Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KÖNYVGERILLA: ÖKOBETYÁR KÖNYVE

2019. május 21. 10:18 - RózsaSá

KÖNYVGERILLA: ÖKOBETYÁR KÖNYVE

Ma már a „könyv” sem a régi: hideg, műanyag tömegcikk, amit nem olvasnak, hanem fogyasztanak. Megvenni, belelapozni, félretenni. (Író-olvasó találkozót rendeztek: eljött az író és eljött az olvasó). Könyvparadoxon: Életünkben 1500 könyvet érkezünk elolvasni, de hát ennyit már rég megírtak! Mo.:14 000 könyv/év, 36 könyv/nap, 4000 író ír. Ha olvassuk ezt, nem olvassuk azt. Dobjuk ki a klasszikusokat? Minden meg van írva, amennyi kell. Mi az, amit még nem mondtak el emberről, istenről, világról? Pont az én bölcsességem hiányozna a világ könyvespolcáról?

Ehhez jön, hogy minden egyes lapja közelebb hozza hozzánk, valamicskét, a klímakatasztrófát. Mert egy könyv életciklusában karbonlábnyomát igencsak dagasztja - az olajbányászástól a zúzdáig. („Könyvet írni bűn”.)

 

Ezért próbáltam meg a legkisebb pusztítással csinálni egy könyvet.

Szószerint „csinálni”: átugorva kiadót, szerkesztőt, nyomdát, terjesztőt!

Az ÖKOBETYÁR KÖNYVE egyenként, kézzel készül. Egyetlen bűne: a fénymásolás. Hulladékkartonból dobozokat ragasztok, abba kerülnek bele az A5-ös, kötetlen lapok. (Kösse be, számozza meg a lapokat az olvasó, ha tetszik) Már a 40.-nél tartok.

És a könyvgerilla?

Az az, aki belopja „könyvét” a boltokba és a könyvtárakba. Eddig kb. 20 doboz került, segítek, a filozófia polcokra.

Mert ezt az „ökocska”-gyűjteményt magam sem tudom besorolni: életrajz? Technikai kézikönyv? Humor? Életem 25 éve Kölnben?

Mindenki talál benne magának valamit és nem csak „fekete rovátkákat fehér alapon”. Mindjárt az elején olyan készülékeket, amiket magam szerkesztek és építek: gerinc-tornapad, lepedő-hinta, tartálykollektor, pedálos generátor, földhőcserélős hűtő, stb. Aki pedig mosolyogni szeret, lapozgassa az Országos Pech és Balek Szövetség (OpeBaSzö) bejegyzéseit, a magyvezről, melnökről.

Az ökobetyár könyvét csak barátok kapják. Ők is csak akkor, ha vállalják, hogy írnak bele pár sort és azok megjelenhetnek a következő „kiadásban”. Talán így akadályozhatom meg, hogy ez a könyv is a szemétre kerüljön.

És még akkor is:

Hallott, de nem értett. Értett, de nem egyetértett. Egyetértett, de nem elhatározott. Elhatározott, de nem végbevitt. Végbevitt, de nem hatott.

ÖKOBETYÁR KÖNYVE -Könyvet írni bűn – de ki bűntelen? -

1. ÉLETFILOZÓFIA

Nincs idő, szám, halál, boldogság - csak öröm és szenvedés

2. TUDOMÁNYKRITIKA

Nincs más tudás, amit a magyar paraszt ne tudott volna

3. TÁRSADALOMKRITIKA

Ökokapitalizmust vagy ökoszocializmust?

4. KÖLN 1972-1994: NÉMET HAZÁM

14 Bürgerzentrum, 22 természetvédelmi terület

6. LAKÁS, TECHNIKA

Mennyi ketyerét engedjünk be az életünkbe?

7. A TEST MEGGYÓGYÍTJA ÖNMAGÁT

Az ember 100 évig él – ha hagyják!

8. JÖVŐSZCENÁRIÓK

Termelj élelmet, tűzifát – szabad leszel!

9. ÖKOKISKÁTÉ, ÖKOCSKÁK

Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!

10. HUMOR

Korán kelek és hülyeségeket csinálok

 

Zentai Rózsa Sándor - Szemét Kiadó Budapest 2019

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr114841832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása