Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

NYOMULNAK A HUBRAUMISTÁK klíma ellenmozgalom

2019. október 28. 06:17 - RózsaSá

NYOMULNAK A HUBRAUMISTÁK Német klíma-ellenmozgalom

 

Ellenmozgalmat indított egy német autóbarkács „Fridays for Hubraum” (lökettérfogat) címmel

 

Újabb repedés a társadalmon: a klímaaktivistákkal szembe megy egy Facebook-csoport. Irtóznak az előírásoktól, úgy akarnak élni, ahogy eddig, szeretik az autójukat. A politika komolyan veszi őket. Túl komolyan?

 

Az autószerelő Chris Grau megelégelte a klíma-démókat és – csak úgy, viccből – írt egy Facebook-bejegyzést. Autós barátai ezt nagyon lájkolták és megnyitották a „Fridays for Hubraum” FB-csoportot, ami mára 540 000 tagot számlál. Tiltakoznak a „gyámkodás”, a „megregulázás”, az „erényterror” ellen, ezeket váltották ki belőlük Greta Thunberg nagy szavai.

 

Ez a társadalmi polarizálódás tünete. A klímaszkeptikus kommentek dühe egy nemzedék ellen irányul, amely beszól a szüleinek, szemükre vetik, ahogy közlekednek, mit vásárolnak, hogyan termelnek, mit esznek, mit élveznek. Mindezek elől nehéz elmenekülni: ott vannak a közösségi oldalakon, a klasszikus médiában, az utcán. Hamburg és München SUV-jai szélvédőjére cédulát raknak: „NAGY AZ AUTÓJA”, „A KLÍMA NEM ÉRDEKEL” vagy: „Gondolt már arra, hogy felelősséget vállal? Biztos kell ego-jának egy ilyen jármű?”

 

Hogyan? Már az ilyen autók puszta léte is agresszió? Vagy az az agresszió, ha matricákat ragasztanak rá? Már nemcsak apró részletekről, hanem az egészről van szó: Hogyan szabad élnem? Hogyan kell élnem? Ki szólhat ebbe bele? Attól félnek, hogy az állam belenyúl a hétköznapi életükbe. Az autó nemcsak egy pléhdoboz, sokaknak a szabadság jelképe, különösen Németországban. Az olajfűtésért megmentéséért nem mennének barikádra. Az FB-Hubraum-csoportba a bejelentkezés csak pár kattintásba kerül. A másfél millió klímatüntető több, de az autósok felnőttek, ők szavazhatnak. Ezért veszik őket komolyan.

 

Ám a legtöbb pártnak a klímavédelem púp a hátán. A Groko (Großkoalition) az olyan polgárok dühétől tart, mint a sárgamellényesek (Orbán bezzeg nem!RS19X27). Ők egy tervbe vett benzinár-emelés miatt lázadtak föl. A kispénzű emberek közé, akik vidéken gyakorolják a túlélést, ahol nincs vonat és busz is csak ritkán, gyorsan populisták is elvegyültek. „Aki a klímavédelem költségeit elsősorban a családokra, ingázókra és vidékiekre akarja rápakolni, az vihart arat és egy német sárgamellényes fölkeléssel kell, hogy számoljon” (Dobrindt, CSU). A Groko nem felejtette el a dízeltilalom elleni tiltakozást Stuttgart-ban és engedett az utca nyomásának, legalábbis az ott autózóknak. „Meg akarjuk, meg kell, hogy nyerjük a klímaváltozás elleni harcot, de ezt csak a polgárokkal együtt lehet és nem ellenükben. Ha a klímavédelemben a 'gondozott beszéd' válik valósággá, tehát nem szabad kimondani, amit gondolunk, ez tovább repeszti a társadalmunkat.”

Mohrs (SPD): „A klímavédelem szükséges és sürgős, de nem hagyhatjuk az embereket az út szélén. Az iparnak is változnia kell, de ez nem megy máról-holnapra.”

 

Nehéz mindenkinek eleget tenni. Lühmann (SPD): „Egyik oldalról a progresszív-ökologista polgárok támadnak minket, akik szerint a klímacsomagunk nem eléggé hatékony, a másik oldal az üzemanyagár-emelése ellen protestál. Az egész „anti-szociális”, némelyek még klíma-hazugságról is beszélnek. Nehezen értetjük meg magunkat. (Ősember-agyunk nem bír el ilyen komplex problémákkal.RS19X27). Nem látják, fölösleges félniük, viszonzásul több téren is tehermentesítjük őket. A jobbosok ugyanazt csinálják, amit a menekült-problémánál: féligazságokat pécéznek ki és ezeket hazugságokká alakítják.

 

Az FDP elhatárolódik a hubraumistáktól. Lindner: „Az egyik tagadja a klímaváltozást, a másik szocialista ideákért aknázza ki. Az AfD és a Grünen sarkításai széthasítják országunkat, ahogy a migrációkérdésnél. Mi mindkettőt visszautasítjuk és egy józan középutat keresünk.”

 

A zöldekre szavazók a klímacsomag szigorítását várják el a Bundesrat-ban a Grünen párttól, ahol ez erős. Sikerülni fog? Megpróbálják-e egyáltalán? Ha lepattannak, mennyire ábrándítják ki klientúrájukat?

 

Az AfD-nek a klíma, összetettsége okán, földobott labda. Meuthen (AfD): „Az euró és a bevándorlás után a klíma a legfontosabb témánk, pártunk ebben egyedüli-álláspont-ismérvű.” (Alleinstellungsmerkmal – micsoda nyelvi katyvasz!RS). A rendőr Hilse: „Harmadik legmelegebb nyár? Teljesen alaptalan. Merkelt hiszékeny gyerekek vezetik meg, akiket zöld balosok hergelnek föl. A zöldek agendája teljesen más, semmint a világmegmentés.” Az AfD egy 55 perces „dokumentum filmmel” házal: „Öko-őrület és dízelgyilkosság”, készül az „Öko-őrület és lobbistái”. Nekik a téma ideális. Ezzel érzelmeket lehet bolygatni és a klientúrájuk is jó vevő az ellenpropagandára, kevésbé aggódik a klímáért, mint az átlag többség (Az Institut für Demoskopie Allensbach szerint). Noch dazu: a radikális zöldek ellenpozícióját elfoglalni hálás lehet. „A Grünen az AfD számára központi jelentőségű, mert ideális antipodus az AfD-potenciál számára. Legyenek a zöldek valamiért, akkor az AfD automatikusan ez ellen kell, hogy állást foglaljon. Minél messzebbre pozicionálja magát az AfD a zöldektől, annál inkább mozgósítja saját potenciálját.”

 

A Hubraum-csoport vezére, Grau, független akar maradni: „Föltűnő account-ok esélytelenek”. A Pegida alapító Lutz Bachmann-t Grau egyszerűen kirúgta. A 7 online-admin és a 30 moderátor kemény káderezésen esett át. És az AfD? Grau: „Tárgyilagosságot akarok és nem szélsőséges szart. De ha az AfD szeret bennünket, mit tehetünk ellene?” Ő nem AfD-s, sem klímatagadó, csak szeretne tovább vígan autózni és járgányokat buherálni. Jó a faültetés és a fehér falak, hogy visszaverjék a fényt. Jó továbbá fitnesz-tornaszereket az áramhálózatra kötni és pedálozással áramot termelni. (Ismét furcsa találkozás: pedal generator budapest rozsa, youtube, RS).

 

Sok németnek az autó egy fémháziállat. Babúsgatja és a végén sóhajtva viszi a roncstelepre. És most jön egy csomó izgatott gyerek, akik alapvető dolgokra kérdeznek rá: Miért szabad az autónak ekkora közteret elfoglalni, ha áll, ha megy? Miért váltanak nekik zöldre a lámpák, a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak pedig pirosra? Miért kell minden lakáshoz egy parkplaccnak tartoznia – mintha ez istenadta volna? Amikor a várostervezés föltalálta az autósváros ideálját (autogerechte Stadt), szokások rögzültek az emberekben, akik úgy hiszik, jogukban áll városokon-vidékeken át szabadon száguldozni.

 

A hubraumisták közösségi oldalán heves vita folyik, néha kulturáltan, néha nem. Fölcsap a gyűlölet, az erőszakra való fölhívás is, Greta Thunberg halálos fenyegetést kapott. Grau egy ideig levette a csoportot a hálóról.

 

Greta szavai abszolút igazságnak tűnnek, ami földúlja az emberek érzelmeit. És ha tényleg igaza van? A tudomány szerint 2030-ig jelentősen csökkenteni kell a CO2-kibocsátást, hogy ne lépjük át az 1,5*C fölmelegedést, 2050-re pedig zéró kibocsátás legyen. Máskülönben világunk életellenes lesz. Ez tényleg úgy hangzik, mint egy abszolút igazság, amely mindent megkérdőjelez: ahogy élünk, a kapitalizmust, a növekedést, a fogyasztást. Ez az igazság azt mondja nekünk: Azonnal hátra kell lépnünk, hogy a világot megmenthessük. A kérdést nem fojthatjuk el, és nem is fog magától eltűnni. A fajkihalásokat további tárgyalások nem akadályozzák meg, Az árvíz nem törődik az érvekkel. (A klímát az sem érdekli, hogy demokrácia van-e vagy diktatúra?RS) A szőnyeg alá söprés évtizedekig jól működött, de most jön Greta Thunberg & Co és azt mondja: Muszáj megtennetek! Meg kell változtatnotok az életeteket, mindent! Greta igazsága sokakban egzisztenciális félelmet vált ki. Aki fél, az ellenfélben ellenséget lát, akit le kell küzdeni, meg kell semmisíteni. A liberális társadalmaknál másféle, toleráns reakció jelentkezik, pl. a pénteki tüntetéseket megengedő iskolákban, családokban. Elvileg nincs már visszaút, gyakorlatilag ott állnak a SUV-ok a házak előtt, a repülőút Firenzébe pedig már elő van jegyezve.

 

Aztán ott vannak a szigorúak, akik halálkomolyan mindent helyesen tesznek és ez sokakat megrémiszt. Ez nem a mértéktelenség előszele, a jóság terrorja, az erény diktatúrája? Nem, legalábbis eddig nem. Ha megnézzük az „Extinction Rebellion” akcióit, lelkes, de békés embereket látunk. Koncepcióik vannak arra, mi nem szabad, hogy megtörténjen, és arra is, mi kell, hogy megtörténjen. Kissé talán radikálisak, de teljesen erőszakmentesek. Összedől a gazdaság, ha rájuk hallgatunk? Akkor dől össze, ha nem hallgattok ránk, mondják.

 

A „Fridays for Hubraum” át akarja venni a másik oldal módszereit: tüntetni akarnak. „Ki kell mennünk az utcára!” „Föl Berlinre!” Grau azonban ezt el akarja kerülni, akkor is, ha tagokat veszít. „Semmit sem hoz, csak stresszt és kárt, továbbá támadható felületet. Ha valaki a nevünkben démót szervez, én kilépek és abbahagyom.”

DER SPIEGEL, 2019. okt. 5.

 

MINT MIKOR SZÖKŐÁR ELŐTT

mint mikor

szökőár előtt

visszahúzódik a tenger

az emberek kíváncsian

kagylókat gyűjtenek

vissza-vissza néznek a partra

megfeledkeznek

 

(RS, 2017)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8315267796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása