Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

JAVÍTANI, NEM KIDOBNI! SPIEGEL/H. Jung/RózsaS

2024. január 23. 10:09 - RózsaSá

JAVÍTANI, NEM KIDOBNI! SPIEGEL/H. Jung/RózsaS

Az EU harcot hirdetett a tékozlás ellen, cél a körkörös gazdaság. Heinrich Jung Ingelheim-i „Blitzblume” műhelyében mindent megjavít. Reparált készülékeit mutatja: egy hajszárítót, amelynek túlmelegedés-biztosítéka volt defekt; egy keverőt, amely új kábelt kapott, egy krumplisütőt, amelybe új termosztát kellett. „Őrültség lett volna ezeket kidobni!” HJ 40 éve küzd a kidobó-mentalitás ellen. Mint ipari villanyszerelő először építőgépeket javított, majd saját műhelyt nyitott. Vigyáz, hogy a legkevesebb anyagot használja el. Gyűjti a használt pótalkatrészeket. Új gépeket elvből nem árul. Egy befőttes üveget mutat, benne 200 db elektronikarészecskével, á 4€, ún. offline switch-eket. Ha ez elromlik, a mosógép egy 200€-s része nem működik – ezért gyakran az egész gépet kidobják. Nem így HJ, ő a kapcsolót beleforrasztja, 20-30 € munkadíjért. Ennek nemcsak a kuncsaft örül, a hulladékköltségek is csökkennek. A 200 db alkatrész alig 100 g, de ha a gépeket dobják ki, 11 tonnát dobnak ki. Az EU több törvényt is hozott, a gépek tartósságát növelendő. Már több éve hatályos az a törvény, amely a drága készülékeknél (handy, tablet, mosogatógép) előírja, hogy kiesésük után 10 évig földolgozhatók maradjanak. Most a fogyasztók jogai a „javításhoz való joggal” bővülnek. Ezt a gyártók szavatolják, amennyiben ez lehetséges. A részleteket most dolgozzák ki Brüsszelben. „Legyen az új mantra: JAVÍTANI - NEM KIDOBNI! - mondja René Repasi, EP képviselő.

Eddig az elmélet. A gyakorlat más. A kávéfőzők, villanytűzhelyek, laptopok gyártói árharcokat vívnak és új feature-kért versengenek – a minőség és a tartósság nincs napirenden. A javítás csak nyűgös kötelesség, ami alól ki akarnak bújni. Ha valami elromlik, a kereskedelmi láncok inkább új gépeket szállítanak. A gyártók a szervízosztályt összevonják az alkatrészraktárral. A szerelők panaszkodnak, nem kapnak tisztességes bért, ha az interneten egy mosógép 200 €-ért megrendelhető. A szervízműhelyek privát javításai a 2017-es 50%-ról 7%-ra estek. Az utóbbi 8 évben 2500 javítóműhely zárt be.

Az EU-ban évente 35 M t elektro- és elektronikai hulladék keletkezik. Ez 30 M t eltékozolt nyersanyagnak és 261 M t ühg-nak felel meg. Ha a kuncsaftok kívánsága szerint a laptopok, handyk, vagy a mosógépek tovább tartanának, az ország 30 mrd €-t takarítana meg. A hulladék is kevesebb lenne, amivel a recycling amúgy is nehezen küzd meg. Prognos Intézet: „Bár a recycling sokat fejlődött, sok anyagnál elérték a határt.” Aki a körkörös gazdaságot akarja erősíteni, az a design, a javítás és az újrahasznosítás terén kell, hogy dolgozzon. Itt a lehető legnagyobb várható eredmény.

SPIEGEL, 20. 1. 2024

NACHHALTIGKEIT Reparieren statt neu kaufen: Die EU will die Wegwerfmentalität beenden.

KOMMENT

Javításnál az első akadály: Fölnyitni a gépet. Ez sajnos gyakran csak erővel (flexszel) megy, ekkor esetleg végleg agyonvágjuk szegényt. Ha bent vagyunk és rálelünk a defekt részre, újat kell rendelnünk. Ez általában jól megy és ha jól tippeltünk, beépítés után a gép ismét működik. Lehetőleg javítható gépeket vegyünk és ne szaporítsuk fölöslegesen a számukat! Egy jó éles késsel sok konyhai művelet elvégezhető. Két gép még jóanyámnak is tetszett volna: a mikró és a kenyérgép.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5818309385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása