Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

PUTYIN CSAPDÁBAN – katonai helyzetjelentés – SPIEGEL/RózsaS

2022. március 13. 20:41 - RózsaSá

PUTYIN CSAPDÁBAN – katonai helyzetjelentés – SPIEGEL/RózsaS

 

Putyin haderejét erősen túlbecsülték? Az offenzívát technikai és utánpótlási problémák fékezik. A csapatok morálja gyengül.

 

Az orosz tiszt ráncolja homlokát, küzd a szavakkal. „Oroszország nem nyerhet. Ha a végsőkig is harcolunk és elfoglaljuk az országot, az embereket nem tudjuk leigázni. Nem tudjuk megtartani a területet.” A katonát a múlt héten fogták el az ukránok. Nem tudni, mennyire hitelesen beszél a kamera előtt, úgy tűnik, saját szavait mondja. „Hagyjátok abba, amíg nem késő! A katonaságnál sokan nem akarják a háborút.” A videó megerősíti: Az orosz csapatoknál növekszik a kétség a hadműveletben. A csütörtöki lapzártáig az ukránok tartották állásaikat Kijevnél és megakadályozták a bekerítést. Putyin arra számított, hogy egy blitzkrieg-gel kiüti az ukrán vezetést és beveszi Kijevet.

 

A kezdeti taktikai hibák után több tűzerőre, légi csapásra, civil pontokra váltottak. Megszállásra, mint Mariupolban. Ez emlékeztet a csecsen háborúra. Főleg északon nem megy úgy, ahogy Putyin elképzelte. Szinte összes ide vezérelt katonáját bevetette, a nagy ukrán városok mégis ellenálltak. Logisztikai problémák fékezik az előrenyomulást, eddig 9000 orosz katona eshetett el. Az oroszok csak délen sikeresek valamennyire. Phillips O’Brien, katonai stratégia-professzor, University of StAndrews, UK: „Kijevet csak akkor vehetik be, ha porig bombázzák.” CIA-Chef William Burns: „Putyin vélhetőleg mindent be fog vetni és a lakosságot sem kíméli. A következő hetek iszonyatosak lesznek.”

 

A közösségi oldalakon láthatók a hátrahagyott orosz fölszerelések: Tankok, rakéta-kilövők, légvédelmi fegyverek – épen az ukránok kezébe estek. Ez a romló morál jele. Az orosz csapatok egyszerűen csak a bőrüket mentik. „Az orosz hadsereg jelentős része gyengén kiképzett, háborúra nem fölkészített fiatal hadkötelesekből áll.” - mondja John Spencer, Urban Warfare Studies, New Yor-

ker Madison Policy Forum. Néha átlövik az üzemanyagtartályt, csak ne kerüljenek a frontra. Olyant is látni fogunk, hogy lábon lövik magukat. Brit titkosszolgálatok beszélgetéseket hallgattak le. Síró katonák, átkozódás, stressz és frusztráció észlelhető.

 

A harci morál eróziója két okból következik be. Nem tudták, hogy háborúba küldik őket. Másrészt azt hitték, az ukránok ölelve fogadják őket. Most látják, senki sem akarja, hogy fölszabadítsák őket. Ellenkezőleg: A lakosok tízezrei fegyvert ragadnak ellenük. Herson-ban civilek tüntetnek az orosz katonák ellen.

 

Michael Kofman, Direktor des Programms für Russ-

land-Studien am Center for Naval Analyses: „Az ijesztő téves föltevések mellett a katonaság nem volt fölkészítve a háborúra, egy ekkora offenzívára. Ezért mállik a morál és a harci erő. Meglep a nagy inkompetencia, sok minden bizarr. A katonák kezdenek dezertálni.” Vajon meddig folytathatják így a támadást, ha Kijev továbbra is keményen védekezik?

 

O’Brien: „A II. világháború óta ekkora műveletet az oroszok nem kockáztattak meg. Sokakat lenyűgözött a modern fegyverek száma, ám azt nem kérdezték, meddig bírnak egy hadjáratot folytatni.” Sok képességüket ki sem használják. Úgy harcolnak, mint a 80-as években. Gyanítható, hogy sok forrást visszatartanak, a NATO elleni harcra. Tüzérségük felét és drónjaikat sem vetik be. Sokan úgy vélik, 3 hét után kimerülnek, veszteségeik miatt nem lesznek bevethetők.

 

Kofman: „Művelet-leállás jöhet, fegyverszünet – de nem a háború vége.” Túlbecslés után alulbecsülni sem szabad az oroszokat. Az ukránok jobban elviselik nagyobb városaik elvesztését.

 

Spencer: „Putyin pótolhatja kieső csapatait, de ez belpolitikailag veszélyes lehet számára. Sok olyan hibát követnek el, amit katonailag tapasztaltak nem tennének. Nyomás alatt állnak, nincs sok idejük.

 

Lawrence Freedman, katonatörténész: „Nem hihető, hogy egész Ukrajnát hamarosan elfoglalják. Veszíthetnek. Hadseregük föloszlásnak indult, logisztikájukat szó szerint szétlőtték, a kommandórendszer degradálva, a csapatok demoralizáltak és részben kapitulálnak. Ha részben el is foglalják Ukrajnát, tartós győzelem szinte lehetetlen.”

 

Kijev eleste gerillaharcokhoz vezethet. Egy partizánvezető: „Autonóm módon, saját eszközeinkkel harcolhatunk. A megszállóknak pokollá tesszük az életüket. Harci morálunk igen erős.” Az ukránok győzhetnek. Vietkong győzött, a talibánok győztek. Oroszország csődbe jut és kivonul. A háborús gépezet működtetésére erős gazdaság szükséges, ám ez most a szankciók által gyöngített. A háború drága. Freedman: „Putyinnak naponta egy mrd dollárjába kerül.”

 

Putyin trónja inog. A katonaság és a titkosszolgálat kifarolhat mellőle.

 

SPIEGEL, 12. 3. 2022

In der Falle

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9717779182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása