Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HOL KAPHATÓ MEG LEGKÖNNYEBBEN A VÍRUS?

2020. szeptember 19. 09:46 - RózsaSá

HOL KAPHATÓ MEG LEGKÖNNYEBBEN A VÍRUS?

 

A Centers for Disease Control and Prevention (Atlanta) megkérdezett 154 fertőzöttet és 160 nem fertőzöttet arról, az elmúlt két hétben milyen gyakran viseltek maszkot, hányszor voltak bevásárolni vagy az irodájukban. Továbbá azt is firtatták, milyen gyakran használtak tömegközlekedést, hányszor voltak fitnessz teremben, templomban, bárban, étteremben, kávézóban.

 

A két csoport jelentősen eltért egymástól bárakban, éttermekben, kávézókban való tartózkodásuk szerint. A fertőzöttek kétszer annyit voltak vendéglőben. Önmagukról azt mondták, nincs tudomásuk arról, hogy előtte fertőzöttekkel érintkeztek volna.

 

A légáramlat terjeszti a fertőzést

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az éttermekben a légáramlat iránya és intenzitása akkor is befolyásolja a fertőzést, ha a távolságtartás és a maszkviselet megfelel a szabályoknak. Evés és ivás közben nem lehet maszkot viselni, míg szupermarketekben és fitnessz-stúdiókban igen.

 

Veszélyes irodák

Még májusban koreaiak megvizsgálták, milyenek a nyíltterű, óriás irodák fertőzés szempontjából. Seoul-ban egy alkalmazott munkatársai felét, 94-et fertőzött meg. Az ok: kis távolság egymástól és a levegő keringése. Egy felhőkarcoló irodáiban a klímaberendezés szétszórhatja a vírust. A tanulság: az íróasztalok legyenek távol egymástól és a légszűrő legyen alkalmas a fertőtlenítésre.

 

A fitnessz termekben is jól terjedhet a vírus aeroszol formájában. Egy dél-koreai edzőteremben, ahol két vírusos edző dolgozott, 26% látogató fertőződött meg, az izzadtságos és heves légzésű tánctréningnél 60% - míg a jógánál és pilates-nél senki. További tanulmányok megerősítették a fertőző aeroszol cseppecskék veszélyét. Tüsszentés, köhögés, beszéd és erős légzés után a fertőzött levegő órákig bent maradhat egy teremben, ha nem szellőztetnek alaposan.

 

fokus.de, 2020. szept. 18.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2316206754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása