Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

NÉMET OLTÁSÖSZTÖNZÉS – Bréma elöl, Brandenburg hátul – SPIEGEL/RózsaS

2021. szeptember 27. 17:49 - RózsaSá

NÉMET OLTÁSÖSZTÖNZÉS – Bréma elöl, Brandenburg hátul – SPIEGEL/RózsaS

A szövetségi egészségügyi miniszter, Spahn (CDU), országos kampányt indított, de befuccsolt vele. Ursula Nonnenmacher, Brandenburg egészségügy-minisztere: „Minél tovább tart a kampány, annál kisebb a heti oltásszám.” RKI: Még a tél előtt 5M embert kétszer is be kell oltani, hogy meg legyen a 73% (12-59 évesig) és a 90%, a 60+ -osoknál. Ha ez nem sikerül, a pandémia fulmináns folytatásba kezdhet.

Ezért indította el Spahn az „oltáshetet”, különböző akciókkal és ösztönzőkkel. Az eredmény: az összlakosság átoltottsága 66,25-ről 66,68%-ra emelkedett. Ha továbbra is legalább ilyen iramban oltanának, az sem akadályozná az őszi delta-hullámot. Spahn arra kérte a német tagállamokat, jelezzék, mekkora a siker. Csak két Land jelentkezett a 16-ból. Holott a kis Bundesland Bréma megmutatta, hogyan lehet habozókat oltásra rávenni. Egy orvosnő egy pékségben a nap végéig 6 vásárlót beoltott.

Néhol az érdektelenség a kisebb baj. Nonnenmacher: „Telefonáltak, hogy az oltóbusznál várakozókat megfenyegették.” Azóta rendőrök portyáznak a környéken. Martin Sauter (Universität der Bundeswehr München) elektronikusan követi az oltáshetet: „Így ebből semmi sem lesz.”

Aki eddig be akarta magát oltatni, az már megtette. A többiekkel komolyabban kell foglalkozni – náluk nem elég az ingyenkolbász. Hiányzik a fölvilágosítás, ami elveszi a félelmet. Spahn-nak nincsen könnyű dolga: az oltatlanok nemcsak kevésbé iskolázottak, de bizalmuk is megingott a kormányban. Cornelia Betsch, pszichológus, Erfurt: „Értésükre kell adni, hogy ez nem politika.” Katrin Schmelz, viselkedés-közgazdász, Konstanz: „A csökönyös ellenzők 5-10% lehet, 20% pedig egyszerűen nem kerítette sorra.”Az ITT OLTUNK!-akciók ezeknek segíthetnek. Az oltósátornál, Berlin Wedding-ben, sorban állnak. „Először oltás, aztán ingyen kebab!”

Bréma a jó példa - legkisebb, de legnagyobb átoltottságú. Sok mindent másképp csináltak, mint a többi Land – még jóval az első vakcina előtt. Claudia Bernhard, egészségügyi szenátor (Linke): „2020 nyarán fölmértük, hol a legtöbb kovidos brémai, ennek megfelelően készítettük elő kampányunkat. Amikor megérkeztek a vakcinák, prioritás szerint oltásra hívtuk őket. Átlagos várakozási idő pár mp. A fölvilágosítás és az információ központi szerepet kapott. 200 000 flyer-t nyomtattunk, 7 különböző nyelven, valamint kinetikus beszéd alapú és egyszerű szövegűeket is, hogy a lehető legtöbb réteget megszólíthassuk.”

Az év elején szakorvosok és -asszisztensek mentek a fertőzött negyedekbe, fogadóórákat, esti előadásokat tartottak különféle nyelveken. Májusban, amikor sok vakcina érkezett, Bréma oltósátrakat állított föl a kritikus városrészekben. „Ide célzottan mentünk és ott egy hétig oltottunk. Pár hét múlva másodjára is.”

Június óta két átépített nyergesvontató funkcionál mozgó oltópontként. Ezek lehorgonyoznak a forró pontokon, frekventált utcákon, pályaudvaron, piactereken. Itt bárki oltakozhat, bejelentkezés nélkül, szabad vakcinaválasztással.

Eredmény: a brémaiak 77,5%-a egyszer, 73%-a kétszer oltott. (Nyilván nem kínaival. RS). Oltandó és oltható felnőtt szinte alig maradt. A szegénynegyed Grohner Düne 80%-ban átoltott. „Egy imámmal jártuk az utcákat, ajtótól ajtóra. Az vezet sikerre, ha minden aktort bevonunk.”

SPIEGEL, 18. 9. 2021

Spahns Chaos-Tage

KOMMENT

Nagyon kilóg a lóláb! Így elverni a port a CDU-n, pár nappal a választások előtt? Bréma úgy dicsekszik az oltásokkal, mint Orbán – közben egy szó, egy szám sincs a fertőzésekről, a karanténokról, az intenzívről, az elhunytakról.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3116702046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása