Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÚJRAAUTÓ – A BMW totál recycling-modellje – ZEIT/Rózsa

2022. március 20. 14:15 - RózsaSá

ÚJRAAUTÓ – A BMW totál recycling-modellje – ZEIT/Rózsa

 

Az ülések gombnyomásra szétesnek, nincs ragasztás, a bőrt kukorica és rizs helyettesíti.

 

Merészet ígért Oliver Zipse BMW-CEO, 2020 nyarán. „A világ legjobb autói fenntarthatóak. Ezért a jövőben a prémium és a fenntarthatóság elválaszthatatlan lesz.” Ezt nem messze a BMW-múzeumtól mondta, ahol a BMW 100 éves története látható. Ennyi ideje rombolják a klímát a sokasodó járművek. 2020-ban a BMW-autók több CO2-őt produkáltak, mint a 10 millió görög.

 

És ez most hirtelen fenntartható lesz? Kai Langer - 20 éve BMW designer – szerint igen. A pléht speciális strapabíró szövettel próbálta kiváltani. Utána az elektroautó i3-on dolgozott. Most az i Vision Circular a cél: A totál újrahasznosítható elektroautó. Dupla öröm lesz: Autózni és CO2-őt visszafogni. A BMW konszern, amelyhez a Mini és a Rolls-Royce is tartozik, 2050-re teljesen klímasemleges akar lenni. (Lesz akkor még klíma? RS). És ezt az egész értékteremtő láncon át, kompenzációs üzletek nélkül. Ehhez nem elég a 100%-ban zöld árammal töltött akku. Ehhez már az anyagbeszerzésnél, majd a produkciónál is erélyesen vissza kell fogni a klímaterheléseket.

 

Az első totál újrahasznosítható autóval a BMW meg akarja mutatni, mi lehetséges. A logó többé nem kék-fehér, hanem a karosszériába van bemaratva. Langer behajtotta az új kocsit a BMW-múzeumba. Ez úgy néz ki, mint egy SUV és egy limuzin öszvére. A BMW-vese hűtőrács márkajele helyére fényszórók kerültek (az E-autónak nem kell hűtés). Az egész gép meztelen, semmi lakk nincs rajta - „új esztétika”. Az alu eloxált, nem rozsdál és matt, hátul tiszta acél, az egész beolvasztható és újrahasznosítható.

 

A környezetvédők és a törvényhozók már évtizedek óta prédikálják a körkörös gazdaságot. Az EU Bizottság akcióterve arra ösztökéli a gazdaság aktorait, hogy segítsenek a növekedést elválasztani a forrásfogyasztástól. Korábban a tempólimit, az NOx volt a téma, ma a klímavédelem. „Dízelt E-motorokra cserélni nem elegendő”, mondja Langer. Az E-autók sikere növeli az iparra nehezedő nyomást. Egy BMW gyártásakor 10 t CO2 keletkezik, ennyit produkál egy német egy év alatt fűtéssel, vízmelegítéssel, repüléssel. Egy E-autónál viszont 18-20 t CO2 megy a légkörbe. Az alumínium, az acél, a műanyagok gyártásához fosszilis tüzelőket használnak. A beépített anyagokat ritkán használják föl újra.

 

A zöld áram magában nem elég. Becker: „Ha a párizsi célokat el akarjuk érni, a CO2-őt le kell vinnünk 8 t/autóra. A BMW eddig is sokat tett a fenntarthatóságért. A forrásfogyasztást 2006 óta 57 %-kal csökkentette, a hulladékot 80%-ban, járművenként. A maradékot újra fölhasználják. Az ökoáram-rész egyre nagyobb. A Dingolfing-i és München-i gyáraik az Isar és a Lech vízerőműveiből kapnak energiát. 2016-ban egy autó gyártásánál 540 kg CO2 szabadult föl, 2020-ban már csak 230 kg.

 

Mindez nem elég, a BMW nulla légkör-megterhelést tervez. Langer megmutatja az i Vision Circular ülését. „Itt egy gyors-zár van beépítve, ha kinyitjuk, az egész ülés darabjaira esik szét. Az ülés drótokra van kifeszítve. Az ülés szélei belenyomják az anyagot az ülésalapzat mélyedéseibe, a BMW nélkülöz egy igen veszélyes mérget, a ragasztót. Eddig mindent ragasztottak: Az elektrokapcsolókat az oldalszegélyre, a fekete szőnyeget az alvázra, az üléspárnákat a fémkeretre. Langer: „Ha a kiinduló anyagokat fajtisztán kinyerhetjük, visszavezethetők a körforgásba. Döntő, milyen egyszerűen és gyorsan szétszedhető a kocsi.” A tervező kinyitja az ajtót és egy masszív zsanérra mutat. Ez nem forrasztott vagy mart, hanem nyomtatott. Így nem dob le hulladékot. Navigációs és szórakoztató rendszereket nem látunk. Mindez a head-up-display a szélvédőbe van integrálva. A sofőr a szélvédőn olvashatja a sebességet és a navigációt a szélvédőn. Mindezt több gyártó párhuzamosan építi be.

 

Az anyag-spórolás meglepő eredményt hozott. Az i Vision akkora mint egy i3, de beltere olyan tágas, mintegy 7-es limuzin. Nem a hosszúság, tetőmagasság a fontos, hanem a térkihasználás. Az ülések Jacquard-anyagból vannak, szövet a XIV Lajos korából, de nem kínai selyemből, hanem régi halászhálókból és plasztikflakonokból. Anna Goldhofer 50 munkatársával alternatív anyagokat keres. Ma csak a bivalybőr, autóba építve, 600 kg CO2-ért felelős. Műbőr nem jó, az is kőolaj-alapú. Illinois-ben találtak egy mirum nevű anyagot (Natural Fiber Welding), amelynek kiinduló anyagai kukoricaszár, rizstörek és parafa, kaucsukkal és növényi olajokkal ötvözve. Kinézetre olyan, mint a bőr és teljesen újrahasznosítható. (Égetve? RS).

 

Minden csavar blockchain útja visszakövethető lesz. Mindez szépen hangzik, de míg a „mirum” egy BMW-be kerül, évek múlnak el. Teamvezetőket kell megdolgozni, osztályvezetőket meggyőzni, ellenőröket rávenni. Ekkor kezdődhet a beszállítókkal a tárgyalás és jön a probléma. A legkevesebb alvállalkozó képes egyből egy olyan óriást, mint a BMW, ellátni.

 

Mások is nyomulnak. A Volvo-Polestar bemutatta O2 modelljét, amelyben a beltér összes részei újrahasznosított poliészterből állnak. A VW is bejelentette új gyárát, ahol a CO2-semleges Trinity készül, 2026-tól. A Mercedes világszerte akku-recycling-jét 96%-ra akarja emelni. A BASF és az ALBA azon dolgozik, hogy újrahasznosítható műanyag legyen a végén. A Catena-X hálózatban az autógyárak össze akarják kötni a beszállítóikat, hogy minden csavar CO2-je és recycling-aránya visszakövethető legyen. Mind zöld áramot akarnak, ami az orosz függőséget csökkenti.

 

Becker és Goldhofer Michael Braungart-tal, a Lüneburg-i ökodesigner-professzorral tanácskozott. Ő a körkörös gazdaság pionírja, 20 éve adta ki a jelszót: „from cradle to cradle”. (Ezzel a figurával 1982 táján találkoztam Kölnben, igen fönn hordta az orrát. RS). Goldhofer föl volt dobva, mindent egy fehér papíron újra kell kezdeni, bár ő csak egy a 100 000 BMW-munkatárs közül. Mit tehet egy örökös beszállító-özön, a cashfow, a mérlegnyereség mellett? A BMW épp most tette közzé 12 mrd € 2021-es nyereségét.

 

Braungart kijózanít: „Egy autó sem került újrahasznosításra. Egy BMW-ben 180-féle műanyag van, 120 kg réz, egy Mercedesben 46 -féle acélötvözet. Aki CO2-semleges autóról beszél, mesét mond.”

 

Talán nem is olyan fontos, hogy a totál recycling-autó piacra kerüljön. Az autógyártásban az innovációk lépésről lépésre kerültek megvalósításra. Mindenesetre az autó egy úttörő. BMW-Zipse: „2025-ben piacra dobjuk új modellünket. Ezzel az újrahasznosítási arányt 30%-ról 50%-ra emeljük.”

 

ZEIT, 17. 3. 2022

Der Lack ist ab

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1217785120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása