Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MINDENT LEZÁRNI - AZONNAL! der spiegel Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

2021. április 11. 13:51 - RózsaSá

MINDENT LEZÁRNI - AZONNAL! der spiegel Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

A német politika a tudomány és a lakosság többsége ellen kormányoz - Thomas Schulz kommentárja

Ez felelőtlen és katasztrófába vezet - holott mindenki tudja a megoldást! A járvány véget nem érő, szürreális hónapjaiban a kormány nem jeleskedett. A későn megrendelt maszkok, a kaotikus oltáskampány bagatell amellett, ami most történik: A kormány megtagadja, hogy saját népét konzekvensen, minden eszközzel megvédje.

A helyzet kísérteties

A kórházak triage-ra készülnek, amikor el kell dönteniük, ki éljen és ki haljon meg. Az intenzívorvosok nap mint nap riadóztatnak. Minden komoly - tényleg alapos - tanulmány májustól napi 100 000 - 200 000 fertőzöttet jelez előre - a most érvényes korlátozások ellenére.

A kutatók abban is egyeznek, ami már több országban bekövetkezett: hetente 1000 halott. (Magyarország. RS21III30). Heteken, hónapokon át. Most a kemény intézkedések ellenére a fertőzöttek száma csak lassan csökken. Az oltás hatása nem érvényesül teljes mértékben. Ez annyit jelent, valamiféle lockdown-forma életbevágóan szükséges - a nyár közepéig. Több száz ezer ember a hosszú koviddal fog küzdeni heteken, hónapokon át.

Mindez horror-szcenáriónak tűnik - ám nagyon valószínű. A járványhelyzet nem politikai nézet kérdése. Matematikai és orvostani alapszabályokat nem lehet egyszerűen csak ignorálni vagy másképp értelmezni. Az exponenciális vírusterjedés magától nem szűnik meg.

Puskaporos hordón ülünk

A közeledő katasztrófa csak azonnali, kemény és 2-3 hetes teljes lezárással, kijárási tilalmakkal hárítható el. Be kell zárni az iskolákat, kötelezővé kell tenni a homeoffice-t.

Számoljunk! Ha 130 esetszámból (7 nap/100 000 lakos) indulunk ki és az R-értéket 0,7-re nyomjuk le, 2 hét lockdown után 32 lesz az új fertőzöttek száma. Ezután - az oltásokkal, tesztekkel együtt - végre meglesz a valódi és tartós nyitás alaphelyzete. Mégis néhány miniszterelnök (a 16-ból, RS21IV11) úgy tűnik, alternatív tényekre fogad: csupán teszteléssel a kiszabadult vírus ismét befogható. "Az emberek a nyitás után sóvárognak." Igen zavaró, hogy a CDU-elnök, Armin Laschet is ezt szajkózza.

Mintha Trump Amerikája lennénk

Németország tényleg néhány pontban hasonló: diszfunkcionális, szervezetlen, gátolt. A valóságtorzulás foglya. Hónapok óta nincs egy olyan közvéleménykutatás, mely azt mutatná, hogy a lakosság minden áron a nyitást forszírozná. Persze, hogy mindenki áhítja a normalitást. Mindenki új koncepciót és modellprojektet akar - a lezárás helyett. De nem most, amikor a helyzet a legveszélyesebb és minden kisiklás előtt áll. Wahlen kutatócsoport: "Még sosem volt nyitáspárti többségünk." A korlátozásokat 26% tartja túlzottnak, 36% jónak, 36% pedig ellenzi a szigorítást.

Merkel bekeményítésre szólítja föl a tagállamokat

Még a munkaadók szövetsége, a Gesamtmetall elnöke is sürgetett: Szívesebben vennénk egy tíznapos országos lezárást, hogy utána nyithassunk, semmint ezt a több hónapos huzavonát, világos struktúra nélkül. A miniszterelnökök Merkel-lel nem érzik, hogyan jár a gazdaság.

Most nem lehet egyensúlyozni és kivárni

Vezető politikusaink a tudósok tanácsai és a lakosság ellen kormányoznak. Merkel legerősebb és legutolsó fegyvere a tagállamok ellen: a polgárok többsége. Így próbálja a Land-miniszterelnököket szigorításra rávenni. Az ARD tv-nek adott interjújában Anne Will-nek azt mondta, itt egy "talentum", amit be lehet vetni. Mindenki a járvány végét akarja, de nem mindenki látja be, hogy a vírussal nem lehet tárgyalni. Merkel teljes lezárást akar, de a tagállamok gátolják. Azt is mondta, a krízis minden tárgyalónak felmentésül is szolgál. A Bund és a 16 Land kompromisszumához, kooperációjához sok idő kell.

Ám ignorálja, hogy ez a nekifutás már többször megfeneklett. Mintha a német politika még mindig nem értette volna meg, hogy egyensúlyozni és kivárni az évszázad válságában nem úgy működik, mint bármely más politikai problémánál.

Így szaporodnak az abszurd jelenetek. Pénteken az egészségügy-miniszter, Jens Spahn (CDU) 10 napos lezárást követelt. A Robert-Koch-Intézet melléje állt: A hullám megtöréséhez nincs más eszközünk. És mi történik? Semmi. Holott ezen köztársaság politikai eljárásai megengedik a határozott föllépést. A kancellár asszony hangosan és világosan kijelenthetné: Kemény rendelkezéseket akarok - most! Aki ellenszegül, viselnie kell a következményeket, ha minden rosszra fordul. Jens Spahn a múlt nyáron helyesen mondta: Ha mindennek vége, sok megbocsájtani valónk lesz önmagunknak. Ez egy jó gondolat. Ilyen rendkívüli helyzetben, amikor súlyos döntéseket kell hozni, nem sikerülhet minden kapásból.

Tényleg nem minden. De szembeötlően az országot katasztrófába vinni - megbocsájthatatlan!

SPIEGEL online, 29. 3. 2021.

Wir brauchen einen harten Lockdown – sofort!

2021. január 18.:

VÉGE LEHET, DE NEM AKARJÁK

-Átlátszó, őszinte kommunikáció.

-Vége lehet, ha a többség cselekszik.

-Ha nem akarják, sosem lesz vége.

-Egységes terv, összehangolt föllépés EU-szerte.

-Teljes, szigorú lezárás - rövid időre.

-Zöld és vörös zónák.

-A zöld zónák, tiszta cégek jutalmazása.

-Folyosók a zöld, tiszta zónák között.

-Az üzemek maguk döntsenek az intézkedésekről, saját maguknál

-Szigorú határellenőrzés, karanténhotelek az ingázóknak.

-Szolidáris covid-illeték vagyonokra, nyereségekre, pénztranszformációkra, magas jövedelmekre.

-Az egészségügyi dolgozók számának és fizetésének megemelése.

-Mentőcsomag vállalatoknak, segély a munkanélkülieknek.

-Új vakcinagyártók beindítása.

-A #ZeroCovid-mozgalom fölkarolása.

Ezzel szemben most ez történik:

-Minél többen hiszik magukról, hogy nem fertőzők, annál több idős hal meg

-A kormányok ódzkodnak a teljes lezárástól, hónapok óta csak ugrálnak a lezárás-lazítás között.

-Ez a vállalatoknak is köszönhető: nem hajlandók profitjaikról egy percig sem lemondani.

-A gyógyszergyártók most is ellenérdekeltek: több beteg, több nyereség.

-Sokaknak kutya bajuk: nem hajlandók lemondani megszokott élvezeteikről.

-Az utazók nem hiszik magukról, hogy viszik a vírust, vagy nem érdeklik, hányan betegszenek és halnak meg.

-Itthon sehol sem látok hírt a 3 fázisról, a #ZeroCovid-mozgalomról.

-Az ellenzék csak fokozza az oltásellenességet.

A vfa.de (a német gyógyszergyártók oldala) egész sor covid-19 megelőző/kezelő szert írt föl, kevesebb a biztos hatású. Érdekesek a terápia-stratégiák (Großstudien mit vielen Armen), melyek kipróbálás alatt vannak.

Íme néhány általuk javasolt szer kovidfertőzés megelőzésére, enyhítésére (vfa.de):

Iota-Carragen orr-permet, aszpirin, favipiravir, remdesivir, ivermectin, interferonok (nem jó: lopinavir/ritonavir)

RS

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7816497446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása