Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

FNA 1200 €/hó - elverik vagy befektetik?

2020. szeptember 16. 08:30 - RózsaSá

FNA 1200 €/hó - elverik vagy befektetik?

 

A feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) ismét aktuális lett a vírus miatt. A berlini gazdaságkutató (DIW) 2021-től 120 önkéntesnek küld 3 évig havi 1200 eurót, hogy kivizsgálja az FNA hatásait. A projekt pénzelését magánszemélyek biztosítják: 150 000 privát adományozó adott 5,2 M eurót, azaz 43 200 €-t részvevőként, adómentesen.

 

"Tudni akarjuk, hogy az FNA segíthet-e az embereknek korunk kihívásaival megküzdeni." - mondja Michael Bohmeyer, a Mein Grundeinkommen egyesület szóvivője. A Linke politikusa, Katja Kipping, de Götz Werner (dm-drogérialánc) is kiáll a "polgárpénz" (Bürgergeld) mellett.

 

Ellenzők szerint az "ingyenpénz" demotivál és boldogtalanná tesz. Csipet rágcsálnak és napestig csak a tévé előtt heverésznek. Havi 1000 €, 83 millió lakosnak egy billió euróba kerülne, ez az összes államkiadások kétharmada lenne.

Bohmeyer: "Az ellustulásra nincs bizonyíték. A pénzelést adóreformokkal meg lehet oldani. A kisjövedelműeknek több pénz jutna, a középosztályt nem érintené, a gazdagok pedig kevesebb pénzzel élhetnének. Ők többet adóznának, mint amennyi alapjövedelmet kapnának."A Hartz IV (szoc. segély) most is egy fajta FNA, de nem feltétel nélküli, ezért demotivációt, egzisztenciafélelmet és bizalmatlanságot szül.

 

Az FNA-egyesület már évek óta adományokból 1000 eurót sorsol ki, egy évre. Gyakran láthatták, hogy a résztvevők nem lustultak el, hanem újjászülettek: egészségesebben éltek, tovább képezték magukat és vállalkozásokat is alapítottak. Ha a pénzkeresési kényszer megszűnik, bátrabbak, kreatívabbak és összességében boldogabbak lesznek.

 

A vírus mint katalizátor

A pandémiahelyzet korábban elképzelhetetlen dolgokat hozott megvalósítás-közelbe. A Hartz IV szankciókat elhagyták, a segély hirtelen feltétel nélküli juttatássá vált. Az egyemberes vállalkozókat is gyorsan kisegítették, azoknak bizalmat előlegezve. Az egzisztencia-félelmek lebénítják az embereket.

 

Az automatizáció és a digitalizálás fenyeget, idejekorán modelleket kell kifejleszteni a jövőre nézve. Szociális szempontok értékelődnek föl, több idő jut a nevelésre, gondoskodásra, szomszédi kapcsolatokra.

Hogy az FNA majd több teljesítményhez és kreativitáshoz vezet vezet, ezt Bohmeyer nem tudja, a projektnek ezt kell kideríteni. Persze, ha más jön ki, mint amit várunk, az nagyon keserű lesz.

 

Jürgen Schupp (DIW): "Mit fognak tenni, ha 3 évig anyagilag semmi gondjuk nem lesz? Kiadják a pénzt vagy félreteszik? Leteszik a munkát vagy kevesebbet dolgoznak? Szociálisabbak lesznek és többet adományoznak? Sok nagy kérdés vár megválaszolásra: Ha mindenki FNA-t kap, hogyan alakulnak az árak? Az igazán beteg és rászorult emberek a végén kevesebb pénzt kapnak? Milyen magasak lesznek az adók, mindennek pénzelésére?

 

Balos fantazmagória, lustálkodás a társadalom költségére - így a kritika. 3 év nem elég. A pártok sunyítanak. Legutóbb Olaf Schalz, SPD munkaügyi miniszter ellenezte a tervet. FNA kísérlet folyt Finnországban és Kanadában - egyértelmű eredmény nélkül. Afrikában 6 országban indult hasonló projekt.

 

ingeniure.de; web.de, ZDF, humanres.de, 2020. augusztus 19.

 

AZ OLVASÁS FORRADALMASÍTÁSA

Az írás megújításával már ezrek kísérleteztek. Fölcserélték az elejét a végével, a nagybetűt a kisbetűvel; pontot tettek, ahol vesszőt kellett volna és fordítva.

De, kérdem tisztelettel, mi van az olvasással? Az olvasás, amióta írás az írás, mindig ugyanúgy megy: fölütjük a könyvet az 1-es számú oldalnál és balról jobbra haladva, emelkedő oldalszám irányában katonásan végig masírozunk a szövegen.

Ennek most vége! Itt az ideje az olvasás megreformálásának is! Engedelmükkel bátorkodunk néhány olyan olvasás technikát javasolni, amitől az íróknak még a lélegzetük is eláll.

 

1.V-OLVASÁS Olvassuk a szöveget fölülről lefelé átlósan, majd - hogy a visszafelé utat megspóroljuk - a másik oldalon alulról fölfelé szintén keresztben. Ekkor egy varrásmintát kapunk, vagyis a könyv be van varrva.

2. DOBÓKOCKÁS OLVASÁS Dobjunk kockát és annyit lapozzunk, ahány számot dobtunk. Aki hatost dob, leteheti a könyvet.

3. LOTTÓS OLVASÁS Keressük ki az újságból a heti nyertes lottószámokat és csak ezeket az oldalakat olvassuk el. Biztos siker, hisz nyerőszámokról van szó!

4. ANALFABÉTÁS OLVASÁS Olvassuk a könyvet úgy, mint 3 éves kisgyerekünk, aki nem ismeri a betűket, csak fogja a könyvet, ujjával kíséri a sorokat, közben mindenféléket kitalál. Fejleszti a képzelőerőnket és bármily nyelvű könyvet olvashatunk.

5. VISSZAFELÉ MINDEN PÁRATLAN OLDALT Olvassuk így Esterházyt és Nádast, hogy lássuk, van-e különbség?

6. FORRÓ OLVASÁS Tegyük a könyvet a sütőbe, melegítsük föl közel a gyújtópontra (278 ’ Fahrenheit) és olvassuk. Meglátjuk, milyen gyorsan haladunk!

7. FAGYOS OLVASÁS Tegyük a könyvet mélyhűtőbe, 24 órára. A lassú, alapos olvasás technikája.

8. JELZŐS OLVASÁS Csak a jelzőket olvassuk a szövegben. Egész érdekes képet kapunk az író érzésvilágáról (pl. nyűgös, nyálas, kókadt, nyamvadt, nyiszlett, nyüstölt, stb.)

9. TÜKÖRKÉPES OLVASÁS Tegyük a könyvet egy tükör elé és csak azokat a szavakat olvassuk el, amelyek visszafelé is ugyanazok (kerek, telet, apa, pap, körök, uhu, stb.)

10. SZÁMÍTÓGÉPES OLVASÁS A gép önmaga lapoz. Egy olvasó fej (pásztázó) kikeresi a kulcsszavakat és a végén rövid összefoglalást ír, amit besuttog a fülünkbe.

11. SZERET-NEMSZERET OLVASÁS Tartsuk úgy a könyvet a kezünkben, mint egy virágot és tépegessük ki egyenként a lapjait, miközben ezt suttogjuk: szeret, nemszeret - szeret, nemszeret – szeret, nemszeret. Ha az utolsó lap szeret, azt elolvashatjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7716203074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása