Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

BŰNÖZÉS A VÍRUS IDEJÉN (Nem NER!) 

2020. szeptember 13. 09:18 - RózsaSá

BŰNÖZÉS A VÍRUS IDEJÉN (Nem NER!) 

Unokázás

Nehéz idők a zsebeseknek – 1,5 m távolságból dolgozni? A klasszikus betörő, aki a sötét mikrobuszban várja, hogy a Müller-család leengedje a rolót és elrepüljön Mallorcá-ra, most várhat, míg megkékül. Minden lakónegyedben ugyanaz a kép: az emberek otthon dekkolnak, home office-ben vagy óvatosságból, ami strapálja a család idegeit és károsítja a betörőket.

Az alsószász Landeskriminalamt 2020 április elején fele annyi betörést regisztrált, mint egy éve, a zsebtolvajlás ennél is jobban, 90%-ban csökkent. A jómadarak várnak a következő lazításra.

Vagy átképezik magukat. Még az országos kontaktkorlátozások előtt beöltözött ál-egészségügyiek csöngettek be az otthonmaradottakhoz, hogy az állítólagos kötelező covid-19-tesztet levegyék. Míg az egyik munkatárs a lakó szájában matatott, másik a vitrinekben és fiókokban. Még az aranyos unokázás is frissítést kapott: most az unoka nem egy autóbalesetben sérült meg, hanem halálos vírust kapott, ami csak úgy orvosolható, ha az aggódó nagyi gyorsan pénzt ad a gyógyszerekre. Ettől kreatívabbak voltak a délafrikaiak, akik a központi bank küldöttjeinek adták ki magukat, hogy házról-házra begyűjtsék a fertőzött bankjegyeket.

Internetes csalás

Kétszer ad, ki gyorsan ad. 2020 márciusában a Szövetség és a tagállamok példás gyorsasággal internetoldalakat nyitottak, ahol vállalkozók támogatást kérvényezhettek. A pénzt azonnal utalták és csak utólag vizsgáltak. Így egy pár nap alatt pl. Berlinben, letarolták a kasszát. Ez nem meglepő, hisz a németek nemcsak az áthidaló napok ügyes elosztásában, hanem az adóoptimálásban is világrekorderek. (Brückentage: 2020-ban 34 szabadságnapból, az ünnepnapok kombinációjával, 72 szabad napot lehet kihozni. urlaubguru.de). Innét csak egy lépés az azonnali segítségkéréshez. Itt kevés a szervezés, inkább a belső ösztönzés motivál.

Ám a pénzeső után jön a jégzuhatag: országosan 2000 eljárás fut szubvenciócsalás miatt. Súlyos esetekben 10 év börtön fenyeget. Aki ál-számlákra kapott sok pénzt és onnan nyúlta le, most bukik le. Csak Berlinben a főügyész május végéig 3,5 M euró kifizetett segélypénzt fagyasztott be. A szervezett bűnözés a likviditás-üzletbe is beszállt. Fantom és elkobzott cégek nevében több milliót kérvényeztek. 250 kérvény Berlinben néhány rendőrileg nyilvántartott szélhámoshoz vezet.

Egy régi stiklit alkalmaztak az ún. alkuszok, akik megszorultakat, főleg munkanélkülieket csaltak lépre - kicsalták adóadataikat. Ezekkel szubvenciót kérvényeztek, melyet rögtön meg is kaptak. Míg a hatóság a csalásra rájön, az "ügynök" és a pénz már árkon-bokron túl van. Aki ott maradt, az az átvert szerencsétlen, aki még egy problémát szerzett magának.

Más svihákok valamivel komplikáltabb trükköt alkalmaztak. Már pár nappal a hivatalos segélyoldalak megjelenése után azokat lemásolták, hogy csapdájukba sétálók személyes adatait megkaparintsák. Ezután a kérvényező számlaszámát sajátjukra cserélve, továbbították a kérvényt. Csak Észak-Rajna-Wesztfáliában 3500-4000 ilyen kérvényt találtak. Aki a visszafizetési határidőt túllépte, azt szigorú hivatalnyelven büntetéssel fenyegették meg, hogy azonnal utalja át a kölcsönt - a megadott számlára.

Az interneten számos csapda fenyeget. A számítógépen az ártalmatlannak tűnő covid-19-térképet káros szoftverrel fertőznek meg, ellopják a vírus-tracking-app jelszavait, vagy mobilról a számlaadatokat. Csak a csaló, vírussal kapcsolatos domain-számok világszerte 90 000 fölött vannak. Európai kutatóközpontok nagy számítógépeit ért támadások miatt néhol az egész rendszert le kellett cserélni. Biztonsági szakértők arra gyanakodnak, hogy a vakcinakutatás eredményeit próbálják megszerezni. Ki kinél kémked, a válasz attól függ, kit kérdezünk. A nemzetek közötti bizalmatlanság olyan, mint mikor Mexikóban mindenki mindenki halántékának egy pisztolyt szegez. A behatolók megzsarolják a kutatóintézeteket: vagy kifizetik a válságdíjat, vagy törlik adataikat. Egyik legismertebb ilyen áldozat a cseh egyetemi klinika Brünn-ben. Covid-19-központját cybertámadás érte, minden rendszert le kellett cserélniük és műtéteket elhalasztani. A zsarolók konkurensei erre megígérték, a helyzetre való tekintettel, egyelőre nem támadják az orvosi központot.

Maszkok maszkírozva

Ritka és keresett medicina-eszközöknél fölkínálkozik a svindli. Német importőrök már az év elején riadóztattak, hogy hiány van védőfölszerelésben, ami főleg Wuhan-ból érkezett. A figyelmeztetést a minisztériumok és a klinikák elengedték a fülük mellett. Amikor Wuhan gyárai ismét beindultak, az árdrágulás ellenére a vásárlók hosszú sorban várakoztak. Törzsvásárlóktól hirtelen milliós előleget követeltek, aztán a szállítás előtt közölték, hogy mások többet fizetnének, ezért még egyszer megdrágul a portéka. Olyan hírek szállingóztak, hogy amerikaiak egy zsák pénzzel az árut még a szalagról átirányították.

A legpimaszabb és legnagyobb kaszálás egy klasszikus trükk Nigériából: az e-mail-scam. Egy dúsgazdag herceg megkérdez egy boldog német free-mail-fölhasználót, segítene-e egy milliós összeget busás jutalomért Németországba juttatni, mivel a herceg komplikált okok miatt erre nem képes. Ami következik: pénzügyi megaláztatás, több felvonásban. Kevés józan eszű ember ugrik be, mint pl. Észak-Rajna-Wesztfália (NRW), amely milliókat utalt át olyan maszkokért, melyek soha nem is léteztek. Az NRW-kormány védelmére hozzá kell fűznünk, hogy a csalás tipikus e-mail-lel indult, aztán valódi, zsákmányolt cégek nevében folytatódott. Néhány közvetítéssel Spanyolországon, Írországon át az NRW végül is kifizetett 2,4 M euró előleget egy holland közvetítőnek, amelynek kapujánál aztán az 52 kamion és rendőri kíséret hiába várakozott. Szerencsére a pénz java részét vissza tudták szerezni - egy sor számláról, Hollandiától Nigériáig.

A hamisító ipar is átállt a járványhelyzetre. Aki egy Nike-emblémát hamisítani tud, nem torpan meg egy valódinak tűnő, de teljesen hatástalan vér-teszt előállításán. Az Europol óva int ettől a "kiválóan alkalmazkodó" ágazattól. 2020 márciusában 37 ilyen hálózatot találtak, 121 személyt letartóztattak, 37 000 hamisított segédeszközt és 4,4 M adag gyógyszert koboztak el, 90 országban.

Ha egy filléres áru, mint a maszk, hirtelen tíz- vagy százszorosába kerül, az más "szakterületről" is idecsal szélhámosokat. Xatar, a gengszter-rapper, most beszállt a maszk-üzletbe, hogy "nemzetközi hálózatát" bevethesse. A ZEIT újságírói ki is próbálták a maszkjait, melyek jóknak bizonyultak - csupán nem voltak engedélyezve német piacon, a teszteredmények pedig egy másik termékre vonatkoztak. Amint a maszk-szűkösség megszünik, ezek a "kereskedők" vissza fognak térni régi területeikre. Addig: szüret. Xatar online-shop-jában kapható egy "Alles oder Nix" föliratú pamutmaszk is, amely kétszer annyiba kerül, mint az énekes albuma.

Drogkereskedelem

Ez az alvilág államkötvénye. Hozama biztos. Aki a kliensét függővé teszi, annak a drogpiac mindig szolid pénzforrás. Aki meg a divatot is követi és portfólióját pár évente frissíti, nincs megélhetési gondja - hacsak a drogkörözés közbe nem szól.

Most azonban a kontaktkorlátozások, a betiltott klubok és fesztiválok miatt a partidrog-forgalom akadozik. Kevés az alkalmi fogyasztó, a rendszeres fogyasztó pedig, egyedül a szobájában, már a kemény esetek közé tartozik. Ezért Hollandiában a terjesztők már kedvezményt is adnak a pirulákra. A drogok szintetizálásához szükséges alapanyagok Kínából, Hubei tartományból jönnek, amely először a vírust, majd a lockdown-t exportálta. A drogárak Európában egyharmaddal fölmentek, miközben a tisztaságuk csökkent. Kétséges azonban, hogy ez a drágulás a járvány következménye. Valójában a vírus csak az utolsó eladókat érintette az utcán, a kontaktkorlátozások miatt. Egyesek pánik-árakat kértek, a kliensek pedig tartalékokat halmoztak föl, főleg cannabis-ból. Ám itt az utánpótlás nincs veszélyben, a füvet Európában decentrálisan, fogyasztóközelben termelik, német padlásokon, holland üvegházakban, bolgár szántókon.

Minél többet utazik az anyag, annál jobban ki van téve a válságnak - vélhetnők. Ám a távolsággal a szereplők professzionalitása is növekszik. Ezek gyorsan és bürokráciamentesen veszik az új akadályokat - ellentétben a német hatóságokkal. A talibánok pl. ebben az idényben gazdag ópiumtermésnek örülhetnek, balkáni utakon továbbra is vígan utazik az afgán heroin. Hogy némely városban akadozik az ellátás, az az utcai rejtőzködésen múlik. Ahol fiatalok tömege már nem ricsajozik hangosan a pályaudvaron, ott egy dealer nehezen dolgozhat rejtőzve.

Az Andokban is a kokain-kartellek legyűrték a kínai alapkemikáliák szállításának akadozását. Ahol több milliárdot lehet kaszálni, ott mindig találnak egy utat, a csempész-ösvényeket átszabták. A koksz-kereskedelem visszaesésének semmi nyoma. Csak a golf-klán, mely a kolumbiai kokainforgalom felét ellenőrzi, saját bevallása szerint, 40 tonnát tartalékol a dzsungelben. Minden arra mutat, hogy a válság a nagyokat csak erősíti. Végül is egy nagy halom pénzen ülnek. Minél több vállalkozás és kormány inog meg, annál könnyebben vásárolhatják be magukat a politikába és a gazdaságba.

Streaming

A számítás pofonegyszerű: mivel a vírus otthon-munkára kényszerít, nő a videókonferencia-igény. Az emberek kevesebbet mennek moziba vagy kocsmába, inkább több filmet néznek odahaza az interneten. A kontaktkorlátozások miatt a fiatalok is többet lógnak a neten, az online-játékokon.

Mivel az internet egy óriási úthálózat, dugók fenyegetnének? Mért nem kapnának azok előnyt, akik nem szórakoznak, hanem dolgoznak a neten?

2019-ben a globális adatforgalom kétharmada videókból állt, ebből csak a Netflix 11%-ot kezelt. Az online-szórakoztató ipar kissé hátrább léphetne, hogy több tér legyen az üzletnek. Az EU-bizottság márciusban a streaming-szolgáltatókkal az adatok csökkentésében egyezett meg, szakértők szerint fölöslegesen - adat-torlasz nincs. A frankfurti DE-CIX, a világ legnagyobb internet-csomópontja. Ott mértek nem rég világrekordot: 9,1 terabit adat-továbbítást másodpercenként. A kapacitás határa 54,1 tbit/sec. Akkor a nagy streaming cégek mért mentek bele a korlátozásba? A 2 hónapos csökkentés alatt megtakarítottak egy jókora költséget és jóhírüket is fényezték. A visszafogás idején illegális streaming-portálok rögtön beugrottak a piac-résbe: ők továbbra is ugyan úgy és a legjobb minőségben szolgáltatnak.

Mindez oda vezetett, hogy azok az oldalak, amelyek néhány éve még tároláskapacitás-gondokkal küszködtek, jobb képeket szolgáltattak, mint a piacvezetők. Erre a Netflix által fölszabadított sávszélességeket is fölhasználták. Azokban a hetekben a kalóz-streamer-aktivitás csak Németországban 36%-kal megugrott (francia: +41%, spanyol +50%, olasz +60%).

Minél szigorúbbak a kijárási tilalmak, itt annál többet lehet kaszálni.

brandeins.de, 2020/7

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3816199534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása