Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

ÖKO FIGYELŐ KAMERA - Bayerische Rundfunk/RózsaS

2022. július 28. 20:44 - RózsaSá

ÖKO FIGYELŐ KAMERA - Bayerische Rundfunk/RózsaS

 

Öko-token: Aki vonatozik, bónuszpontokat kap – ez a bajor kormány terve, a 120 klímavédelmi intézkedés egyike. A jó pontokat a kulturális rendezvényeknél beválthatja.

 

Ebben az AfD rögtön a kínai szociálkredit-rendszert vélte fölfedezni. Csakhogy a hasonlóság sántít. A kínai rendszerben hivatalos adatok, videó- és beszédfölvételek, chat-ek, GPS-adatok egy központba futnak be. Ezeknek alapján az elvárt viselkedésre kapnak a kínaiak plusz- vagy büntető pontokat.

 

Az öko-token-nél ilyesmiről szó sincs. A részvétel önkéntes, csak a klímabarát viselkedést jutalmazzák és az adatokat semmiképp nem gyűjtik egy központba. A blockchain-móddal működne, mely eleve decentrális. Ha valaki pl. Nürnbergbe utazik vonattal, a kalauztól kap egy ökotoken-t, amely csak az utas okostelefonján tárolódik. Nem lesz token-regiszter, amelyben az úticél és -idő tárolásra kerülne.

 

Bécs és Bologna hasonlót tesztel. A bécsi kultur-token motion-tracking-gel fölismeri, ki mennyit gyalogolt, kerékpározott vagy vonatozott. (Sültbolondéria, RS). Az app kiszámolja a CO2-visszafogást az autóval szemben. A jutalom: Díjtalan belépés kulturális rendezvényekre.

 

Bologna-ban ősztől a "Smart Citizen Wallet" fut. Aki szemetet válogat, vonatozik vagy buszozik, az jó pontokat kap.

 

Anette Karl (SPD), szkeptikus: „Mivel eddig semmi konkrétumot nem láttunk, félő, ez is csak egy jól hangzó lózung a bajor kormány részéről.”

 

Bayerische Rundfunk, 08.06.2022

 

Belohnung für klimafreundliches Verhalten: Umstrittener Ökotoken

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9317893221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása