Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

Az ökoremete buherái

2014. május 25. 10:15 - Ökobetyár

napelem.jpgRózsa Sándor a napaszaló és a Gyűrűfűn is használatos tartályos vízmelegítő kitalálója és gyártója, ökológiai fórumok és tanfolyamok rendszeres előadója, életmód-guru és ökobetyár. Így egyszerre minden. Ha a kedves olvasó nincs tisztában az előbb felsorolt szerkezetekkel, ne lepődjön meg. A hiba nem az ön készülékében van!

Első hallásra sokan csak legyintenek, rosszabb esetben mosolyognak a napaszaló vagy a kofferba csomagolható ökorobogó ötleten. Valószínűleg még akkor is így van, amikor kiderül: a találmányok nem csak őrült kitalációk, hanem hasznos és szinte teljesen megvalósult termékek.

Rózsa Sándor szakmáját tekintve vegyészmérnök. Filozófiáját úgy lehetne összefoglalni, hogy csináljunk mindent magunk, és keveset vásároljunk. - A Szelíd Energia Alapítvány lényege, hogy lomokból, szemétből alkossunk újat, de az összköltség nem haladhatja meg a százezer forintot - mondta a feltalálónak is nevezhető Rózsa, akihez olyan projektek kapcsolódnak, mint a hordóból eszkábált szélgép, a napelemes villanytelep, a tartályos vízmelegítő vagy a hordozható, szolár szárító.

A buhera doktora, aki nomád gyermektáborokat szervez, előadásokat tart, találmányait bárkivel megosztja. Nem a profitszerzés a célja, hanem a rendszer megkerülése, a felesleges energia-felhasználás kiküszöbölése, a környezet védelme. - 300 ezer forintért bárkit leválasztok az ELMÜ-ről, de ahhoz korán kell felkelni - osztotta meg a titkot az ökobetyár. - A különböző szerkezetek lényege, hogy csináld magad, ne fizess annyit és alakítsd át a komfort-szokásaidat. Legújabb projektem egy doboz, amiben minden benne lesz: a tévétől a számítógépig és 12V-ról működik.

A sok érdekes találmány között persze akadnak kedvencek is, mint például a napkollektoros aszaló. - Működése nem túl bonyolult: egy hőelnyelő tábla a felület felfelé irányuló légmozgást indít el. Ez a légmozgás egy kéménybe irányítva, a kémény tetejére szitán ráhelyezett gyümölcsöket megszárítja, megaszalja. Olcsó és vegyszermentes megoldás - teszi hozzá Rózsa Sándor. - Ha magunk akarjuk csinálni? A legegyszerűbb napkollektor egy fekete hordó vagy tartály, kézmosó csappal vagy zuhannyal ellátva. Tavasszal, nyáron, ősszel meleg vizet ad a kertben, a tanyán, a hétvégi telken. Kertes házakban, kisgazdaságokban a napenergiát a termények szárítására vagy gyümölcs-aszalásra is felhasználhatjuk. Hiába, válság van, és most még jobban meg kell nézni, hogy mire és mennyit költünk - összegezte Rózsa.

Forrás: MixOnline, Malina Adrienn - 2011. 12. 11. 18:50:28

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr66205466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása