Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

#ZeroCovid-mozgalom Berlin

2021. január 16. 10:22 - RózsaSá

#ZeroCovid-mozgalom Berlin

A mozgalom fölhívása

Egy év pandémia után egész Európában válságos helyzetben vagyunk. Naponta ezrek halnak meg és még többen lesznek betegek. Az új koronavírus rohamosan terjed, a mutációk még gyorsabban. A kormányok intézkedései elégtelenek: csak meghosszabbítják a járványt és veszélyeztetik életünket.

A vírus megfékezésének stratégiája ("flatten the curve") meghiúsult. Az életet tartósan beszűkítette és mégis fertőzések millióit és tízezrek halálát hozta. Most radikális stratégiaváltásra van szükségünk - nem a járvány ellenőrzött továbbengedésére, hanem véget vetésére. A cél nem 200, 50, vagy 25 új fertőzés kell, hogy legyen - hanem nulla infekció.

Azonnali közös stratégiára van szükségünk egész Európában, hogy a pandémiát végleg leküzdjük. Csupán oltásokkal a vírussal való versenyt nem nyerhetjük meg. Különösen akkor nem, ha a védekezés továbbra is csak a szabadidő-tevékenység korlátozásából áll - gazdasági shutdown nélkül. A covid-19-et azonnal annyira vissza kell szorítanunk, hogy minden egyes maradék eset követhető legyen. Sok ország határozott eljárása megmutatta, hogy ez lehetséges.

Számunkra az a nemzetközi felhívás az irányadó, amit több tudós 2020. dec. 19-én tett közzé. Meggyőződésünk, hogy a vírus leállítása csak akkor sikerülhet, ha az intézkedéseket társadalmi szolidaritás kíséri. Ezért követeljük az alábbi elengedhetetlen társadalmi intézkedéseket:

1. Közösen a nulla felé

Az első cél, a fertőzéseket nullára leszorítani. Hogy az államok közti ping-pong-hatást elkerüljük, az összes európai állam gyorsan és egyszerre kell, hogy cselekedjen. Ha ezt elérjük, a második lépésben jöhetnek az óvatos lazítások. Az alacsony esetszámokat ellenőrzéssel stabilizálni kell és a lokális kitöréseket azonnal elszigetelni. Harmadszorra közös hosszú távú vízióra van szükségünk - és ezen az alapon regionális és nemzeti akciótervekre. Ezek screening és oltásstratégiákból, a rizikócsoportok védelméből és a vírusnak erősen kitett emberek támogatásából álljanak. E cél eléréséhez szükségünk van néhány hét szolidaritási szünetre. Shutdown annyit tesz: Minden közvetlen kontaktunkat minimalizáljunk - éspedig a munkahelyen! Az intézkedések nem lehetnek hatékonyak, ha csak a szabadidőre vonatkoznak, de a munkaidőre nem. A társadalmilag nem létfenntartó gazdasági tevékenységeket rövid időre le kell állítanunk. Gyárakat, üzemeket, irodákat, építkezéseket, iskolákat be kell zárni és a munkakötelezettséget szüneteltetni. A szünet addig tartson, míg a kitűzött célokat el nem érjük. Fontos, hogy az alkalmazottak az üzemekben maguk alakítsák ki az intézkedéseket és közösen juttassák érvényre. Fölszólítjuk a szakszervezeteket is, hogy erélyesen vessék be magukat a dolgozók egészségéért és támogassák a nagy és közös szünet megszervezését.

 

2. Senkit sem szabad visszahagyni

Az emberek csak akkor tarthatók otthon, ha pénzügyileg biztosítottak. Ehhez átfogó mentéscsomag szükséges, mindenki számára. Akiket a lezárás nagyon erősen érint, kapjanak nagyobb támogatást - kiskeresetűek, szűk lakásban, erőszakos környezetben élők, hajléktalanok. Föl kell oszlatni a csoportos menedékhelyeket, az embereket decentrálisan kell elhelyezni. A másokról kemény munkával gondoskodókról közösségi ellátással le kell venni a terhet. Gyerekek oktatása online történjen, szükség esetén kis csoportokban.

3. Kiépíteni a szociális egészségügyi infrastruktúrát

Az egész egészségügyi és gondozói terület azonnal és tartósan átépítendő. Ez az egészségházakra és a hatóságokra is vonatkozik, melyek a fertőzésláncok követésére illetékesek. Meg kell emelni az itt dolgozók számát és keresetüket. Az egészség- és a gondozóágazat profitirányultsága veszélyezteti mindannyiunk egészségét. Követeljük az eddigi privatizációk és bezárások visszavételét. A kórházak eset-átalány szerinti pénzelését az igény szolidáris pénzelése váltsa föl.

4. A vakcinák globális közösségi kincsek

Globális járvány csak globálisan győzhető le. Állami és magánvállalatok álljanak át a megfelelő vakcinák gyártására. Ezt ki kell vonni a profitcél alól. Az oltások számos ember közös munkája eredménye - így az egész emberiség rendelkezzen fölötte.

5. Szolidáris pénzelés

A szükséges intézkedések sok pénzbe kerülnek. Európa társadalmai óriási gazdagságot halmoztak föl, melyek fölött azonban csak kevés tehetős rendelkezik. Ezzel a gazdagsággal az átfogó munkaszünet és a szolidáris intézkedések pénzelése probléma nélkül megoldható. Ezért követelünk egy covid-szolidaritás-illeték bevezetését egész Európában. Ezek a nagy vagyonokra, vállalati nyereségekre, pénztranszformációkra és magas jövedelmekre legyenek kivetve.

A politikai bénultságot járványügyben túl kell lépni. Gyűjteni akarunk német, osztrák és svájci területen a szükséges szolidáris zéró-covid stratégiaváltásra. Ahogy azt angol társainktól tudjuk (https://zerocovid.uk), egészségünk megvédését a gyors profitszerzés és a politika nagy része ellenében kell kiharcolnunk. Nincs ellentmondás az egészségvédelem, a járvány-leküzdés és demokratikus jogaink, ill a jogállam között. Demokrácia egészségvédelem nélkül értelmetlen és cinikus. Az egészségvédelem demokrácia nélkül autoriter államhoz vezet. A kettő egysége a szolidáris zéró-covid-stratégia fontos kulcsa.

zero-covid.org, 12. Januar 2021

https://www.containcovid-pan.eu/ Siehe auch: Priesemann, Viola; et.al. (2020): Calling for pan-European commitment for rapid and sustained reduction in SARS-CoV-2 infections. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32625-8↩

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3816391840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása