Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

FERTŐZŐ CSEPPECSKÉK, KINT IS - ZEIT, HH/RózsaS

2021. május 12. 17:21 - RózsaSá

FERTŐZŐ CSEPPECSKÉK, KINT IS - ZEIT, HH/RózsaS

Piknik, tüntetés, sorban állás - mennyire tartsunk a fertőzéstől?

Az új fertőzésvédelmi törvény, a "Corona-Nobremse", ápr. 24-től nem tesz különbséget "kint" és "bent" között. Aki 100-nál nagyobb esetszámú régióban másokkal akar találkozni, csak egy személlyel teheti. Ez úgy a WG-konyhára, mint a kinti piknikre is vonatkozik. Bár a rendelet egyenlősíti a két helyzetet, a fertőzés mégis 19-szer valószínűbb zárt helyen (The Journal of Infectious Diseases: Bulfone et al., 2021). Ez a kilélegzett aeroszolok miatt van, melyek a szabad levegőn sokkal gyorsabban eloszlanak, fölhígulnak. Ám akad példa kinti fertőzésre is, amikor szülők sűrűn találkoztak egy játszótéren (Universität Berkeley tanulmánya).

Mikor jön létre fertőzés a szabadban?

Egy kávézó teraszán, egy tüntetésnél, boltban sorban állásnál, szembejövő kocogó esetében vagy egy egyszerű sétánál?

Simone Scheithauer (Krankenhaushygiene, Uniklinikum Göttingen): "Hogy mennyi vírus belélegzése okoz fertőzést, nem lehet megmondani. Ehhez emberkísérletekre lenne szükség. Egyszeri beszívás kevés, több órás kitettség a veszélyes. Ezért ajánlatos a kockázatos helyzeteket lerövidíteni."

Astrid Kiendler-Scharr, Instituts für Energie- und Klimaforschung Jülich: "A fertőzés rengeteg tényezőtől függ: a beszéd iránya, a beszélgetők helyzete egymáshoz, a szél iránya és erőssége, a hőfok, a páratartalom. A szélcsend, ha nem mozgunk és nem tartunk távolságot, kockázatos. Ilyenkor a fertőző személy körül aeroszol-felhő keletkezik." Erős napsütés a vírusok 90%-át 20 perc alatt megöli. Ez csak a felületekre tapadt kórokozókra vonatkozik, ezektől alig fertőződik meg valaki (The Lancet Infectious Diseases: Goldman, 2020). Egy aeroszol belélegzéssel a vírus gyorsabban célba ér, semmint az UV-nek lenne ideje fertőtleníteni.

Az időjáráson nem változtathatunk, de mi egyebet tehetünk?

Kávézók teraszán

Ne üljünk egy másik asztal szélirányába, ahogy azt is kerüljük, hogy egy potenciálisan fertőző személy felől fújjon a szél. Eberhard Bodenschatz (Max-Planck-Institut für Dynamik und Selbstorganisation, Göttingen): "Ha egy másik személy parfümjét vagy after schave-jét érzem, valószínű, hogy az ő aeroszoljait is belélegzem. Képzeljük el, merre haladhat egy cigarettafüst." Itt a távolság és az irányváltás segíthet. Astrid Kiendler-Scharr: "A plexifalak a teraszokon akadályozzák a levegőt, ezért oda nem ülnék." Bodenschatz: "Piknikeléskor se üljünk mások aeroszol-felhőjében. Ajánlatos fel-fel állni, helyet cserélni." Simone Scheithauer: "A hangos beszéd szintén kockázatos lehet. Ha öten ülnek egy takarón, ajánlatos maszkot föltenni, kevesebbet ülni, többet sétálni."

Tüntetés

Ahol sok ember összegyűl és kiabál, sok aeroszol keletkezik. Bodenschatz: "Ilyen tömeghez, ha egyáltalán, csak maszkkal csatlakoznék. Ott az aeroszolokat nem lehet kikerülni." A Leibniz-Institut Mannheim kiszámolta, két ilyen demo 16.000-21.000 többletfertőzést okozott. Nagy tömegek termiket okoznak, a meleg levegő fölfelé száll és vele az aeroszolok is. Ez csökkenti a lenti víruskoncentrációt, de erre nem lehet biztosan számítani.

Sorbanállás

Ha tartja is a távolságot, megfelelő szélnél mégis megfertőződhet. Egy virológus (University of Maryland) szerint ő úgy fertőződött meg, hogy egy szupermarket előtt állt sorban. Ha hosszabb ideig sorban állunk és beszélünk, föltétlen viseljünk maszkot. "Ezzel másokat is védünk."- mondta Bodenschatz.

Kocogótól vírus?

Egy ilyen találkozás annyira rövid, hogy őrült pechesnek kell lennünk, ha megfertőződünk. A jogger szuperfertőző kellene, hogy legyen, és mélyen be kéne lélegeznünk az ő aeroszol-felhőjét. Kerékpárosok se gondoljanak fertőzésre. Egyedül kerékpározónak fölösleges a maszk.

Séta közben

Sörös üveggel sétálva barátainkkal találkozni, ezt már a berlini virológus, Christian Drosten is ajánlotta. Ha mozgunk, körülöttünk nem lesz aeroszol-felhő. Csak egy hosszan tartó, egyik féltől a másik felé fúvó szél lehetne fertőző. Ilyenkor váltsunk oldalt, mondja a fizikus Bodenschatz.

zeit.de, 11. 5. 2021.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3016557590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása