Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

GÁZSTOP ELVISELHETŐ – ZEIT/RózsaS

2022. július 04. 05:10 - RózsaSá

GÁZSTOP ELVISELHETŐ – ZEIT/RózsaS

 

Ha Putyin nem ad gázt, az katasztrófa. Semmiképp, mondják mások.

 

A renitens közgazdász, Rüdiger Bachmann (47), kollégáival (Moritz Schularick, Christian Bayer; Uni Bonn) gázembargó- gazdasági károkat modelleztek. Az eredmény: Elviselhető.

 

Bachmann EU-körútján makacsul követeli, hogy Németország azonnal gázembargót mondjon ki Putyin ellen. „Ezt az árat Európa szabadságáért meg kell fizetnünk.” Nem az a kérdés, hogy ezt az árat Németország nem képes megfizetni?

 

A kormány aggódik a gazdasági következmények miatt. Több közgazdász drámai eseményekkel számol. Kinek van igaza? A kérdés igencsak sürgető, mivel Putyin a felére vette a szerződéses gázszállítást. Tehát a gázstop orosz részről egyre valószínűbb.

 

Az egyik tábor szerint, ha Habeck és Scholz a helyes energiapolitikát követi, a helyzet hasonló lenne a járvány időkhöz. Habeck ördög-falrafestése a tömegmunkanélküliségről és a nyomorról - mese. A másik tábor (Dullien, Direktor des Instituts für Makroökonomie und Konjunkturforschung, Michael Hüther és Achim Truger, Institut der deutschen Wirtschaft) szerint a gázstop végzetes lenne. Truger úgy véli, a B-csoport bagatellizálja a problémát, az újabb tanulmányok (Bundesbank) reálisabbnak tűnnek. A B-csoport több kihatást nem súlyozott eléggé. Ha a beszállítási lánc egy szeme kiesik, láncreakció indul el. A kereslet alakulása sincs eléggé beépítve.

 

A törésvonalak nem a megszokott helyeken futnak. Most nem balos-jobbos, szakszervezet-munkaadó ellentétekről van szó. Különös szövetségek köttetnek: Munkásbarát közgazdász a kapitalista ökonómussal.

 

Minek tartunk olyan közgazdászokat, akik inkább hisznek, mint számolnak? Ám jobban odanézve, a számok közelednek egymáshoz. A GDP-visszaesést a B.-csoport eleinte -0,2 %-ra taksálta. Tom Krebs (Mannheim) -12%-ra. Ma B. a corona-lockdown értékét tartja valószínűnek, a -5%-ot. Truger gázstop nélkül -4%-ot mond. A számok közelednek, de a retorika és az értékítélet nem. Jó hír, hogy egységesen, gáz nélkül, kemény recessziót és még magasabb inflációt várnak, de nyomorba zuhanást és általános munkanélküliséget nem.

 

Itt a vita véget is érhetne és a teendőkre lehetne koncentrálni. Sokan a szénerőt erősítenék és a reaktorüzemek meghosszabbítását. Bachmann és Truger ebben egyeznek. Habeck-et is támogatják, aki a kevés gázt nem racionálná, hanem elárverezné. Így az állam és vele a lobbisták kimaradnának. A piac döntene. Létfontosságú termékeket gyártó cég megemelhetné az árait és többet kínálhatna a gázért. Akik termékei könnyen pótolhatók a világpiacról, időlegesen leállhatnának, de kapnának állami segítséget, mint a járvány idején.

 

Clemens Fuest (Ifo-Institut, München), ezt üdvözli. Az energiatakarékosságot az árakkal ösztönözné, tehát még egy adó a gázra. Ekkor a cégek és a háztartások jobban visszafognák az energiát. Persze, a rászorultakat kompenzálni kell. A takarékos háztartások kapjanak prémiumot.

 

Mindezeken most kellene a közgazdászoknak dolgozni, de ők ezzel nem sietnek. A gázviták után fújnak egymásra. Truger: „A viták színvonala földalatti.” Ha a másik számítása nem tetszik, lobbistának kiáltják ki. B. a vádat jogosnak tartja. Vannak szakszervezetek és munkaadók által fizetett közgazdászok. „Kérdés, léteznek-e hatalomkartellek, melyek a közjóval szemben politizálnak. Ha a tőke és a munka egy asztalhoz ül, az végzetes a politikai rendszerre.”

 

B-.-félékre szükség van, hogy a vita egyáltalán belendüljön. Ám a végén nem a hangoskodók mentik meg a céh hitelét. Clemens Fuest pl. eddig visszafogottan reagált. „Ilyen gázembargóval még soha nem volt dolgunk. Hiányoznak a tapasztalatok.” Nem kötelező egyetérteni, de gyakrabban beszéljenek arról, mit nem tudnak. Hasonlóan, ahogy Christian Drosten a vírus-vitában közvetített. Fuest bírálja, hogy kollégái bizonytalan adatok alapján túl korán politikai követelményekkel állnak elő. „A tudósok ne legyenek aktivisták, mert elveszítik hitelüket.”

 

Dominika Langenmayr (Katholische Universität Eichstätt-

Ingolstadt): „Nekünk, fiatal kutatóknak a semlegesség nem esik nehezünkre, mert szorosan adatbázishoz kötötten dolgozunk.”

Keynes-nek volt egy álma, 1930-ban: „Ha a közgazdászoknak sikerülne olyan szerény és kompetens benyomást kelteni, mint a fogorvosoknak, az gyönyörű lenne.”

 

ZEIT, 23 6. 2022

Gasembargo

 

NEM VÁSÁROLNAK – Nincs pénz új beszerzésekre - ZEITonline/RózsaS

A piackutató GfK: „A tartós háború és a megszakadt beszállítóláncok miatt megugrottak az energia- és az élelemárak. Soha nem mért -27,4% fogyasztás-visszaesés várható júliusra. Ilyen 1991-ben volt. Rolf Bürkl: „A létfenntartási költségek 8%-kal nőttek. A járvány alatt összegyűlt takarékok nem beszerzésekre fordítódnak. Az ún. „beszerzési hajlam (Anschaffungsneigung) -13,7 pontra esett vissza. Ennél kisebbet csak 2008-ban mértek. A belső konjunktúra a következő hónapokban visszaesik.” A jövedelem-elvárás (Einkommenserwartung) júniusban -33,5 pontra zuhant, 20 éve legalacsonyabb értékre.

 

ZEITonline, 28. 6. 2022

Konsumlaune

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2417870277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása