Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

APRÓ TITKOK TITKAI - SPIEGEL/RózsaS

2023. november 19. 20:13 - RózsaSá

APRÓ TITKOK TITKAI SPIEGEL/RózsaS

Michael Slepian (36) pszichológus a NY Columbia Egyetemen. Kiderítette, milyen apró titkok hoznak jókedvet és melyekről inkább hallgatunk.

Spiegel: S. úr, mindenkinek átlag 13 titka van. Milyenek ezek?

Slepian: A titkokat 38 kategóriába soroltuk be. Egyeseknek pénzügyi titkaik vannak, mások hazudtak vagy visszaéltek barátjuk bizalmával.

Sp: Vannak jó titkok is?

S: Már régóta sejtjük, hogy egyes titkok nem terhelőek, pl. egy leánykérés. 2800 résztvevő ezt erősítette meg. Egyesek előadták, hogy pozitív titkokat saját szórakozásukra őriznek meg. Teljesen tőlük függ, mikor és egyáltalán el akarják-e árulni valakinek? Ez jó közérzetet teremt. Némelyeknek a pozitív titkok erőt adnak és egyenesen serkentők.

Sp: Meddig hallgassunk egy jó titokról, hogy abból a legjobbat kihozhassuk?

S: A helyzettől függ, ám a pozitív titok értelme, hogy valamikor fölfedjük.

Sp: Mit tartunk meg magunknak?

S: Az ún. viszonyidegen gondolatokat. Ekkor valaki, aki feszt kapcsolatban áll, egy másik személlyel való viszonyra gondol. Lopást, szexuális dolgokat, hazugságot is sokan eltitkolnak. Másmilyeneket gyakran elárulnak, pl. drógozást, lelki problémákat. Meglepett, hogy gyakran személyes ambíciókról sem beszélnek az emberek, pl. hogy le akarnak fogyni, vagy egy könyvet írni.

Sp: A veszély mindenütt fönn áll, hogy a titok kipattan. Ez igen idegesítő.

S: Nyomasztó, ha valaki mindig erre gondol éss még aludni sem tud. A titkok megváltoztatják a világ észlelését. A hegyek meredekebbeknek tűnnek, a távolságok hosszabbaknak, a fizikai munkák fáradtságosabbaknak – a titkok őrzése miatt. Ezért bármennyire is nehezünkre esik, osszuk meg titkunkat mással. Ekkor együtt új perspektívát vagy megoldást találhatunk. A helyzettől függ, kivel legyünk bizalmasak. Aki megcsalta a házastársát, ne mesélje el ezt egy közös barátnak.

Sp: A bizalom erősíti az emberek közti kapcsolatot. Lehetnek a titkok a társadalom egyfajta összetartó ereje?

S: A titkok óriási szociális erőt jelentenek. Kiválasztott valakire titkot rábízni a szociális intimitás egy erőteljes aktusa, az embereket közelebb hozhatja egymáshoz.

SPIEGEL, 17. 11. 2023

»Vertrauen Sie sich jemandem an«

 

JÁRÓKELŐ ZAKLATÁSI TÖRVÉNY (Gesetz gegen Gehsteigbelästigung )

A tervezet megtiltaná az abortusz rendelők előtti demonstrációkat. Ún. „életmentők” ismételten tanácsadó és orvosi rendelők előtt terhes nőket próbálnak lebeszélni a terhesség megszakításáról. Az igazságügy és a családminisztérium hosszas bírkózás után egy törvényvázlatban egyezett meg. ( A „Gehsteigbelästigung” tiltása). Valójában ez már tavaly esedékes volt. Nehéz volt eldönteni, mi a fontosabb: A terhesek személyiségjoga vagy a tűntetők szabad véleménynyilvánítása. A landokat most arra kötelezték, hogy a tanácsadó irodák fölkeresését biztosítsák. Tilos akadályokat építeni. A terheseket tilos akaratuk ellenére megszólítani, befolyásolni, megfélemlíteni. Az is tilos, ha valaki a terhességmegszakításról valótlan állításokat terjeszt vagy a terhest erős érzelmi ráhatásokkal befolyásolja. Aki mégis így tesz, törvényt sért. A családminiszter, Lisa Paus: „Nem megengedhető, hogy egy nőt, aki talán élete legnehezebb döntése előtt áll, megfélemlítsenek vagy érzelmi ráhatású képekkel bombázzanak. Itt ér véget az ún. életvédők véleményszabadsága.”

SPIEGEL, 18. 11. 2023

Gesetz gegen Gehsteigbelästigung

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4718262405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása