Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

AZ EU VESZÉLYBEN - Franciák, németek - ZEIT Hamburg/RózsaS

2022. április 22. 05:46 - RózsaSá

AZ EU VESZÉLYBEN - Franciák, németek - ZEIT Hamburg/RózsaS

 

Ha Le Pen nyer, az EU-nak lőttek. A maradék remény a fiatal balos franciákban van. Macron apuka (72 éves neurológus): „Vasárnap szűkös lehet. A franciák hálátlanok.” A fiú mit gondolhatott erről a „segítségről”? Kihívója a fiataloknál vezet. Ezt a nacionalista szélsőjobb többséget errefelé nem veszik eléggé komolyan. Le Pen köntörfalaz, de politikája „priorité nationale”. A szocsegély kötődjön a nemzetiséghez. Ez támadás a jogegyenlőségre, abban az országban, amely ezt föltalálta. Ez mélybehatolás a baloldal területére – csak épp nemzeti szocializmussal. A fiatalok 1/3-a Mélenchon-ra voksolt, aki szintén elveti az EU-t és a NATO-t. Tehát a választás a baloldalon dől el. Sokan közülük belelovalták magukat egy irracionális gyűlöletbe, melynek céltáblája a „gazdagok elnöke” - bár Macron megemelte a minimálbért és többet ad szociális célokra, mint a németek. Hány balos dühös annyira, hogy egy szélsőjobbost segítsen hatalomra? A korábbi „köztársasági front” ma korántsem magától értetődő.

 

A szélső jobb és a szélső bal pedig együtt Németországot gyűlöli. Szerintük az EU a német dominancia eszköze, amit le kell törni. Jöjjön a „hazák Európája”. Nem csoda, hogy Le Pen Putyin bankjaitól is kapott hitelt és ez alig ártott neki. Macron-nak pedig az anti-Putyin és Ukrajna-politikája alig használ. Csak az jött ki, hogy Putyin minden áron szét akarja zúzni az EU-t. Ezért az európai rendért folyik a harc Ukrajnában és a francia választásokon. A szabad demokratikus és az autoriter nacionalista erők küzdenek meg egymással. Ősszel az USA-ban is választanak, Trump van visszatérőben.

 

Kishitűségre sincsen ok, Ukrajna még nyerhet, Macron is; Trump még lábon lőheti magát. Ám a szabadság erői még soha nem voltak ennyire megszorongatva.

 

Tud erről a Bundesregierung egyáltalán? Ha Macron veszít, az Ampelkoalition elbúcsúzhat minden dicsőséges tervétől: Európai energiafordulattól, stratégiai szuverenitástól, közös védelemtől. Érzi a kancellár mindezek súlyát? Hallgat. Nem kell a legrosszabbnak jönnie – de ellene harcolni muszáj.

 

Karácsonytól húsvétig hosszú lehet az idő, különösen, ha közben kitör egy háború és egész korszakválás veszi kezdetét. Alig 5 hónapja, hogy elstartolt a piros-sárga-zöld koalíció, de mintha egy másik epocha jött volna. A merész tervekből és megújulásból még alig látunk valamit – vagy túl sokat is. Még egy kormánnyal sem bánt el így a jelen, mint a mostanival. Klíma és corona, hozzá a háború - megtette a magáét. Világszerte éhség fenyeget; árrobbanás, menekültözön itthon is.

 

Hogy ebben a helyzetben nem a koalíciószerződés, hanem a napi cselekvés a fontos, világos. Az is, hogy közben hibák történnek. Ezeket a háború kegyesen eltakarja, mint pl. az oltáskötelezettséget. Ezt szépen rátolták mindenki lelkiismeretére, mert a kancellár elfelejtett többséget szervezni. Békeidőben egyhetes parázs vita folyt volna. Lauterbach egészségi miniszter káoszkommunikációja is a szőnyeg alá került, ahogy a családi miniszterasszony visszalépése is, aki empátia, autenticitás és minden réteg egyenlő bánásmódja mellett állt ki és elbuktatták.

 

Mindez nem lenne fontos, ha a kancellár merészen és határozottan lépne föl a háborús helyzetben. Ám eddig csak egy nagy lózung visszhangzik: „Zeitenwende”. A fegyverszállításnál, a szankcióknál, az orosz külpolitika reparálásánál a kormány reaktív és nem aktív. Mintha a Merkel-ismérvek folytatódnának: Túl kevés, túl későn.” A békemozgalomból kinőtt zöldek most sürgős fegyverszállítást követelnek, tiltakoznak a kancellár hezitálása ellen. Scholz fafejűsége nem vezetés. Arra számít, mint eddig: Csak morogjanak, ő megy a saját feje után. Csakhogy ezzel Németországot kezdi elszigetelni, különösen a keleti EU-államok dühösek. Már a hollandok is megszavazták a nehéz fegyverek szállítását. Scholz a pénzről beszél. Ha az oroszok keleti offenzívája sikeres lesz, Ukrajna segélykiáltásai még fájóbbak lesznek. Ha meghiúsul, Putyin esetleg vegyi vagy nukleáris fegyvereket vet be. Mit tesz a koalíció? Fölforr körülötte a levegő, amikor a háború, az infláció, a szankciók terheit kell elosztani.

 

Minden fordulat, ez is, a fejekben kezdődik. Scholz-ot azért választották meg, mert kényszer nélküli változást és biztonságot ígért a fordulat idejére. De a helyzet és a hangulat megváltozott. A világ ott kint egy egész kényszer, nem biztos, hogy az emberek ezt megértették. Ehhez más politika, más nyelv szükséges. A jólét fontosabb a békénél? Milyen árat kell most Németországnak fizetnie, hogy Ukrajna mellé álljon?

 

ZEIT, 21. 4. 2022

Va banque

Die Ampelkalypse

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7217813649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása