Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

2021 KRÓNIKÁJA -4.

2022. január 08. 11:26 - RózsaSá

ZERO-COVID 3 FÁZISBAN - Merkur München

Az US epidemiológus Yaneer Bar-Yam, az ausztrál Stephen Duckett egészségközgazdász és a fizikus Matthias F. Schneider (TU Dortmund) tervet mutatott be a járvány visszaszorítására.

A járványnak véget lehet vetni. Több ország sikeresen megküzdött a vírussal, tőlük kell ellesni a módszert. Szigorú zárlattal lenyomták a fertőzésszámokat. El kell érni azt az állapotot, amikor új esetek legfeljebb csak kívülről jönnek be. Egy vírus kitörési zónában gyorsan és konzekvensen kell cselekedni. A lokális intézkedések aránylag egyszerűbbek.

Számos ázsiai ország (Mongólia, Vietnam, Szingapúr, Kambodzsa, Thaiföld) a nyáron nulla közeli fertőzésszámokat ért el - és az új járványkitöréseket is tartósan megakadályozta. A kutatók magyarázata egyszerű: Ahol csak kevés vagy nulla átfertőzés történik, ott a superspreader-esemény is valószínűtlen. Ma több száz millió ember él csekély fertőzésszám mellett.

Ausztrália és Új Zéland "Zero-Covid" célját sikeresen elérte - köszönve az exit-stratégiának. Lakosainak akaratát sikerült teljesen a nulla-kovid célra állítani. Különösen Ausztrália lett úgy sikeres, hogy kommunikációja mindvégig átlátható volt és ehhez társították az alacsony fertőzésszám jutalmazását is. Amint az esetszámok egy bizonyos szint alá estek, lazítottak a megszorításokon. Ez Németországban is működne.

ELSŐ FÁZIS: Amilyen gyorsan csak lehet, nulla fertőzésszintre kell jutni. Mivel a terület nagysága ezt megnehezíti, először kisebb célokat kell kitűzni. Egy régió pár hét alatt nullára mehet vissza. A lakosságot versenyre kell fölhívni, zéró-kovid céllal. Belgium és Izrael megmutatta, hogy a napi fertőzéseket 10%-kal csökkenteni lehet. Németországban a további intézkedéseket, mint a határellenőrzés szigorítása, vagy karanténhotelek kijelölése ingázóknak, országosan ki kell terjeszteni.

MÁSODIK FÁZIS: A kialakult vírusmentes övezeteket tartósan védeni kell. Ha két hétig nincs helyi vírusátvitel, akkor a szomszédos régióknál is megáll a terjedés. "Green-zone-status" állna be és az élet itt visszatérhet a normalitásba. Ehhez teljes lefedéssel tovább kell tesztelni és a kontaktkutatás is ismét beindulhat.

HARMADIK FÁZIS: Ez a "zöld zónák" kiterjesztéséből állna. Az egyes "tiszta" övezetek között utazási folyosókat kell biztosítani. Itt újra beindulhat a turizmus. Ha ez sikerül, ez még egy motiváció lenne a "vörös zónák" számára, hogy ők is levigyék a fertőzést nullára. Ha helyesen járunk el, ez lesz az utolsó lockdown és 2021-ben ünnepelhetjük az évszázad nyarát - zéró-kovid-koncertekkel, zéró-kovid-focival.

Ahogy ezt az ausztrálok már teszik.

merkur.de, 15. 1. 2021.

Andere Länder machen es vor

 

VÉGE LEHET, DE NEM AKARJÁK - RózsaS

-Átlátszó, őszinte kommunikáció - vége lehet, ha a többség akarja. Ha nem akarják, sosem lesz vége.

-Egységes terv, összehangolt föllépés EU-szerte.

-Teljes, szigorú lezárás - rövid időre.

-Zöld és piros zónák - a zöld zónák, tiszta cégek jutalmazása.

-Folyosók a zöld, tiszta zónák között.

-Az üzemek maguk döntsenek az intézkedésekről, saját maguknál.

-Szigorú határellenőrzés, karanténhotelek az ingázóknak.

-Szolidáris covid-illeték vagyonokra, nyereségekre, pénztranszformációkra, magas jövedelmekre.

-Az egészségügyi dolgozók számának és fizetésének megemelése.

-Mentőcsomag vállalatoknak, segély a munkanélkülieknek.

-Új vakcinagyártók beindítása.

-A #ZeroCovid-mozgalom fölkarolása.

Ezzel szemben most ez történik:

-Minél több fiatal bulizik, annál több idős hal meg.

-A kormányok ódzkodnak a teljes lezárástól, hónapok óta csak ugrálnak a lezárás-lazítás között.

-Ez a vállalatoknak köszönhető: nem hajlandók profitjaikról egy percig sem lemondani.

-A gyógyszergyártók most is ellenérdekeltek: több beteg, több nyereség.

-Sokaknak kutya bajuk: nem hajlandók lemondani megszokott élvezeteikről.

-Az utazók nem hiszik magukról, hogy viszik a vírust, vagy nem érdeklik, hányan betegszenek és halnak meg.

-Itthon sehol sem látok hírt a 3 fázisról,a #ZeroCovid-mozgalomról.

-Az ellenzék csak fokozza az oltásellenességet.

RózsaS 2021. január 18.

 

#ZeroCovid-mozgalom Berlin/RózsaS

A mozgalom fölhívása

Egy év pandémia után egész Európában válságos helyzetben vagyunk. Naponta ezrek halnak meg és még többen lesznek betegek. Az új koronavírus rohamosan terjed, a mutációk még gyorsabban. A kormányok intézkedései elégtelenek: csak meghosszabbítják a járványt és veszélyeztetik életünket.

A vírus megfékezésének stratégiája ("flatten the curve") meghiúsult. Az életet tartósan beszűkítette és mégis fertőzések millióit és tízezrek halálát hozta. Most radikális stratégiaváltásra van szükségünk - nem a járvány ellenőrzött továbbengedésére, hanem véget vetésére. A cél nem 200, 50, vagy 25 új fertőzés kell, hogy legyen - hanem nulla infekció.

Azonnali közös stratégiára van szükségünk egész Európában, hogy a pandémiát végleg leküzdjük. Csupán oltásokkal a vírussal való versenyt nem nyerhetjük meg. Különösen akkor nem, ha a védekezés továbbra is csak a szabadidő-tevékenység korlátozásából áll - gazdasági shutdown nélkül. A covid-19-et azonnal annyira vissza kell szorítanunk, hogy minden egyes maradék eset követhető legyen. Sok ország határozott eljárása megmutatta, hogy ez lehetséges. Számunkra az a nemzetközi felhívás az irányadó, amit több tudós 2020. dec. 19-én tett közzé. Meggyőződésünk, hogy a vírus leállítása csak akkor sikerülhet, ha az intézkedéseket társadalmi szolidaritás kíséri. Ezért követeljük az alábbi elengedhetetlen társadalmi intézkedéseket:

1. Közösen a nulla felé

Az első cél, a fertőzéseket nullára leszorítani. Hogy az államok közti ping-pong-hatást elkerüljük, az összes európai állam gyorsan és egyszerre kell, hogy cselekedjen. Ha ezt elérjük, a második lépésben jöhetnek az óvatos lazítások. Az alacsony esetszámokat ellenőrzéssel stabilizálni kell és a lokális kitöréseket azonnal elszigetelni. Harmadszorra közös hosszú távú vízióra van szükségünk - és ezen az alapon regionális és nemzeti akciótervekre. Ezek screening és oltásstratégiákból, a rizikócsoportok védelméből és a vírusnak erősen kitett emberek támogatásából álljanak. E cél eléréséhez szükségünk van néhány hét szolidaritási szünetre. Shutdown annyit tesz: Minden közvetlen kontaktunkat minimalizáljunk - éspedig a munkahelyen! Az intézkedések nem lehetnek hatékonyak, ha csak a szabadidőre vonatkoznak, de a munkaidőre nem. A társadalmilag nem létfenntartó gazdasági tevékenységeket rövid időre le kell állítanunk. Gyárakat, üzemeket, irodákat, építkezéseket, iskolákat be kell zárni és a munkakötelezettséget szüneteltetni. A szünet addig tartson, míg a kitűzött célokat el nem érjük. Fontos, hogy az alkalmazottak az üzemekben maguk alakítsák ki az intézkedéseket és közösen juttassák érvényre. Fölszólítjuk a szakszervezeteket is, hogy erélyesen vessék be magukat a dolgozók egészségéért és támogassák a nagy és közös szünet megszervezését.

2. Senkit sem szabad visszahagyni

Az emberek csak akkor tarthatók otthon, ha pénzügyileg biztosítottak. Ehhez átfogó mentéscsomag szükséges, mindenki számára. Akiket a lezárás nagyon erősen érint, kapjanak nagyobb támogatást - kiskeresetűek, szűk lakásban, erőszakos környezetben élők, hajléktalanok. Föl kell oszlatni a csoportos menedékhelyeket, az embereket decentrálisan kell elhelyezni. A másokról kemény munkával gondoskodókról közösségi ellátással le kell venni a terhet. Gyerekek oktatása online történjen, szükség esetén kis csoportokban.

3. Kiépíteni a szociális egészségügyi infrastruktúrát

Az egész egészségügyi és gondozói terület azonnal és tartósan átépítendő. Ez az egészségházakra és a hatóságokra is vonatkozik, melyek a fertőzésláncok követésére illetékesek. Meg kell emelni az itt dolgozók számát és keresetüket. Az egészség- és a gondozóágazat profitirányultsága veszélyezteti mindannyiunk egészségét. Követeljük az eddigi privatizációk és bezá-rások visszavételét. A kórházak eset-átalány szerinti pénzelését az igény szolidáris pénzelése váltsa föl.

4. A vakcinák globális közösségi kincsek

Globális járvány csak globálisan győzhető le. Állami és magánvállalatok álljanak át a megfelelő vakcinák gyártására. Ezt ki kell vonni a profitcél alól. Az oltások számos ember közös munkája eredménye - így az egész emberiség rendelkezzen fölötte.

5. Szolidáris pénzelés

A szükséges intézkedések sok pénzbe kerülnek. Európa társadalmai óriási gazdagságot halmoztak föl, melyek fölött azonban csak kevés tehetős rendelkezik. Ezzel a gazdagsággal az átfogó munkaszünet és a szolidáris intézkedések pénzelése probléma nélkül megoldható. Ezért követelünk egy covid-szolidaritás-illeték bevezetését egész Európában. Ezek a nagy vagyonokra, vállalati nyereségekre, pénztranszformációkra és magas jövedelmekre legyenek kivetve.

A politikai bénultságot járványügyben túl kell lépni. Gyűjteni akarunk német, osztrák és svájci területen a szükséges szolidáris zéró-covid stratégiaváltásra. Ahogy azt angol társainktól tudjuk (https://zerocovid.uk), egészségünk megvédését a gyors profitszerzés és a politika nagy része ellenében kell kiharcolnunk. Nincs ellentmondás az egészségvédelem, a járvány-leküzdés és demokratikus jogaink, ill a jogállam között. Demokrácia egészségvédelem nélkül értelmetlen és cinikus. Az egészségvédelem demokrácia nélkül autoriter államhoz vezet. A kettő egysége a szolidáris zéró-covid-stratégia fontos kulcsa.

zero-covid.org, 12. Januar 2021

https://www.containcovid-pan.eu/ Siehe auch: Priesemann, Viola; et.al. (2020): Calling for pan-European commitment for rapid and sustained reduction in SARS-CoV-2 infections. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)32625-8↩

 

NULLA FERTŐZÉS STRATÉGIA Merkel előtt - ZEIT

Neves német kutatók egy No-Covid-tervet mutattak be a kancellár asszonynak. A hosszú távú stratégia nem köti a lezárást egy dátumhoz, mert ez önkényesnek tűnik és csak hosszabbításokat von maga után. Helyette konkrét célok elérésére kell törekedni.

A 13 tagú szerzőcsoport tagjai: Melanie Brinkmann virológus, a fizikus Michael Meyer-Hermann (Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung). További neves szakemberek:

Clemens Fuest (Ifo-Institut), a szociológus Heinz Bude (Universität Kassel), az orvos Michael Hallek (Uni Köln), a Global-Health-kutató Ilona Kickbusch, a politológus Maximilian Mayer (Universität Bonn) - mint szakértő grémium állnak a politika rendelkezésére.

Röviddel a keddi (jan. 19) Bund-Land tanácskozás előtt a kutatók tartós kiutat javasolnak a korona-válságból, hogy az új fertőzéseket, elhalálozásokat és az elhúzódó lezárásokat megakadályozzák. Nulla incidencia úgy érhető el, hogy az új fertőzéseket gyorsan lecsökkentik és az alacsony esetszámokat konzekvensen védik, a lakosság bevonásával. (A teljes terv lehívható a ZEIT online-ról.)A jan. 19-i egyeztetés napirendjén az éjszakai kijárási tilalom, az FFP2-maszk előírása a közközlekedésben és a január végi lockdown meghosszabbítása.

A stratégia-irat tartalma

A fertőzéseket nullára szorítani, vírusmentes zónákat létrehozni, az új kitöréseket szigorúan elfojtani. A szerzők nem tesznek konkrét javaslatokat új rövid távú intézkedésekre. Hosszú távú tervük akkor válik be, ha a jelenlegi 150 új fertőzést 10-re szorítják vissza, 100 000 lakosnál hetente. Ám már most perspektívát és több lépcsős tervet kell mutatni a lakosságnak, a válságból való kiútra. A lezárás ne tartson egy megadott dátumig, mert az önkényes és frusztráló, ha úgyis ismételten meghosszabbítják, hanem a célok eléréséig. Így a családok, az iskolák, a gazdasági ágazatok biztosabban tervezhetnek a jövőre nézve.

A vírus fölgyorsul a mutációval

Most a gyors és a határozott cselekvést az is sürgeti, hogy a B1.1.7 vírusvariáns Németországban is rohamosan terjed. Ez megnehezíti a járvány megállítását. Arra nem lehet számítani, hogy a következő hónapokban elegendő beoltott lesz vagy új terápiák jönnek. A vírus továbbra is óriási társadalmi károkat okoz. A szerzők a kárcsökkenés helyett a járvány ellenőrzésére való koncentrálást javasolják, mert ez hozza meg a szabadságot és a stabilitást.

A No-Covid három elemből áll. Miután a fertőzést lenullázták, meg kell akadályozni, hogy a vírus újból betörjön a tiszta zónákba. Erre alkalmas a zöld zónák rendszere és a további mobilitás-ellenőrzés, tesztelés és karantén-előírás. Végül a lokális kitöréseket azonnal és keményen el kell fojtani. Így tett Ausztrália és Új Zéland is. Az ottani szakemberek készek a német politikát, igény esetén, tanáccsal ellátni.

A zóna-rendszer kidolgozója az elméleti fizikus Yaneer Bar-Yam (direktor New England Complex Systems Institute). Matthias F. Schneider már szeptemberben írt erről a koncepcióról a ZEIT online portálon. E szerint Németországban vírusmentes zöld zónákat kell kijelölni, ahol a lakosság fokozatosan visszatérhet a normalitáshoz. Ezeken a régiókon kívül továbbra is szigorú kontakt- és mobilitás-korlátozás érvényes, továbbá karantén-előírás. A már folyamatban levő oltáskampány mellett történjen hatékony tesztelés is. Ezzel a stratégiával lépésenként új és új zöld zónák jönnek létre. Új esetek fölmerülésével lokálisan ismét időhatáros intézkedéseket kell foganatosítani.

Az új fertőzések lenyomását a szerzők reálisnak tartják, hisz tavasszal, az első hullámban 2,5/100 000 volt az incidencia hetente Németországban. Tehát lehetséges. Melbourn példája mutatja, hogy pár hét alatt szigorú és konzekvens intézkedésekkel 10-re csökkenthető az új fertőzések száma. Ettől kezdve 4 hét után jutottak a stabil nullára. A szerzők a továbbiakban arról szólnak, hogyan akadályozható meg, hogy Németországba kívülről hordják be a vírust. Mivel sok szomszédos állam fertőzésdinamikája hasonló, ideális esetben az újbóli határlezárások elhagyhatók. Ám a kormányok arra szólítsák föl a lakosságot, hogy minél kevesebbet utazzanak. Ezen kívül a No-Covid-stratégiát Európa-szerte kell, hogy népszerűsítsék. Végül tegyék átláthatóvá Németország álláspontját szomszédaihoz, ha tényleg elérte a nullát.

A gazdaság veszteségeit átláthatóvá tartani úgy lehet, ha a homeoffice áll a fókuszban, átfogóan és országosan. Továbbra is működhetnek azok a gyárak, ahol kicsi a fertőzésveszély, nagy az automatizáció és a fejenkénti értékteremtés (egyes termelő üzemeknél) - ha betartják a szigorú higiénés követelményeket. Ezek: FFP2-maszk, szellőztetés és rendszeres, konzekvens tesztelés. Mindezekkel párhuzamosan a rizikócsoportok és gondozó intézetek védelmét erősíteni kell. Pl. váratlan higiénés ellenőrzések jöhetnek, a kötelező tesztelés mellett. Heti kétszeres antigén-teszt nem védekezés. Úgy a látogatók, mint a gondozók számára naponta legyen antigén-teszt, a konyhai és a takarító személyzet számára is. PCR teszt legyen kötelező hetente kétszer.

A lezárási intézkedések legyenek arányosak

Végül a szerzők az intézkedések arányosságát vizsgálják. Ezek most nem elég hatékonyak ahhoz, hogy a pandémiát belátható időn belül tartós ellenőrzés alá vonják. Az aktuális tudásszinten alapuló No-Covid-stratégia az egyetlen hatékony eljárás a járvány megfékezésére. A terv megvalósítása a helyi hatóságok föladata. Fontos feltétel a lakosság teljes bevonása. Ez arra motiválhatja az embereket, hogy tartsák be a szabályokat. Legyen társadalmi konszenzus, hogy nem a vírussal való együttélés, hanem annak legyőzése a cél. Ehhez országos kommunikációs és motivációs kampány szükséges.

ZEIT online 18. 1. 2021. Null-Fälle-Strategie

 

REZILIENS RENDSZERT! RózsaS

Sajnálom a vendéglősöket, meg az őket követőket: a turisztikai irodákat, légi társaságokat, szórakoztató iparosokat. De ők csak a kezdet. Ha ezt a járványt meg is ússzuk, jön a következő - gazdasági krach, polgárháború, klímakatasztrófa; a 33 kockázati tényező bármelyike, vagy egyszerre több. Ide adod, vagy elvegyem? - kérdi egy marcona alak. Ez a globális világgazdaság rendkívül sérülékeny. (Pl. egy kis hóesés lebénít egy egész várost). Minden további békés napunkat csak a szerencsénknek köszönhetünk.

Rá kell döbbennünk: ebben a "jóléti" rendszerben nem is érezzük igazán jól magunkat. Privát kapcsolatainkat széteszi. Utáljuk a munkánkat, a gombnyomogatást, a függőséget főnöktől, beszállítóktól. Tömeg mindenütt, folyton egymásba ütközünk. ("Minden nagyvárosi sérült. Ha ép volna, nem volna nagyvárosi.")

Este összeszámoljuk a halottakat - szemrebbenés nélkül. Mindig mások halnak meg. Mindig mások nagyszülei fulladnak meg a respirátorokon - vélhetőleg nem a vendéglősöké.

Pedig volna kiút, mint ez a 30 éves utópia. Ide másolom, mert egyre aktuálisabb.

Köln 2020 - Egy város- és társadalomutópia; 8 követelmény, 1989 -

1. A sürítettséget föloldani

2. Átépítés (Ma 4*-os hotel, holnap kecskeistálló)

3. Ökológiai egyenjogúság mindenkinek

4. A szociális rend visszaállítása

5. Ismét túlélőképes

6. Ismét letelepült

7. Nincsen beteg ember többé

8. Szellemiek anyagiak helyett

2/3 lakosság kiköltözik a városokból.

Falvak benépesítése, tanyák kibővítése, új települések létesítése, bolo!bolo-közösségek a városokban.A toronyházak, épületek, gyárak, berendezések új funkciót kapnak: a lakosság élelmezési és energetikai önellátása: szelíd technikák fölszerelése, zöldség, gyümölcs, hal, gomba termesztése.

Föltételek:

-Pozitív energiamérleg

-A hulladékok beiktatása a bio-körökbe

-Méregmentesség

-Humánus munka

 

Senki ne károsodjon ökológiai ill. környezet-higiénés szempontból!

(Ne autózz az én körzetemben, én sem a tiédben - A környezeti kárköltségek bevétele a gyártási költségekbe - áru drágább a szűz vidékeken - Szűnjék meg a 3000,-márkás autószubvenció)

Legyen ismét nagycsalád avagy létesüljenek közösségek!

Teljes önellátás és önfenntartás a körzetben, a munkamegosztás visszavétele egészen a körzetszintig.

- Nincsen turizmus, nincsen utazás többé, élj meg a körzetben és a körzetből!

-Megszűnnek a betegségek, mert megszűnnek kiváltó okaik, az ember visszatér egy alapvetően egézséges életformához.

- A nagy klinikák, életmeghosszabbító technikák megszűnnek; a kétkezi és szellemi munka mindenkit jó erőben tart.

- Fűtsünk kalotaszegi legényessel!

Szórakoztasd önmagad. Senki ne lépje túl a biológiai alapszükségletet. A szellemi tevékenység fölöslegessé teszi a konzumot. Csak az lesz a konzum áldozata, aki család, barátok híján az elismerést, szeretetet, figyelmességet luxuscikkekkel akarja pótolni.

A források kimerülése világszerte, a gazdasági pangás, a klímaátcsapás életmód-változtatást kényszerít ki. A kormánynak sikerül a lakosságot ésszerű fogyasztásra rábírni, nagyban csökken a pazarlás és a létalapok fölélése. A visszaesés lassan jön, így van idő átállni egy ésszerű, józan életmódra. Az esztelen anyag- és személy-szállítás megszűnik. Vége a világkereskedelemnek és a globalizációnak. Az élet visszahúzódik mentsváraiba: a régiókba. Itt régiópénz lesz a fizetőeszköz, ill. visszatér a barter és csere-kereskedelem: élelmet olajért, szolgáltatást szerszámért. Kisvasutak vezetnek a városokból a vidékre. Az ország ismét egyenletesen belakott. Új közösségek alakulnak, az élet olcsóbb és emberibb lesz. Mindenkinek lesz munkája: műveli a kertjét, építi a házát. Visszatérnek az igás állatok, az emberi erők. Az emberek nem fitnessz-centerekben edzenek, hanem zsákolással és pedálos generátorral. Az új technikákat (LED-világítás, napelemek) kombinálják a hagyományosokkal. Mielőtt az óriásgyárakat bezárják, örökéletű gépek gyártanak, kopó alkatrészek tartalékolásával. A maradék energiahordozókat és nyersanyagokat csak állam- és életvédelmi célokra tartalékolják.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8316807056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása