Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ZSÍR+CUKOR: MINT A DROG Zachenhofer: Lefogyni reménytelen esetekben

2020. január 20. 05:51 - RózsaSá

ZSÍR+CUKOR: MINT A DROG Zachenhofer: Lefogyni reménytelen esetekben (Ő csoki-ellenálló) Én pityizálok...

A bécsi idegsebész és pszichiáter, Iris Zachenhofer (46), a chips, sültkrumpli és fagylalt utáni vágyat az alkohol és a heroin iránti hiányérzettel hasonlítja össze. Diéta helyett saját étkezési szokásaink fölülvizsgálatát és gyökeres változtatást javasol.

DER SPIEGEL: Z. asszony, mennyiben hasonlítható össze egy keksz megevése a heroin-fogyasztással?

Z: Patkányok, miután kokaint és heroint kaptak, választhattak egy bizonyos kekszfajtát is. Az édességet választották. A zsír és a cukor kombinációja az agyban úgy hat, mint egy drog.

Sp: Mi ennek a magyarázata?

Z: Az élelmiszer-ipar intenzív ízű "nyalánkságokat" dob piacra, melyek függőséget okozhatnak. Ezeket "kémiai caving" néven tartjuk számon, sokakban vágy alakul ki ezek fogyasztására.

Sp: Melyek ezek?

Z: Pl. a tejcsokoládé, jégkrém, pizza biz. fajtái; továbbá chips, sültkrumpli, kekszek, muffinok, sütemények.

Sp: Mindenki, aki ezeket szereti, máris függővé válik?

Z: Nem, de könyvünkben azt tanácsoljuk, érdemes kiértékelni étkezési szokásainkat. A táplálkozás milyen helyet foglal el életünkben? Aki bizonyos élelmeket kerülni akar, ez mennyiben sikerül neki? Mikor csábul el? Ezt a helyzetet a szenvedélybetegeink is jól ismerik.

Sp: És akkor mit tanácsol?

Z: A problémával akkor szembesülünk, ha stresszbe kerülünk - vagy unatkozunk - és viselkedésünket nem tudjuk kordában tartani. Betegeink ekkor nem az evés iránt éreznek "craving"-et, hanem alkohol, heroin vagy kokain iránt. Ő velük ezeket az érzéseiket elemezzük, föl kell ismerniük, ha ellenfelükkel szemben tehetetlennek érzik magukat. Meg kell tanulniuk, milyen erős bennük az ilyen vágy.

Sp: És utána mi következik?

Z: Egy ilyen craving-ot mint egy hullámot kell elképzelnünk. Ellent kell álljunk. Ezt úgy tehetjük, hogy lekötő tevékenységet találunk, ami oldja a feszültségünket és gyöngíti a szer utáni vágyat. Itt két változat közül választhatunk. A szelíd út olyan, mikor a zenehallgatás jól esik, ahogy egy séta, sport vagy kézimunka is.

Sp: És a kemény túra?

Z: Ha a feszültség igen magas, a hullámot gyengíthetjük, ha olyasvalamit csinálunk, ami nagyon fájhat: olyan hangos zenét hallgatunk, amit nem szeretünk, egy csilipaprikát rágunk vagy erős wasabi-borsót eszünk, gumigyűrűt pattogtatunk az alkarunkon. Jéghideg vízzel tusolunk. Vannak olyan pácienseink is, akik forró gyertyaviaszt csöpögtetnek a kezükre.

Sp: Sérülést okozzunk magunknak?

Z: Nem, ezt senkinek sem tanácsolnám. Ám a rövid fájdalomimpulzusok háttérbe szoríthatják a vágyat. Tudjuk: "Mindjárt befalok egy egész tábla csokoládét." De ellenállok, vagy szelíd, vagy kemény módszerrel és akkor levezettem a feszültséget.

Sp: Az Ön listáján mi van?

Z: Csokoládé. Ezért a gyerekeknek csak olyan csokoládét veszek, amilyent magam sosem ennék: drazsé-cukorbevonatút, vagy eperkrémeset. Így elkerülöm a kísértést. (És a gyerekek váljanak függővé? RS20I18)

Zachenhofer/Schindler: Abnehmen für hoffnungslose Fälle, 22€.

DER SPIEGEL, 2020. jan.11.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8715417424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása