldogít? Egynegyede, egy minimum alapellátás is elegendő lenne - de akkor fuccs a munkahelyeinknek. A takarékos is háborúkeltő. A hét életű kapitalizmus csodálatos idomulásával, energia- és anyaghatékonysággal egy ideig még húzhatja, de a kiürülő nyersanyag-bányákat az sem tudja föltölteni. Ha majd csak a gazdagok autózhatnak, akkor vége a dalnak.
KORNAI: Modern technika vívmányaí, számítógép, okostelefon.
SZEA: Rásegítettek az arab tavaszra. Látják a képernyőn, hogyan élünk mi, gazdagok és megindulnak – Európa került veszélybe! Boldogabbak lettünk? Már csak a gombnyomogatáshoz értünk, nem tudunk egészséget, családot megtartani; önmagunkat szórakoztatni, élelmet és meleget termelni – majd nyomtatunk a 3D-nyomtatón, ha megszakad a beszállítás? A tudomány egy problémát megold, kettőt generál. Embereket nyomorít meg, aztán büszke a botra, amit föltalál nekik. Civilizációs betegekkel teli a kórház.
KORNAI: Teremtő rombolás. Vasutat építenek, bányát nyitnak.
SZEA: Vasutat építenek, hogy szenet hozzanak és szenet hoznak, hogy vasutat építsenek. (Lukanga Mukara). A romboló forradalmak ma már nem segítenek. Ma már semmit sem szabad ledönteni: energia és anyag van benne. Mindkettő tartaléka véges. A mai kapitalizmus egy új jelenséggel találja szemben magát: a kifogyó nyersanyagokkal és a fölboruló ökológiai egyensúllyal. Az esztelen pazarlással, globalizációval, áru- és személyszállítással a kapitalizmus önmagát falja föl.
Mindezen „szépséghibáival” a kapitalizmus a legerősebb adut csapja az asztalra: működik.
És nincs jobb nála.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr148473434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása