Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

NÉMETORSZÁG 2030-BAN

2019. június 23. 07:00 - RózsaSá

NÉMETORSZÁG 2030-BAN

Turbulens évek jönnek felénk: egy öregedő társadalom ütközik egy digitalizált élettel és automatizációval. Főleg a középréteg jóléte fog erodálódni, áll a Bain tanácsadó cég „Labor 2030 -The Collision of Demograpfics, Automation and Inequality.” c. tanulmányában. Az önvezető autóknak nem kell többé parkolóhely, az ingázókat a munkahelyen, a shopper-eket a belvárosban rakják ki és futnak a következő fuvarért. Ilyen szcenáriókra kell fölkészülni a várostervezőknek. A parkoló felületeket a jövőben sokkal kreatívabban tudják majd kihasználni.

Összességében azonban nem egy rózsás jövő rajzolódik ki. A következő évtizedben a szakértők fognak uralkodni. Az ipari államok fölött viharfelhők gyülekeznek. A 2020-as években a gyorsan öregedő népesség egy példátlan technológiai robbanás és az erősödő egyenlőtlenség csap össze egymással, rendkívüli turbulenciákat, gazdasági és társadalmi instabilitást okozva.

Szakemberhiány Németországban

Először szakemberek fognak hiányozni – ezeket a cégek új technológiákkal próbálnak helyettesíteni. A digitalizálás minden életterületet meghódít. Vele együtt az automatizálás is tovább halad. Ez pedig teljesen fölborítja a munkapiacot. A digitalizálás a munkavállalók csak kb. 20%-ának hoz nyereséget. Ezek továbbképzéssel kellőképpen eleget tesznek a jövő követelményeinek. A fizetések emelkedése ellenére a középréteg rosszul fog járni, a már létező jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek a következő évtizedben tovább fognak nőni. Hosszú távon ez a középréteg el is fog tűnni és csak két réteg marad, főleg az USÁban. 20% magas keresetével a fölső réteghez fog tartozni, 80% kevesebbet fog keresni. A középréteg eróziója a 2020-as évek végére komoly növekedésfékké válik. Ha a befektetőkedv is alábbhagy, mert a cégek legtöbbje már modernizálta magát, világszerte stagnáció vagy recesszió fenyeget.

 

A középréteg vége?

Az alsó rétegnek nem lesz miből megélnie, elszegényedés jöhet. A középrétegbe fölkapaszkodni illúzió lesz. Meglehetősen hihetetlennek tűnik, hisz mindezidáig a németek fele ehhez a réteghez tartozott. Ám a munkavilág digitalizálása a németeket is eléri. Az USÁban minden 4. munkahely veszélyben van. Németországban az előrejelzés kissé derűlátóbb. Mégis aki nem dolgozik a keresett szakmákban, gyorsan lesz ennek a fejlődésnek áldozata. Az öregedés, a munkanélküliség, az egyenlőtlenség szociális következményei fenyegetnek. Ehhez jön az egyre növekvő számú nyugdíjas, akiket egyre kevesebb dolgozó tart el. Ez a szociális rendszer pénzelésében komoly gondot okozhat. Az amúgy is instabil politikai helyzetet nehezíti a jövedelmek egyenlőtlen elosztása miatti élesedő generációs konfliktus (Fiatal-öreg polgárháború RS1993). Ezt kivédendő, a kormányok szigorú piacszabályozás, kemény kartelljog és magasabb adók bevezetését tervezhetik.

STERN, 2019. ápr. 28.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2214907142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása