Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

INGYENES GYORSTESZT HETENTE - VÉDETT NYITÁS? ZEIT Köln

2021. március 17. 19:49 - RózsaSá

INGYENES GYORSTESZT HETENTE - VÉDETT NYITÁS? ZEIT Köln

A kölni főpályaudvar hátsó bejáratán, sor és időpont nélkül belép Johanna M. tanárnő, FFP2-maszkban. Kap egy piros S-vignettát és egy űrlapot kitölteni. Hozzálép egy egészségügyes teljes védőruhában és orrából kenetet vesz le. 20 perc múlva kész az eredmény. Johanna tanár az egyik kölni gimnáziumban, ahol a 100-as esetszám ellenére jelenléti tanítás folyik. Heti 2 teszt lenne esedékes az iskolában, még sincs semmi, 3 hó lockdown után. "Visszaküldenek a frontra, senki sem érti!" Johanna, hogy magát és másokat védjen, elmegy az ingyenes tesztpontokra, kétszer hetente.

Németország teszthátrányban

Az ingyenes tesztelés egy hete folyik (Bürgertest), amit az egészségügyi miniszter a szeptemberi választások serkentésére ajándékoz a szavazóknak. Bár Spahn márc. 1-re ígérte, de nem először ígérget. Az EU egészségügyi hivatal (ECDC) tesztelés-listáján Németország a 22. helyen áll, rekorderek Ciprus, Ausztria, Dánia.

Nem tudni, mekkora a tesztelési igény. Országszerte tesztpontokba várják a lakosokat rendelőkben, patikákban, szállodákban, fitnesztermekben. Lehet a walk-in és a drive-in pontokhoz is menni.

Köln tesztpontjaiban nem nagyon tolakodnak. Maga a város is nyitott kettőt. A teszt-piacon sok cég versenyez, még a privátok is. A projektvezető Torben Vogler: "Sokkal kevesebben jönnek, mint amire kapacitásunk van." Sokan nem is tudnak a lehetőségről. Azért nem jönnek, mert nincs nyitás - a vendéglők, színházak, mozik zárva.

Több biztonság a tesztek után?

Tübingen legalábbis ezt reméli, miután elindított egy modellprojektet a nyitás érdekében. Aki negatív tesztet mutat föl, shoppingolhat és fodrászhoz is mehet. Vendéglők is kiszolgálhatnak a szabad térben, színházak is fogadhatnak nézőket ilyen tanúsítvánnyal. Vogler: "Szerencsére van elegendő teszt-kit". Központi beszerzés azonban a községeknek nincsen, minden tesztpont maga gondoskodik a szerekről. A költségeket a betegbiztosítók megkapják az államtól, 12-15 €/db. Ez 15 euróval kevesebb, mint a fizetős teszt. Vogler: "Valamennyi nyereségünk van, de ezzel nem fogunk meggazdagodni." A PCR-expresszteszt ára 159,9 €.

ZEIT online, 17. 3. 2021.

Hoffnung auf ein klein wenig Sicherheit

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6016468456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása