Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

VAKCINA A GAZDAGOKNAK A szegény forduljon föl? RózsaS, német-sajtó figyelő

2020. december 04. 08:43 - RózsaSá

VAKCINA A GAZDAGOKNAK A szegény forduljon föl? RózsaS, német-sajtó figyelő

A készülő vakcinák javát a gazdag államok lefoglalták. Tarolják a piacot. Arra, hogy a szegény országoknak is jusson, nincsen pénz.

Még néhányat alszunk és itt a vakcina. Jó, lehet még pár hét is, míg az első kockázati csoportok és ápolók beoltása megkezdődhet Németországban. Spahn egészségügyi miniszter januárra ígéri. A britek már a jövő héten kezdik a Biontech-vakcinával. A válság vége a láthatáron.

A világjárvány felszínre hozta a rettenetes szociális egyenlőtlenséget. Az USÁ-ban és Európában is, a szegények és a kisebbségek tagjai rosszabb ellátást kapnak és gyakrabban fertőződnek meg. A globális, óriási igazságtalanság úgy az amerikai, mint az európai nyilvánosságban alig kerül szóba.

A világnépesség kis része kapja a vakcinák felét

Global Health Innovation Center, Duke Uni., USA: A magas jövedelmű lakosok államai novemberig 3,8 mrd dózist vásároltak föl és további 5 mrd-ot lekötöttek. Másképp számolva: A világ lakosságának 13%-a biztosította magának a vakcinák felét, mely a következő hónapokban kerül a piacra. Kanada és az USA már most annyi védőoltást vett, hogy lakosságát ötször, ill. kétszer is beolthatja. Az EU 400 millió dózisra kötött szerződést a gyógyszergyárakkal és további 1,5 mrd-ot foglalt le. Merkel még így nyilatkozott a novemberi G20-csúcson: A kovidválság olyan globális kihívás, amit csak közösen oldhatunk meg. A valóságban a licitálás a vakcinákra már régen beindult.

A globálisan igazságos oltásrendszer akadályai

Ez az egyoldalú versengés azért is elkeserítő, mert most született meg az a követelmény, hogy az életfontosságú gyógyszereket globálisan kell elosztani. A kezdeményezés neve COVAX, ebben 170 szegény és gazdag állam társult, köztük Németország is. Ám november elején csupán 250 millió db. vakcinára sikerült pénzt gyűjteni. A Covax reménytelenül alulfinanszírozott. Másik akadály: Nem jut, mert a gazdagok lesöprik a piacot. Duke egyetem: Az igazságos globális oltásrendszer kísérlete zátonyra futott. Ha minden így marad, Afrika csak 3-4 év múlva indíthat nagyobb népesség-átoltást. A gazdag államok súlyosbítják az egyenlőtlenséget, meghosszabbítják a pandémiát.

Ellenvetés lehetne, hogy a sikert ígérő vakcinák, mint a Biontech-féle, gyönge infrastruktúrájú államokban semmit sem érnek. Egy szer, mely -70 C*-on tárolandó és szállítandó, Mali és Zambia számára szóba sem jöhet. Az US Johnson&Johnson vakcinája, bár mélyhűtve szállítható, utána minden hűtőszekrényben tárolható - inkább tűnik ezért alkalmasnak. Ez a szer is még kipróbálás alatt van, ennek is a zömét az USA és Kanada máris előszerződésekkel magának megkaparintotta. Ennyit a globális szolidaritásról.

Kenyára nézve. "A védőoltás ne kerüljön szabadalmi korlátozás alá."

Miközben a helyzet, néhány nem túl bonyolult intézkedéssel, enyhíthető lenne. Pl. a gazdag országok a J&J-vakcinát hagynák a szegényeknek és föltöltenék a Covax-ot. Másik út: India és Dél-Afrika kezdeményezését lehetne támogatni, miszerint a vakcinák előállítását olcsóbbá és gyorsabbá kellene tenni. Kezdeményezték a WTO-nál (világkereskedelmi szervezet), a globális drámai helyzet miatt, a kovidszerek szabadalmi jogainak fölfüggesztését. Ezt a WHO is támogatja. Világszerte a betegek egyharmada a magas árak és a patentkorlátozások miatt nem kap ezekből a fontos gyógyszerekből. Ezt az indítványt az USA, az EU, Németország és további gazdag országok blokkolják.

 

A gyógyszergyártók számára a szabadalmi jogok fölfüggesztése kész horror. Befektetéseiket, innovációikat látják veszni - elhallgatva, hogy kutatásaik javát az állam pénzelte. Ez különösen a kovid-vakcinák esetében volt így. A végén sok ember számára ez egy elvi és egzisztenciális kérdés marad.

 

KOMMENTEK

*Igen, az utolsó kérdéssel egyetértek. Ha élet-halálról van szó, a gyógyszergyárak mindig megzsarolják az embereket. A szegényt az ág is húzza. Ami a pandémiát illeti, másképp látom. A számok alapján, ez a járvány főleg a "gazdag" országokat érinti - ott nagy a mobilitás és az életkor. Brazília és India is gazdag ország, bár ott is sok nyomorgó ember él.

*A Biontech csak szeptemberben 375 M euró közpénzt kapott, de már korábban is sokat.

*Egy vakcina kifejlesztése nem történhet állami pénzek nélkül. Az alapkutatás azonosítja a vírust és tulajdonságait. Az egyetemek immunológusokat és orvosokat képeznek ki. Ez igen sok állami pénz. A folyamatok végén, a kidolgozott technológiák alapján, magántőkével születnek a késztermékek.

 

ZEIT online, 3. 12. 2020.

So viel zur globalen Solidarität

 

német hírek hé-sze-pé 9h, de ideje szabadságra mennem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4216317924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása