Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KUTYA, MACSKA ÉS A KLÍMA - Technische Universität (TU) Berlin 

2021. március 12. 10:40 - RózsaSá

KUTYA, MACSKA ÉS A KLÍMA - Technische Universität (TU) Berlin 

A járvány alatt megszaporodtak a kisállatok a lakásokban. A TU Berlin megnézte, hogyan hatnak a klímaválságra.

A háziállatok enyhítik a magányt a bezártság alatt. Ám ökomérlegük katasztrofális.

Még a Greta előtt néhány évvel az SPD, a Grüne és a Linke kezdeményezte, hogy kutyáikat bevihessék a parlamentbe. "Ez pozitív légkört teremt." A Német Állatvédő Szövetség (Deutsche Tierschutzbund) egy akciónapot javasolt, "Kutya-kolléga - egy állati szimatnap" címmel. („Kollege Hund – Ein tierischer Schnuppertag“). A kutyagazdiknak évente egy napot szabadjon bevinni a kutyáikat a munkahelyre. Ez jó hatással lesz a munkahelyi klímára.

Most derült ki, a globális klímára azonban rettenetes. A német lakásokban 25 millió eb él és egy millió tonna húst eszik meg évente. Ezt elő kell állítani, csomagolni, szállítani. A kutya-hús főleg az óriás vágóhidak terméke. További kutya-melléktermékek: ürülék, vizelet, foszfor, nitrogén, nehézfémek.

A TU Berlin 2020 augusztusában közzétette, hogy egy 15 kg-os kutya 13 életéve alatt 8,2 t CO2-vel terheli a levegőt. Ez annyi, mint 13 Berlin-Barcelona repülőút szén-dioxidja. Egy ember ökomérlege Németországban 12,5 t üvegházgáz évente (ennek 2/3-át a kutya teszi rá). Ráadásul a kutyák és a macskák nem haszonállatok. Nem adnak sem tejet, sem tojást, sem szőrmét. Ürülékük nem trágya, külön kell ártalmatlanítani - ehhez plasztikzacskó, macskaalom és sok víz kell.

 

US-kutatók már 2017-ben jutottak hasonló eredményre. E szerint az összhús-termelés általi szennyezés 30%-át a kutyák és a macskák okozzák. Ha egy nép lennének, a húsfogyasztási lista 5. helyére kerülnének - Kína, USA, Brazília és Oroszország után.

Alternatíva: hörcsög vagy nyúl

Németország háziállat-állomány egy éve megy meredeken fölfelé. A növekvő kereslet fölveri az árakat. Az ok: kontakttilalom, távolságtartás, lezárás. Az emberek kisállatokkal próbálják társasághiányukat enyhíteni. Csak Berlinben 2020-ban 6000 ebbel lett több, mint 2019-ben.

Tarthatók-e a kutyák vegán koszton? A szakértők megoszlanak, ahogy abban is, melyik a nagyobb klímakiller: a kutya vagy a macska? Míg a kutyák több húst esznek, a macskák több hulladékot hagynak maguk után. Csak az bizonyos, hogy a bio-hús kisebb környezet-szennyezéssel jár, mint a hagyományos vágóhídi hús.

Aki nemcsak a házi, hanem a globális klímát is javítani akarja, tartson inkább tengerimalacot, nyulat vagy teknőst.

Tagesspiegel, 10. 3. 2021.

Haustierboom in der Coronakrise: Hunde und Katzen sind Klimakiller

ÁLLATOK NÉLKÜL NEM

Nemcsak azért tartottunk állatokat, hogy megegyük őket. Családtagok voltak: tyúkok, kacsák, malacok, tehenek, lovak - még fecskénk is volt, hozzánk fészkelt.

Kiscsibe, kisborjú, kiscsikó - mindenkinek örömet okozott. Hosszasan ültem a jászolnál, hogy a kérődző tehenet megértsem: nem unja magát, kikötve egész nap?

Az állatokat elláttuk, gondoztuk, ők pedig visszasugároztak ránk valami nyugalmast, kellemest. ÍGY VOLT EGÉSZ AZ ÉLETÜNK.

Az ember emberré válása együtt történt az állatok háziasításával. Mindenki, aki ember, magában hordozza az "állattárs" igénylését.

Nem mondom, hogy akinek nincs állata, nem normális, de azt igen, hogy hiányérzete van, ha nem is tudja pontosan, mi után vágyakozik.

Így nem lep meg, ha hallom, hogy malacot, kecskét, krokodilt tartottak a 10. emeleten. Betondzsungelben élni nyomasztó. (Berlinben már 1980-ban kezdték lebontani ezeket a betonkaszárnyákat, nemcsak azért, mert lakóikat betegítette, hanem mert bűnözőket termelt.)

Ezért, tisztelt urbánus polgártársaim, tartsatok legalább egy macskát és vasárnap menjetek állatkertbe!

Írtam volt 2018 szeptemberében.

Így írja fölül az élet tegnapi "bölcsességünket"!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9516458688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása