Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

KP-SAPKA – 10 000 € készpénzhatár – ZEIT/RózsaS

2022. november 29. 13:45 - RózsaSá

KP-SAPKA – 10 000 € készpénzhatár – ZEIT/RózsaS

Nancy Faeser belügyminiszter javaslata, hogy senkinél ne lehessen több 10 000 eurónál több készpénzben. Ha Ön egy mosógépet vásárol 1200 €-ért, leszámolja a bankókat a boltban? A legtöbb német nem teszi. Én még a 3€-kávémat is telefonnal fizetem. Így csodálatosan egyszerű, nem cipelek érméket magammal, melyek amúgy is a mosógépben landolnak. A Gesellschaft für Konsumforschung kimutatta, 60% fizet kártyával vagy telefonnal. Miért tehát az izgalom a terv miatt? Nem akarja senki a színes bankókat önkényesen elvenni, az anonim fizetés lehetőségét sem. A schwarzgeld-ről, az adócsalásról, a szervezett bűnözésről van szó. Németország már rég a bírálatok fókuszában áll. „A maffia Németországban mossa a pénzét.” (Laura Garavini, a ZDF-ben). Itt magas számlák is fizethetők kp-vel. Ez fölhívás a táncra. Néhány éve egy testvérpárt értek tetten, egy millió € készpénzzel a francia határon. „Brandenburg-ban akartak telket venni” - valójában a nyomok egészen a Hezbollahig vezettek.

Az Uni Halle-Wittenberg kimutatta, Németországban évente 100 M € piszkos pénzt visznek át legális pénzforgalomba – annyit, amennyit a Mercedes-Benz egy év alatt bevesz.

Az autók ui. fontosak a pénzmosásnál. A bűnözők a drog- vagy a védelmi pénzekből drága használt autókat, yachtokat, órákat vesznek, készpénzzel, így legalizálják schwarzgeld-jeiket. Ám ki fizet ki 15 000 eurót egy vitorlásért, kp-ben? Amikor egy ízben 6000 €-nyi bankjegyköteggel utaztam át a fél városon a metrón, üldözési mánia képzeteim voltak. Fogyasztóvédők eltanácsolnak előre fizetni átutalással privátoknál. Fizessünk kp-vel az átvételnél, hisz előfordulhat, hogy átutalás után az eladónak nyoma vész. Privát autóvásárlásoknál praktikus lenne a kp, ezért ezt kivennék a rendeletből. Ám fölöslegesen, mert már mindkét fél számára biztonságos digitális fizetésmódok is léteznek. Ha egy ilyen tilalom jönne, a legtöbben észre sem vennék. Kétségtelen, hogy ha nagyobb kp-üzletek tilosak, az illegális machinációk megnehezülnek. Lopott jószágot nem lehet majd könnyen tovább adni, a maffiózók nem fektethetik be olyan könnyen fekete pénzeiket, a vámosok – illegális pénz esetén – nem kell, hogy bizonyítani fáradozzanak.

A kérdés csak az: Mindezt milyen áron? Ezt a játékot már többször láthattuk. Jogos probléma kerül az asztalra (terroristák!), a polgárok aggódnak, a rendőrök tehetetlenek, ezért a politikusok még több jogokat adnak nekik, új ellenőrzési struktúrák keletkeznek – ám a probléma marad. Így volt ez az internetnél is. Aki tehát a jövőben a tíz ezer eurós üzleteket kerülni óhajtja, helyezze el pénzét egy pénzintézetnél. Tehát tegye ki levonásoknak, nevetséges kamatnak, garanciának 100 ezer euróig – és a kisajátításnak (Ciprus, 2013). Ez a magángazdasági, állami és államok fölötti megfigyelés világa. Már 2500 € (alkalmi ügyfelek), 10 000 € (törzskuncsaft) esetében a bankok kötelesek a pénz eredetét ellenőrizni. Ezután pedig már számosan belenézhetnek a pénzügyeimbe: adóhivatalok, központi bankok, hitelképesség-vizsgálók, rendőrség, handy-szolgáltatók, US-titkosszolgálatok. „Nincs titkolni valóm” - mondjuk könnyen. Míg nem egyszer zárolják számlánkat vagy kártyánkat, mert nem berlini normálpolgárként viselkedtünk. Nem illegális tevékenységről beszélek. Csak egy algoritmusok szemszögéből való kitűnésről.

Ám az őrző vehemencia a valódi bűnözés ellen alig ér el valamit. A fekete pénzek milliárdjai, melyek Németország felé áramlanak, ide kp nélkül érkeznek. Távoli szigetek alibi-cégei, kripto-üzletek, bizalmi csererendszerek, értékes tárgyak csempészése az út és a mód. Nagy kp-forgalom van a fekete munkánál, betöréseknél, zsarolásoknál, az utcai drogkereskedelemnél. Ha igaz, hogy mindezt a kp-tilalom megakadályozza, akkor én, Zacharias, rögtön veszek egy használt kocsit és Olaszországba költözöm. Ott ui. a kp-határ 1999 € és a maffia rég földobta a talpát. Vagy nem?

ZEIT, 24. 11. 2022

Sollten Bargeldgeschäfte in Höhe von über 10.000 Euro verboten werden?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5917990456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása