Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A KÖZLEKEDÉSI MINISZTER A SPIEGEL-NÉL és más/RózsaS

2022. július 06. 06:55 - RózsaSá

A KÖZLEKEDÉSI MINISZTER A SPIEGEL-NÉL/RózsaS

 

SPIEGEL: Miniszter úr, igaz, hogy Ön metrón utazik a minisztériumba?

 

Volker Wissing: Kedvelem a berlini S- és U-Bahn-t. Már mint képviselő, szívesen használtam. (Nálunk még közlekedési miniszter sincs! RS).

 

Sp: Mért teszi ezt, hisz ott a szolgálati limuzinja?

 

W: A kocsit akkor használom, ha a munkámhoz kell. Vonaton nem telefonálhatok bizalmas ügyekben.

 

Sp: Hihetetlen roham látható a 9 €-ticket-nél, a vonatok és a buszok dugig vannak. Nem fél, hogy az emberek visszariadnak a zsúfoltságtól?

 

W: A visszajelzések pozitívak. Nem is az árat dicsérik, hanem azt, hogy nem kell tarifákon törni a fejüket.

 

Sp: Nem kellene megtartani?

 

W: A minap megszólított egy utas és elmondta, barátai látogatásakor először történt meg vele, hogy nem kellett 3 különböző tarifzónán átvergődnie. Mindent elkövetünk, hogy egyszerűsítsük a tarifákat. Pontosan elemezzük a 9 €-akció hatásait.

 

Sp: Nem kellene ezt a sok vicinálist (Nahverkehrsverbünde) radikálisan egyesíteni?

 

W: Ez ügyben a Land-okkal fölállítottunk egy munkacsoportot. Őszig modelleket dolgozunk ki, hogy az ÖPNV-t vonzóbbá tegyük. Ehhez a 9 eurós akció fontos tapasztalatokkal szolgál. Egyébként jóval sikeresebb, mint sokan gondolták. Épp most volt nálam a Deutsche Bahn igazgatóság a zsúfoltság miatt.

 

Sp: Ha az energiaárak tovább nőnek, ismét lesz 9 €-ticket?

 

W: Kezdettől fogva csak 3 hónapra terveztük. Tartósan nem maradhat. Ősszel a közlekedés-miniszterekkel eldöntjük, hogyan tovább. Mindenesetre növelnünk kell a vonzerőt.

 

Sp: Ez a DB-re is vonatkozik, már rég megérett a szanálásra. Mennyire rossz a helyzet?

 

W: A DB maga fölismerte, hogy alapvető változtatások szükségeltetnek. Ha még több embert és árut akarunk szállítani, ez a jelenlegi hálózat-infrastruktúrával nem megy.

 

Sp: A konszern eltitkolta Ön előtt a helyzet súlyosságát?

 

W: Első beszélgetésünkkor a problémák nem látszottak olyan súlyosnak. Aztán meglepett, hogy az infrastruktúra-igazgató ki akart lépni. Épp ekkor nőttek a késések. Meg akartam érteni, honnét a baj és hogyan orvosolható? Ha egy vonat 5 percet késik, nem a világ. De ha 2 órát, vagy nem is jön, az pimaszság az utasokkal szemben. Az ok: Minden átépítés a feje tetejére állítja a forgalmat. Pl. hiányoznak jelzőlámpák, melyek az építkezési oldalról átvezetik a vonatokat az ellensínre. Csak nagyon lassan szabad haladniuk, ezért a hely kikerülése hosszú időket vesz igénybe. Ezért kell a vonathálózatot úgy modernizálnunk, hogy az építési helyek ne fékezzék le a forgalmat. (Engem már 2. éve raknak át buszokra a szombathelyi vonalon. RS). Egyes szakaszfolyosókat teljesen á kell alakítanunk, felújítani a vágányágyat, a felső vezetékeket, jelzőlámpákat fölszerelni az ellenirányba és több váltót is be kell építenünk, hogy az ellensínre gyorsan oda és vissza át lehessen térni. A javításokat úgy kell kivitelezni, hogy a forgalomban szinte észre se lehessen venni.

 

Sp: Az osztrákok a foltozgatással már 2008-ban fölhagytak. Nálunk mért csak most indul be a teljes szanálás?

 

W: Kézenfekvő, hogy így a helyes. Mért csak most, erről elődeimet kérdezze.

 

Sp: Vagy a vasút-igazgatóságot. Mért bízik annyira bennük, hogy a problémát gyorsan meg fogják oldani?

 

W: A beszélgetések alapján. Ám ilyen mély problémát személycsere nem old meg. Az sem segít, ha kirakjuk a pénzt az asztalra.

 

Sp: Ön egy koordinációs bizottságot állított föl. Ez nem annak a jele, hogy nem bízik a DB-elnökségben és a felügyelő bizottságban?

 

W: Nem. Ezzel mutatom meg, hogy személyesen foglalkozom a megoldással. Ehhez szakemberekre van szükség, akik folyamatosan követik a célok elérését.

 

Sp: Nemcsak a Bahn infrastruktúrája maródi, a sztrádahidak is öregednek. Ön decemberben lezáratott egy hidat az A 45-ön. Lesz még ilyen meglepetés?

 

W: Hivatalba lépésemkor állagfölmérést rendeltem el. 4000 „beteg” hidat találtunk. Eddig évente 200 hidat erősítettek meg, ezt megduplázzuk és 2030-ra az összessel elkészülünk.

 

Sp: Lesznek új sztrádák? A zöldek tiltakoznak.

 

W: A Bundestag által meghozott szövetségi közlekedési útterv (Bundesverkehrswegeplan) tartalmaz új útépítéseket.

 

Sp: Vitatott a berlini A 100. Ezt sok lakos és az SPD sem akarja. Ön mért ragaszkodik hozzá?

 

W: Természetesen fölmérjük, hogy a forgalomigényt kielégítik-e az eddigi utak. Szakvéleményt kérünk.

 

Sp: Ha ez negatív lesz, eltemeti az A 100-at?

 

W: Ezt is csak a Bundestag teheti. Megjegyzem, hogy a társadalmi körülmények megváltozása kikényszeríthet új utakat.

 

Sp: Nagy csata folyik a jövő autója körül. Ezen a héten az EU környezetminiszterek úgy döntöttek, a kipufogós autóknak véget szabnak. Az FDP becsempészett egy kivételt az ún. E-fuels hajtotta autókról. (E-fuel: CO2-semleges, szintetikus üzemanyag, fából vaskarika. RS). Az FDP mért ragaszkodik a régi motorokhoz?

 

W: Mindez benne van a koalíciós megállapodásban. Azt mutatja, mennyire nyitottak vagyunk minden klímasemleges technológiára.

 

Sp: A zöldek az EU döntést mégis úgy ünneplik, mint a robbanó motor végét.

 

W: A közlekedés klímasemleges kell,hogy legyen. A belső elégésű motor maradjon, ha E-fuel-lel megy.

 

Sp: A koalíciószerződés szerint 2030-ig 15 M E-autó fog futkározni a német utakon. Ez hogy lesz lehetséges?

 

W: A szükséges infrastruktúra kiépítésével. Egyébként piacgazdaságban élünk, nincs állami terv, mikorra hány polgár milyen autót vegyen. Fontos, hogy a töltőállomások megépüljenek.

 

Sp: Ön a koalíciót erősen szorgalmazta. Most a sok civakodás miatt nincs kudarcérzete?

 

W: Megpróbálom a dolgokat előre vinni (A klímarombolást? RS) és közvetítek a pártok között. A problémák föltornyosulását nem szabad megengednünk.

 

Sp: Mégis úgy látjuk, az FDP görcsösen olyan témákra vadászik, melyekkel lerázhatja a zöldeket.

 

W: Az FDP-nek van egy igényes agendája, ezen dolgozunk.

 

Sp: Eltanácsolna egy SUV vásárlásától?

 

W: Egy szabad demokrácia piacgazdaságában az állam nem adhat privátbeszerzésekhez ajánlásokat.

 

Sp: Az autó státusz vagy közlekedési eszköz?

 

W: Eszköz a célhoz. Mindenekelőtt legyen praktikus.

 

Sp: Pártelnökük szívesen hajt egy Oldtimer-Porsche-t.

 

W: Az emberek különbözők. A nyílt társadalomban az emberek különféle életmodell közül választhatnak. Ez csodálatos.

 

Sp: Sok országban tempólimit érvényes, pl. Franciaországban. Az FDP mért zárkózik el ettől?

 

W: Egyik partner sem erősködött, hogy a sebességkorlátozás bekerüljön a koalíciószerződésbe. Más intézkedésekre koncentrálunk.

 

Sp: Tiltás helyett ajánlott sebességet is forszírozhatnának – energiatakarékosság céljából.

 

W: Okos dolog az energiaspórolás, az autózásnál is. Ez egy lépés a Putyintól való függetlenség felé. Ám ez egyéni felelősségből történjen, ne kényszerítéssel.

 

SPIEGEL, 2 7. 2022

Gegenverkehr

 

AZ UTCA NYELVE – J. Androutsopoulos – SPIEGEL/RózsaS

 

Jannis Androutsopoulos (55), nyelvész a hamburgi egyetemen. Azt vizsgálja, hogyan hat a kovid az utca nyelvére -matricákon, kitűzőkön, plakátokon, cédulákon, feliratokon. Empátia mellett sok kudarcérzetet is talált.

 

Néha elég egy pillantás egy teleragasztott villanyoszlopra, hogy lássuk, mennyire megváltozott a társadalmunk. Négy éve szerkesztettem egy app-ot, amivel az egyetemisták ezeket az utcai szövegeket dokumentálhatták. A »LinguaSnapp Hamburg«-on 5000 fotó gyűlt össze, 800 a járvánnyal kapcsolatos.

 

A pandémia eleje szülte a legtöbb kitartás-jelszót és tilalomjelet. Sok volt a rögtönzött cetli, sebtében egy kirakatra írva. Egyik különösen megérintett: »Segen zum Mitnehmen« (Áldás elvitelre); mint egy lakáskeresés, leszakítható szeletkékkel.

 

Minél jobban elhúzódott a vész, annál erősebben jelent meg a frusztráció. Szaporodtak a ›Querdenker‹-ek (szembe-gondolkodók) és a vírustagadók. Úgy vélem, nem kell mindent eltűrni, nem egy gyűlölet-matricát kapartam le. Néha perverzbe csapnak át. Hírt kaptam egy matricáról, amelynek Dávid-csillag alakja volt és alatta egy zsilett-penge elrejtve, azoknak, akik megpróbálják lekaparni. Ekkora aljasságot nem hittem volna. (Zsebkéssel kaparni! RS).

 

Az Ukrajna-háború is megváltoztatta az utca szövegeit. Sok hamburgi buszon az uticél helyett ezt láttuk: »#StopptDenKrieg«. Az emberek épületekre békeképeket vetítettek, közösségi oldalakon tiltakoztak.

 

Az ilyen szolidaritás mindig gyors, legalábbis úgy érzem. Társadalmunk gyorsan kapcsol válság-modus-ra. De gyorsan el is hagyja. Idővel a krízis nyomai eltűnnek a városból.

 

SPIEGEL, 2. 7. 2022

»Hassbotschaften abkratzen«

 

40 PERCES TANÓRA – SPIEGEL/RózsaS

Egy berlini elemi iskola innovatív ötlettel hajolt ki az ablakon. Egy tanóra csak 40 percig tartson.

 

A »Berliner Morgenpost« idéz egy Berlin-Neukölln-i igazgatót, aki szerint így a tanulók sok más tevékenységhez is alkalmat kapnának.

 

Tanulmányok mutatják, hogy az eddigi óraidő nagy része oktatás nélkül veszik el. A tanóra elején és végén nagy a zsivaj. Ha ezekről a percekről lemondanának, mindenki jól járna. További kurtítások is elképzelhetők. Sok tanítási perc veszik el azzal, hogy a tanár visszaveri a fiatalok szerencsétlen vicceit, magánéleti kifakadásokat hallgat meg és csendre szólít föl – hiába. A tanulók hülye kérdései is sok időt vesznek el. Keresgélik tolltartóikat és tornazsákjukat. A 40 percre való redukálás csak egy egészséges zsugorodás kezdete lenne.

 

SPIEGEL, 2 . 7. 2022

Mit kürzeren Schulstunden zum Bildungserfolg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr117876001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása