Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

HOVÁ HURCOLTÁK BE AZ OMIKRONT? - ZEIT online, Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

2021. november 28. 11:08 - RózsaSá

HOVÁ HURCOLTÁK BE AZ OMIKRONT? - ZEIT online, Hamburg/RózsaS, német-sajtó figyelő

 

Az Omikron B.1.1.529 már több országba bejutott. Itt egy áttekintés a helyzetről, ellenintézkedésekről, utazáskorlátozásokról.

 

Klaus Holetschek, bajor egészségügyi miniszter: Megerősítést nyert, hogy München-ben, november 24-én, a repülőtérre két fertőzött utas érkezett Dél-Afrikából. Oliver Keppler, Max-von-Pettenkofer-Institut: A genomszekventálás folyamatban, de bizonyos, hogy az Omikron-variánsról van szó.

 

Kai Klose, szociális miniszter, Hessen: A Frankfurt-i repülőtéren egy Dél-Afrikából érkezőnél az Omikron-ra jellemző tünetek jelentkeztek. Az utas házi karanténban van.

 

A Robert Koch-Institut a következő országokat vírusvariáns-területeknek nyilvánította: Dél-Afrika, Namíbia, Zimbabwe, Botswana, Mozambik, Eswatini, Malawi és Lesotho.

A Bundesregierung ebből a 8 államból korlátozza a beutazást. Bár a légi társaságoknak tilos ezeken a vonalakon utasokat szállítani – ez mégsem teljes légforgalmi tilalom, németek jöhetnek. (Még kevés a hulla? RS). A hazatérők 2 hetes karanténba kerülnek, oltottak-gyógyultak egyaránt.

 

Más országok, így Ausztria, Belgium, Itália, Marokkó, Kanada, Szingapúr, Fülöp-szigetek, több arab állam szintén beutazási korlátizásokat rendeltek el.

 

ZEIT online, 28. 11. 2021

Wo Omikron bereits entdeckt wurde

 

A GYORSTESZT MEGBÍZHATÓSÁGA – ZEIT, Hamburg/RózsaS

 

A teszt negatív – mégis fertőzött a letesztelt. Ezt a második, a pontosabb PCR mutatta ki. Az ilyen esetek szaporodnak, ám bizonyíték egyelőre nincs. Ilyen lyukakon terjed a vírus Németországban?

 

Az antigén gyorstesztek fontosak a korai fölismerés végett. Előnyei, gyönge pontjai ismertek. Megbízhatóságuk erős fertőzés esetén jobb. Másrészt kevésbé érzékenyek, mint a PCR-tesztek. Bevetésük eddig a 3G-n alapult (Geimpfte, Genesene, Getestete) – Oltott-Gyógyult-Tesztelt, OGYT. Étterem, mozi, klub csak 3G-seket enged be. Korábban az oltottakat ide nem vették be – időközben kiderült: ők is fertőzhetnek. Eddig a negatív gyorsteszt szabad belépést engedélyezett.

 

Christian Drosten, Charité/Berlin: „Az antigén gyorsteszt a beoltottaknál, a fertőzés korai szakaszában kevésbé érzékeny lehet a Covid-19-re.” Bár ezt még nem publikálták, ám „Az oltottak és oltatlanok között kicsiny a különbség. Bár az oltottaknál a vírusteher gyorsan leesik, ez igen magas a tünetek megjelenésekor, negatív teszt ellenére.” A beteg valószínűleg ekkor erősen fertőzött.

 

Drosten magyarázata paradox: A teszt egy speciális vírusfehérjének bukkan a nyomára. Főleg, amikor a vírus tömegesen sokasodik és sok embert öl meg. Az oltottak immunrendszere már akkor aktiválódik, mielőtt a vírus sejteket ölne meg. Erre végül is a vakcina készítette föl. Az érintett tüneteket mutat, de a gyorsteszt néma. Az oltatlan védelmi rendszere azonban sokkal lustább és csak akkor vált ki köhögést és lázat, ha tele van vírussal – amikor a speciális fehérje magas koncentrációban kimutatható. Ezért is gyöngébb a gyorstesztek megbízhatósága.

 

Mégis rettentő fontosak a superspread-ek fölismerésénél. Manuel Krone, Uni Würzburg: „A házilag elvégzett teszt szakszerűtlen is lehet.”

 

Drosten: Két esetről beszélhetünk. Ha egy cég rendszeresen teszteli dolgozóit és talál egy pozitívat, a karantén indokolt, a tesztelés nagyon sokat segít. Ám ha az a cél, hogy lehető sok embernél a fertőzést korai szakaszában detektáljuk (pl. éttermeknél), akkor még az oltottaknál sem bíznám magam a gyorstesztre.

 

Az idősotthonoknál a probléma ugyanez: Ott sem elég a tesztelés. „Minden ott lakó kapjon emlékeztető oltást és természetesen minden alkalmazott legyen beoltva, ahogy a látogatók is.”

 

ZEIT, 25. 11. 2021

Übersieht der Schnelltest Infizierte, wenn sie geimpft sind?

 

Ismét benne vagyunk egy corona-télben. Ismerősök karanténban, gyerekek otthon, rendezvények lemondva. Az esetszámok soha nem voltak ekkorák. Az intenzívek ismét telítődnek és naponta halnak meg emberek. Holott már rég van oltás, mely mindenkit megbízhatóan megvéd. Aki csak tehette, be is oltatta magát – de ennyi sem volt elég a 4. hullám megakadályozására.

 

HOGYAN TOVÁBB?

Oltás és booster nélkül nem vészeljük át a telet. Aki be van oltva, ritkábban betegszik meg súlyosan, mint az oltatlanok. Ők 32x magasabb kockázattal halnak meg. Ám a megfertőződéstől az oltás nem olyan jól véd – a Delta sokkal agresszívabb.

 

Gondot okoz a dél-afrikai B.1.1.529 variáns, mely sokféle mutációban jelenik meg. Nemcsak, hogy jobban fertőz, de a vakcinák védőhatását is gyöngíthetik.

 

Németországban 2-3 hónapja a Delta-variáns uralja az eseményeket.

 

Az oltások védelme 2-3 hónap után alábbhagy. Fél év múlva annyira leesik, hogy az oltottak is megfertőződhetnek. Ilyen oltás-áttörések annál gyakrabban lesznek, minél több az oltott. Egyesek ezt mondják: „Hisz akkor az oltás semmit sem ér!” Ez nem így van.

 

Aki be van oltva, kevésbé betegszik meg súlyosan. Oltás nélkül most 5x annyit kellene az intenzíven kezelni. A kockázati csoportokban és az időseknél a védőhatás gyorsabban gyöngül. Ezért főleg számukra fontos az emlékeztető oltás. De mindnyájunkra is. Gyors oltakozás és a booster leviheti az esetszámokat. Különösen, ha a fiatalok is segítenek. Ők sokat utaznak és sokakkal érintkeznek. Az alacsony incidencia védi a kockázati csoportokat. 90%-os átoltottsággal az intenzív osztályokat tartósan tehermentesíthetjük. Az oltottak ritkábban fertőződnek meg. Ha mégis, kevésbé fertőznek meg másokat, mint az oltatlanok.

 

EGY NAP MINDENKI MEGFERTŐZŐDIK

Ha oltott, ha nem. Akkor hogyan tudhatnánk egyáltalán védekezni? Oltás nélkül az első kontaktus a legveszélyesebb. Eddig a vírussal még több százezren nem találkoztak. Ha ezek mind gyorsan megfertőződnének, a klinikákat, ápolókat, orvosokat rettenetesen megterhelnék. Ezt már a novemberi meredek emelkedés is jelzi.

 

SOK IDŐ KELL, MÍG A VÍRUS MEGSZELÍDÜL

Még évekig tarthat, míg a vírus a legtöbbünkre ártalmatlanná válik. Ehhez többszöri kontaktusra van szükség.

 

Tehát az oltás most megvéd bennünket az intenzív osztálytól. Valamikor mind érintkezni fogunk a vírussal - a legjobb, ha ez oltással történik meg. Némelyek ekkor belázasodhatnak. Ez a folyamat addig ismétlődik, míg a nyálkahártyánk védve nem lesz és a kovid többé nem tud ártani. Évről-évre talán valamivel jobb lesz. Ám addig is az időseknél, betegeknél súlyos állapotot okozhat. A corona veszélyesebb és fertőzőbb lesz, még az oltottak számára is.

 

AZ OLTOTTAK IS SZÁMÍTSANAK KORLÁTOZÁSOKRA

Az oltottak és a gyógyultak is ezt a telet úgy fogják átélni, mint a tavalyit. Boltok, éttermek, rendezvények – nem opciók! A teszteltek számára sem.

 

Az oltatlanok már rég érzik a kvázi-lockdown-t. A 2G, tehát a Geimpfte + Genesene (oltott és gyógyult) nem lesz elegendő követelmény. A 2G-s rendezvények is vezethetnek superspreading-hoz, de a 2G+ is, tehát még teszttel is. Ez talán nagyobb biztonságot ad, de nem abszolút védelmet.

 

A járványból nem tesztelhetjük ki magunkat. A negatív teszt nem véd meg a fertőzéstől. De egy pontosabb képet ad a helyzetről. Országosan 200-300-as esetszámnál ismét kontaktkorlátozásokra van szükségünk. Az oltás és a booster egymaga nem viszi le gyorsan az esetszámokat. Ezt lekéstük.

 

Ezen a 2. corona-télen megértjük: A járványhoz mindenki hozzájárul – még az oltottak is, bár ők kisebb mértékben. A helyzet a klinikákon még soha nem volt veszélyesebb. A pandémiából tartósan kiszabadulni csak oltással lehet. Bár ez mindig is világos volt, a vakcina védelméről és biztonságáról nem sikerült mindenkit meggyőznünk. Hogy megóvjuk az egészségügyet, marad csak az, amit már ismerünk:

Kevesebb kontaktus, tömeget kerülni és ha bárhová bemegyünk, maszkot fel!

 

ZEIT online, 27. 11. 2021

Járvány-videó

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6016767144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása