Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A MÁSODIK EINSTEIN – Ed Witten fizikus – ZEIT/RózsaS

2023. december 27. 14:10 - RózsaSá

A MÁSODIK EINSTEIN – Ed Witten fizikus – ZEIT/RózsaS

Ed Witten (72) „marslakó” elméleti fizikus Princeton-ban.

ZEIT: Ha a stringelmélet mindenható, megoldhatja a közelkeleti konfliktust?

W: Sajnos nem. Az emberek komplikáltabbak, mint a fizika. Én inkább a kvantummechanikát próbálom megérteni. A fizika univerzális természeti törvényeknek próbál a nyomukra bukkanni. Ez 400 évig jól ment, most döcög. (Nem lineáris, a könnyű alapok megvannak. Most nem okosabbak, hanem jobbak kell, hogy legyünk! RS). Két elméletet kellene kibékíteni: a kvantumelméleti atomleírást és Einstein relativitáselméletét. A stringteória szerint, minden parányi húrocskák rezgése.

Z: Mi az Ön stratégiája, miután a rossz híreket átfutotta?

W: Bár egész nap az irodámban vagyok, egy lépést sem haladok. Még tévedéseket sem jegyezhetek föl. Nagyon nehéz olyan problémát találni, amely elég érdekes, hogy meg kell oldani, másrészt elég egyszerű, hogy meg lehessen oldani. Csak sejtem, hogy kollégáim is csak üldögélnek. Ha nagyon frusztráló, sétálni megyek. Tegnap mégis találtam egy hibácskámra. Ebből talán lesz valami, talán nem. Nem úgy van, hogy pár hónapig üldögélünk, aztán hopp, jön a megvilágosodás.

Z: Használta már a ChatGPT-t?

W: Megkérdeztem, mi lenne, ha Pinokió találkozna Hófehérkével. „Lehet, hogy H. Pinokiót kedvelné, mert másmilyen lény, esetleg segíteni saját tapasztalatain felül megismerni a világot.”

Z: Miután Einstein megalkotta a relativitás elméletét, még átfogóbb teóriát keresett. Hiába. Volt Istennek alternatívája, amikor a világot teremtette?

W: Ma már itt a stringelmélet, elég egyértelmű. Választ adna Einsteinnek: Istennek nem volt választása. Csak itt van egy problémácska: az elmélet alapvető egyenleteinek megoldása egy másik univerzumot is kiad.

Z: A stringelmélet fizikusai szerint 10 az 500-adikon megoldás lehetséges. Ez romba dönti világképünket!

W: A 80-as években azt reméltük, az egyenletek java érvénytelennek bizonyul. Nem így lett. Ez eléggé bosszantott, hisz nem jutottunk közelebb a világegyetem megértéséhez. Meghaladja az emberi agy képességét.

Z: Mit tart Ön az ősrobbanásról?

W: Nem a kezdetet értjük alatta, hanem a jelenlegi univerzum kiterjedésének kezdetét, amelyben a természeti törvények olyanok, amilyeneknek most látjuk őket.

Z: Mi volt az ősrobbanás előtt?

W: Az „előtt” és „után” fogalmak egy tér-idő kontinuimot föltételeznek, amit sokan idealizáltnak tartanak. Ezek nem járulnak hozzá a kozmosz jobb megértéséhez.

Z: Képesek vagyunk egyáltalán a tér-idő kategórián kívül gondolkodni?

W: Emergencia, ha elég nagy téridőt veszünk. Kiad egy értelmes magyarázatot. De ha mélyebben belehatolunk, minden eltűnik.

Z: Hisz Ön Istenben?

W: Ezt a hipotézist nem veszem komolyan.

Z Hogyan magyarázza, hogy a természeti állandók olyan finoman be vannak állítva, hogy lehetővé teszik létezésünket?

W: Nincs mit magyarázni. Ha nem így lenne, most nem beszélgethetnénk.

Z: Einstein metaforként említi Istent.

W: Nem szeretem a metaforákat, csak összezavarnak.

Ed Witten az „antropikus elvet” említi. Az univerzum létezése teljesen valószínűtlen. Parányi eltérés az állandókban és semmi sincsen. Hogy mégis vagyunk, egy finomszabályzási mechanizmusnak köszönhetjük. A vallás szerint a világot teremtették. Ha a világegyetem másmilyen lenne, nem lenne, aki csodálná.

Z: Hisz Ön az antropikus elvben?

W: A hit kissé erős, mondjuk, inkább kibékülök vele. Ám jobb szeretnék egyértelmű megoldásokat az egyenleteknél és igazán megérteni a stringelméletet.

ZEIT, 21. 12. 2023

»Menschen sind komplizierter als Physik«

Ed Witten ist ein Superstar seines Fachs.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7218289447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása