Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MILLIÁRDOSOK A JÁRVÁNY NYERTESEI - ZEIT, HH/RózsaS

2021. május 22. 09:01 - RózsaSá

MILLIÁRDOSOK A JÁRVÁNY NYERTESEI - ZEIT, HH/RózsaS

Míg a gazdaság visszaesett, a világ 2700 milliárdosa 60%-kal növelte vagyonát. Egy perverz fejlődés.

A legtöbb ember számára a pandémia egy megpróbáltatás volt - anyagilag is. Egyeseknek azonban jó üzletnek bizonyult. Ők 5 billió dollárral (4 billió euró) gyarapodtak. Ez több, mint az egész német gazdaság éves teljesítménye és a világteljesítmény 6%-a. A Világbank szerint 100 millió ember zuhant mélyszegénységbe és napi 1,8$-nál kevesebből kell megélnie. A 2020-as év volt a szupergazdagok legsikeresebb éve az emberi történelemben.

A Financial Times és a Morgan Stanley új számai szerint a dúsgazdagok száma 2000-ről 2700-ra szökött föl. Egy példa a Tesla-alapító Elon Musk, aki magánvagyonát 2020-ban 25 mrd-ról 150 mrd-ra növelte. Nem ő az egyedüli: Amancio Ortega, Spanyolország (Inditex-Modekonzern); Carlos Slim, Mexiko (Telekommunikation) vagy Bernard Arnault Franciaország (Luxusmode) azok, akik országuk gazdasági teljesítményének 5%-ával rendelkeznek.

A gyarapodás nem a világgazdaság virágzásával történt, hanem annak 3,3%-os visszaesése ellenére. A német milliárdosok száma 29-ről 136-ra emelkedett, vagyonuk 100 mrd €-val nőtt (a gazdasági teljesítmény 3%-a), míg a német gazdaság 4,9 %-kal zsugorodott. Az egyenlőtlenség Németországban a ragály alatt csak tovább nőtt. A DIW Berlin kimutatta, hogy már 2019-ben a németek 1%-a a magánvagyonok 35%-ával rendelkezett. (A németek 1,5%-a legalább egy millió € nettóvagyonnal bír.) Az egy százaléknak több van, mint a népesség 99%-ának (35%/33%).

Jó és rossz vagyon

A Financial Times ezt a két félét különbözteti meg. A "jó" vagyon a gazdasági szektorban keletkezett, innovációkból és ipari termelésből. "Rossz" vagyon viszont nyersanyagokból és ingatlanokból származik. Nagy környezeti károkat okoznak, főleg az ún. rent-seeking-re vezethetők vissza. Ez a mások által megteremtett értéktöbblet lefölözése. Németország itt relatív jól áll, bár az USA, Kína és Dél Korea vagyongyarapulásai sokkal nagyobb arányban köszönhetők az innovációknak. A németek azonban rosszul állnak a milliárdok eredetét illetőleg. Kétharmaduk nem munkából, hanem örökségből és ajándékozásból ered. Az USÁ-ban ellenben a vagyonok fele "új pénz".

Ezeket a számokat nem szabad rögvest irigykedve nézni, számos vagyonos kivette részét a járvány leküzdéséből és eközben gazdagodott. Gondoljunk pl. a BionTech alapítóira, és számos más egészségügyi vállalatra, melyek új oltóanyagokkal, gyógyszerekkel emberéleteket mentettek. Ezektől alig valaki irigyelné nyereségüket. Hasonlóan sok online-kereskedő vagy stream-szolgáltató is könnyített az emberek életén a bezártság idején.

Ám ezek csak néhányan a milliárdosok közül. A legtöbben a tőzsdén nyertek részvényeik értékesedésével. Itt is szembetűnik az ellentmondás: míg a világ mély recesszióban tengődött, sok nemzetközi cég részvénye fölfelé ívelt.

A részvénypiacok szárnyalását nagy mértékben segítette a jegybankok expanzív pénzpolitikája, sok milliárd likviditás-pénzeket szórtak a bankokra és nagyban vásároltak kötvényeket, hogy a kamatokat alacsony szinten tartsák. A vállalatok direkt támogatásával nemcsak túlélésüket biztosították, hanem pénzügyi helyzetüket is erősítették - és ezzel, direkt vagy indirekt, a szuper gazdagokat is. Így pl. a DAX-lista cégei Németországban 2021 első negyedében az utóbbi 10 év rekordnyereségeit söpörték be. Gyakran állami segítséget fogadtak el és dolgozóikat kurzarbeit-ra küldték, részvényeseiket pedig bőséges osztalékkal jutalmazták.

Az állam adott - az állam korrigáljon

Mindezzel a magánvagyonok egyenlőtlensége növekedett, de fölbillent az állam és a privátgazdaság egyensúlya is. Az állam óriási összegekkel támogatta a vállalatokat, hogy megakadályozza a még rosszabb gazdasági válságot és a munkahelyek elvesztését. A német állam plusz 200 mrd eurót (6% GDP) adott ki tavaly és adósságát tovább halmozta, amit végül is a polgárok adópénzeiből kell majd visszafizetni.

A járvány alatt a pénzforrások masszív átcsoportosítása történt az államtól az állampolgárok felé. Csakhogy ebből sokan keveset láttak, a torta nagyobbik részét a dúsgazdagok happolták el. Ezért tanácsos lenne az egyensúlyt ismét helyre állítani és a pandémia terheit egyenletesen elosztani. Ha ez nem történik meg, a szociális béke és Németország gazdasági sikere forog kockán. Sem gazdaságilag, sem erkölcsileg nem kerülhető meg, hogy az óriásvagyonokat erősebben bevonják a járvány leküzdésébe. De vajon a politikának lesz elég bátorsága hozzá?

zeit online, 20. 5. 2021.

Milliardäre sind die Pandemiegewinner

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2516568474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása