Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÖKORADIKALIZMUS – Erőszakos klímamentők – A. Malm – SPIEGEL/RózsaS

2022. május 22. 18:16 - RózsaSá

ÖKORADIKALIZMUS – Erőszakos klímamentők – A. Malm – SPIEGEL/RózsaS

 

A fenyegető fölmelegedés elhárítására eszközkárosítás megengedett? A svéd Andreas Malm (44), a Lund-i egyetemen humánökológiát tanult. Büntethető akciókat is helyesel. Tadzio

Müller (»Ende Gelände«) egy »grüne RAF«-ot akar alapítani.

 

Malm:

Az elmúlt években a Total, a Shell és a BP óriási nyereségeket kaszáltak. A fosszilis tőkét újra bevetik: Még több fúrás, még több terminál, még több pipeline. Ez a kapitalizmus logikája: tőkefölhalmozás. Holott úgy a járvány, mint a háború jó alkalom volt, kiszállni a fosszilisekből. Ehelyett az uralkodó osztályok anyagi bázisaik bebetonozásával foglalkoztak. Az angol kormány az Északi tengeren kutat, a német LNG-terminált tervez. A Guardian márc- 20-án két hírt közölt: 1. A szaudi Aramco emeli termelését. 2021-ben 124%-kal magasabb nyereséget sepert be, mint 2020-ban és új befektetésekre készül. 2. Hőséghullámok a sarkokon riasztják a klímakutatókat. Az Antarktiszon 30*C-kal többet mértek az átlagosnál (-11*C-t, -41*C helyett), az Arktiszon 40 fokkal magasabb volt a hőfok, mint az átlagos. A jégsapkák hihetetlen gyorsasággal olvadnak, a fosszilis tőke gőzerővel dolgozik. Az uralkodó osztályok készek minden energiahordozót elégetni, semmi és senki nem tartja őket vissza.

 

A tanulság: Többet kell tennünk. Most már csak a szabotázs és a géprombolás segít. Minden más az életről való lemondást jelentené. Ezért kezdtek néhányan közülünk bekeményíteni. Németországban van Európa legerősebb klímamozgalma, 2019-ben diákok és felnőttek milliói tüntettek az utcákon. Elég nagy bázis a radikalizálódáshoz. Megalakult a „Letzte Generation” csoport. Első akciójuk a Bundestag előtti éhségsztrájk volt. Utána utakat zártak le és azzal fenyegettek, hogy léggömbökkel megzavarják a légi közlekedést. Mindannyiunk számára az »Ende Gelände« volt a példa. 2021 nyarán a „Fridays for Sabotage” magára vállalt egy gázinfrastruktúra elleni támadást és követésre szólított föl. „A klímarombolásnak sok helyszíne van, de ugyanúgy az ellenállásnak is.”

 

Tadzio Müller azonban hangsúlyozza, ember elleni erőszak ki van zárva. Föllángolt a vita, mennyire helyes a szabotázs? Az e mellett érvelők a bolygó állapotának romlását hozzák föl. A Nemzetközi Energiaügynökség márciusban közzétette a 2021-es energiatermelés adatait. A világ CO2 emissziója 2 gigatonnával emelkedett. Hiába volt 6 IPCC jelentés, 26 COP tanácskozás az ENSZ-ben, az emberek szenvedése az érintett régiókban – a világgazdaság az emberi történelem legnagyobb CO2-kibocsátását produkálta 2021-ben. Fő forrása a szén volt - Kínában, Európában, az USA-ban is többet égettek el. Az EU-ban Németország a legnagyobb szénfogyasztó.

 

A békés szabotázs egy formája a SUV-ok levegőjének kieresztése. Berlin, München, Lipcse, Dortmund killerautói gumijaiból aktivisták kiengedték a levegőt. Március 8-án London, Bristol, Cambridge, Sheffield, Liverpool és Edinburgh luxusnegyedeiben 1000 SUV-ot szereltek le átmenetileg („disarming”). A »Tyre Extinguishers« a tulajokat szórólapokon világosították föl, hogy városban ezeknek a környezetszennyező járműveknek nincs helyük.

 

Február 17-én egy csoport aktivista jóval keményebben lépett föl British Columbia, Coastal-GasLink-Pipeline építésénél. Földgyalukat, teherautókat, generátorokat vertek szét. A vezeték fracking-gázt vinne a tengerpartra, de kezdettől fogva sokan tiltakoznak.

 

Mindezek csupán tűszúrások. Ahogy 2020-ban a járvány lefékezte tömeges tiltakozásunkat, most a háború teszi ugyanezt. Ez nem jelenti, hogy az eszkaláció nem szükséges. Nem tudjuk biztosan, mivel mit érhetünk el, a gyakorlat fogja megmutatni. Ha a kanadait ilyen akciók tucatjai követnék, ha SUV-ok ezreit „légtelenítenék”, elképzelhető, hogy a fosszilis energiastruktúra bővítését, a vállalhatatlan luxus-emissziókat tényleg lefékeznénk. A klímamozgalom vizsgázik. Minél tovább erősödik a fölmelegedés, annál többen lesznek a radikálisabb akciók mellett. Ám fontos, hogy ember ne sérüljön meg. A szabotázs célja, hogy az embert védje és ne veszélyeztesse. Mentőautót akadályozni durva hiba volt.

 

SPIEGEL, 21. 5. 2022

Ökoradikalismus

 

KOMMENT

Erőszak erőszakot szül. Fiatalok szeretik a látványos akciókat, de ez biztosan zsákutca. Tüntetni könnyű, visszafogni az energiafogyasztást nehéz. A fogyasztó rendeli meg a rombolást. 1990 óta próbálunk mindenkit fölvilágosítani, mit is jelent az energia („Energiamenü”). Mi az, hogy energiarabszolga, primer energia, szürke energia, hatásfok? Letölthető 13 Szelíd Energia Füzet. Még a németek is elzárkóztak attól, hogy mindenki írja föl kitűzőjére éves CO2-kibocsátását! Már az iskolában el kell kezdeni az energiatanítást. A klímakatasztrófa őket fogja érinteni.

RS

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9917837575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása