Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

TESLA-GYÁR 2 ÉV ALATT – ZEIT, Hamburg/RózsaS

2021. december 12. 17:30 - RózsaSá

TESLA-GYÁR 2 ÉV ALATT – ZEIT, Hamburg/RózsaS

 

Elon Musk őrült iramban húzta föl gyárát Brandenburg-ban – csak épp engedély nélkül. Döntés most várható, amely kihat az egész régióra.

 

500 000 autó jön ki évente, 12 000 ember talál munkát. 14 kifogás érkezett be a környezetvédelmi hatósághoz. A környék vízellátása veszélyben. Musk macher-módra fütyült a német érzékenységre és szerencséjében bízva építkezett. Nemcsak a hivatal, de a Tesla papírjai is hiányoznak. Ha nem kap engedélyt, saját költségén kell visszabontania – de ez nem valószínű.

 

Ha megjön az engedély, 2 hét múlva indulhatnak a szalagok. De hogy lehet, ha még folyik az építkezés, máris autókat rakni össze? Tesztüzem, szalag nélkül. Az egyik modell már fut - a berlini macival díszítve. Dietmar Harhoff, Max-Planck-Institut München: „Musk előnye aranyat ér. Minél gyorsabban ott van a piacon, annál nagyobb részt biztosít magának a végén.” Provokáció az autó szülőhazájában.

 

Egy hasonló huszárvágást visszavont, pedig az akku-gyárra már megkapta volna a több mrd állami támogatást. Vélhetőleg itt is vad-építkezést akart, de a németek besokalltak. A takarodó erőfitogtatásként is értelmezhető. A környéken nem kevesen érzik magukat átverve vagy lerohanva.

 

A tetthely, Grünheide község polgármestere, Arne Christiani repes az örömtől, hogy a Tesla őket választotta. Ám a kételkedőket nem győzi csillapítani. „Itt nem lehet második Wolfsburg. Változás igen, de mértékkel.” A Tesla nyílt napján ezrek tolonganak. Még a falakra is írhatnak: »There are no problems, there are only challenges«, vagy »Viel Erfolg, good luck! Claudi & Andreas«. Tesla nemcsak rajongókat gyűjt, de a bizonytalanságot is oszlatni akarja.

 

Helge Bille, tiltakozó: „Nem vagyok bizonytalan, csak meglepett és szomorú. Kész tények elé állítottak.” A Tesla jövetelét hónapokig titokban tartották. A Brandenburg-i gazdasági minisztériumban »Projekt Anuschka« fedőnéven futott. Musk, még a kezdetben, ilyen nevű repülőn vitte a minisztert, hogy felülről tartsanak terepszemlét. A Bille-család 2 km-re lakik a házukban. Ablakuk legelésző tehenekkel tarkított mezőre nyílik. „Berlinből azért költöztünk ide, mert nyugalomra vágytunk. A kormány az itt élőkre nincs tekintettel, csak a Tesla van a fejében. Esztelenség egy táj- és vízvédelmi terület közepébe egy autógyárat rakni.”

 

Az ember, aki a Tesla-t idehozta, ül az íróasztala mögött és egy kis faautót forgat, melyen ott áll: „Mr. Tesla”. Steinbach, Brandenburg gazdasági minisztere: „Persze, hogy büszke vagyok rá! Fiataloknak nyitottunk hihetetlen perspektívát! Az egész megyére kisugárzik, fölzárkózunk Bajorországhoz.” A kritikát elutasítja. A nyugalomra vágyó ideköltözők tudhatták: Ez a terület ipari parknak volt kijelölve. Eredetileg a BMW jött volna, de Lipcsébe ment. „Vízhiány nem lesz. Szétnézünk a szomszédos vízműveknél.” A helyi vízművek nemrég közölte, hogy a vizet limitálja. Először a nagyokat elégíti ki, aztán a háztartások fogyasztását korlátozza. Most 11 millió m3 vizet adnak. A Tesla-nak 1,4 M m3-t ígértek.

 

A miniszter abban reménykedik, hogy a Tesla más konszerneket is idevonz. A fordulat utáni ipartalanítás és a fiatalok elvándorlása után Brandenburg újból csilloghat. Mielőtt nyugdíjba megy, szeretné Szászországot az 5. leggazdagabb régiójává tenni.(Most a 14.).

 

A Giga Press félelmetes kolosszus. Az alumíniumot 700 *C-on megolvasztja, majd 6 100 t nyomással, 3 perc alatt egy autó teljes alvázát kiadja. Még 7 ilyen prés lesz itt, így a Tesla egy autót 10 óra alatt legyárt – a VW-nek 30 óra kell.

 

ZEIT 9. 12. 2021

Irre schnell

 

KOMMENT

Ez Merkel alatt történt. Együttélésünk szabályait így alakítja egy autógyár. 12 ezer ember jut munkához, milliók az E-autó illúziójához. Milyen munkához és meddig? Kölnben a pszichológus szomszédom azzal foglalkozott, hogy a Ford-művek 40 000 munkásából a kidőlteket próbálta lelkileg helyrepofozni. Telhetetlenség, megalománia, szemfényvesztés: Így szárít ki egy gigaprojekt egy egész régiót – egy pillanat öröméért. Ha az emberek 2 év alatt föl tudnak húzni egy óriásgyárat, akkor a vírus- és a CO2-problémát is képesek megoldani.

RS

 

Lásd még: „Szívem, szerelmem, egyetlenem: Autó, autó!” Lélegzet, Harmadik Part, Gaia Sajtószemle (RS, 1989).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr416781750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása