Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

8 HÓNAP RAGASZTÁSÉRT – A kölni Caroline Schmidt a Letzte Generation (LG) aktivistája – ZEIT/RózsaS

2023. október 06. 12:16 - RózsaSá

8 HÓNAP RAGASZTÁSÉRT – A kölni Caroline Schmidt a Letzte Generation (LG) aktivistája – ZEIT/RózsaS (Meglehet, találkoztam vele, amikor Kölnben éltem).

Caroline 2022-ben 3 útlezárásban vett részt. A berlini hivatalbíróság, bár az ügyész pénzbüntetést kért, az eddigi legsúlyosabb ítéletét mondta ki a csoport egy tagjára: 8 hó börtön. Ulrike Fischer, bírósági elnök: „Rossz szociális prognózist sugallt.” C. S. közölte, további blokádokon is hajlandó részt venni, eddig húszon lehetett.

A Letzte Generation nem radikalizálódott, pedig sokan ezt várták. Továbbra is festéket szórnak jelképes helyeken vagy leragasztják magukat az aszfaltra. A világ radikalizálódott körülöttük: az autósok szidalmazzák, ütik-verik őket. Mannheim-ben egy erőszakos férfit letartóztattak, Karlsruhe-ban egy másik áthajtott egy aktivista kezén. A rendőrség május végén lecsapott a csoportra, laptopokat, plakátokat kobozott el. Az NRW-belügyminiszter, Herbert Reul (CDU) módosította a büntető szabályzatot: aki rendőrségi intézkedést provokál, az viseli a költségeket, 50 000 €-t is.

A 8 hónapos büntetést, polgári engedetlenségért, meglepő közöny fogadta. A társadalom sok kérdésben nem ér egyet, de itt az LG ellen van. Ezt Caroline nem észleli: nemrég hívták meg egy vallási közösségbe. A Schauspielhaus Köln egy darabjában is szerepel („Grüne Armee Fraktion”). Az ítélet után C. sok támogatást kapott, művészektől, tudósoktól. Ügyvédre elég pénz gyűlt össze.

Egy ideig étteremben dolgozott, bőrsérüléseit kesztyűvel takarta. Most tartalékaiból él, egész idejét az LG-nek szenteli. Egyházakkal, politikusokkal kommunikál.

A tárgyalásán tömve volt a terem. Eleinte ügyvéd nélkül védekezett: már 40 év óta tudja, milyen kárt okoz a fosszilisok égetése. Nem marad idő mentő intézkedésekre. A bírónő leállította, „Ne csináljon show-t”. A rendőrök okozta testi fájdalmat jól tűrte, de az erőszak lelkileg megviselte. Nem bántotta őket, mégis nekiestek és ezt helyesnek tartják.

Nem gondol rá, milyen lehet a börtönben?” Nem, hisz az még messze van, talán nem is valós fenyegetés. Társait sem riasztja. Az 50 000 €-s büntetés inkább aggasztja. Akkor sem bán semmit, ha végül mégis lecsukják. Azért jobbnak látta ügyvédet fogadni.

ZEIT, 5. 10. 2023

Haftkleber

KOMMENT

Én 3 évet kaptam 1971-ben, Novi Sad-on, a Sympo-perben egy írásomért. Ha otthon maradok, tényleg lecsuknak, már a rendőrök is kerestek. A börtönt nehezen éltem volna túl. De most itt vagyok, énekelek, táncolok! (Mikor a szolgának telik esztendeje és haszapikosz!).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6318229037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása