Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KLÍMAVÉDELEM: LYUKAS VÖDÖR – ZEIT/RózsaS

2022. február 04. 09:29 - RózsaSá

KLÍMAVÉDELEM: LYUKAS VÖDÖR – ZEIT/RózsaS

 

Az állam horribilis összegeket ad ki klímavédelemre, de a CO2 tonnái nőnek. A zöld gazdasági miniszter, Robert Habeck, leállította a képtelen lakástámogatási programot.

 

A 24 000 befektető és lakásépítő hirtelen hoppon maradt. Épp 14 mrd €-val akarták megkönnyíteni az államkasszát. Ennyi pl. a családi minisztérium egész éves költségvetése. Habeck: Olyan energiaprojektek is kaptak támogatást, melyek már rég standardnak számítanak. Az állam már évek óta támogatja a szigetelést, fűtésfölújítást, ablaktömítést. Az eredmény: A lakás CO2 2019-ben 129 M t CO2-re nőtt, ez 1 M t-val több, mint 2005-ben. Az új technika eredményét lenullázta a több családi ház és lakás. Ha nő a fejenkénti lakásfelület, vele nő az energiafogyasztás - és áll a klímavédelem.

 

Hasonlóan bődületes a kép az E-autóknál. Bár jelentős CO2-kibocsátást okoznak (80%-át egy hasonló dízelesnek), támogatása egyre nagyvonalúbb. 6000 € a Bund-tól, 10 év adómentesség, meg egy tucat regionális támogatás. Az eredmény? A közlekedés CO2-je 2019-ben annyi volt, mint 1990-ben. Itt is a fogyasztók a technikailag elérhető CO2-visszafogást még több és még nagyobb autókkal lenullázták. Soha ennyi jármű nem volt még az országban! 2016 óta (az E-járművek szubvencionálása kezdete), az autók száma 4 millióval nőtt. Tehát az állam a vásárlási prémiummal csak egyet ért el: Több autóforgalmat. Ideje stratégiát váltani.

 

A fölmelegedés megállítására legjobb a központi irányvonal, a sok kicsi támogatás helyett. Ez pofonegyszerű: Az állam előírja, mennyi ühg-t szabad kibocsátani évente és ezt évről-évre csökkenti. Aki ebből egy részt akar igényelni, annak fizetnie kell a kereslet-kínálat szerint. Ezzel a fogyasztónak nem kell törődni – megteszik ezt az olaj és gáz beszállítói. Ezen modell előnye, hogy a kibocsátás valóban csökken, de egyben az embereknek több játékteret ad öko-lábnyomuk döntéséről. Ha valaki nem repül, ablakait kijavítja vagy fűtését megújítja, bringázik vagy nem eszik húst – mindebbe az állam nem üti bele az orrát. Fő, hogy a tervezett CO2-csökkentés megvalósuljon. A Bundesregierung jól teszi, ha ezt a modellt alkalmazza, következetesen. Ezt kísérnie kell egy szociális kiegyensúlyozásnak, mert a CO2-visszafogás elkerülhetetlen költségekkel jár. A kormány egy „klímapénzt” akar bevezetni, mint Ausztria. Ha komolyan gondolják a klímavédelmet, erre kell a milliárdokat kiadni.

 

ZEIT, 3. 2. 2022

DER NEUE WIRTSCHAFTSKURS

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3317157140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása