Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TÖMEGTÁRSADALOM: AZ EMBER ELVESZTI EMBERSÉGÉT

2019. február 15. 05:19 - RózsaSá

TÖMEGTÁRSADALOM: AZ EMBER ELVESZTI EMBERSÉGÉT

Kisközösség: A falu tolvaját a károsult „kiböjtölte”: éhségsztrájkba kezdett. A bűnös előbb-utóbb meglakolt: idegességében baleset érte vagy föladta magát. Falun a „humán erőforrás” is működött: nemcsak rokonok, hanem szomszédok, falubeliek is segítették egymást. Nemcsak eszközöket (gépeket), de munkaerőt is kölcsönöztek egymásnak. nagy „hatásfokkal”, „produktivitással”.

Ma ezt egy robot-aratócséplő messze übereli, de ennek a technikának embersége nulla. Tömegeket etet, de nem képes azt adni az embernek, amire annak most legnagyobb szüksége van.

Nagyváros: A meggyengült városlakó ellátása, védelme óriási áldozatot - emberit, anyagit - követel: buszok ezrei szállítják, („infrastruktúra”, míg a falusi kerékpározik); orvoshad gyógyítja; rendőrsereg védi tolvajoktól, gyilkosoktól. A tömeg a városban talál munkát - emberölőt. A városlakót falun ott várná szülei háza, kertje - emberséges munkával, nyugalommal.

 

LEMENT KUTYÁBA

 

négyről

két lábra állt

de a sok út közül

a legkönnyebbet választotta:

a gépekét

 

ez becsábította a városba

ott meggazdagodott

de elhagyta istenét

elűzte barátait

 

és ismét négy lábra állt:

lement kutyába

 

körülötte tömegek

még sincs senkije

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2714628160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása