Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

SCHOLZ NEM ADJA A 300 ÉVES KANT-OT – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

2024. május 10. 09:09 - RózsaSá

SCHOLZ NEM ADJA A 300 ÉVES KANT-OT – Süddeutsche Zeitung/RózsaS

Ápr. 22: a Föld napja és a filozófus, Immanuel Kant szülnapja. Königsberg-et Putyin Kalinyingrad-nak nevezi és Kant-ot „kedvenc filozófusának”, amit Kant, a német fölvilágosodás pionírja, ha élne, kikérné magának – ahogy Scholz kancellár is. Ukrajna egy szuverén állam, Kant nyomán „emberek társadalma, amely rendelkezik önmagával és ezt a jogot senkinek sem engedi át.” Putyin ezt tagadja és mindent összezagyvál, hogy mentegesse támadását. Háborús bűnöket követnek el és a XXI. sz. legkegyetlenebb likvidáló akaratát gyakorolják – mindezt a mai Európában. Scholz: „Még saját polgárait is kénye-kedve szerint föl- és elhasználja.” Kant-tal szólva: „Verzweckung von Menschen” (emberek cél-eszközösítése).

Mindez miatt a tervezett jubileumkonferenciát nem Königsberg-ben, hanem Bonn-ban tartják. „Felvilágosodás és támadásháború nem illik össze.” Putyin megpróbálja Kant-ot a szekere elé fogni: „Saját eszünket használni aktuálisabb, mint valaha. Oroszország számára ez annyit tesz, követni saját nemzeti érdekeinket”. Scholz: „Kant ezt így biztosan nem hirdette, hanem az egyéni gondolkodás valamint az egyén méltóságának, autonómiájának és szabadságának érinthetetlenségét.”

Mindezt Putyin cenzúrája eltiporja. Nem gondolkodó polgárok kellenek neki, hanem hajbókoló alattvalók, akiket dezinformációkkal, megfigyelésekkel manipulálni és „elhasználni” lehet. (Ez a praktika valahogy ismerős... RS).

Kant a „Zum ewigen Frieden”-ben leszögezi, hogy a háború egy természetes állapot, a békéért pedig meg kell dolgozni. A béke-kényeztette európaiakat újból és újból erre figyelmeztetni kell. Minden olyan eljárást kerülni kell, ami a maradék bizalmat szétzúzza és egy későbbi békekötést eleve meghiúsít.

Akit megtámadnak, annak szabad védekezni és nem szabad a rosszakaratot békekötésre kényszeríteni. „Azután az agresszor egy alkalmas pillanatban ismét támad.” Kant: „Ez csak egy fegyverszünet lenne, az ellenségeskedés halasztása és nem valódi béke.” Ahol háborúznak, ott egy fegyverszünet kívánatos, hacsak ez nem puszta időnyerés.”

A kancellár szavait saját frakciója is megszívelheti. R. Mützenich, SPD-frakcióvezető a Bundestag-ban a háború befagyasztásáról beszélt. A kancellár Kant-ra hivatkozott: „Mind békét szeretnénk, de a minden-áron-béke nem volna az.”

Süddeutsche Zeitung, 23. 4. 2024

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr518400711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása