Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KOVID-GYORSTESZT-KIT A BOLTOKBAN - ZEIT, Hamburg/RózsaS

2021. március 05. 11:44 - RózsaSá

KOVID-GYORSTESZT-KIT A BOLTOKBAN - ZEIT, Hamburg/RózsaS

Hétfőtől mindenkinek Németországban jár hetente egy ingyenes kovid-gyorsteszt. Aki önmaga akarja elvégezni, vesz egyet a boltban. Pár nap múlva kapható. Ez a Bundesregierung szerdai döntése.

A legfontosabb kérdések:

1. Milyen tesztek kaphatók?

Az ALDI szombattól árulja a teszt-dobozkákat, őt követi a dm és a Müller drogéria; a Rossmann pedig március 17-én. A kínai újév miatt késések lehetségesek.

A teszteket a gyógyszertárak is árulják, 5-10 euróért, a tesztelést is elvégezhetik kívánságra, vagy a vásárló haza viszi és önmaga próbálja ki a szert.

A Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) 6 féle gyorstesztet engedélyezett.

Az antigén-gyorsteszt akut fertőzést mutat ki a próbában levő vírusfehérjékből, 15 perc alatt. Az orrból kell kenetet levenni ("Popel/takony-teszt"). Az eredmény 95%-os (Preprint: Lindner et al., 2020).

2. Mikor esedékes egy teszt?

A gyorsteszt fertőzőképességet mutat ki, 2 nappal a tünetek előtt és 5-7 nappal utána. Ha valaki rizikócsoporthoz készül, a negatív teszt több biztonságot jelent.

A negatív teszt azt valószínűsíti nagymértékben, hogy a tesztelt személy a következő órákban biztosan nem fertőz. Ettől függetlenül lehet kovidhordozó, de a vírusszáma egy bizonyos határon alul van - ezért fertőzések átcsúszhatnak. A PCR biztosabb, hosszabb, drágább. A gyorsteszttel Ön megtudhatja, veszélyes-e családtagjaira, barátaira?

Iskolába járó diákok, tanárok hetente tesztelve lesznek ingyenesen, ahogy az üzemekben dolgozók is. A tesztelés önkéntes, egy bajor bíróság elvetette a kötelezővé tevést.

3. Mi a teendő, ha valaki pozitív?

Az érintett azonnal karanténba kell, hogy kerüljön és PCR-tesztet kell elvégeztetnie. A hatóság kontaktkövetést végez és ellenőrzi a karantént.

 

ZEIT online, 5. 3. 2021.

Teste sich, wer kann

Lásd még a videót uo.:

Corona-Schnelltests: So funktionieren die Selbsttests für zu Hause

(A gyorstesztelés bemutatása).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4016450990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása