Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MUNKAHELYI ELLENŐRZÉS JOGOSSÁGA – 14 eset - ZEIT/RózsaS, német-sajtó figyelő

2022. január 30. 11:29 - RózsaSá

MUNKAHELYI ELLENŐRZÉS JOGOSSÁGA – 14 eset - ZEIT/RózsaS, német-sajtó figyelő

Peter Wedde-t, munkajogász-professzort kérdeztük (Frankfurt University of Applied Sciences). Ő a Big Brother Award zsüritagja is, amely negatívdíjat ad ki kirívó esetekben. A berlini Sven Jürgens, 20 éve munka-szakjogász, szintén segített cikkünknél.

LÁTOGATÁS A MUNKATÁRS OTTHONÁBAN 

Ön otthon dolgozik, homeoffice-ban, sokkal lazábban, mackóban, kávé az otthoni gépből, időközben fölrak egy mosást. És akkor becsönget a főnök. Szeretne bejönni ellenőrizni a munkahelyet, a múlt héten e-mail-ben bejelentkezett.

Peter Wedde: Engedélyezett

 

A munkahely odahaza az üzem része, a főnök a konyhaasztal tekintetében ugyanúgy illetékes, mint az íróasztalnál az irodában. Ellenőrizheti, hogy jól áll-e a képernyő, a szék ergonómiailag jól van- e beállítva, bizalmas iratok hevernek-e szanaszét? Ezért bejöhet – bejelentkezés után. A munkatárs alapjoga egy részéről lemond, a lakás sérthetetlenségéről. Cserébe otthon dolgozhat. Ám a főnök nem rendőr, a munkatárs akarata ellenére nem léphet be. De ekkor elvehetik tőle a homeoffice-t.

 

KÉMKEDÉS WORD-DEL

Az Ön főnöke kölcsönöz Önnek egy szolgálati laptopot, rajta a MicrosoftOffice 365 . A szoftver regisztrálja az Ön aktivitását: 44 személyes találkozója volt, 2 nap nyugalom, munkaideje 25%-ban e-mail-ekkel foglalkozott. Csakhogy: A főnök ezeket az adatokat ugyanúgy láthatja.

PW: Tilos!

Amit az Office 365-be beadunk, nem marad a gépünkön, megy az MS szoftverre, ahol elemzésre kerül. Az Office 365 egyik alkalmazása lehetővé teszi, hogy a főnök megtudja, Ön mennyit töltött e-mail-ekkel, konferenciákkal vagy kalkulációkkal. Az »Office Graph« pl. adatokat szed össze a Word-ből, Excel-ből, vagy a Teams-ből és vizuálisan megjeleníti. Ez a német adatvédelmi törvény megsértése. Ún. „céltalan adatgyűjtésről” van szó. Ilyen adat kiértékelésére nincs szükség, hogy a program fusson. Ez ellen a munkatárs alig védekezhet. Ítélet még nincs. A Microsoft egyszerűen kihasználja piaci erőfölényét. A cégek elméletileg kikapcsolhatják a „Graph”-ot, de akkor a program nem úgy működik, mint egyébként.

 

SZOCIÁLIS TÁVOLSÁG ELLENŐRZÉSE KAMERÁVAL

Ön visszatér a nagyirodába és kollégája fanyar képpel mutat föl a plafonra, ahová kis fehér dobozokat szereltek. Főnöke levélben közli, a kamerák automatikusan mérik a munkatársak közötti távolságot.

PW: Engedélyezett

 

A kamerás ellenőrzéshez alapos indok kell. Önnek joga van az információs önrendelkezésre, de ezt most a fertőzésvédelem fölülírja. Fontos: A főnök a kamerákat csak a megjelölt célra használhatja, nem pl. arra, hogy megfigyelje, mennyit tereferélnek a dolgozók a kávéautomatánál.

 

HIBÁK MÉRÉSE

Ön minden belépéskor kártyáját ráhelyezi a beolvasóra. Most azonban az ajtó nem nyílik. A portás fölvilágosítja: Önnél a hőkamera 38,56*C-ot mért, lehet, hogy kovidos, ezért hazaküldik.

PW: Tilos!

 

A munkaadónak biztosítania kell a munkahelyi fertőzésvédelmet. A rendszeres lázmérés azonban túl intim, ebből az is levezethető, hogy a munkatársnő terhes.

 

BILLENTYŰZET-LEÜTÉSEK KIÉRTÉKELÉSE

A főnök átküld egy adatvédelmi információs közleményt, melyben az áll, hogy az Ön internetforgalma, összes számítógép-használata tárolásra kerül. Tehát minden leütés, legyen az reklámszöveg-szerkesztés, prezentáció vagy elitepartner.de-randevúzás.

PW: Tilos!

 

Olyan programok, mint a Keylogger, mindent tárolnak, amit Ön a billentyűzeten bead. Az USA-ban igen elterjedt, itthon tilos egy munkabírósági ítélet szerint (Bundesarbeitsgericht 2017). A panasztevő egy informatikus volt, akit munkaidejében játékon kaptak rajta. A bíróság érvénytelenítette a fölmondást. Keylogger adatok nem használhatók föl bizonyítékként, ha nincs konkrét gyanú bűntényre. Az informatikai önrendelkezés sérült.

 

WHISLEBLOWER-T TALÁLNI

A főnök büszke új programjára, mely kideríti, ha valaki föl akar mondani, új munkahelyeket keres, érzékeny adatokat másol. Médiumokkal beszél titkos anyagok szivárogtatásáról. A program neve: Securonix.

PW: Engedélyezett

 

A Securonix nem is titkolja, hogy munkatársakat kémlel ki. A cég reklámvideóján egy munkatárs álláshirdetéseket böngész, érzékeny adatokat másol egy USB-stick-re. Mindezt a program fölismeri és jelenti a főnöknek: Figyelem! Potenciális whistleblower! Itthon többek között az Uni-Credit használja. Azt mondja, csak a törvénynek tesz eleget, miszerint védeni kell érzékeny adatait. A Landesarbeitsgericht München jóváhagyta az eljárást.

 

BLUETOOTH A KLOTYÓN IS

Ön egy online-broker szolgálatnál dolgozik. Nemrég a főnöke átadott egy kis fehér kártyát, amely olyan, mint egy EC-kártya, de kicsit nagyobb és vastagabb. Egész nap magánál kell tartania, mikrofon, bluetooth és infravörös szenzor van benne. Ezzel az is követhető, ha Ön a klotyón ül, vagy a kávézó konyhában. Elméletileg a főnök kihallgathatja, amint Ön kollégáival róla pletykálnak. A főnök azt mondja, az adatok anonimizáltak és csak a munkafolyamatok optimalizálására szolgálnak.

PW: Tilos!

 

A kütyü a Boston-i MIT kutató terméke, 2011-től igen keresett áru. Az európai adatvédelemmel azonban ütközik. Ilyen permanens totálmegfigyelés nem engedélyezett az adatvédelmi alaprendelet szerint. A Bundesarbeitsgericht nem engedélyez ilyesmit.

 

SZOLGÁLATI KOCSI KM-ÁLLÁSÁNAK ELLENŐRZÉSE

Az Ön főnöke közli, az Ön szolgálati kocsijának NAVI-ját egybevetették az Ön útiköltség-igénylésével és szabálytalanságot találtak. Ön nem csak adócsalást követett el, de vállalatát is becsapta: Ki van rúgva!

PW: Tilos!

 

Egy délnémet autógyár megpróbált megszabadulni egy kellemetlen menedzserétől, ezért átvizsgálta szolgálati útjait. Még egy detektívet is ráállítottak (Manager Magazin 2019). A bíróság érvénytelenítette a fölmondást. Hibás magatartás konkrét gyanúja nélkül a cég nem értékelhette ki a navigációs rendszert. Ilyen digitális raszterkörzés tilos.

 

DIGITÁLIS ASSZISZTENS

Ön egy áruraktárban dolgozik. Az üzemi ünnepségen a főnöke egy szenzációs újítást jelent be: A jövőben az utasításokat teljesen automatikusan kapják egy headset-en keresztül. A mesterséges intelligencia (MI) neve „Mary”. Egy kellemes női hang mondja meg Önnek, hova melyik raklap-árut vigye és mikor tarthat pihenőt. Mary azt is tárolja, Ön mikor jött, mikor megy és milyen gyorsan dolgozik.

PW: Engedélyezett

 

Az Aqua Römer egyik legrégibb német ásványvíz-cég MI-vel akarja hatékonyságát növelni. A dolgozók először ódzkodtak, de az üzemi tanács végül kompromisszumot kötött, mivel az MI jobb tervezést hozhat, de ezt nem követhetik munkajogi konzekvenciák, mint pl. fegyelmi vagy elbocsátás.

 

MUNKATÁRSAK KÖLCSÖNÖS ÉRTÉKELÉSE

Az Ön cége a hierarchia laposítására törekszik és a csoportszellem építésére, bár a kis start-up-ból rég online-óriás lett, több ezer dolgozóval. Ehhez tartozik, hogy nemcsak főnöke értékeli Önt, hanem kollégái is. Minél jobb jegyet kap, annál magasabb lesz a fizetése.

PW: Engedélyezett

 

Az online kereskedő Zalander 2017 óta futtat egy ilyen saját programot, a „Zonar”-t. Ún. 360 fokos feedback-kel gyűjti be a vezetők és a munkatársak véleményét. „Segíti a dolgozót saját fejlődési céljaiban, erősségeit megtalálni” - mindezt önkéntes alapon. A Hans-Böckler-Stiftung tanulmány ellenőrzéstől való félelemről számolt be. „Átfogó, kvázi panoptikumos teljesítményellenőrzés.” Ám az eljárást a berlini Adatvédelmi Hivatal továbbengedte – néhány korlátizással. Osztályzást csupán 3 kolléga adhat le, akik kiválasztásával az érintett egyet kell, hogy értsen. Zalando: 14 000 munkatárs közül 5000 részt vesz a programban.

 

EGÉSZSÉG FIRTATÁSA

Ön egy gyomorbántalom miatt 2 hétig ágynak esett. Visszatérésekor a főnök érdeklődik, Ön és családja hogy van, elég erősnek érzi-e magát a folytatásra?

PW: Engedélyezett

 

Az ilyen puhatolózást welcome-back-talk-nak nevezik. A főnök általánosságban érdeklődhet, de a rövid „igennel” is be kell, hogy érje. A betegségre konkrétan rákérdezni, vagy akár erről adatokat tárolni tilos. Ám a ruházati cég H&M mégis ezt tette. A Nürnberg-i sevicecenter-ében több éven át gyűjtögette az ifokat munkatársai utazásairól, betegségeiről, családi állapotáról – részben folyósói csevegések alapján. Ezeket 50 vezető láthatta. A lebukás 2019-ben történt, amikor egy szoftverhiba folytán ezeket az adatokat a munkatársak pár óráig láthatták képernyőikön. A H&M 35,3 millió € büntetést kapott.

 

MAGÁN E-MAIL KIKÉMLELÉSE

Ön figyelmeztetést kap főnökétől: Szolgálati számítógépén túl sok a magánlevelezés. Nyilvánvalóan hozzáférhetett az Ön e-mail-postájához, pedig Önnek a priváthasználat is engedélyezve volt.

PW: Tilos!

 

E-mail-ek ellenőrzése csak kihágás alapos gyanúja esetén engedélyezett. 2018-ban Axel Hopfmann, egészségügyi alkalmazott, ismert aktivista gondoskodási ügyekben, beperelte intézetét, mert főnöke kiértékelte kommunikációját és fölszólította, hagyjon föl „munkaideje visszaélésével.” A Hamburg-i Landesarbeitsgericht helyt adott a beadványnak és töröltette a panaszos személyi aktájából a bejegyzést.

 

JÁRMŰVEZETÉSI STÍLUS ELLENŐRZÉSE

Ön kézbesítő egy nagy csomagküldő cégnél. Minden utasítást mobiljára kap, egy app-on át. Ezzel szkenneli a csomagot és megkapja a legrövidebb utat a címzetthez és az ajánlott szünetet. Hirtelen azonban megjelenik a képernyőjén, hogy vezetési stílusát kiértékelték, Ön túl gyorsan hajtott, ezért egy hétre ki van zárva. Ha elolvasta volna a kisbetűset, tudta volna, hogy az eljárást elfogadta, különben az app nem működött volna.

PW: Tilos!

 

Aki Amazon-csomagokat kézbesít, többnyire a cég »Mentor« app-ját használja. Ez egy navi, scanner, szünetcsengő és közlekedési rendőr is egyben. Score-t mér és vezetési stílusát is minősíti. A vétség büntetőpontokat hoz, esetleg időszakos kizárást. 2021 szeptemberében Günter Wallraff újságíró társaival mindezt kiderítette. Amazon: Ez a közlekedés biztonságát szolgálja. Azonban téved: Az adatvédelem jóváhagyását nem szabad az app-hoz kötni.

 

MOTOZÁS

Ön utolsónak távozik az irodából, gyorsan otthon szeretne lenni, de a portás megállítja: „Szabad belenéznem a táskájába? A főnök utasítása, néhány dolognak lába kelt.”

PW: Engedélyezett

 

Amikor egy kozmetikai logisztika-szakember 2020-ban raktárkészletét ellenőrizte, meglepődött. 2000 parfüm 250.000 € értékben, hiányzott. A kereskedő a kijáratnál véletlenszerű ellenőrzést rendelt el és több találata volt. Ez az üzemi tanács egyetértésével történt, de később az ügy mégis bíróságra került.

A Bundesarbeitsgericht 2014-es ítélete: Az eljárás jogos.

 

ZEIT, 27 . 1. 2022

Vierzehn Arten, seine Mitarbeiter zu überwachen

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3416957116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása