Ökobetyár

High tech vagy low tech? | öko-retro-bio-grín

MINDIG A GAZDAGOK A KLÍMAROMBOLÓK? - F. Ekardt – ZEIT/RózsaS

2022. december 27. 12:37 - RózsaSá

MINDIG A GAZDAGOK A KLÍMAROMBOLÓK? - F. Ekardt – ZEIT/RózsaS

Felix Ekardt a lipcsei Forschungsstelle Nachhaltigkeit (fenntarthatóság) und Klimapolitik vezetője és az Uni Rostock „Politikkonzepten für mehr Nachhaltigkeit” professzora. (Már rossz: autóval ingázik Rostock és Lipcse között és így védi a klímát? RS). Könyvei: Wir können uns ändern: „Gesellschaftlicher Wandel jenseits von Kapitalismuskritik und Revolution” és a „Kurzschluss: Wie einfache Wahrheiten die Demokratie untergraben.”

Az Oxfam Intézet kiszámította: 125 milliárdos évente 398 M t ühg-ért felelős (az összes francia emissziója), egy kicsikét életstílusukkal, de főleg fosszilis befektetéseikkel. Vagyis: a klímarongálók mások, nem mi. Ezt nem csak a klímavédelem-bírálók, hanem az öko-középréteg is szívesen hallja. Ők is nagy öko-lábnyomon élnek - klímavédő rokonszenvük ellenére. Ez csak első látásra furcsa. A viselkedéskutatásból tudjuk, hogy a tények ismerete és az értékítéletek csak korlátozottan befolyásolják tetteinket. A kényelmes, kellemes, fényűző élet utáni vágy, sok utazással, nagy lakással, autózással igen erős és öntudatlanul normálisnak számít. Szívesen emlegetjük, hogy mi vagy kormányunk egyedül nem mentheti meg a klímát, pedig magatartásunkkal – egyénileg vagy mint nemzet – másokat is befolyásolunk. Érzelmi tényezők, mint az elfojtás, kritikától való irtózás, kényelmesség, szokás vagy csoportgondolkodás is szerepet játszik. Magunkat kimentjük, más bűnbakokat keresve: X gazdag ennyi és ennyi kibocsátásért felelős. Ám ha ő egy szénerőművet üzemeltet, amely egy millió háztartást lát el árammal, akkor ki a felelős? A gazdag, a családok, az engedélyező hatóságok, a törvényhozó politikusok? A választók, az erőmű dolgozói? A politikusok és a konszernek a mi választói és vásárlási döntéseink függvényei. Természetes, hogy a fosszilis befektetéseknek véget kell vetni. Ám ehhez többségek kellenek és napi fogyasztásainknak is posztfosszilisnek kelll lennie. A vita hasonlít a tyúk-tojás kérdéshez. A szereplők ördögi körben függnek egymástól. Így lesz a bűnbakvadászat direkt kontraproduktív, mert abban a hitben ringat, hogy mindig másoknak kell cselekedni. A német munkanélküli segélyesek (Hartz IV) vásárlóerőben, világviszonylatban tehetőseknek számítanak. A középréteg pláne. Politikai nyomás és vásárlási reform nélkül semmi sem változik. A zéró-fosszilis célhoz nem elég néhány gazdagot helyre tenni. Nem elég Bill Gates-től elvenni a helikopterét.

És ha nem egyedül a gazdagok a hunyók, akkor más országok sem. Kína? Túl egyszerű lenne. Egy lakos ökolábnyoma mifelénk a legnagyobb. Kína egyébként is a nyugati piacra termel. Itt az sem segít, hogy nem egyéni döntésekről, hanem strukturális változtatásokról van szó. A kapitalizmus és a hatalom nem absztrakt kategória, messze az egyéntől. Szerkezeti változtatások sokak politikai követelésére és életmód-váltására indulnak be.

ZEITonline, 26. 12. 2022

Klimakrise

:

Pffft, die anderen sind doch noch viel schlimmer

KOMMENT

ülkü: Ha mindenki úgy gondolja, hogy a strukturális változtatások és nem az egyéni döntések fontosak, akkor a klímának lőttek.

Marie Pierron: A szerkezetátalakítás igenis fontos. Ha megnézzük, a 15 legnagyobb konténerhajó mennyit fogyaszt, akkor egy vidéki autós bevásárlás vagy hideg tusolás csepp a tengerben.

Avatarbild: Ha a világon mindenki a Hartz IV-szinten élne, akkor továbbra is ki kellene rabolni a bolygót?

RS: Rossz a tanár úr lelkiismerete? Relativizál, szétkeni a felelősséget, mintha fizetnék. A jövedelemmel a CO2 is szépen nő. (1-2e € : 139,5 Mt CO2, 3e €: 169 Mt CO2). Ezt már 1994-ben tudtuk Kölnben, amikor kiadtuk az Energiemenü-t.

youtube:

PEDAL GENERATOR ROZSA

SPINE EXERCISES AGAINST BACK PAIN ROZSA

BREAD 33 CENT 7 MINUTES ROZSA

Füzeteink letölthetők.SZEA 13. Obszolencia kislexikon.Készült saját erőből, nulla forintból, 2018-ban, miután minden támogató megszívatott bennünket. Összeállította: dr. Rózsa Sándor Átnézte: Földi Mihály Szelíd Energia Füzetek: 1.Kazánteszt,2.Hormonszerü anyagok, 3.Mosóporteszt,4.Fűtés,5.Energiamérlegek a mezőgazdaságban,6.Mosógépek,7.Ökolabor hulladékból 25 kísérlettel,8.Energiamenü,9. Szelíd Energia Ösvény Diákkalauz 10.Tartálykollektor; 11.Kísérletek pillepalack-kal;12. Robinzon-ház; 13.Obszolencia kislexikon* Testápoló kislexikon, 1100 összetevő minősítése (2004) Minden füzetünk letölthető! *Országos Széchenyi Könyvtár OSZK/MEK Szelíd Energia Alapítvány; vils@freemail.hu www.okobetyar.blog.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://okobetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9918011278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása