Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HOVÁ VEZETI ORSZÁGÁT? Orbán nyakán a vírus, az ellenzék, az EU - DIE ZEIT, Hamburg/RózsaS

2021. május 19. 07:18 - RózsaSá

HOVÁ VEZETI ORSZÁGÁT? Orbán nyakán a vírus, az ellenzék, az EU - DIE ZEIT, Hamburg/RózsaS

Török Gábor már 5 éve jelezte, Orbán autoriter hatalmi rendszere nem reformálható. "A vég csak a bukás lehet". Az elemző indoklását az illiberális demokráciából vezette le. "Orbán olyan centrális erőteret épített, melyre a demokratikus alapértékek között nincs példa. A kormánypárt és a kormány teljes egészében az övé." A felszín alatt parázslik: Az idő rágja a rendszert. Ha a migránskérdés többé nem vonja el a figyelmet az oktatás, az egészségügy, a szociális kérdésekről - ezek egyszerre fognak kirobbanni.

Ez volt 2016 márciusában, a menekült-válság csúcspontján. 5 évvel később Orbán órája egyre hangosabban ketyeg. A szociális problémák nemcsak, hogy csőstül jönnek, de egyetlen számban csúcsosodnak: Magyarország kovidhalottjai száma 3 020, egy millió lakosra kivetítve. Ez gyászos mérleg egy miniszterelnök számára, aki 11 éve abszolút többséggel kormányoz. Lakosságarányosan ez 15-szöröse az indiai áldozatoknak, háromszorosa Németország halottainak (1028).

Orbánra növekszik a nyomás

A számokra Orbán szokatlanul megtörve reagált: "A vírus sokaknak okozott veszteséget. Ha legyőzzük a járványt, az országot nemcsak gazdaságilag kell újból beindítanunk, hanem egymáshoz is utat kell találnunk és közösségünket újra fölélesztenünk." Ez önámításként hangzik, hisz 11 hónap múlva választások esedékesek és Török szerint Orbán igen csak aggódhat hatalmáért. "2010 óta először nincs borítékolva, ki nyer." Ehhez tudnunk kell, hogy Török nem ellenzéki, hanem nemzeti-liberális és régen ő is azokat az értékeket vallotta, amiket egykor a Fidesz: szabadság, demokrácia és erős Magyarország, az egyesített Európában. Maga Orbán is az 1989-es békés forradalom fontos tagja volt. Ám az ezredfordulón egy cinikus hatalompolitikussá vált. 2002-ben nyert, de csak 4 évig volt hatalmon, veszített és ezt nem akarta újból átélni. Pedig 20 év után ismét veszíthet. A Fidesz a járvány előtti 54%-ról 48%-ra esett vissza, de Orbán számára az ellenzék új fölállása a legnagyobb gond. Mindeddig hátradőlve nézte, ahogy a radikális balosok, zöldek, szocdemek, liberálisok, polgáriak és szélső jobbosok egymást nyírták. Most azonban egy választási szövetségbe tömörültek és a Fidesz mellé tornázták föl magukat.

Orbán közvetlen kihívója a 45 éves budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely, egy népszerű bal-liberális, akinek fiatalossága mellett az 58 éves Orbán elhalványul. Ám az ellenzéknek csak egyetlen programpontja van: az Orbán-rendszer vége. Ez elég? Az akadályok óriásiak, Orbán 2010 óta számos hatalomforrást biztosított magának. Elfoglalta az ország minden fontos médiáját, megkurtította a bíróságok függetlenségét, ahogy a tudomány szabadságát is és a választási törvényt saját javára írta át.

Ehhez jön az "illiberalizmus", mely alatt Orbán a migránsok és nemi kisebbségek elleni represszív politikát ért. A menekültválság óta magát a keresztény nyugat védőjének állítja be és az EU irányvonalakat félretolva megszigorította a menedékjogot, szinte a megszüntetés határáig. Ám hatalmával nőtt az ellenállás is. Végül azoknál is betelt a pohár, akik eddig az EU-ban Orbánt fedezték: a CDU-nál és a CSU-nál. Markus Söder, CSU: "A Fidesz elbúcsúzott a kereszténydemokrata értékektől." A sokéves fáradozás, a Fideszt az EU Néppárt-frakcióban tartani - míg az folyamatos antieurópai támadásokat folytatott - hiábavalónak bizonyult. Orbán hiába fenyegetett egy jobboldali frakció alapításával. Márciusban a Fidesz kilépett a Néppártból, de valójában csak a kirúgását előzte meg, amivel Söder és a CDU Laschet megfenyegették. Ezzel a Kohl-tanuló Orbán elvesztette legerősebb politikai támogatóját. Hovatovább, az EU-ban teljesen elszigetelődött. A britek kimentek, az olasz szélsőjobb Salvini elvesztette hatalmát. A lengyel PiS sem olyan jó barát, mint régen. 2020-ban még együtt küzdöttek a jogállami szabályok szigorítása ellen - és veszítettek. Aki a jövőben nem tartja magát a demokratikus értékekhez, EU-pénz elvonásokra számíthat. Bár még együtt óvták meg a döntést az európai bíróságon, de a közösség ezzel véget is ért. Orbán barátkozását Putyinnal Varsó rossz szemmel nézi. Az orosz Roszatom építi Pakson az atomerőmű bővítését. Amikor a járvány télen belobbant, Orbán orosz vakcinát rendelt, nem várva meg az EU engedélyét. Kína is barátkozik, Orbán tőlük is vett oltóanyagot és Budapesten közösen tervezik a kínai elit-egyetemet. Magyarország megvétózta az EU kínakritikus kiállását.

Mindez hová vezet? Az ellenzék biztos abban, hogy a 2022-es választás "korszakváltást" fog hozni. Alternatív szcenárió: Orbán győzelme esetén csavar egyet politikáján. Hatalmát bebiztosítandó, még jobban köti országát Kínához és Oroszországhoz. Még a hungexit sincs kizárva.

KOMMENT

ClimateJustice

Tehát a helyes út a tömeghalál. Átszámítva Németországra ez 251 834 kovidhalottat jelent.

Dohlenmann

Ez egész izgalmas. Dehát mit is akar Orbán ezzel az orosz és kínai szövetséggel? Még nagyobb baromság, mint a brexit a global britannia fantazmagóriával.

Alice 42

Az EU bizottság meddig tűri Orbán üzelmeit? A parlament intézkedne, de vdLeyen nem mozdul. A zöld EU-képviselő, Daniel Freund: "A mechanizmus január 1-től érvényes. A jogállam az EU-ban veszélyben van. Lengyelországban és Magyarországon naponta új tényeket látunk. Ha szükséges, a bizottságot bíróság elé visszük."

Végül is a várható lazaság a jogállamiságnál volt a "pluszpont", amivel vdLeyen a vizsgálóbizottság elől Brüsszelbe menekítette magát, a CSU hátszelével.

Merkel költségvetés-kompromisszuma a jogállamisági mechanizmus puhításánál arra irányult, hogy Orbánt mentse a következő választásokon. Majd meglátjuk, mennyire marad a parlament egységes, ha a bizottság a jún. 1-i határidőhöz csak valami ejnye-bejnyét ad ki vagy semmit.

zeit online, 18. 5. 2021.

Wohin führt er Ungarn?

Die Corona-Pandemie, die Opposition und Europa setzen Viktor Orbán zu. Ungarns Regierungschef steht zunehmend unter Druck – und baut nun neue Allianzen auf.

Lásd még: "Hello, Dictator" - Orbán, the EU and the rule of law - youtube

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6016565436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása