Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

A 15 KM MOZGÁSI HATÁR - DER SPIEGEL, Hamburg/RózsaS, mémet-sajtó figyelő

2021. január 08. 13:51 - RózsaSá

A 15 KM MOZGÁSI HATÁR - DER SPIEGEL, Hamburg/RózsaS, mémet-sajtó figyelő

Az erősen fertőzött régiókban korlátozni kell a lakosok mozgássugarát. Kutatók mérlegelik, ez milyen hatékony lehet és mi lehet mögötte.

A határozat szerint azokban a városokban és járásokban (Landkreis), ahol a heti fertőzésszám túllépi a 200-at, száz ezer lakosonként, a lakóhelytől csak 15 km-re szabadjon eltávolodni. Kivétel olyan ok, mint pl. munkába utazás. Így döntöttek a hét elején a német Land-miniszterelnökök és Merkel kancellár asszony. A határozat alkalmazása most a német tagállamokon múlik. Kérdés, hogyan történhet az ellenőrzés és a szankcionálás?

Németországban ez kb. 50 régiót érintene.

Dirk Brockmann (Institut für Biologie der Humboldt-Universität zu Berlin und am Robert Koch-Institut): "Az emberek ott azt kérdezik, mit jelenthet nekik személyesen ez a 15 km, milyen gyakran léphetik át?" A fizikus mobilitásadatokat elemez és kórokozók terjedési folyamatait modellezi.

A start nem a cím, hanem a lakóhely

A 15 km-es körrel kapcsolatban több félreértés is kering. Merkel asszony kedden tisztázta, nem a lakóháztól való távolság számít, hanem a lakóhely, tehát a község vagy a város a kiinduló pont. Hatálybalépés esetén tehát Berlin, Hamburg vagy München lakosai az egész város területén, valamint azon túllépve, 15 km-ig szabadon mozoghatnak. Kisebb helységeknél a rádiusz is kisebb.

Iris Chaberny (Institut für Hygiene, Krankenhaushygiene und Umweltmedizin der Uniklinik Leipzig): "Megértem, hogy igazságtalannak tartják." (De az érintett városok tettek is azért, hogy fertőzzenek!RS21I8). A kutató a társadalom egészségét megőrző konkrét intézkedések hatékonyságával foglalkozik. Az embereknek meg kell érteniük, hogy a 15 km-szabály segítség az amúgy is érvényes kontaktkorlátozások betartásához.

Brockmann: "Ismételten halljuk, hogy nincs különbség, hogy valaki az erdőben 15 km-t vagy 30-at sétál. Így van, de most az összlakosságról van szó. A cél végülis, hogy kontaktokat akadályozzunk meg."

Hogy valójában mennyit hoz a 15 km-szabály, a kutatók nem tudják. A Brockmann kutatócsoport azt figyelte meg, hogy 20-30% ezt a távot túllépi. "Bár azt nem tudjuk, eközben hány érintkezés történt."

Jelentős hatás csak 5 km, vagy ennél kisebbnél

A kutatók számára nem ismert, hogy a távot a nagykockázatú közközlekedésben, vagy egyedül egy autóban tették meg. Azt sem tudják, a mozgás magányos erdei séta volt-e, vagy egy túlzsúfolt sielőhelyen történt. Brockmann abból indul ki, hogy a 15 km inkább kisebb hatással van az érintkezésekre és ezzel a fertőzésekre is. "A hatás kisebb lesz. Ha a mozgási rádiusz az otthontól 5 km vagy kisebb, akkor várható jelentősebb fertőzés-csökkenés." Ekkor lesz nehezebb az embereknek szorosabb barátságokat ápolni. Brockmann és Chaberny ennek ellenére a 15 km-szabálynak előnyét is látják.

Az intézkedés, mint figyelmeztető jel

Az intézkedés jelzés a társadalomnak, hogy tegyen azért, hogy kevesebben fertőződjenek meg. Merkel asszony is utalt arra, hogy az intézkedéssel a napi turizmust akarják visszaszorítani. Chaberny az intézkedést stopp-táblaként látja: "Valójában nem arról van szó, hogy 5, 15, vagy 20 km az ésszerűbb. Az embereket kell észhez téríteni, milőtt spontán döntéseket hoznak. Ha havazik, egészen természetes, hogy ki akarunk menni. Az ember vonzódik a természethez, hogy egészséges maradjon. Hogy az emberek havazáskor ismét kiránduló célokat szándékoznak fölkeresni, ezt néha elfelejtjük. Belátják, hogy a kevesebb érintkezés jó, de azt nem, hogy a hó-kirándulások ennek ellentmondanak. A mozgáskorlátozás itt egy irányadó segítséget nyújt."

Legutóbb a kedvelt hóvidékeken, pl. a Harz-ban, ismételten tömegek gyűltek össze, ahol a vírus lehetőséget kapott a terjedésre. Egyidőben a szakértők fölszólítottak, hogy csökkentsük a fertőzésszámokat, hogy utána több szabadságot élvezhessünk. Az új mutáció föllépésével az azonnali intézkedések sürgőssége csak nőtt.

Modell a vírussal való együttélésre

Chaberny szerint a kontaktcsökkentést tipikus emberi beidegződések akadályozzák. Nemcsak a hókirándulásokról van szó. Emberek ülnek távolságot nem tartva a kantinokban és nyomuláskor még jobban összeszorulnak. Ezt nem is lehet elkerülni.

Ahol lehet, távmunkát bevezetni

A döntő a világos és egyértelmű kommunikáció. A kantinban egyáltalán nem szabadna ennyi széknek és asztalnak lenni, hogy jelezzék, együttétkezni kockázatos. Chaberny a homeoffice-ban még lát potenciált kontaktok korlátozására. Brockmann hasonlóan látja: "Nem értem, hogy az emberek frusztráltak, mert a privátszférájuk és gyerekgondozásuk korlátozva van. Az sem elfogadható, hogy emberek még mindig nagyirodákban dolgoznak, holott a homeoffice már régóta lehetséges.

Chaberny: Ismételten meg kell értetnünk, hogy az intézkedések szükségesek. Nálunk a klinikán embereket látunk, akik hónapok óta a covid-19-cel küszködnek és miután egészségesnek számítanak, újból visszakerülnek. Ezt senki nem akarhatja.

SPIEGEL, 7. 1. 2021.

Die 15-Kilometer-Debatte

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1416377432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása