Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ETELE PLÁZA: A SZÜRKE 49 ÁRNYALATA/RózsaS

2021. szeptember 24. 04:58 - RózsaSá

ETELE PLÁZA: A SZÜRKE 49 ÁRNYALATA/RózsaS

A Futó milliárdosok (Péter+Gábor) megállíthatatlanok: A Budapest ó, ne! után most egy újabb betonbunkert raktak a nyakunkba – potom 100 mrd-ért. (Visszajön ennyi?).

Már a logoval is problémám van: az E és az L még csak meg volna, de a T-t csak segítséggel találtam meg. A pláza agyonüti a teret, hanyatt esik, aki feljön a metróból. (A régi vasútállomás-múzeum továbbra is várat magára). A tér-front díszítése „szellemes” halvány szürke-pink kockákban merül ki – nem egy Schönbrunn! És ezzel jelenti be a ház a forradalmi avantgarde stílusát: a színben és formában lemeztelenített épített környezetet, főleg azoknak, akik még nem depressziósak ebben az óriásvárosban. Csak egy ilyen kellett még a budapestinek? Szereti, nem szereti : lenyomják a torkán!

A bejáratra elfelejtették kiírni, hogy bejárat, ahogy bent is a tájékoztatás áldozatul esik az új stílusnak. Nincs egy színes, áttekinthető háztérkép – de van egy robot, aki szóval útba igazít, ha nem azt kérdezed, hogy „mi a szarnak vagy a plázában?” Még a WC-jelzés is rébusz: fölkiáltó jel (!) a férfiaknak, fejreállítva: a nőknek. „A légtechnikai rendszer UV-lámpás csírátlanító szűrőegységei fertőtlenítő vegyszer használata nélkül, másodpercek alatt pusztítják el a levegőben lévő vírusok és baktériumok közel 100 százalékát.” És a maradék delta kovidot szépen ráfújja a közönségre?

Belépve meglep a tágasság és folytatódik a szürkeség. Az 1300 autó-parkolóhely az óriáskocka felét foglalja el – ez az a tér-lopás, amely megérne egy alkotmányvédő bírósági beadványt. A 40 VIP-parkoló, a 130 E-töltő jelzi, kikre is számít itt a befektető – nem a vonatra váró, ide csak beugró átlagfogyasztóra! A 180 bolt szédítő, de gyógyszertárat, postát hiába keresel. Utóbbi szemben, az állomás épületében is nemrég zárt be.

A ház tök átdigitalizált (1200 km kábel), már a csecsemők is érintőképes játékokat kapnak anyatej helyett. A gyerekmegőrzőben már elkezdődik a léleknyomorítás, ez is szürke, fantáziátlan – pedig legalább itt lehetne a szivárvány néhány színével villogni (ha nem lenne betiltva a szivárvány).

Mindenütt szürke a padló, szürke a plafon, még az ülések is szürkék, a falak teletapétázva Etele-zebracsíkokkal - annak aki még nem szédült el.

Az „Egyénre szabott vásárlási élmény” ahhoz közelít, amikor majd a bőrömbe lőtt chip szerint alakítja a bolt az árait. Kérdés, az új szupermarketek hány régi boltot ütnek agyon a környéken? A többi méregdrága shikimiki (csili-vili) divatbolt megint mutatja, kikre számítanak: unatkozó milliárdos-feleségekre. De míg ezek az utcák inkább üresek, a gyorsétkező-szint tömve. Ide járnak a környékről az éhesek gyors-enni, hogy legyen a Doktor 24-nek is elég páciense. De félre a rossz májjal: itt bárki elidőzhet, elcseveghet a melegben.

De van egy jó hírem: Ha becsapódnak az atombombák, az Etele pláza kiváló atombunker lesz!

RS

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8816698978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása