Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

LEYEN JÖN? Spiegel Hamburg/RózsaS

2021. július 11. 13:57 - RózsaSá

LEYEN JÖN? Spiegel Hamburg/RózsaS

Von der Leyen sokat elnézett Orbánnak. Tétovázása most megbosszulja magát.

Mint liberális politikus, hogyan találkozzék Orbánnal? Szivárványos kendővel a vállán? Csináljon úgy, mintha mi sem történt volna?

A találkozó most amúgy sem szerencsés. Leyen azért akart Budapestre repülni, hogy ott bejelentse, Magyarország is részesül a koronasegély-alapból. A diadalút a jövő hétre volt tervezve (július 5-10, RS), ám közbejött a magyar homofób törvény. 17 állam tiltakozott. Leyen maga szégyenteljesnek nevezte. De ugyan mi ez Orbánnak? A Bizottság hevesen vitatja, mit válaszoljon a provokációra. Lehet még egy csekket lobogtatni, mikor a kisebbségek jogait sértik? "Minden jogi és egyéb lehetőséget vizsgálnak". Leyen számára nincs egyszerű kiút. PR-föllépés kedvtelése most problémája lett.

Eltervezte mind a 27 állam végiglátogatását, hogy az RRF-alap pénzforrását bejelentse. A milliárdok a járványkárok kompenzálására hivatottak. Az adománykörút állítólagos indítéka az EU népszerűsítése, de valójában az elnök asszony önmagát akarja népszerűsíteni. Az utazást lemondani nehéz, Orbán ezt úgy tálalná, hogy nem bánnak fair módon Magyarországgal. A többieknél más kritériumok érvényesek, ez jól jönne neki belpolitikailag.

És Varsó? A lengyel kormány a bíróságok függetlenségét ássa alá. Leyen oda sem utazhatna. Szlovénia most vette át az Európai Tanács elnökségét. Janez Jansa Orbán nyomdokaiba lép. Őt is ignorálni kellene?

Leyen saját csapdájába esett. A Bizottság és a magyar kormány arról vitázik, hogyan is nézzen ki a budapesti látogatás. Nyilvánosság nélküli találkozás lehetne egy lehetőség, de akkor minek odautazni? Orbánt helyre tenni volna más mód is. Leyen visszatarthatná a segélypénzeket, míg meg nem bizonyosodik, hogy azok nem Orbán kedvencei zsebében landolnak. "A miniszterelnök a velejéig korrupt." - mondja az EU parlament elnökhelyettese, Katarin Barley. Ha Leyen nagy gesztusként Budapestre utazna, rá kellene kérdeznie a korrupcióra, még pedig nyilvánosan.

Leyen a segélyalapot sikeres projektként akarja bemutatni, nem valószínű, hogy ezt egy nyilvános tüzes beszéddel tenné. A Bizottságban arról vitáznak, a vitatott törvény miatt induljon-e kötelesség-megszegési eljárás Magyarország ellen?

Az ilyen eljárás hosszasan elhúzódhat és ez eddig Orbánt nem nagyon izgatta. Ami a magyar és a lengyel kisiklásokat illeti, eddig az elnök asszony kérdéses visszafogottságot tanúsított. Az EU-parlament vádemeléssel fenyegeti a Bizottságot, ha végre nem kezd eljárást a jogállamisági mechanizmus szerint, amit e célra alkottak. Leyen eddig erre nem volt hajlandó. Meg akarja várni, mit dönt az Európai Bíróság a két állam ügyében. Több képviselő szerint ez csak taktikázás, hogy a két miniszterelnököt ne kelljen leleplezni.

Két éve, hogy Leyen-t megválasztották, magyar és lengyel szavazatok nélkül ez nem ment volna. "Mind meg kell tanulnunk, hogy a teljes jogállamiság a célunk, de senki sem tökéletes." - mondta akkor a Süddeutsche Zeitung-nak. Varsó és Budapest ekkora megértésnek csak örülni tudott.

Leyen most kínos választás előtt áll: tovább lavírozhat és ezzel kockáztatja, hogy saját soraiban ellene fordulnak, vagy fölvállalja a lengyelekkel és a magyarokkal a konfrontációt, de ezzel beismeri kiváró politikája kudarcát. Jól ebből nem jöhet ki.

SPIEGEL, 3. 7. 2021

»Keiner ist perfekt«

Itt állt:

Orbán, Merkel-lel az oldalán, belefutott Putyinba.

"Az új házvezetőnőm!" - találta föl magát a mester.

Mit ad isten, hasonló történt.

Putyin: "Maga aztán gyorsan váltogatja a házvezetőnőit!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4016624096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása