Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KOVID VAGY CSAK MEGHŰLÉS? - Omikron kisokos – ZEIT/RózsaS

2022. február 03. 14:11 - RózsaSá

KOVID VAGY CSAK MEGHŰLÉS? - Omikron kisokos – ZEIT/RózsaS

 

Tombol az omikron, a 7 napos esetszám 1227, szemben az augusztusi 66-tal. Aki most tüneteket érez, vagy fertőzöttel érintkezett, tudni szeretné, elkapta-e a vírust?

 

BETEGNEK ÉRZEM MAGAM, EZ AZ OMIKRON?

Kaparás a torokban, orrcsöpögés, fejfájás – lehet egyszerű meghűlés is. Robert Koch-Institut (RKI): Leggyakoribb omikrontünet a köhögés, láz, nátha, szaglás és ízlelés vesztése. További panaszok: Torokfájás, fulladás, fejfájás és fáradtság. Ritkábban lehet még étvágytalanság, hasmenés, hányás. A Zoe-Covid-tanulmány (UK) kimutatta, hogy az omikronnál a klasszikus tünetek ritkábbak (Eurosurveillance: Brandal et al., 2021). Az enyhébb lefolyás gyakran összetéveszthető egy meghűléssel. Minél magasabb az esetszám, annál valószínűbb az omikron. Aki beteg lesz, jobb, ha fertőzést tételez föl.

 

HÁNY NAP A LAPPANGÁS?

Az első kovidosoknál átlag 6 nap volt, ritkán 7-14 (BMJ Open: McAloon et al., 2020). A deltánál 4 nap (MedRxiv: Li et al., 2021), míg az omikronnál még rövidebb. Oslo-ban karácsonykor 3 napot észleltek (Eurosurveillance: Brandal et al., 2021), ahogy az USA-ban is, miután egy Nigériából hazatérő családja 5 tagját megfertőzte (MMWR: Jansen et al., 2021).

 

MEGFERTŐZŐDTEM, MIT TEGYEK?

Drosten, Charité Berlin: A rövidebb lappangás az oltottságra vezethető vissza. Vélhetőleg most áttörés-infekcióról van szó (Durchbruchsinfektionen). Az oltottak immunrendszere már formázott és az immunsejtek gyorsabban ürítenek ki tünetkiváltó hírvivő anyagokat. Aki most immunizált, előbb produkál tüneteket, mint az oltatlan. Michael Mina, Harvard: A gyors tünet az immunrendszer válasza és nem a vírus általi szövetsérülés jele. Így előfordulhat, hogy valakinek már panaszai vannak, de még nem fertőz és a gyorsteszt is negatív. A rövidebb inkubáció nem mindig jelenti, hogy korábban is fertőzünk.

 

OLTOTT VAGYOK, MÉGIS MEGKAPHATTAM?

Az omikron gyors terjedése azt jelzi, hogy az oltottak is megkaphatják. UK Health Security Agency: 20 héttel a 2. oltás után alig alakul ki védettség, 10 héttel a 3. oltás után 50% észlelhető. Tehát aki túl van 3 oltáson is, jobban védett, de még megfertőződhet. Viszont már a 2. oltás is jól véd a súlyos betegségtől, 60%-ban. Ettől a 3. oltás már 80% fölött véd.

 

KI A SZOROS KONTAKTSZEMÉLY?

Gyanakodhat fertőzésre, ha fertőzött személlyel érintkezett. Különösen nagy a kockázat, ha ún. szoros kontaktszemélyről van szó. Ez olyan, aki 10 percnél tovább tartózkodott zárt térben egy fertőzöttel, vagy a fertőzött távozása után. Az aeroszolban fertőző víruscsoportok lebeghetnek, míg ki nem szellőztetnek. A „szoros” 1,5 m-nél kevesebbet jelent, FFP2-maszk nélkül. Ez a személy azonnal karanténba küldendő, annál inkább, minél intenzívebb volt az érintkezés, pl. családtaggal vagy partnerrel. A 3 oltásúak formálisan kivételek, bár náluk sem teljesen kizárt a megfertőződés.

 

A CORONA-APP PIROSAT JELEZ, MIT TEGYEK?

Ez akkor jön, ha a felhasználó az elmúlt 14 napban fertőzöttel szorosan érintkezett – feltéve, ha a fertőző is használja az app-ot. Ekkor legalább 10 percig távolodjunk el 2 méterre. Az app akkor is piros lesz, ha egy fertőzött rendezvényen voltunk. Ilyenkor teszteljünk, kerüljük a további kontaktokat és figyeljünk a tünetekre. Az app azt nem tudhatja, a felhasználó viselt-e maszkot vagy az érintkezés a szabadban történt-e? Ezért rekonstruáljuk, hol voltunk a kérdéses napon, volt-e valaki maszk nélkül? Ha fennáll a gyanú, hogy valaki szoros kontaktszemély, azonnal szigetelje el magát.

 

MENNYIRE BIZTOSAK A TESZTEK?

Jobbak, mint hírnevük. A legtöbbjük képes az omikront is jelezni, mert az nagyjára ugyanolyan maradt (MedRxiv: Bekliz et al., 2022). A Paul-Ehrlich-Institut (PEI) eredménye február végére várható. Sandra Ciesek, Uni Frankfurt: „Már a tény, hogy sok a felnőtt és diák pozitív teszt, mutatja, hogy a szer jól működik.”

Ám a teszt megbízhatósága több tényezőtől is függ. Mennyi a vírus az orrváladékban? Milyen gondosan végzik el a tesztet? Egyes tesztek érzékenyebbek, másoknál több vírus kell. Legyen sűrűn tesztelés, hogy elkapjuk azt az időablakot, amikor a vírusterhelés a legnagyobb. Tüneteknél naponta. A kenetlevétel származzon mélyen az orrból vagy a torokból. Ha a teszt pozitív, a jelenlegi magas esetszám miatt valószínűleg pontos. Inkább bizonytalan a negatív, de ekkor sem szabad lemondani a maszkról.

 

HOL TESZTELHETEK?

Mindenkinek jár hetente legalább egy ingyenes teszt. Bárki többször is tesztelhet, nincs határ, sem ellenőrzés – csak a tesztközpont leterheltsége. A PCR korábban és megbízhatóbban mutatja ki a vírust, ám ez körülményesebb, szakavatott laborok végzik, melyeknek kapacitása korlátozott. A Bund és a 16 Land prioritásokban egyezett meg. Magas kockázatú, idős és immungyenge páciensek előrébb kerülnek a sorban, ahogy az egészségügyiek és a gondozók is. Így védik a sérülékenyeket. Ingyenes PCR-t nem kap, akinek a corona-app-ja rizikótalálkozást jelzett. Pozitív lelet után még egy következzen. A hatóságok előírják a tesztközpontoknak, hogy csak 80%-os szenzivitású, 99,7% specifitású szereket használjanak. PCR-t orvos vagy hivatal is előírhat. Privát is megvehető, de akkor hosszabb várakozásra kell számítani. Kérjünk 2-3 héttel előre időpontot, ha utazni szeretnénk.

 

KI KERÜLJÖN KARANTÉNBA ÉS HÁNY NAPRA?

Akik igazoltan fertőzöttek és szoros kontaktszemélyek, házi karanténba, elszigetelésbe kell, hogy kerüljenek. Ez most 10 napos. Ha a PCR vagy a tanúsított antigénteszt negatív, 7 nap is elegendő. Gyorsteszt házilag nem elfogadott. 48 órás vagy eleve tünetmentesség fölment a karanténtól. Gyerekek és serdülők, bár kontaktszemélyek, negatív gyorsteszt esetén 5 nap múlva is szabadulhatnak. Akik sérülékeny csoportokat ápolnak és pozitívak, az elszigetelésük rövidítésére negatív PCR tesztet kell fölmutatniuk.

 

KI MENTESÜL A KARANTÉNTÓL?

A háromszor oltottak, az éppen alap-immunizáltak, továbbá a frissen gyógyultak mentesek a karanténtól. Ha fertőzöttek, nincs mentesség. Úgy az oltottak, mint a booster-esek legyenek óvatosak, teszteltessék magukat, mert az omikron őket is elérheti.

 

ZEIT, 25 1. 2022

Corona-Infektion

Habe ich mich jetzt auch angesteckt?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9317126264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása