Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KORAI A LAZÍTÁS? Német vita és az R-faktor

2020. április 17. 13:59 - RózsaSá

KORAI A LAZÍTÁS? Német vita és az R-faktor www.okobetyar.blog.hu

Ha ez mellé megy, minden hiába volt

Az iskolák és a boltok korai nyitása megbosszulhatja magát. Ha a járvány nem is szabadul el, a normális hétköznap visszatérte messze kitolódik. Április 20-tól először a 800 m2-től kisebb boltok nyithatnak ki. Május 4-től őket követik az autókereskedők, kerékpár- és könyvesboltok, fodrászok, iskolák. A Bundesregierung szerdai terve először ésszerűnek tűnik - ám életveszélyes és korai. Bár a szövetség és a tagállamok tárgyalásain a húsvét utáni iskolanyitásban nem a sürgetők győztek (köztük Armin Laschet, CDU/NRW), a lazítás mégis elkezdődött. És vele az új vita. Gazdasági szövetségeknek ez is kevés. A 800 m2-en felüliek méltatlankodnak, az éttermek szintén. Szülők kérdezik, a játszóterek mért maradnak zárva, míg a kisboltok kinyithatnak? A politika tapogatózása sokaknak logikátlannak tűnik. Sokan úgy hiszik, most már visszatérhetnek a régi hétköznapjaikhoz. Mikor kerülök én sorra? Mikor lesz az életem ismét normális? - kérdik.

A türelem fogy

És ez nem vethető senki szemére, hisz a szolidaritás és a fegyelem , amit sokan Németországban hetek óta tanúsítanak, valóban csodálatos. Ezt a kancellár asszony fölhívása is segítette, ezekben a nehéz napokban mindenki segítsen életeket menteni. És mégis, pár nappal a március 23-i érintkezés-tilalom után, máris sokan lazítás terveket követeltek. Még a bonni virológus, Hendrik Streeck is kijelentette, már jöhetnek a lazítások, bár a Heinsberg-i eredmények az egész országra nem vonatkoztathatók. Még a Leopoldina, a Német Nemzeti Tudományos Akadémia - bár konkrét lazítástervet nem közölt (kivéve az iskolákra, amiért meg is kapta a magáét) - mégis a normáléletre való fokozatos visszatérést tanácsolta. Hogy ehhez föltételeket rendelt, az simán lemaradt, köszönve a hiányos kommunikációnak. Nem csoda tehát, hogy sokan a mihamarabbi normalizálódást várják - amely azonban valószínűleg nem fog jönni.

Az R-faktor

Ez a fertőzés reprodukciós száma. Megmutatja, egy CoV2 fertőzött átlagban hány másikat fertőz meg. Még márciusban 4-5 körül mozgott, ám jelenleg, köszönve a szigorú intézkedéseknek, jelentősen lecsökkent. Most a Helmholtz-Központ (HZI: Helmholtz Zentrum für Infektionsforschung) ezt a faktort 1 tájára teszik (április 10.). Ha azonban az emberek húsvétkor az érintkezés-tilalom ellenére rokonokat és barátokat látogattak meg, az R-szám magasabb lehet. Ezt talán vasárnap tudjuk meg, mondja Michael Meyer-Hermann, HZI. Az R-számnál nincs nagy játékterünk, mondta Angela Merkel is, mert ha az júniusban 1,3 lesz, az egészségügyi rendszerünk túlterheltté válik. Ez a legrosszabb szcenárió. Ezért a HZI azt tanácsolja, a korlátozásokat még pár hétig, jó esetben 3 hétig, fenn kell tartani, estleg még enyhén szigorítani. Ezzel az R annyira lenyomható, hogy utána a lazítás sikeresebb lehet (MedRxiv: Khailaie et al., 2020). Ekkor is lépésenként, óvatosan történjenek, így nem az lenne, hogy egy pár új fertőzött miatt az egész ország ismét a részleges lockdown-ba kényszerülne vissza. Mert a rendelkezéseket most megszakítani,majd egy pár hét múlva ismét visszahozni, "valószínűleg a lakossággal nehezebb lesz elfogadtatni, mint a mostani folytatását" (HZI).

Tánc a vulkánon?

Ám pontosan ez történhetne. "A kormány úgy tűnik, azt a nézetet képviseli, hogy most mi meg kell hogy kíséreljük a koegzisztenciát." A "mi" alatt minket, a lakosságot és a vírust érti. A cél, hogy az egészségügyet stabilan tartsák és tesztekkel, eset-követésekkel az R-faktort 1-re szorítsák le. Ez egy, úgymond, tánc a vulkánon vagy egy pöfékelő kását éppen hogy a fazékban tartani. Egyesek azt is kétségbe vonják, hogy a rendelkezéseket lehet olyan precízre szabni, hogy megússzuk (MedRxiv: Bock et al, 2020). Egy biztos, ez a járvány sokáig fog tartani. Mert ha az R-t stabilan akarjuk tartani, egy év alatt Németországban talán 1 millióan fertőződnek meg. Az egészségügy ugyan túlterhelve nem lenne, de teljesen lefoglalva. Sok ember meghalna. És a gazdaság sokáig behúzott kézifékkel kellene, hogy menjen, mindig teljes leállásra készen, ha az R-faktor 1 fölé megy.

És, ami a legfontosabb: egy általános átfertőződés, a választott úton, csak évek múlva lenne elérhető. Ez akkor is érvényes, ha sokkal több rejtetten fertőzött és ezáltal potenciálisan immunis van, mint amennyi eddig ismert. Ezért a fenyegető szcenárió csak egy mindenki számára elérhető védőoltással akadályozható meg. Ezen nagyon sokan dolgoznak, de nem lehet tudni, mikorra készülnek el és, hogy a szer egy év alatt általánosan hozzáférhető lesz-e?

Ezért lenne a lehető legjobb, belátható időn belül, minden eszközzel a reprodukciós rátát annyira leszorítani, amennyire csak lehet. Hogy a forró fazéknál maradjunk: a kását annyira lehűteni, hogy akkor se fusson ki, ha a fedőt leemeljük. A kínai nagyvárosokban, rigorózus intézkedésekkel , az R-értéket sikerült 0,5-re lenyomni. (Lancet: Leung et al., 2020). A lazítást csak ez után kezdték el.

Egy ilyen helyzetben, ha naponta csak egy átlátható számú ember fertőződne meg, könnyebb lenne a járványt tesztekkel és kontaktkövetéssel ellenőrzés alatt tartani. Az érintetteket azonosítani és karanténba lehetne küldeni, anélkül, hogy mindjárt egy teljes lockdown-t kellene elrendelni. Meyer-Hermann szerint, ez naponta 100 új fertőzött esetén lehetséges volna. Most azonban naponta 2500-an fertőződnek meg. Bár a kormány az egészségügy személyzetét bővíteni, a tesztkapacitást emelni tervezi és app-ot indít, amely megkönnyítené a fertőzéslánc követését. De mindez ma még sehol. És hétfőn sem lesz, amikor a boltok kinyitnak. Nem beszélve a maszkokról, amiket a kormány bár "nyomatékosan ajánl", de nem kötelez. És ebből sincs elegendő.

Meyer-Hermann és csapata álláspontját mások is osztják, bár ezek kizárólag számokon alapulnak. Számtani szempontból minden lazítás rossz, mert több lesz az érintkezés és a fertőzés. Az is világos, nemcsak kisvállalkozóknak és önállóknak jelent a 3 hét hosszú időt. Sokan gazdaságilag küzdenek a túlélésért. Alacsony szociális rétegek gyerekei és serdülői állami nevelőikkel nem találkoznak és beszorulnak a rossz családi körülmények fogságába. Az iskolák is valamikor ki kell, hogy nyissanak, mert sok függ a végzettségtől. A homescooling sok szülőt akadályoz a koncentrált munkavégzésben.

 

Ha korai volt, nagy árat fizetünk

Mi van, ha türelmetlenségünkben minden eddigit, amit elértünk a védekezésben, lerombolunk? Ha a mostani, valószínűleg pár héttel elsietett lazítás, további hónapokra vagy még hosszabbra meghosszabbítja a korlátozásokat? Tarthat-e Angela Merkel ismét egy lelkesítő beszédet, mint az érintkezés-tilalom előtt? "Most az Önök teljes támogatására van szükségünk. A következő hetek kemények lesznek, talán az előzőeknél még keményebbek. Ám utána jó esélyünk lesz, tartósan lazítani a korlátozásokon." Mondhatta volna, de helyette: "Remélem, mindenki tovább együttműködik és betartja a szabályokat."

Még senki sem tudja, hogy az emberek Németországban továbbra is fegyelmezettek maradnak-e. Azt sem, hogy a boltnyitás után hány fertőzött lesz. Jól is alakulhat: az R-szám nem szökik föl, sőt, csökken. Ám, mivel kicsi a játékterünk, jöhet a 2. hullám, nagyobb, mint az első. Ez nemcsak több türelmet fog követelni, hanem több szolidaritást is. Ez töredezhet, ha ágazatok perlekednek, mert egyesek kinyithatnak, mások a csőd felé tartanak. Mért szabad ismét luxuscikkeket vásárolni, de gyerekkel játszótérre menni nem? Templomban, mecsetben imádkozni? Az összetartás, amely a pandémiát eddig elviselhetővé tette, veszélyben van. A taps a balkonokon, maszkvarrás mások számára, szupermarketekben egymásra figyelés, a kevésbé veszélyeztetettek hátralépése, hogy mások ne haljanak meg - minderre nagy szükség van, még hosszú időre.

DIE ZEITonline, 2020. április 16.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5715619322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása