Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

VEGÁN NÉMETORSZÁG - Spiegel, HH/RózsaS

2021. június 16. 13:40 - RózsaSá

VEGÁN NÉMETORSZÁG - Spiegel, HH/RózsaS

Mi lenne, ha mindenki vegán lenne? Jó sok terület szabadulna föl, a hamburger a szántókról jönne. De ez nem lenne egy paradicsom.

Az Allensbach-Institut fölmérése szerint 1,1 M német mondja magát vegánnak. A húspótló termelés 2020-ban 38%-kal nőtt, bár a kiindulás is igen csekély. Sok a vegán kávézó és étterem, főleg a városokban, a vendégek zöme fiatal.

De mi lenne, ha az egész német agrárium a teljes növény-termesztésre állna át? Már egy részbeni átállás is óriási változásokat hozna. Ha mindenki megfelelne globálisan a párizsi klímacéloknak, a vörös hús fogyasztása a felére csökkenne, megkétszereződne viszont a diófélék, a gyümölcs, a zöldség, a hüvelyesek fogyasztása.

Ez - nézőpont szerint - utópia vagy disztópia. A gondolatkísérlet kimenetele: sok-sok terület szabadulna föl, sokkal kevesebb haszonállat lenne, óriás istállók alig. A szántókon kukorica és búza helyett több bab, zöldtrágya-csillagfürt, borsó és szója teremne. A réteken és a szántókon sokkal több állat- és növényfaj élne, a talajvíz regenerálódna, az üvegházgáz-emisszió visszamenne. Az emberek ananászlevél vagy szintetikus cipőben járnának, húspótló hamburgert ennének. Néha tablettákat és étrend-kiegészítőket vennének magukhoz. Mindösszesen egészségesebben élnének, mint ma. (A kocogók annyival élnek tovább, amennyi időt kocognak. RS21VI15).

Achim Spiller, agrár közgazdász, Universität Göttingen: Sokkal kevesebb szántóra volna szükségünk, mert most a zömét takarmánytermelésre használják. Egy kalória marhahúsra 7 takarmány-kalóriát kell ráfordítani, holott a növényt mi is megehetnénk. Sertésnél az arány 1:3. (Lásd: Energiamérlegek a mezőgazdaságban, SZEA füzet 5, RS21VI15). Kevesebb lenne az istálló, több az üvegház és a fóliasátor a zöldségtermelésre. Fűtést és áramot a szolárberendezések és a szélturbinák adnák, a fölszabadult területeken energianövények (repce) nőnének, biogáz fejlesztésre. (Áram csak-csak, de hő aligha, más nagyságrend. Eleget kínlódtunk a komposzthővel. Az energia-repce meg végképp csalás: szántón nem lehet energiát termelni. Ha lehetne, sem gázt, sem olajat nem vennénk. Lásd: Energiamenü, RS).

Németország területének felét az agrárium használja. A 17 M ha-ból 12 M ha szántó, a többi legelő és mező. Az agrárterület 4,4 M ha-ja (26%) állateledel termelésére szolgál. Ha a fehérjét bab, borsó, hüvelyesek adnák (sokkal hatékonyabban, mint a tej és a hús) 2 M ha szabadulna föl, mondja Urs Niggli, Forschungsinstitut für biologischen Landbau, Svájc. A Rheinland-Pfalz-nyi területet visszaadnánk a természetnek; vadvirágok, cserjék, rovarok, madarak erősítenék az ökológiai egyensúlyt. Lápok újraélednének. A tengerparton tartályokban algák nőnének, emberi táplálékként. Anja Bonzheim, öko-agrármérnök: "A szántók humuszának szél általi eróziója leállna. A biodiverzitás úgy a természetben, mint a tányérunkon nőne; több diófélét, magot, babot, amarantot, hajdinát ennénk." Egy vegán Németországnak a szaga is más lenne. A szántók szúrós ammóniaszaga eltünne. A lóhere-zöldtrágya fölöslegessé tenné az állati trágyát. A nitrogén túladagolás a talajra, a vizekre, a vízművekre nem jelentene veszélyt. Christian Vagedes, Vegane Gesellschaft Deutschland: "A városszéleken komposztművek működnének. Vége lenne az évi 16 M kamion trágyalé kiszórásának."

Kay Bohne, szász gazdálkodó, Stollsdorf: "A trágya az ég ajándéka, mondták a régiek." 20 ha szántójához 50 ha erdőt is vett, 15 tehén, 2 ló, 40 tyúk van a tanyán. (Nekünk 1955-ben Zentán 3 ha, 1 ló, 1 tehén jutott - de ott volt a szociális háló: a sok rokon és szomszéd. RS21VI16). A vegán agrárium számára csak egy érdekes ötlet, a paraszti földműveléshez az állattenyésztés is hozzátartozik. (Lásd még: Állatok nélkül nem.RS). "Amikor 6 tehenet levágatunk, sajog a szívem." - mondja a feleség. "De jó életük volt." A tanyán szétmérik a marhahúst, 1 kg bélszín 46 €, gulyás 16 €. "Nem vagyunk vegánok, de őket jobban tisztelem, mint akik 2,99 €-ért rántott húst vesznek."

A német agrárterület 36%-a nem alkalmas haszonnövényeknek; túl száraz, túl nedves, túl meredek. Ez világszerte 67%. Ha ezt a Grünland-ot nem legeltetnék juhokkal, kecskékkel, kiesne az élemiszer-termelésből. Ám egy vegán Németországban sem hagynák magára, mert elbozótosodna, ez pedig veszélyeztetné a művelt kultúrák flóráját és faunáját. Reinhild Benning, agrármérnök, Deutsche Umwelthilfe (DUH): "Az öko-agrár területeken kihalna a bíbic, a nagy goda, a rozsdafarkú vagy a bakszakáll, a kakukkszegfű. Tehát sok veszélyeztetett faj számára a haszonállat nélküli agrárium nem haladás. Ehhez jön, hogy a mezők és legelők a talajban sok szént kötnek meg. Jó megoldás: tehenek legeltetése, kisebb gulyákban, ekkor azok a talajt is trágyázzák. A juhok és a kecskék keményre tapossák a gátakat és a hegyoldalakat, fenntartják a táj karakterét, ahogy a rackák, a parlagi juhok is a Lüneburger Heide-n. A nyájakat szaporodás-szabályzással állandó szinten tartják. Az elhullt állatokat krematóriumban elégetik, vagy a biogáz-komposztálóba kerülnek. Ezzel a tehenek, juhok, kecskék úgymond, a gazdák alkalmazottai és persze az egész lakosságé is.

Mivel az állattartás veszteséges, a költségeket az EU-kasszából fedezik, mint a "természet szolgáltatásait". Németország évi 6,7 mrd €-t kap, de ezt ki kell egészítenie. Több EU-ország nem akar, vagy nem tud kicsit sem vegán lenni (sok a Grünland).

Bernhard Krüsken, Deutsche Bauernverband (DBV): "A vegán-szcenárió abszurd ötlet. Hektáronként több ezer eurót kiadni, csak egy óriási állatkert és komposztálók fenttartására őrültség."

Valójában ki sem lehet számolni, mibe kerülne. A sertések eltűnnének. Tyúkok csak háztájiban kapirgálnának, tömegtartás nem lenne. A sporthorgászat is kiszáradna, mert senki sem kínozná a halakat.

Knut Ehlers, Umweltbundesamt: Az állattenyésztés kivevése sok előnnyel járna a természetre és a levegőre. A klímacélokat is támogatná, hisz még 2045-ben is engednek emissziókat az agráriumnak, melyek eddig elkerülhetetlennek számítottak: trágyalé, szarvasmarhák, legelővé tett lápok. Egy szent világ szcenárió azonban téves út. Egy vegán agrárium nem lesz föltétlen ökologikus. A lencse, zab, borsó és a bab nagyipari termelése műtrágyákkal jóval nagyobb hozamú, mint a paraszti ökofarmoké. Az állatok nélkül a racionalizálás is löketet kapna. Egyébként is ebben a világban teljesen új agrárium állandósulna.

Az eredetileg húsgyártó Rügenwalder Mühle megmaradhatna piac-elsőnek a szójaszelet és a teakolbász gyártásával. 2020-ban vegán termékei forgalma vetekedett a hústermékeivel. A vágóhíd-impérium Tönnies (Rheda-Wiedenbrück), Vevia 4 You vegán termékeivel, a húsprodukció mellett, jó utat talált. (Ez nem reklám?RS21VI16).

Krüsken: A vegán Deutschland gazdaságilag és ökológiailag is katasztrófa lenne. A gazdák értéktermelésének fele elveszne. Maradna a mezei termény jövedelme, de ehhez kevés a földjük. A vegán termékek finomításából eredő értékalkotás az élelmiszeripar nyeresége lenne. A gazdasági nyomás még jobban fölgyorsítaná a farmok föladását. Az állati trágya körforgalma nélkül több műtrágya fogyna, melynek gyártása igen energiaigényes. A Grünland-telkek ára zuhanna, ha nem lennének szarvasmarha legelők.

A szászországi Bohne szomszédja vegán termelő. Daniel Hausmann beismeri, hogy ő is dolgoztat állatokat. A pataknál füzet és égert ásott be. Az égerlevélszívók katicabogarakat vonzanak ide, azok pedig pusztítják a zöldségeimről a levéltetveket. És a meztelen csigák? Azokat vödörbe gyűjtöm és messzire viszem. Ha jön a róka, hogy a szomszédból tyúkokat lopjon, én örülök, mert nálam is megfog néhány egeret. Állatok nélkül lazább az élet.A zöldségeim nélkülem egy hétvéget kibírnak, nem úgy, mint a tehenek a szomszédban.

SPIEGEL 4. 6. 2021

Grüner Blütentraum

Meztelen csiga csapda (magyar találmány):

Ablakokat vágunk egy PET-palackba, kevés aludttejet töltünk bele. Ablakszintig földbe ássuk. Magam is meglepődtem: reggelre tele volt csigákkal!

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5216595448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása